۲۱ شهريور ۱۴۰۵ ۰۰:۱۲
چهارشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۰
کد خبر: ۸۳۰۳۸

سهم مهاجران از منابع آب ایران: هر روز ۳۸ میلیون مترمکعب

سهم مهاجران از منابع آب ایران: هر روز ۳۸ میلیون مترمکعب
نتایج تازه‌ترین نظرسنجی در مورد دغدغه‌های ایرانیان نشان می‌دهد که مردم نگران محیط‌زیست و وضعیت آب در کشور هستند. این نگرانی به حدی است که در رده‌ی هفت خواسته‌ی اصلی افکار عمومی از دولت چهاردهم قرار گرفته است. در کشوری که کمبود منابع آب، نگرانی زیادی در میان مردم ایجاد کرده، حضور میلیون‌ها مهاجر و پرداخت نشدنِ حقابه هیرمند نگران‌کننده است، وقتی بدانیم روزانه ۴۰ میلیون متر مکعب آب برای کشور هزینه دارد.

بیش از ۹۰ درصد مردم استان اصفهان و چهارمحال‌وبختیاری و ۸۷.۸ درصد از مردم استان یزد تا حد زیادی نگران وضعیت آب در کشور هستند.


۸۳ درصد از مردم نگران کم‌آبی و خشکسالی

مرکز «افکارسنجی دانشجویان ایران» به‌تازگی هفت مورد از مهم‌ترین مسائل و نگرانی‌های افکار عمومی را اعلام کرده است. مسئله محیط‌‌زیست و آب یکی از نگرانی‌های اصلی مردم است. نتایج نظرسنجی‌ها و پیمایش‌ها نشان می‌دهد مردم در حوزه محیط‌‌زیست و به‌ویژه تامین آب، نگرانی‌ جدی دارند و این نگرانی در مناطقی از کشور بیشتر است. نتایج نظرسنجی اردیبهشت ۱۴۰۳ ایسپا در سطح ملی نشان داد ۸۳.۱ درصد از شهروندان به میزان زیادی نگران «کم‌آبی و پدیده خشکسالی» در کشور هستند. در همین نظرسنجی ۶۳.۶ درصد از پاسخگویان اعلام کردند «آلودگی هوا» آن‌ها را نگران می‌کند. مساله محیط‌‌زیست و آب در برخی از مناطق و استان‌های کشور بغرنج‌تر است.


سال‌هاست حقابه‌ی ایران را از افغانستان طلب داریم

«جنگ آینده جهان، جنگ آب است». بر اساس پیش‌بینی محققان در ۱۰۰ سال آینده، به احتمال ۷۵ تا ۹۰ درصد، جنگ‌های آب رخ خواهند داد. در صورتی که مسئله آب و کمبود منابع می‌تواند منبع بسیاری از تنش‌ها و منازعه‌های منطقه‌ای و محلی در آینده باشد، چرا افغانستان حق ایران را از آب رود هیرمند پرداخت نمی‌کند؟ چندی پیش یک نماینده مجلس در این باره گفت: «بر اساس معاهده و دیپلماسی که در بحث آب‌های مرزی وجود دارد، در حوزه‌های آبخیز ما یک بهره‌بردار سراب، بهره‌بردار میاناب و بهره‌بردار پایاب داریم تا همه افراد ساکن در مسیر از این آب بهرمند شوند. ما در پایاب این رودخانه قرار داریم و بر اساس معاهده سال ۵۲، حقابه ما باید، حتما، لزوما و قانونا تامین شود و از این جهت طلبکارِ سال‌های سال حقابه هستیم.»

سال‌های سال است که حقابه هیرمند را از افغانستان طلب داریم. حیات سیستان و بلوچستان در خطر افتاده‌ است ولی طالبان آب را به شوره‌زار می‌فرستد تا قطره‌ای از آن به ایران نرسد. همه‌ی این‌ها در حالی است که ۱۰ میلیون افغانی در ایران زندگی و از منابع این کشور استفاده می‌کنند و آب تنها یکی از این منابع طبیعی و زیستی به حساب می‌آید.


۱۴ درصد از آب کشور سهم مهاجران افغانی

اقلیمی که ایران در آن قرار دارد، گرم و خشک است. سالانه بخش زیادی از آب‌های سطحی به دلیل تبخیر از دست می‌روند. سرانه آب مستقیم روزانه بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ لیتر و سرانه‌ی مصرف آب مجازی روزانه بین ۳۰۰۰ تا۵۰۰۰ لیتر برای هر نفر است. آب مجازی، مجموع آب مصرف‌شده برای تولید مقدار معینی از محصول اعم از کالا، فرآورده‌های کشاورزی یا حتی خدمات است. به عبارتی دیگر هر فرد در یک شبانه‌روز به‌صورت میانگین، ۴ هزار و ۲۲۵ لیتر آب مصرف می‌کند. اگر جمعیت افغانی‌ها در ایران را در خوش‌بینانه‌ترین حالت ۹ میلیون نفر در نظر بگیریم، سهم اتباع افغانی روزانه حدود ۳۸ میلیارد لیتر (۳۸ میلیون متر مکعب) یعنی معادل ۱۴ درصد آب مصرفی کشور است.

حقابه ایران از هیرمند سالانه ۸۲۰ میلیون متر مکعب است. بعد از تلاش‌های فراوان و رایزنی‌های مختلف اخیرا اعلام شد «در نتیجه اصلاح دریچه‌های سد کمال‌ خان و لایروبی مسیر انتقال آب به سمت سیستان ۳۰۰ میلیون متر مکعب حقابه ایران تامین شده است.» سال قبل تنها ۳۷ میلیون متر مکعب آب از طریق هیرمند وارد ایران شد. 

افغانستان روزانه جلوی ورود ۲ میلیون و ۲۴۷ هزار متر مکعب حق ایران از آب هیرمند را می‌گیرد در حالی‌که افغانی‌های ساکن ایران هر روز ۳۸ میلیون متر مکعب آب مصرف می‌کنند. دولت چهاردهم باید هرچه زودتر ساماندهی اتباع را در دستورکار خود قرار دهد و همچنین حقابه هیرمند را از افغانستان بگیرد تا بخشی از این هزینه‌ی تحمیل‌شده جبران شود.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
«نبرد هرمز» روز شصت و چهارم | گزارش درحال به روز رسانی
«نبرد هرمز» روز شصت و سوم | تمام سواحل دریای سرخ یمن اکنون تحت کنترل حوثی‌هاست
بهار ۱۴۰۵ بانک سینا با علی ابدالی؛ جهش ۴ برابری مطالبات مشکوک‌الوصول و سقوط ۷۰ درصدی درآمد شعب
«نبرد هرمز» روز شصت و دوم | محسن رضایی: اقدامات آژانس، کشورها را به سمت خروج از ان‌پی‌تی سوق خواهد داد
عملکرد بانک رفاه کارگران در حوزه حاکمیت شرکتی شایسته قدردانی است
بانک رفاه کارگران اقدامات ارزشمندی برای کارگران و بازنشستگان انجام داده است
قدردانی مدیرعامل بانک اقتصادنوین از همکاری قوه قضاییه و قائم مقام رئیس کل دادگستری استان تهران برای کمک به استیفای حقوق بانک
خسارت واقعی سیل مازندران چقدر است؟! جبران خسارت مردم چگونه انجام می‌شود؟!
حمایت بانک تجارت از طرح‌های زیرساختی، انرژی‌های تجدید پذیر و زنجیره تأمین پروژه‌های استانی
تحول دیجیتال سایپا وارد مرحله جدید شد/ توسعه SAP در زنجیره تأمین
«نبرد هرمز» روز شصت و یکم | نگرانی آمریکا از توانایی‌های جدید ایران؛ پای چین و روسیه به میان آمد
تابستان داغ صنایع بورسی؛ درآمد شرکت‌ها از تورم جلو زد!
مدیریت مصرف تهرانی‌ها جواب داد! | به اندازه سد کرج آب صرفه‌جویی شد
ایران خودرو گران می کند، شورای رقابت نظاره می کند؛ مردم تاوان کدام تصمیم را می‌دهند؟
با حضور وزیر میراث فرهنگی و به یاد شهدای مدرسه شجره طیبه میناب برگزار شد؛ رونمایی از بسته فرهنگی «با هم برای ایران» توسط بانک ملی
قدردانی وزیر نیرو از نقش‌آفرینی ملی «بانک دی»
«نبرد هرمز» شصتمین روز | واکنش قالیباف به شکار زیرسطحی آمریکایی در تنگۀ هرمز: ناک اوت!
قدردانی وزیر نیرو از نقش‌آفرینی ملی «بانک دی»
جوایز برندگان نظرسنجی رضایت مشتریان واریز شد
هزار وعده‌ی «احمد» یکی وفا نکند! | وعده افزایش دستمزد کارگران در نیمه دوم سال محقق می‌شود؟
بانک گردشگری به سمت مدیریت اکوسیستم مالی حرکت می‌کند
سطح یک نسبت توانگری مالی
بازگشت واحد پلی‌اتیلن سنگین ۲ پتروشیمی جم به مدار تولید؛ ثبت ۱۰۵ درصد ظرفیت اسمی پس از چند ماه توقف
مالیبل‌سایپا به دانش فنی تولید پوشان پایه آب دست یافت
افزایش سرمایه ۱۰۷۲ درصدی شرکت پارس خودرو / سرمایه پارس‌خودرو به بیش از ۱۳۳ همت می‌رسد
افزایش سرمایه ۱۰۷۲ درصدی شرکت پارس خودرو / سرمایه پارس‌خودرو به بیش از ۱۳۳ همت می‌رسد
مهسا بهشتی: طرح حمایت بانک اقتصادنوین از ورزشکاران، فاصله میان «می‌توانم» و «نمی‌توانم» است
رئیس کمیسیون اقتصادی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام: بانک اقتصادنوین مسیر درستی را انتخاب کرده است
عضو کمیسیون اقتصادی: بانک اقتصادنوین، حرمت اولین بودن را نگه داشت
پیشنهاد سردبیر
زندگی