گفتوگوی فراز با دکتر مینو محرز
مشکلات تجهیزات پزشکی، مردم را آزار میدهد | سلامت مردم مهمترین اولویت وزارت بهداشت است
مینو محرز: سلامت مردم در درجه اول و تامین وسایل سلامت مردم با بهترین کیفیت جزو مهمترین اولویتهایی است که وزارت بهداشت امروز باید به آن اهتمام ورزد.
درحال حاضر و بنابر اطلاعات انتشار یافته سرانه تختهای بیمارستانی کشور ۱.۸ درصد به ازای هر هزار نفر است و اگرچه دولت تاکید کرده که یکی از برنامههای این وزارتخانه ارتقای سرانه تخت بیمارستانی کشور به ۲.۴ درصد برای هر هزار نفر است، اما آن طور که رئیس کمیسیون بهداشت مجلس گفته در برخی نقاط این سرانه به ازای هر هزار نفر ۰.۸ (هشت دهم درصد) یعنی کمتر از یک درصد است.
حسینعلی شهریاری، نماینده مجلس و عضو کمیسیون بهداشت و درمان چندی قبل با اشاره به توزیع ناعادلانه تختهای بیمارستانی در کشور گفته بود: «در برخی نقاط به ازای هر ۱۰ هزار نفر ۸ تخت بیمارستانی وجود دارد؛ یعنی هشت دهم برای هزار نفر. دستگاههای بزرگ ام. ار.ای و سی تی اسکن و... با کیفیتهای خوبی در کشور وجود دارد، ولی ممکن است توزیع عادلانه نباشد و امکانات در برخی نقاط بیشتر توزیع شده باشد».
استاندارد تعداد تخت بیمارستانی چقدر است؟
اگر بخواهیم سرانه تخت به ازای هر هزار نفر را در آمارهای جهانی و ارقامی که بهعنوان استاندارد از آن یاد میشود، بررسی کنیم دیدگاه سازمان بهداشت جهانی تا حدودی میتواند ملاکی برای سنجش وضعیت موجود و مطلوب باشد.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) حداقل ۳ تخت بیمارستانی به ازای هر هزار نفر را به عنوان استانداردی برای ارائه خدمات مراقبتهای بهداشتی کافی توصیه میکند. با این حال، این فقط یک دستورالعمل است و تعداد واقعی تختهای بیمارستانی مورد نیاز میتواند به عوامل مختلفی مانند ساختار سنی جمعیت، شیوع بیماری و زیرساختهای مراقبتهای بهداشتی متفاوت بستگی داشته باشد.
روزنامه اینترنتی فراز در ارتباط با این مسائل و رویکرد مطلوب از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با «مینو محرز»، پزشک متخصص بیماریهای عفونی، رئیس پیشین مرکز تحقیقات ایدز ایران (IRCHA) و عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا گفتگو کرده است.
مشکلات دارویی و تجهیزات پزشکی و قیمتها بسیار مردم را آزار میدهد
محرز با اشاره به اولویتهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: «سلامت مردم در درجه اول و تامین وسایل سلامت مردم با بهترین کیفیت جزو مهمترین اولویتهایی است که وزارت بهداشت امروز باید به آن اهتمام ورزد؛ امروز مشکلات دارویی و تجهیزات پزشکی و قیمتها بسیار مردم را آزار میدهد. کمبود دارو به سلامتی مردم آسیب میرساند و وقتی مانند امروز عمده داروها آزاد تهیه شود کسانی که پول ندارند قادر به تهیه دارو و تحقق سلامتی خود نخواهند بود».
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: «امروز سیستم آموزش پزشکی افت کرده است و بر این اساس باید به این مهم توجه کرد. از سوی دیگر باید از بار سهمیهها کاسته شود و اجازه دهند بچههایی که سطح هوشی بالایی دارند به دانشکده پزشکی بیایند. در غیاب اخلاق در جامعه امروز آموزش اخلاق پزشکی به دلیل حساسیتهای این شغل باید بسیار مورد توجه قرار گیرد».
محرز گفت: «تامین سلامت مردم باید مورد توجه وزارت بهداشت باشد و بر این اساس آگاهی دادن به مردم اولویت دارد؛ به روز بودن واکسیناسیون نکته دیگر است که باید به آن اهتمام ورزید. بودجه وزارت بهداشت باید افزایش پیدا کند آن هم با این حجم از بیماریهای ویروسی که هروز ما را در مخاطره قرار میدهند. البته که در مواردی از این دست (شیوع یک بیماری ویروسی)، همکاری سایر نهادها و ارگانها ضروری است چرا که وزارت بهداشت به تنهایی قادر به حل آن نیست».
او در پایان گفت: «در نهایت لازم است تاکید کنم که وزارت بهداشت و نیروهایی که با سلامت مردم سروکار دارند باید با حساسیت بالا کار کنند و نسبت به امور بی تفاوت نباشند؛ ضمن این که به حرف متخصصان حوزهها گوش بدهند».