۱۵ شهريور ۱۴۰۵ ۲۲:۲۳
يکشنبه ۰۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۷:۳۵
کد خبر: ۸۸۹۲۷

دولت، گره رجیستری آیفون را با دندان باز می‌کند؟!‍

دولت، گره رجیستری آیفون را با دندان باز می‌کند؟!‍
عرضه آخرین مدل گوشی‌های همراه سامسونگ، زخم ممنوعیت واردات رقیب تجاری‌اش به ایران را دوباره تازه کرده است. مدل S۲۵ اولترا سامسونگ در حالی در سایت‌های ایران به پیش‌فروش گذاشته شده که داستان پر پیچ و خم ریجستری گوشی‌های آیفون همچنان در راهرو‌های دولت بی‌نتیجه مانده است

غول تازه‌رونمایی شده سامسونگ حالا به سرعت و بدون مانع‌تراشی در دسترس مصرف‌کننده ایرانی قرار خواهد گرفت. در حالی که مدل‌های دو سال پیش آیفون همچنان از مارپیچ رجیستری هم عبور نکرده‌اند. در آخرین اعلام مسوولان اطلاع‌رسانی دولت، رجیستری آیفون تا مدل‌های وارداتی پیش از شهریور ۱۴۰۳ نیز تصویب شده است. رئیس کمیسیون تخصصی موبایل نیز ظهر روز یکشنبه اعلام کرد که آنتن آیفون‌هایی که بعد از ممنوعیت واردات به صورت غیرقانونی به کشور وارد شده بودند، برگشته است. با این حال برخی رسانه‌ها با استناد به گزارش‌های میدانی، این خبر را نادرست اعلام کرده‌اند.

 

ممنوعیت واردات آیفون از کجا شروع شد؟

نیمه دوم سال ۱۴۰۱، مدتی پس از عرضه اولیه آیفون‌های ۱۴ به بازار بود که صحبت‌ها از نحوه واردات این گوشی‌های همراه به ایران بالا گرفت. تعدادی از مصرف‌کننده‌ها نیز در هفته‌های اول این مدل را خریده و در انتظار مصوبه تازه دولت بودند. در نتیجه، اما اول اسفندماه آن سال، مدیرکل دفتر واردات گمرک ایران در ابلاغیه‌ای، ورود تلفن همراه با نشان تجاری اپل ۱۴ و همه مدل‌های بعد از آن به صورت همراه مسافر و پستی را ممنوع اعلام کرد. این اولین زلزله در بازار گوشی‌های همراه را در کشور رقم زد.

در خردادماه ۱۴۰۳، مصوبه‌ای از جلسه هیات دولت سیزدهم بیرون آمد که از تعرفه ۹۶ درصدی برای واردات گوشی‌های آیفون خبر می‌داد. با انتقال قدرت در پاستور و روی کار آمدن دولت چهاردهم، واردات آیفون به کشور آزاد شد، اما بحث تعرفه‌های گمرکی و آزادسازی رجیستری مدل‌های آیفون ۱۳ به بعد تا امروز که حدود ۶ ماه از آغاز به کار دولت گذشته، بی‌سرانجام و در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. تا جایی که گویی عزم و اراده‌ای برای باز کردن این گره وجود ندارد.

 

با چه توجیهی؟

جلوگیری از واردات گوشی‌های آیفون با دو توجیه مهم انجام شد: اولی جلوگیری از خروج ارز از کشور و دومی، مقابله با واردات کالای لوکس و مصرف‌گرایی. با نگاهی به اعداد و ارقام سال‌های پس از ممنوعیت واردات آیفون، توجیه اول به کلی زیر سوال می‌رود. به گفته رییس انجمن تلفن همراه ایران، آمار‌های غیررسمی از واردات آیفون به ارزش ۹۰۰ میلیون دلار به کشور، تنها در نیمه دوم سال ۱۴۰۲ حکایت دارد. تخمین زده می‌شود، در صورتی که مشکل واردات آیفون به صورت شفاف حل نشود، این رقم به بیش از یک میلیارد و چهارصد میلیون دلار می‌رسد. این آمار، به روشنی نشان می‌دهد که ممنوعیت واردات، نه تنها جلوی ارزبری از کشور را نگرفته، بلکه این پدیده را از بازار رسمی به بازار غیررسمی و قاچاق منتقل کرده است.

نکته دیگر آن‌که قیمت جهانی رقبای آیفون نیز تفاوتی با قیمت جهانی مدل‌های آیفون نداشته و هردو در بازه هزار و ۳۰۰ تا هزار و ۵۰۰ دلار قرار دارد. به عبارت دیگر، واردات مدل‌های سامسونگ به ایران در حالی بدون مشکل‌تراشی برای مصرف‌کننده صورت می‌گیرد که حتی ارز بیشتری را نسبت به آیفون از کشور خارج می‌کنند.

توجیه دوم نیز در امتداد توجیه اول محکوم به شکست است. چرا که اگر مدل‌های آیفون را در دسته کالای لوکس قرار داده‌اند، مدل‌های سامسونگ که هم‌قیمت با رقیبش عرضه می‌شوند، با چه استدلالی از این دسته خارج شده‌اند؟ مگر آنکه مقابله با واردات کالای لوکس، ظاهری برای مقابله با کالای صرفا آمریکایی بوده باشد.

به هر حال، با گذشت بیش از دو سال از ممنوعیت واردات آیفون، وضعیت امروز به وضوح ثابت می‌کند که این طرح، شکست خورده است. از سوی دیگر، رفع ممنوعیت واردات این گوشی‌های همراه و رفع مشکل رجیستری از اصلی‌ترین و اولین وعده‌های وزارت ارتباطات دولت چهاردهم بود که تا امروز نتیجه مشخصی نداشته و تمام اقدامات به صورت گام‌به‌گام، آهسته و فرسایشی پیش می‌رود. آیا دولت قصد دارد گره رجیستری را با دندان باز کند؟!

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
تداوم فشار‌های اقتصادی آمریکا بر ایران و چالش‌های تهران در تنگه هرمز
زمستان امسال کمبود گاز ۶۰ درصدی داریم! | ناترازی بنزین تنها با افزایش قیمت حل نمی‌شود | ده سازمان دیگر مثل «سازمان بهینه‌سازی انرژی» ایجاد شود، مسئله بدتر می‌شود که بهتر نمی‌شود! | وزارت نیرو آدرس غلط می‌دهد | ۸۰ درصد چاه‌های گازی کشور، در نیمه دوم عمر خود هستند
شاخص محیط کسب‌وکار رکورد ۸ ساله را شکست | قم، بهترین استان برای کسب و کار
تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای تغییر نقشه‌های جهانی
جنگ نفتکش‌ها میان ایران و آمریکا: این منازعه طولانی به کجا می‌انجامد؟
سلاجقه: امیدواریم مجوز میدان نفتی سهراب برگردد؛ کارشناس محیط زیست پروژه هورالعظیم، صلاحیت و سواد لازم را ندارد
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
افزایش سرمایه ۲۲.۵ درصدی «ونوین» ثبت شد
شعب بانک تجارت تا پایان شهریورماه از ساعت ۰۷:۰۰ تا ۱۳:۰۰ به مشتریان خدمت‌رسانی می‌کنند
فراخوان نخستین رویداد هنری بانک دی
۵ ربع‌سکه بهار آزادی به برندگان قرعه‌کشی سان در الکامپ رسید
پشتوانه‌ای برای روزهای پیش‌بینی‌نشده
‌سایپا از مرز تولید روزانه ۶۰۰ خودروی کامل عبور کرد/ آغاز تولید عبور مستقیم هم‌زمان با تکمیل خودروهای ناقص
اتصال حساب‌های وکالتی بانک ملی ایران به «معاملات برخط برق» در بورس انرژی
اوپک‌پلاس سیاست تولید نفت خود را در نشست یکشنبه بدون تغییر نگه می‌دارد
سرنوشت صد‌ها نفر در منطقه مرزی نابودشده چین همچنان نامشخص است
پیام مدیرعامل بانک صادرات ایران به مناسبت هفتاد وپنجمین سالروز تأسیس بانک
مدیرعامل شفادارو مطرح کرد: رشد ۴۱ درصدی تولید و افزایش سهم بازار شفادارو در سال گذشته/ افزایش سهم بازار هلدینگ پس از ۱۴ سال روند کاهشی
جهان توسط قلدران و دیکتاتور‌ها به پرتگاه رانده می‌شود، اما راهی به سوی آینده‌ای روشن‌تر وجود دارد
اولین اقدام مالی بزرگ ترامپ برای انتخابات میان‌دوره‌ای: کمپین تبلیغاتی ۱۰ میلیون دلاری برای سنای تگزاس
نیرو‌های یمنی مدعی بازپس‌گیری منطقه استراتژیک در میان تشدید درگیری‌ها با حوثی‌ها شدند
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
«نبرد هرمز» روز پنجاه و هشتم | گزارش درحال به روز رسانی
رونمایی بانک دی و صندوق توسعه فناوری‌های نوین از سوپر اپلیکیشن «نُوینو» در نمایشگاه اینوتکس
تأمین مالی زنجیره تولید در بانک ملی ایران ۴۰درصد افزایش یافت
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
پیشنهاد سردبیر
زندگی