۱۵ شهريور ۱۴۰۵ ۱۹:۴۱
سه‌شنبه ۲۱ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۴
کد خبر: ۷۱۷۰۱

خداحافظی با چک‌ فیزیکی تا ۳ سال دیگر

خداحافظی با چک‌ فیزیکی تا ۳ سال دیگر
بر اساس اعلام بانک مرکزی، تمام بانک‌ها مجهز به سیستم پذیرش چک الکترونیک هستند و امکان وصول غیرحضوری چک‌های الکترونیک نیز به‌زودی فراهم می‌شود. همچنین در پایان سال ۱۴۰۶ چک‌های فیزیکی برای همیشه به کار خود پایان می‌دهند و چک‌های الکترونیک جایگزین آن می‌شوند.

چک الکترونیک با هدف حرکت شبکه بانکی کشور به سمت محصولات فناوری محور، برای اولین بار در آبان ماه ۱۴۰۱ توسط بانک مرکزی، رونمایی شد و تا امروز در ۱۲ بانک صادرات، ملت، ملی، رسالت، رفاه، پارسیان، تجارت، کشاورزی، توسعه تعاون، توسعه صادرات، پاسارگاد و گردشگری، عملیاتی شده است.

علاوه بر این، چک‌های الکترونیکی به زودی در پنج بانک آینده، مسکن، مهر، خاورمیانه و سپه عملیاتی می‌شود و این بانک‌ها چک الکترونیکی را به مشتریان خود ارائه می‌دهند و مقرر است به تدریج همه بانک‌ها به این سیستم مجهز می‌شوند. براساس اعلام بانک مرکزی، تمام بانک‌ها در حال حاضر مجهز به سیستم پذیرش چک الکترونیک هستند.

مزیت چک الکترونیکی نسبت به چک فیزیکی

استفاده از چک‌های کاغذی معمولا با همه مزایای خود، ریسک‌های زیادی را هم به همراه دارد. از مخدوش بودن نوشته روی چک‌ها گرفته تا سرقت چک، همگی خطراتی است که با ورود چک‌های الکترونیک، از میان می‌رود.

در این راستا، بانک مرکزی با راه اندازی سامانه چکاد (سامانه چک امن دیجیتال)، بستر امنی برای صدور چک به صورت کاملا دیجیتال به وجود آورده تا مخاطرات چک‌های کاغذی برای همیشه از میان رود.

از دیگر مزایای چک الکترونیک، می‌توان به سرعت زیاد در ثبت و پردازش، عدم نیاز به ارسال نسخه فیزیکی، حذف نگرانی افراد در خصوص ثبت چک در سامانه و امنیت بالا و عدم امکان سرقت یا تحریف چک اشاره کرد.

همچنین چک‌های دیجیتال یا الکترونیک تا حد زیادی جرایم بانکی را کاهش می‌دهد و از آنجا که با ثبت اطلاعات در سامانه‌های الکترونیکی، امکان صدور چک به وعده و بی‌محل وجود ندارد، احتمال برگشت خوردن و کلاهبرداری نیز کمتر می‌شود.

وصول ۲۰۰ هزار چک دیجیتال در یک سال

بر اساس اعلام بانک مرکزی، حدود ۲۰۰ هزار فقره چک الکترونیکی در یک سال گذشته وصول شده است و در حال حاضر امکان وصول غیر حضوری آن، فقط برای چک‌های درون بانکی امکان پذیر است.

به گفته مهران محرمیان - معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی - در حال حاضر هر بانکی که دسته چک الکترونیکی به مشتری خود می‌دهد و آن مشتری، برگه چک الکترونیکی را صادر می‌کند و به ذی نفع می‌دهد، اگر ذی نفع یا گیرنده چک از طریق ابرازهای الکترونیکی همان بانک اقدام کند، می‌تواند وصول چک را به صورت کاملا غیر حضوری انجام دهد.

اما در حال حاضر، اگر کسی بخواهد چک الکترونیکی خود را در بانک دیگری وصول کند، باید به شعبه بانک مراجعه کند.

این در حالی است که امکان وصول چک‌های غیر حضوری، برای چک‌های درون بانکی فراهم شده که نشان می‌دهد امکانات زیرساختی برای وصول تمام الکترونیکی چک‌ها وجود دارد.

در این رابطه معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی می‌گوید هیچ مشکل و مسئله فنی برای اجرای عملیات چک‌های الکترونیکی وجود ندارد و بخش نامه‌های مربوطه صادر شده است، به لحاظ فنی کاملا این قابیلت وجود دارد و به زودی عملیات وصول چک‌های الکترونیکی در ابزارهای الکترونیکی بانک‌ها عملیاتی می‌شود.

با این حال، برخی گزارش‌ها از مراجعه مشتریان به بانک‌ها حاکی از آن است که در شعب برخی از بانک‌ها هنوز متصدیان باجه‌ها، اطلاعی از چک الکترونیک نداشته و در برخی از موارد گفته‌اند هنوز بخشنامه مربوطه به آن‌ها ابلاغ نشده است.

پایان چک‌های فیزیکی تا سال ۱۴۰۶

بر اساس برنامه‌ریزی صورت گرفته چک کاغذی تا سه سال آینده در شبکه بانکی حذف و چک الکترونیکی جایگزین آن می‌شود و طبق آخرین آمار بانک مرکزی، حدود هشت میلیون فقره چک معامله شده است که بر اساس لایحه هفتم تمام این چک‌ها باید تا پایان سال ۱۴۰۶ الکترونیکی شوند.

منبع:ایسنا

برچسب ها:
ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
تداوم فشار‌های اقتصادی آمریکا بر ایران و چالش‌های تهران در تنگه هرمز
زمستان امسال کمبود گاز ۶۰ درصدی داریم! | ناترازی بنزین تنها با افزایش قیمت حل نمی‌شود | ده سازمان دیگر مثل «سازمان بهینه‌سازی انرژی» ایجاد شود، مسئله بدتر می‌شود که بهتر نمی‌شود! | وزارت نیرو آدرس غلط می‌دهد | ۸۰ درصد چاه‌های گازی کشور، در نیمه دوم عمر خود هستند
شاخص محیط کسب‌وکار رکورد ۸ ساله را شکست | قم، بهترین استان برای کسب و کار
تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای تغییر نقشه‌های جهانی
جنگ نفتکش‌ها میان ایران و آمریکا: این منازعه طولانی به کجا می‌انجامد؟
سلاجقه: امیدواریم مجوز میدان نفتی سهراب برگردد؛ کارشناس محیط زیست پروژه هورالعظیم، صلاحیت و سواد لازم را ندارد
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
افزایش سرمایه ۲۲.۵ درصدی «ونوین» ثبت شد
شعب بانک تجارت تا پایان شهریورماه از ساعت ۰۷:۰۰ تا ۱۳:۰۰ به مشتریان خدمت‌رسانی می‌کنند
فراخوان نخستین رویداد هنری بانک دی
۵ ربع‌سکه بهار آزادی به برندگان قرعه‌کشی سان در الکامپ رسید
پشتوانه‌ای برای روزهای پیش‌بینی‌نشده
‌سایپا از مرز تولید روزانه ۶۰۰ خودروی کامل عبور کرد/ آغاز تولید عبور مستقیم هم‌زمان با تکمیل خودروهای ناقص
اتصال حساب‌های وکالتی بانک ملی ایران به «معاملات برخط برق» در بورس انرژی
اوپک‌پلاس سیاست تولید نفت خود را در نشست یکشنبه بدون تغییر نگه می‌دارد
سرنوشت صد‌ها نفر در منطقه مرزی نابودشده چین همچنان نامشخص است
پیام مدیرعامل بانک صادرات ایران به مناسبت هفتاد وپنجمین سالروز تأسیس بانک
مدیرعامل شفادارو مطرح کرد: رشد ۴۱ درصدی تولید و افزایش سهم بازار شفادارو در سال گذشته/ افزایش سهم بازار هلدینگ پس از ۱۴ سال روند کاهشی
جهان توسط قلدران و دیکتاتور‌ها به پرتگاه رانده می‌شود، اما راهی به سوی آینده‌ای روشن‌تر وجود دارد
اولین اقدام مالی بزرگ ترامپ برای انتخابات میان‌دوره‌ای: کمپین تبلیغاتی ۱۰ میلیون دلاری برای سنای تگزاس
نیرو‌های یمنی مدعی بازپس‌گیری منطقه استراتژیک در میان تشدید درگیری‌ها با حوثی‌ها شدند
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
«نبرد هرمز» روز پنجاه و هشتم | گزارش درحال به روز رسانی
رونمایی بانک دی و صندوق توسعه فناوری‌های نوین از سوپر اپلیکیشن «نُوینو» در نمایشگاه اینوتکس
تأمین مالی زنجیره تولید در بانک ملی ایران ۴۰درصد افزایش یافت
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
پیشنهاد سردبیر
زندگی