پس از معرفی اعضای کابینه توسط مسعود پزشکیان، وزرای پیشنهادی دولت با حضور در کمیسیونهای تخصصی مجلس به تشریح برنامههای خود و پاسخ به سوالات نمایندگان ملت پرداختند. کار بررسی صلاحیت این افراد برای تصدی وزارتخانههای مختلف دولت، از صبح روز شنبه، ۲۷ مرداد ۱۴۰۳، در صحن علنی مجلس شورای اسلامی آغاز شده و تا روز چهارشنبه ادامه دارد.
دیروز، صلاحیت «غلامرضا نوری قزلچه» به عنوان وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی در مجلس شورای اسلامی بررسی شد. او که از آذربایجان شرقی میآید، سابقه حضور در این وزارتخانه به عنوان مشاور وزیر جهاد کشاورزی و همچنین سه دوره نمایندگی مجلس شورای اسلامی را در کارنامه دارد. تخصص نوری قزلچه در زمینه کارشناسی کشاورزی و دامپروری است اما در مجلس به عنوان رئیس و سخنگوی فراکسیون مستقل ولایی فعالیت داشت.
فراز با «محمد درویش»، کنشگر حوزه محیط زیست و پژوهشگر، در رابطه با چالشهای وزارت جهاد کشاورزی گفتگو کرده است.
درویش در توضیح چالشهای وزارت جهاد کشاورزی گفت: «مهمترین چالش وزارت جهاد کشاورزی، مقاومت آن در اجرای سند امنیت غذایی کشور است که تیرماه سال گذشته به تصویب ابراهیم رییسی، در مقام رئیسجمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید و به نهاهای مربوطه ابلاغ شد. با این حال، بدنه وزارت جهاد کشاورزی و حتی وزیر قبلی، آقای ساداتینژاد، با این سند مخالف هستند و هیچ نوع تلاشی برای اجرای این سند نکردهاند. مطابق این سند، در طول یک سال اخیر، مصرف آب در بخش کشاورزی باید دستکم ۳ میلیارد متر مکعب کاهش پیدا میکرد و مسئولان گزارش کار خودشان را در تیرماه اعلام میکردند و میگفتند که اگر این برنامه موفق نبوده، کدام دستگاهها مقصر بودهاند، اما خودشان را به راه دیگری زدهاند.»
او گفت: «امیدوارم وزیر جدید مسئولیت بگیرد؛ مطابق با این سند باید در یک افق هشت ساله یعنی تا ۱۴۱۱، مصرف آب در بخش کشاورزی باید سی میلیارد متر مکعب کاهش بیدا کند. وزارت جهاد کشاورزی به جای انکار این اعداد و ارقام باید مصرف آب در بخش کشاورزی را کاهش دهد، سراغ ارتقای بخش کشاورزی برود و از روشهای هیدروپونیک استفاده کند تا بتوانیم بدون آسیب دیدن امنیت غذایی کشور، منابع آبی خودمان را کاهش دهیم. در ردههای بعدی البته باید مصرف سموم در بخش کشاورزی کاهش پیدا کند و تمهیداتی در نظر گرفته شود که کشاورزان متوجه شوند باید به سمت کشاورزی بدون خاکورزی بروند.»
درویش گفت: «بخشی از آتشسوزیهایی که در مناطق جنگلی زاگرس رخ میدهد، به این دلیل است که کشاورزان همچنان فکر میکنند باید باقیمانده محصول را بسوزانند. این مسئله نشان میدهد که معاونت ترویج وزارت کشاورزی نتوانسته اعتماد کشاورزان را آن طور که لازم است جلب کند و آنها حرفهای کارشناسی این وزارتخانه را قبول نمیکنند. بنابراین، وزارت کشاورزی باید به ارتقای دستگاه منابع طبیعی کشور بپردازد، یگان مجهزی برای اطفای حریق ایجاد کند، و اقتدار ازدسترفته سازمان منابع طبیعی را به آن بازگرداند. تنها در این صورت است که میتوانیم با حفظ موجودیت داشتههای جنگلی، توان زیستپذیری کشور را افزایش دهیم، نرخ فرسایش خاک را کم کنیم و مانع نابودی تالابها شویم.»
این کنشگر حوزه محیط زیست گفت: «متاسفانه وزارت کشاورزی امروز خود را مقابل سازمان منابع طبیعی میبیند در حالی که این سازمان دوست واقعی کشاورزی ماست. اگر وضعیت منابع طبیعی خوب باشد، کشاورزی تابآور است. دریاچه ارومیه وقتی از دست رفت، کشاورزی هم از دست رفت در صورتی که یکی از عوامل مهم نابودی دریاچه ارومیه تولید بیش از ظرفیت منطقه بود. با این حال، مدیران این منطقه به این که تولید سیب افزایش پیدا کند، افتخار میکردند. اینها بحرانهایی است که وزارت کشاورزی و وزیر جدید با آنها روبرو هستند.»
درویش در مورد تغییر الگوی معیشتی کشاورزان گفت: «با استناد به سند امنیت ملی غذایی ایران، راه برون رفت از این بحران این است که کشاورزی به سمت ارتقای تکنولوژی و استفاده از فناوریهای به روز و سیستمهای هیدروپونیک و هیدروکالچر برود و تولید را در واحد سطح افزایش دهد. به این ترتیب، کشاورزی میتواند سودده باشد، مصرف آب در این بخش کاهش پیدا کند و یک معادله برد-برد برای آن تعریف شود. ما باید به سمت تبدیل کشاورزیهای زیانده و خسارتبار مانند گلهداری سنتی به کندوداری برویم و بازار کار و صادارت عسل را فراهم کنیم تا مشکل زیاندهی بخشی از کشاورزان و دامداران را حل کنیم. وزارت جهاد کشاورزی باید تلاش کند کشت و صنعتهای دارویی را به جای زراعت دیم در زاگرس رواج دهد و نرخ فرسایش خاک را کنترل کند.»
درویش در مورد «غلامرضا نوری قزلچه» گفت: «۱۷۵ نماینده مجلس در موافقت با ایشان ثبتنام کردند؛ این در ادوار گذشته بیسابقه است و تاکنون پیش نیامده است که تعداد موافقان یک وزیر برای سخنرانی حتی به این تعداد برسد. این را به فال نیک میگیرم و احتمالا ایشان با بالاترین رای انتخاب خواهد شد. این بدان معناست که در مورد ایشان نوعی وفاق بین چپ و راست شکل گرفته که لابد عملکردشان خوب است. امیدوارم از این سرمایه اجتماعی و از این حمایت احزاب و گروههای مختلف استفاده کنند و با قاطعیت بیشتری جراحی را که باید در وزارت کشاورزی صورت گیرد، جلو ببرند».
این خبر تکمیل میشود
بررسی چالش اصلی نظام سلامت ایران در گفتگو با دکتر هادی یزدانی:
آینده مبارزه فلسطینیها، در روزگار نسلکشی و پاکسازی قومی
ناهمسویی سخنان و مواضع وزیر ارتباطات با وعدههای انتخاباتی رییس جمهوری
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟
اینفوگرافیک