این نکتهای که رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق در گفتگو با فراز به آن اشاره میکند. زارع میگوید که هرچند دولت در ردیفهای بودجه سهمی را برای این یارانههای سنگین اتباع در نظر نگرفته، اما دستکم باید آنها را پیشبینی کرده باشد.
زارع درباره برآورد ۳۰ همتی از بودجه مورد نیاز برای تحصیل دانشآموزان اتباع به فراز گفت: «برآورد ۳۰ همتی برای تحصیل دانشآموزان اتباع درست است، اما هیچ ردیفی به این نام نداریم. بودجه آموزش و پرورش را به طور کلی به دولت میدهیم. دولت این اختیار را دارد که در مرحله دوم جزء ردیفهای خود این موضوع را بیاورد. واقعا هم هزینههای اتباع بالاست. مدارسی داریم که در شهرستان ۲۰۰ دانشآموز یا گاهی ۳۰۰ دانشآموز اتباع دارند. در یکی از مدارس شهرستان خرمبید ۳۰۰ دانشآموز اتباع تحصیل میکنند.»
او افزود: «باید قوانین مرتبط با این مسئله تصویب شود. اینکه مرزهای به این شکل بیمحابا باز شود و همه نوع مهاجر وارد کشور شود درست نیست و باید کنترلی روی آن باشد.»
زارع در ادامه با اشاره به موضوع یارانهها ادامه داد: «امروز چرا ما در هدفمندی یارانهها کسری داریم؟ اتباع مصرف بسیار بالایی روی یارانه گندم، سلامت و آموزش دارند. اگه جمعیت اتباع را ۷ میلیون در نظر بگیریم. جمعیتی کشوری مثل قطر به ۳ میلیون نمیرسد و باید توجه کنیم که جمعیت اتباع در ایران به اندازه دو سه کشور کوچک است. وقتی چنین جمعیتی وجود دارد، اگر فرض کنید تولید گندم کشور کم شود باید بخاطر آن واردات گندم انجام دهیم. در حوزه سلامت و دارو نیز این مسئله وجود دارد و شاید آنها باعث افزایش قاچاق در حوزه دارو نیز باشند. باید آینده را هم در نظر گرفت. این جمعیت در آینده نزدیک بیش از یک میلیون دانشآموز دارند و نرخ زادوولد آنها هم دو برابر میانگین نرخ زادوولد ماست.»
نماینده آباده در مجلس تاکید کرد: «دولت باید این یارانههایی که به اتباع اختصاص پیدا میکند، از آموزش گرفته تا آرد و نان و سلامت را حتی اگر به صورت آشکار پیشبینی نمیکند به شکل پنهان پیشبینی کرده باشد.»
حساسیتهای بودجه، اما فقط محدود به موضوع اتباع خارجی نیست. به تازگی زهرا بهروز آذر معاون زنان رییسجمهور نیز گفته که ۲۷ نهاد دولتی و حاکمیتی بودجه «عفاف و حجاب» میگیرند، اما به دولت و مجلس به صورت مستقیم و حتی غیرمستقیم پاسخگو نیستند. زارع در پاسخ به پرسش فراز در این باره گفت: «رقمهای بودجهای که در حوزه عفاف و حجاب اختصاص پیدا کرده زیاد نیست. ما بودجه جوانی جمعیت و حوزه فرهنگی داریم که عفاف و حجاب ذیل آن تعریف شده است. اما ارقام آن چندان بالا نیست. غیر یکی دو مورد که ۵۰ و ۱۰۰ میلیارد تومان است باقی در حد ۱۰ تا ۱۵ میلیارد تومان در نظرگرفته شده است.»
سخنگوی کمیسیون تلفیق افزود: «ناظر اصلی بودجه دولت است که منابع را هم تخصیص میدهد. بنظر من سخن معاون زنان رییسجمهور بسیار درست است. باید مدیریتی واحد در بحث عفاف حجاب داشته باشیم تا پاسخگو یک نهاد باشد. دولت میتواند این موضوع را در قالب لایحهای یک صفحهای آن را حل کند تا بودجه این حوزه به یک نهاد اختصاص پیدا کند و عملکرد را هم از آنها بخواهد.»
البته این دو مورد فقط بخشی از مسائل مرتبط با بودجه ۱۴۰۴ است. با آغاز بررسی لایحه بودجه در صحن مجلس مسائل متعدد دیگری نیز به میان میآید و باید دید که نمایندگان چگونه با آن مواجه خواهند شد.
ویدیو:
گفتوگو با سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس
دکتر فرهاد تیمورزاده در «کما»
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟