دوشنبه ۲۴ دی ۱۴۰۳ 13 January 2025
يکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۸:۵۱
کد خبر: ۸۷۷۱۸

چرا اکثریت مجلس با فشار بر وزیر اقتصاد مخالف است؟

چرا اکثریت مجلس با فشار بر وزیر اقتصاد مخالف است؟
جناح مخالف دولت، ساز ناکوک خود را سرانجام پس از کمتر از پنج ماه به صدا درآورد. وزیر کار، وزیر نفت و وزیر اقتصاد در معرض هجمه‌های مخالفان دولت قرار گرفتند و به گفته احمد نادری عضو هیات رییسه مجلس، دو طرح استیضاح محسن پاک‌نژاد وزیر نفت و عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد در سامانه مجلس به ثبت رسیده، اما هنوز تقدیم هیات رییسه نشده است. گویا طرح استیضاح پاک‌نژاد ۲۳ امضا و استیضاح همتی ۷۴ امضا دارد. براساس آیین‌نامه داخلی مجلس طرح استیضاح وزرا با ۱۰ امضا به جریان می‌افتد.

وقتی طرح استیضاح خریدار ندارد!

برخلاف هیاهو‌های جناح مخالف دولت و چهره‌های نزدیک به جبهه پایداری در مجلس، اما قاطبه نمایندگان با استیضاح همراه نیستند. موضوعی که عدم تقدیم طرح استیضاح به هیات رییسه نیز موید آن است. چراکه نمایندگان مخالف دولت تلاش دارند تا جمع معدود خود را با اقناع دیگر نمایندگان علیه دولت افزایش دهند و سپس برای تقدیم طرح استیضاح اقدام کنند. هفته گذشته، محمدباقر قالیباف رییس مجلس گفت که در شرایط کنونی استیضاح ممکن است برای مجلس آورده سیاسی داشته باشد، اما نفع اقتصادی برای کشور نخواهد داشت. گفتگو با نمایندگان مجلس نیز نشان می‌دهد که تندرو‌ها و مخالفان سیاست‌های اصلاحی دولت در اقلیت هستند. بسیاری از نمایندگان تاکید دارند که پس از گذشت سه ماه نمی‌توان عملکرد وزرا را ارزیابی کرد و باید به دولتی که وارث ناترازی‌های گوناگون است فرصت داد.

منافع سیاسی و جناحی یا منافع ملی و اقتصادی؟

با این همه گویی مخالفان دولت در پی منافع سیاسی و جناحی خود چندان توجهی به منافع اقتصادی کشور در بلندمدت ندارند. هرچند که آنها در ظاهر با سخنان پوپولیستی تلاش دارند تا مطالبات خود را به عنوان خواست مردم جا بزنند. در حالی که به نظر می‌رسد حذف رانت ارز نیمایی زیربنای مخالفت تندرو‌ها با دولت است. رانتی که گردش مالی چند هزار میلیاردی واردکننده‌ها و سوءاستفاده از اختلاف قیمت این ارز با ارز بازار آزاد را تضمین می‌کرد. اما حالا در راستای سیاست‌های رفع ناترازی‌های اقتصادی این رانت حذف شده و سامانه ارز تجاری که هدف آن معامله با نرخ واقعی دلار است جای آن را گرفته است. حالا کسانی که رانت‌های ارزی و فساد‌های کلان خود را در معرض حذف می‌بینند، تلاش دارند تا سیاست‌های اصلاح اقتصادی دولت و وزارت اقتصاد را با استیضاح متوقف کنند. مهرداد گودرزوند در همین زمینه در تذکری خطاب به مدعیان استیضاح گفت: «آقایان مدعی! در دولت سابق ارز ۱۲۰ درصد افزایش پیدا کرد، چرا حرف از استیضاح نمی‌زدید؟ آیا مجلس و رئیس مجلس، وزیر اقتصاد دولت سابق را که دولت مطلوب شما بود، استیضاح کرد؟ مگر رئیس کل بانک مرکزی الان از دولت قبل نیست؟» اشاره گودرزوند به این موضوع است که در مخالفان امروز همتی، زمانی که او رییس بانک مرکزی بود، نرخ دلار را در حیطه اختیارات رییس کل بانک مرکزی می‌دانستند و امروز که همتی وزیر اقتصاد است، همچنان پیکان‌ هجمه‌های خود را به سوی او نشانه رفته‌اند. موضوعی که دلیل دیگری بر ترجیح منافع جناحی و سیاسی به منافع ملی و اقتصادی از سوی یاران جلیلی و پایداری‌چی‌ها در مجلس است.  

مخالفت علنی با حذف رانت ارزی!

مخالفان حذف رانت ارز نیما، ابایی نیز از ابراز مخالفت خود ندارند. یاسر جبرائیلی در برنامه‌ای که به همراه حسین صمصامی نماینده تندرو تهران ترتیب داده مدعی شده که می‌توان قیمت دلار را به ۲۰ هزار تومان رساند. ادعایی که واکنش‌های طنز بسیاری داشته است. به طور مثال معاون سابق وزیر صمت درباره این ادعا گفت: «به دوستانی که می‌گفتند قیمت دلار را به ۲۰ هزار تومان می‌توان رساند، گفتیم: شما که زحمت می‌کشید پس قیمت را به ۱۰ هزار تومان برسانید.» در چنین فضایی برخی از رسانه‌های همراه با این جریان نیز به حمایت از این ادعا‌ها و طرح استیضاح پرداختند، اما حتی رسانه‌های اصول‌گرا نیز موضع تندرو‌ها در حمایت از حذف رانت‌های ارزی را نقد کردند. دو روزنامه اصولگرای «صبح نو» و «خراسان» نیز ادعای دلار ۲۰ هزار تومانی را رد کردند. خراسان در گزارشی با عنوان «نسخه پیچی ارزی در سراب شعار!» حرف‌های پوپولیستی امروز را همانند شعار توانایی ساخت لامبورگینی حجت عبدالملکی وزیر کار دولت رئیسی دانسته است. موضوعی که بسیاری از کاربران فضای مجازی نیز به آن اشاره کرده بودند.  

به نظر می‌رسد که استیضاح همتی و پاک‌نژاد از همراهی اکثریت نمایندگان برخوردار نیست و جریان مخالف دولت کار دشواری برای به ثمر نشاندن مخالفت خود با حذف رانت ارز نیمایی دارد. 

ارسال نظر
captcha
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
پیشنهاد سردبیر
زندگی