دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳ 14 October 2024
چهارشنبه ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۵:۲۷
کد خبر: ۷۱۱۳۶
فراز بررسی کرد:

بخشنامه تازه وزارت کار چگونه اخراج کارگران را آسان‌تر می‌کند؟

در شرایطی که کارگران در انتظار تعیین دستمزد سال آینده خود به سر می‌برند و نمی‌دانند جلسات متعدد مسئولان در این خصوص به چه نتیجه‌ای می‌رسد، وزارت کار بخشنامه‌ای جدید در خصوص اخراج کارگران ابلاغ کرده‌است. بر اساس مصوبه جدید وزارت کار، کارفرمایان می‌توانند قرارداد کارگران را با بهانه «قصور در انجام وظایف» یا «نقض آیین‌نامه‌های انضباطی کارگاه بعد از دریافت تذکر کتبی» یک جانبه فسخ و کارگر را از کار اخراج کنند؛ این مصوبه در راستای نحوه اخراج کارگر در اجرای ماده ۲۷ قانون کار است. در این بخشنامه ذکر شده‌است که اگر تشکل کارگری در کارگاه وجود داشته باشد، کارفرما مکلف است تا نظر مثبت تشکل کارگری برای اخراج کارگر را بگیرد.
یگانه شوق الشعراء
نویسنده
یگانه شوق الشعراء

روزنامه اینترنتی فراز در خصوص تاثیر این بخشنامه بر اخراج کارگران با حسن صادقی رییس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری گفتگو کرده‌است. کارگران در شرایط کنونی جامعه ما امنیت اقتصادی ندارند و امنیت شغلی آن‌ها نیز با چنین اقداماتی می‌تواند تحت تاثیر قرار بگیرد؛ لذا قانون گذاری در این حوزه نیازمند دقت بالایی است و این موضوع باید مورد توجه قرار بگیرد. فراز با نگاه به این بخشنامه در خصوص امنیت شغلی کارگران با نصرالله دریابیگی فعال کارگری گفتگو کرده‌است.

اخراج آسان کارگران

حسن صادقی قائم مقام خانه کارگر در گفتگو با فراز تصریح کرد: «ملاک برای ما قانون است نه بخشنامه؛ قانون کار چارچوب این موضوع را تعیین کرده است. بخش اعظم نیروی کار کشور ما در بخش صنوف در حال فعالیت است و عملا بدون این بخشنامه نیز اخراج آن‌ها بسیار آسان است. بخشنامه مذکور صرفا جنبه قانونی به اخراج آسان کارگران توسط کارفرمایان می‌دهد.»


ماده ۱۴۸ قانون کار

بر اساس ماده ۱۴۸ قانون کار، کارفرمایان کارگاه‌های مشمول این قانون مکلفند براساس قانون تامین اجتماعی نسبت به بیمه نمودن کارگران واحد خود اقدام نمایند. رییس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری افزود: «در زمان اخراج ماده ۱۴۸ قانون کار است که به داد کارگران می‌رسد، اما این بخشنامه، ماده ۱۴۸ را نیز از حیض انتفاع خارج می‌سازد و مشکل را پیچیده‌تر می‌کند.»


حمایت‌های بعد از اخراج

وی ادامه داد: «استنباط من از این بخشنامه آن است که کار‌های غیرقانونی کارفرما‌ها در حوزه خدمات و صنوف با استناد به این بخشنامه وجه قانونی پیدا می‌کند. در این حالت دیگر قابلیت طرح و دعوی در هیئت‌های تشخیص و حل اختلاف اداره کار نیز از بین می‌رود. یعنی قبل از اینکه این بخشنامه ابلاغ شود به استناد قانون، کارگران به ادارات کار مراجعه می‌کردند و دادخواست می‌دادند. در هنگام ارائه دادخواست ماده ۱۴۸ مورد استفاده قرار و حقوق کارگر مورد توجه قرار می‌گرفت و حمایت‌های بعد از اخراج شامل حال کارگران می‌شد.»


کارگر بعد از اخراج نیز حامی نخواهد داشت

حسن صادقی در آخر تاکید کرد: «اما با وجود این بخشنامه ماده ۱۴۸از حیض انتفاع خارج می‌شود و کارگر بعد از اخراج نیز حامی نخواهد داشت و از حمایت‌های قانونی برخوردار نخواهد شد. استنباط من این است که دولت عملا با این بخشنامه اخراج غیر قانونی توسط کارفرمایان را وجاهت قانونی می‌بخشد. زیرا ماده ۱۴۸ قانون کار در هنگام اخراج کارگران به داد آن‌ها می‌رسید و با بخشنامه مورد اشاره، این ماده تحت تاثیر قرار می‌گیرد. اما در حوزه صنایع مشکلی وجود ندارد، زیرا بخشنامه اصلا تاثیری در این حوزه ندارد. این بخشنامه تنها در حوزه خدمات و صنوف است که مداخله می‌کند و کار غیرقانونی کارفرما را قانونی نشان می‌دهد.»


شورا‌های اسلامی کار امنیت شغلی ندارند

نصرالله دریابیگی دبیر اجرایی خانه کارگر مازندران نیز در ادامه به روزنامه اینترنتی گفت: «۹۷ درصد از کارگران ایران متاسفانه امنیت شغلی ندارند، چون در قالب قرارداد‌های موقت در بنگاه‌های اقتصادی فعالیت می‌کنند. اغلب قرارداد این افراد یک ماهه، سه ماهه و شش ماهه است. در قالب شرکت‌های خدماتی و پیمانکاری نیز امنیت شغلی آن‌ها در هاله‌ای از ابهام است. در این شرایط سخت بخشنامه وزارت کار باید در مسیری قرار بگیرد که امنیت شغلی کارگران را تضمین کند. ماده ۲۷ قانون کار در خصوص تشکل‌های کارگری است که اگر قصور کارگر محرز شد و شورای اسلامی کار این قصور را تایید کند کارگر اخراج می‌شود. اما باید بدانیم که در سطح کشور نهاد‌های کارگری یعنی شورا‌های اسلامی کار خود امنیت شغلی ندارند. همچنین بسیاری بنگاه‌های اقتصادی دارای شورای اسلامی کار نیستند و نهاد‌های کارگری وجود ندارند.»


فراهم شدن بستر اخراج کارگران

دریابیگی ادامه داد: «در زمان‌های گذشته توسط وزیر کار وقت مرحوم سرحدی زاده بخشنامه شده بود که در دوران دو سالی که نهاد‌های کارگری در بنگاه‌های اقتصادی فعالیت می‌کنند باید امنیت شغلی داشته باشند و از اخراج مصون باشند. این بخشنامه وزارت کار بستری را فراهم می‌کند که خیلی راحت کارگران از کار اخراج شوند. این در صورتی است که بسیاری از کارگران در بنگاه‌های کوچک و صنوف مختلف در حال فعالیت هستند.»


بخشنامه‌ای ضدتولید

این فعال کارگری در ادامه گفت: «در تمام دنیا وزارت کار در طرف کارگر است، اما متاسفانه ما برعکس این موضوع را در کشور شاهد هستیم. بخش اعظمی از حوادث کار به دلیل نبود امنیت شغلی کارگران است یعنی دغدغه و استرس‌هایی که کارگران در این ارتباط دارند باعث ایجاد حواس پرتی در میان آن‌ها می‌شود و حوادث کار شکل می‌گیرند. این قصور در مقاطع و مسائل مختلف شکل می‌گیرد. وقتی ۹۰ درصد بنگاه‌های اقتصادی دارای نماینده کارگر نیستند چه بلایی بر سر کارگران می‌آید؟ وزارت کار باید بستر افزایش تولید را فراهم کند، اما این بخشنامه ضدتولید است. زیرا مهم‌ترین عامل تولید، نیروی کارآمد انسانی است و اگر این نیرو امنیت شغلی نداشته باشد تولید افت می‌کند. این بخشنامه باعث بی‌عدالتی در جامعه می‌شود و ما به عنوان تشکیلات کارگری مخالف چنین بخشنامه‌هایی هستیم.»

ارسال نظر
captcha
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
پیشنهاد سردبیر

سه رأس مثلث به جامانده از دولت سیزدهم

جاده صاف‌کن‌های تسلط طالبان بر چابهار

چرا صداوسیما این روزها گل‌به‌خودی می‌زند؟

علیز، وحید و باقی شرکا...

بررسی چالش اصلی نظام سلامت ایران در گفتگو با دکتر هادی یزدانی:

تخت بیمارستانی کم‌تر از میانگین جهانی بدون سیستم ارجاع!

زندگی