۱۵ شهريور ۱۴۰۵ ۱۷:۱۰
يکشنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۳:۱۳
کد خبر: ۷۴۱۴۲

فقدان رئیس‌جمهوری؛ قانون اساسی چه می‌گوید؟

قانون اساسی شرایط دقیق و مشخصی را در صورت فقدان رئیس‌جمهور پیش‌بینی کرده است. بر اساس اصل ۱۳۱، «در صورت‏ فوت‏، عزل‏، استعفاء، غیبت‏ یا بیماری‏ بیش‏ از دو ماه‏ رئیس‏ جمهور و یا در موردی‏ که‏ مدت‏ ریاست‏ جمهوری‏ پایان‏ یافته‏ و رئیس‏‌جمهور جدید بر اثر موانعی‏ هنوز انتخاب‏ نشده‏ و یا امور دیگری‏ از این‏ قبیل‏، معاون‏ اول‏ رئیس‏ جمهور یا موافقت‏ رهبری‏ اختیارات‏ و مسئولیت‌های‏ وی‏ را بر عهده‏ می‌گیرد و شورایی‏ متشکل‏ از رئیس‏ مجلس‏ و رئیس‏ قوه‏ قضائیه‏ و معاون‏ اول‏ رئیس‏‌جمهور موظف‏ است‏ ترتیبی‏ دهد که‏ حداکثر ظرف‏ مدت‏ پنجاه‏ روز رئیس‏جمهور جدید انتخاب‏ شود. در صورت‏ فوت‏ معاون‏ اول‏ و یا امور دیگری‏ که‏ مانع انجام‏ وظایف‏ وی‏ گردد و نیز در صورتی‏ که‏ رئیس‏ جمهور معاون‏ اول‏ نداشته‏ باشد. مقام‏ رهبری‏ فرد دیگری‏ را به‏ جای‏ او منصوب‏ می‏‌کند.»

بنابراین بر اساس قانون اساسی محمد مخبر به عنوان معاون اول رئیس‌جمهوری در صورت فقدان رئیس‌جمهور مسئولیت ریاست جمهوری را با تایید مقام معظم رهبری بر عهده خواهد گرفت. نکته دیگر اینجاست که بر اساس قانون اساسی تا ۵۰ روز بعد از هر اتفاقی باید رئیس‌جمهور جدید انتخاب شود.

انتخابات ریاست جمهوری چگونه برگزار می‌شود؟

بر اساس قانون پس از ثبت نام داوطلبان ریاست جمهوری شورای نگهبان ۵ روز فرصت بررسی و اعلام نظر در مورد افراد واجد شرایط را دارد. البته در ادوار پیشین شورای نگهبان مدت زمان بیشتری راش برای بررسی صلاحیت داوطلبان اختصاص داده است. پس از اعلام نامزد‌های تایید صلاحیت شده فرصتی نیز برای تبلیغات نامزد‌ها در نظر گرفته شده که در دوره سیزدهم رشد ۲۵ درصدی داشت. فرآیند برگزاری و اعلام نتایج قطعی انتخابات نیز دست‌کم دو روز زمان می‌برد که مسئولیت آن با وزارت کشور خواهد بود.

 در این مدت وزرا نیز تغییر نخواهند کرد. بر اساس اصل ۱۳۲ قانون اساسی «موجب اصل یکصد و سی و یکم منصوب می‌گردد، وزرا را نمی‌توان استیضاح کرد یا به آنان رای عدم اعتماد داد و نیز نمی‌توان برای تجدیدنظر در قانون اساسی و یا امر همه‌پرسی اقدام نمود.» 

دو انتخابات ریاست‌جمهوری زودهنگام در چهار دهه گذشته

پیش از این تاکنون دو بار روسای جمهور مستقر، یکی به دلیل رای عدم کفایت مجلس و دیگری به دلیل ترور، دوره خود را به پایان نرساندند. در ۳۱ خرداد ۱۳۶۰ مجلس به عدم کفایت ابوالحسن بنی صدر رئیس‌جمهور وقت ایران رای داد و او به این ترتیب از سمت خود عزل شد.

پس از این در ۲ مرداد ۱۳۶۰ انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد و محمدعلی رجایی توانست با بیش از ۱۲ میلیون رای به ریاست جمهوری برسد. اما رجایی یک ماه بعد در ۸ شهریور در حادثه انفجار در دفتر نخست وزیری ترور شد.

به این ترتیب بار دیگر در کمتر از ۷۰ روز انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری برگزار شد و در ۱۰ مهر ۱۳۶۰ آیت‌الله خامنه‌ای، مقام معظم رهبری به ریاست‌جمهوری رسیدند.  

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
زمستان امسال کمبود گاز ۶۰ درصدی داریم! | ناترازی بنزین تنها با افزایش قیمت حل نمی‌شود | ده سازمان دیگر مثل «سازمان بهینه‌سازی انرژی» ایجاد شود، مسئله بدتر می‌شود که بهتر نمی‌شود! | وزارت نیرو آدرس غلط می‌دهد | ۸۰ درصد چاه‌های گازی کشور، در نیمه دوم عمر خود هستند
شاخص محیط کسب‌وکار رکورد ۸ ساله را شکست | قم، بهترین استان برای کسب و کار
تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای تغییر نقشه‌های جهانی
جنگ نفتکش‌ها میان ایران و آمریکا: این منازعه طولانی به کجا می‌انجامد؟
سلاجقه: امیدواریم مجوز میدان نفتی سهراب برگردد؛ کارشناس محیط زیست پروژه هورالعظیم، صلاحیت و سواد لازم را ندارد
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
افزایش سرمایه ۲۲.۵ درصدی «ونوین» ثبت شد
شعب بانک تجارت تا پایان شهریورماه از ساعت ۰۷:۰۰ تا ۱۳:۰۰ به مشتریان خدمت‌رسانی می‌کنند
فراخوان نخستین رویداد هنری بانک دی
۵ ربع‌سکه بهار آزادی به برندگان قرعه‌کشی سان در الکامپ رسید
پشتوانه‌ای برای روزهای پیش‌بینی‌نشده
‌سایپا از مرز تولید روزانه ۶۰۰ خودروی کامل عبور کرد/ آغاز تولید عبور مستقیم هم‌زمان با تکمیل خودروهای ناقص
اتصال حساب‌های وکالتی بانک ملی ایران به «معاملات برخط برق» در بورس انرژی
اوپک‌پلاس سیاست تولید نفت خود را در نشست یکشنبه بدون تغییر نگه می‌دارد
سرنوشت صد‌ها نفر در منطقه مرزی نابودشده چین همچنان نامشخص است
پیام مدیرعامل بانک صادرات ایران به مناسبت هفتاد وپنجمین سالروز تأسیس بانک
مدیرعامل شفادارو مطرح کرد: رشد ۴۱ درصدی تولید و افزایش سهم بازار شفادارو در سال گذشته/ افزایش سهم بازار هلدینگ پس از ۱۴ سال روند کاهشی
جهان توسط قلدران و دیکتاتور‌ها به پرتگاه رانده می‌شود، اما راهی به سوی آینده‌ای روشن‌تر وجود دارد
اولین اقدام مالی بزرگ ترامپ برای انتخابات میان‌دوره‌ای: کمپین تبلیغاتی ۱۰ میلیون دلاری برای سنای تگزاس
نیرو‌های یمنی مدعی بازپس‌گیری منطقه استراتژیک در میان تشدید درگیری‌ها با حوثی‌ها شدند
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
«نبرد هرمز» روز پنجاه و هشتم | گزارش درحال به روز رسانی
رونمایی بانک دی و صندوق توسعه فناوری‌های نوین از سوپر اپلیکیشن «نُوینو» در نمایشگاه اینوتکس
تأمین مالی زنجیره تولید در بانک ملی ایران ۴۰درصد افزایش یافت
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
پارس‌خودرو سهند CNG را کلید زد/ پیمایش ۷۰۰ کیلومتری با ترکیب بنزین و گاز
پیشنهاد سردبیر
زندگی