پس از دو روز، سکوت قوه قضاییه در مورد خبرهایی از آزادی بابک زنجانی شکسته شد. روز سه شنبه ۱۱ دیماه، «اصغر جهانگیر»، سخنگوی عدلیه در واکنش به موضوعات طرحشده در فضای مجازی گفت: «در خصوص آزادی بابک زنجانی با بررسی انجام شده ایشان آزاد نشده، در مرخصی هم به سر نمیبرد و موضوعات مطروحه در خصوص آزادی و مرخصی و بیرون بودن ایشان، مورد تایید ما نیست».
اظهارات سخنگوی قوه قضاییه، اما به نظر کمی محافظهکارانه بیان شده و بخش مهمی از پرسشها و ابهامات را همچنان در هالهای از ابهام باقی گذاشته است. دستگاه قضایی در حالی پس از دو روز بیخبری به خبر آزادی زنجانی واکنش داده که در تمام این مدت، فعالیتهایی به نام زنجانی در شبکههای اجتماعی انجام میشد.
یک کاربر با نام بابک زنجانی و با تیک آبی در شبکه ایکس، روز انتشار شائبه آزادیاش از زندان با یک توییت حاشیهبرانگیز توجه کاربران شبکههای اجتماعی را به خود جلب کرد. این حساب کاربری منتسب به جنجالیترین دلال نفتی ایران در واکنش به یک مطلب از «حسامالدین آشنا» نوشت: «فارغ از اتهامات، تنها چیزی که همیشه به آن فکر میکردیم این بود که چرا تاریخ بازداشت نهم دیماه ۹۲ بود. این تاریخ چه چیزی را برای فتنهگران تداعی میکرد و کجای این تاریخ برای عدهای ناراحت کننده است؟»
این توییت از یک حساب کاربری با نام زنجانی وقتی عجیبتر میشود که یک مقام رسمی در قوه قضاییه، آزادی و حتی مرخصی بابک زنجانی را تکذیب میکند. با این حال، این حساب کاربری در سال ۹۸ و در زمان زندانی بودن زنجانی ساخته شده است. با این حال اصالت این اکانت نه توسط وکیل زنجانی و نه توسط مقامات رسمی تایید و یا تکذیب نشده است.
در چند سال اخیر، این نخستین بار نیست که شائبه آزادی بابک زنجانی از زندان مطرح میشود. این بار، اما یک تفاوت اساسی در شکلگیری خبر وجود دارد. در گذشته، به طور معمول خبر آزادی یا مرخصی زنجانی از زندان از طریق رسانهها یا کاربران به ظاهر غیرمرتبط با او شایع میشد، اما اینبار وکیل زنجانی، خود منشاء شائبه آزادی و حتی آغاز به کار مجدد این دلال نفتی بود.
این در حالی است که رسول کوهپایهزاده پیشتر در واکنش به شایعههای آزادی موکلش گفته بود: «از زمان تشکیل این پرونده بازار شایعات در خصوص موکلم داغ بوده است. به مردم و رسانهها توصیه میکنم حقایق و وقایع این پرونده را از مجاری قانونی یعنی سخنگوی قوه قضائیه پیگیری کنند. چرا که شایعات اساس و پایه ندارد».
این بار اما، کوهپایهزاده با انتشار تصویری منتشرنشده از بابک زنجانی با نوشته «بسم الله الرحمن الرحیم» سرایتدهنده شایعه آزادی و آغاز مجدد فعالیت زنجانی در افکار عمومی بود. این وکیل دادگستری تا امروز در مورد این اقدام حاضر به پاسخگویی به رسانهها نبوده و تلاشهای فراز برای گفتگو با او نیز بیسرانجام بود.
البته باید گفت که این اولین بار نیست که رفتار این وکیل، به ابهامات پیرامون آزادی بابک زنجانی دامن میزند. یازدهم اردیبهشتماه امسال، در حالی که اظهارات مقامات رسمی در مورد پرونده زنجانی چندان دقیق نبود، کوهپایهزاده با انتشار اطلاعیهای نوشت: «با درخواست دادگستری کل استان تهران و تایید ریاست محترم قوه قضاییه و رهبر معظم انقلاب با درخواست عفو موکل موافقت فرمودند و مجازات اعدام به ۲۰ سال حبس تقلیل یافت. اینک با عنایت به اینکه بیش از ۱۰ سال از مدت گذراندن مدت حبس میگذرد، مطابق قوانین و مقررات موکل امکان بهرهمندی از آزادی مشروط را دارا است و دوران تحمل زندان به پایان رسیده است».
او حدود سه ماه پیش از آن در بهمنماه ۴۰۲، با تقدیر از «تدابیر و مساعدت قوه قضاییه و دستگاههای اطلاعاتی، اعلام کرده بود که اموال موکلش طی یک «کار بزرگ و خطیر» به ایران منتقل شده است. با این حال، جزییات دقیقی از نوع و ارزش این اموال در دست نبود و نیست. همین ابهامات، آغازگر گمانهزنیها از آزادی زودهنگام زنجانی از زندان بود.
تمام این ابهامات و واکنش محافظهکارانه سخنگوی قوه قضاییه چنان به نظر میرساند که عزمی جدی در شفافسازی یکی از مهمترین و سنگینترین پروندههای نفتی با موضوع اخلال در نظام اقتصادی تاریخ ایران وجود ندارد. این در حالی است که با توجه به اتفاقات زورهای گذشته و همچنین حساسیت روزهای پیش رو، شاید امروز بهترین فرصت برای کنار زدن غبار از روی این پرونده تاریخی باشد.
ویدیو:
گزارش اختصاصی فراز از بخش شیمیدرمانی بیمارستان شریعتی
جزیره به روایت یکی از قدیمیترین ساکنانش
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟