۱۵ شهريور ۱۴۰۵ ۱۷:۰۲
سه‌شنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ - ۱۵:۳۵
کد خبر: ۷۱۲۴۱
دادستان قم از دستگیری ۴ نفر در پرونده مادر قمی خبر داد

چه کنیم که دیگر کسی برای اینترنشنال فیلم نفرستد؟

ماجرای مادر قمی همچنان ادامه دارد. در تازه‌ترین خبر، دادستان قم گفته که این لحظه ۴ نفر در جریان این پرونده بازداشت شدند که به گفته او از «عوامل اصلی انتشار دهندگان و ارسال کنندگان فیلم ماجرای درمانگاه قم به شبکه معاند اینترنشنال» بوده‌اند. واکنش مسلم خانی بسیار آشنا و شبیه به اظهارنظر‌ها در موارد مشابه است و در نقطه مقابل بسیاری از واکنش‌های فعالان سیاسی و رسانه‌ای هم درست شبیه واکنش‌های قبلی آن‌ها است.

 دادستان قم گفته که در جریان این پرونده برای آن‌ها مشخص شده که «یک طراحی و برنامه‌ریزی صورت گرفته بود برای اینکه در جامعه تفرقه‌افکنی و فتنه‌انگیزی کنند.» بر اساس اظهارات این مقام قضایی گویا اعترافاتی هم از سوی وزارت اطلاعات از افراد دستگیرشده گرفته شده است. بعید نیست که در روز‌های آینده جامعه شاهد پخش این اعترافات از برخی رسانه‌ها از جمله صداوسیما هم باشد. در این شرایط، اما یک سوال اساسی همچنان بی‌پاسخ مانده است؟ پرسشی که در پرونده‌های مشابه پیشین نیز دقیقا وجود داشت و هیچ مقامی به آن پاسخ نداد؛ انصار رسانه‌ای برای رسانه‌های فارسی زبان چگونه ایجاد شده که فضای برای جریان‌سازی آن‌ها در جامعه فراهم شود؟

این برخورد‌ها مانع انتشار فیلم‌های مشابه می‌شود؟

احمد زیدآبادی فعال سیاسی در واکنش به واکنش دادستان قم به پرونده نوشته: «طبق معمول اصل و ریشه یک واقعیت تلخ اجتماعی نادیده گرفته شده و افشاءکنندگان آن» را هدف قرار داده‌اند.» زیدآبادی تاکید کرده که «بازندانی کردن هم نه می‌توان جلوی فیلمبرداری از این صحنه‌ها را گرفت و نه مانع انتشار آن‌ها شد. با این قبیل برخورد‌ها فقط زندان‌ها متراکم‌تر و خانواده‌های بیشتری گرفتارتر و ناراضی‌تر و بلایی بر مجموع بلا‌های این جامعه اضافه می‌شود.» این دقیقا همان نکته‌ای که بسیاری دیگر از فعالان سیاسی و اجتماعی بار‌ها آن را تکرار کرده‌اند، اما بنظر می‌رسد که همچنان گمان می‌شود که سیاست فیلترینگ می‌تواند به جلوگیری از گردش جریان اطلاعات در جامعه منجر شود.

یک رانت رسانه‌ای رایگان به شبکه‌های فارسی‌زبان

نکته دیگر اینجاست که این فیلترینگ مرجعیت رسانه را از داخل به خارج برده است. به این معنا که شهروندان که چنین اتفاقاتی را ثبت و ضبط کرده‌اند ترجیح می‌دهند که آن را مستقیم برای رسانه‌های فارسی‌زبان ارسال کنند. به این ترتیب از یک سو شهروندان تبدیل به حلقه‌های رسانه‌ای این شبکه‌ها می‌شوند و اخبار جریان‌ساز به راحتی در اختیار شبکه‌های خارجی قرار می‌گیرد. در حالی که اگر در ماجرای مادر قمی این فیلم برای رسانه‌های مستقل داخلی ارسال شده بود قطعا اطلاع‌رسانی دقیق و درست‌تری انجام می‌شد و التهاب امروز در جامعه نیز ایجاد نشده بود. در سوی دیگر شهروندان نیز در مظان اتهام ارتباط با شبکه‌های خارجی قرار نداشتند. امروز، اما مرجعیت رسانه‌ای با فیلترینگ و البته ایجاد محدودیت برای رسانه‌های داخل به شبکه‌های خارجی منتقل شده و این وضعیت انحصار و رانت بزرگ دسترسی به اطلاعات شهروندان را در اختیار آن‌ها قرار داده است. موضوعی که پیشکوستان عرصه رسانه نیز بر آن تاکید کرده‌اند.

شفافیت در رسیدگی؛ مطالبه افکار عمومی

در ساعات پایانی نوزدهم اسفندماه، فیلم درگیری مادر قمی با یک روحانی منتشر شد. براساس فیلم و صدا‌های موجود این درگیری به دلیل حجاب مادری رخ داد که در درمانگاه به فرزند بیمار خود شیر می‌داده است. گویا یک روحانی از او فیلم یا عکس گرفته و مادر از روحانی درخواست کرده تا تصاویر یا فیلم‌های گرفته‌شده را پاک کند.
مشخص نیست که سرانجام این پرونده به کجا خواهد رسید، اما افکارعمومی انتظار شفافیت در فرآیند رسیدگی قضایی به آن را دارد. در شرایطی که بازتاب‌های این اتفاق همچنان محل بحث‌های مختلفی میان مردم در جامعه و شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی است.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
زمستان امسال کمبود گاز ۶۰ درصدی داریم! | ناترازی بنزین تنها با افزایش قیمت حل نمی‌شود | ده سازمان دیگر مثل «سازمان بهینه‌سازی انرژی» ایجاد شود، مسئله بدتر می‌شود که بهتر نمی‌شود! | وزارت نیرو آدرس غلط می‌دهد | ۸۰ درصد چاه‌های گازی کشور، در نیمه دوم عمر خود هستند
شاخص محیط کسب‌وکار رکورد ۸ ساله را شکست | قم، بهترین استان برای کسب و کار
تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای تغییر نقشه‌های جهانی
جنگ نفتکش‌ها میان ایران و آمریکا: این منازعه طولانی به کجا می‌انجامد؟
سلاجقه: امیدواریم مجوز میدان نفتی سهراب برگردد؛ کارشناس محیط زیست پروژه هورالعظیم، صلاحیت و سواد لازم را ندارد
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
افزایش سرمایه ۲۲.۵ درصدی «ونوین» ثبت شد
شعب بانک تجارت تا پایان شهریورماه از ساعت ۰۷:۰۰ تا ۱۳:۰۰ به مشتریان خدمت‌رسانی می‌کنند
فراخوان نخستین رویداد هنری بانک دی
۵ ربع‌سکه بهار آزادی به برندگان قرعه‌کشی سان در الکامپ رسید
پشتوانه‌ای برای روزهای پیش‌بینی‌نشده
‌سایپا از مرز تولید روزانه ۶۰۰ خودروی کامل عبور کرد/ آغاز تولید عبور مستقیم هم‌زمان با تکمیل خودروهای ناقص
اتصال حساب‌های وکالتی بانک ملی ایران به «معاملات برخط برق» در بورس انرژی
اوپک‌پلاس سیاست تولید نفت خود را در نشست یکشنبه بدون تغییر نگه می‌دارد
سرنوشت صد‌ها نفر در منطقه مرزی نابودشده چین همچنان نامشخص است
پیام مدیرعامل بانک صادرات ایران به مناسبت هفتاد وپنجمین سالروز تأسیس بانک
مدیرعامل شفادارو مطرح کرد: رشد ۴۱ درصدی تولید و افزایش سهم بازار شفادارو در سال گذشته/ افزایش سهم بازار هلدینگ پس از ۱۴ سال روند کاهشی
جهان توسط قلدران و دیکتاتور‌ها به پرتگاه رانده می‌شود، اما راهی به سوی آینده‌ای روشن‌تر وجود دارد
اولین اقدام مالی بزرگ ترامپ برای انتخابات میان‌دوره‌ای: کمپین تبلیغاتی ۱۰ میلیون دلاری برای سنای تگزاس
نیرو‌های یمنی مدعی بازپس‌گیری منطقه استراتژیک در میان تشدید درگیری‌ها با حوثی‌ها شدند
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
«نبرد هرمز» روز پنجاه و هشتم | گزارش درحال به روز رسانی
رونمایی بانک دی و صندوق توسعه فناوری‌های نوین از سوپر اپلیکیشن «نُوینو» در نمایشگاه اینوتکس
تأمین مالی زنجیره تولید در بانک ملی ایران ۴۰درصد افزایش یافت
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
پارس‌خودرو سهند CNG را کلید زد/ پیمایش ۷۰۰ کیلومتری با ترکیب بنزین و گاز
پیشنهاد سردبیر
زندگی