
امیرمحمد خالقی در سال ۱۴۰۲ از خراسان جنوبی به دانشگاه تهران آمده بود تا در رشته مدیریت کسب و کار تحصیل کند. تحصیل او سه ترم بیشتر دوام نداشت و در شروع ترم چهارم او به قتل رسید. دوستان او میگویند چهارشنبه روز اول کار او بود. ذوق کار پیدا کردن و بیخوابی شب گذشته او را قاتلان با سلاح سرد گرفتند. دو زورگیر به او حمله کردند و کتف و ریه او را هدف گرفتند. امیرمحمد خالقی با آنها درگیر و به شدت مجروج شد و روز بعد در بیمارستان جان خود را از دست داد. آنطور که از فیلم دوربین مداربسته مشخص است امیرمحمد در حالی که زخمی شده بود چند متری مهاجمان را دنبال میکند، اما کنار پل عابر پیاده روی زمین میافتد. مطالبه دانشجویان معترض مشخص است؛ از نظر آنها وضعیت خوابگاهها و امنیت این فضاها تامین نشده است اگرچه بارها نسبت به رخداد چنین اتفاقاتی هشدار داده بودند. آنطور که سخنگوی قوه قضائیه اعلام کرده است قاتلان این دانشجو هنوز دستگیر نشدهاند، اما بازجوییها ادامه دارد. بر اساس آخرین خبرها، معاونت حقوقی دانشگاه تهران از ضارب دختر دانشجو در تجمع کوی دانشگاه تهران، شکایت کرده است.
تجمع روز جمعه در کوی پسران نقطه عطفی در برانگیختن واکنشها بود. تلاش لباس شخصیها در متشنج کردن فضا برای بلند نشدن صدای دانشجویان معترض تقریبا ناکام ماند. دانشجویان دانشگاه تهران میتوانند حضور پررنگ لباس شخصیها را در جریان اعتراضات ۱۴۰۱ به یاد بیاورند. همان کسانی که تعدادشان در برخی از دانشکدهها از تعداد دانشجویان بیشتر بود. همان کسانی که دانشگاه را از دانشجو و استاد خالی کردند و صحن دانشگاه به عرصه یکهتازیشان تبدیل شد. در آن روزها نه تنها حیاط، سلف و بوفه دانشگاه از لباس شخصیها خالی نبود بلکه کلاسها اساتید نیز زیر سایه سنگین همین لباس شخصیها برگزار میشد. حالا این لباس شخصیها خود را رسانده بودند به تجمع اعتراضی دانشجویان نسبت به قتل همدانشگاهی خود تا مطالبات آنها را با برچسب اغتشاش ساکت کنند؛ کاری که لباس شخصیها به خوبی بلدند.
آنطور که دانشجویان میگویند لگد یک لباس شخصی به دانشجوی دختر باعث ایجاد تشنج در کوی میشود و دانشجویان از کوی به خیابان میروند. همچنین عدهای عکس و فیلم گرفتن را به عنوان راهی برای ایجاد تنش انتخاب کرده بودند. اینها همان کسانی هستند که در تجمعات دانشجویی حضور پررنگ دارند و چنان اخبار را سریع مخابره میکنند که در هنگام خروج از دانشگاه، نیروهای حراست دانشجویان معترض را شناسایی کنند. یکشنبه ۱۰ مهرماه ۱۴۰۱ دانشگاه شریف را به یاد بیاورید؛ همان زمان هم دخالت نهادهای بیرونی، حرمت دانشگاه را از بین برد. آن زمان محمدرضا عارف استاد دانشگاه شریف و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در واکنش به شبی که درهای دانشگاه شریف به روی دانشجویان بسته شد، نوشت: «.. واجب است مسئولان مرتبط با آموزش عالی کشور به وظیفه ذاتی خود که حفظ حرمت دانشگاه است بیش از گذشته عمل کنند و نگذارند دانشگاه امنیتی شود. در سالهای گذشته امنیتی شدن فضای دانشگاه به شدت باعث ضربه به حیثیت دانشگاه شد....» ممنوع ورودی دانشجویان، مجازی شدن کلاسهای درس، معرفی معترضین به روانپزشک بخشی از واکنشها به اعتراضات بود. حمید رسایی عضو جبهه پایداری آن زمان، دانشجو را اراذل خواند و در توییتی نوشت: «اراذلی که به اسم دانشجو هر روز به بهانهای دانشگاه شریف را متشنج میکنند، دنبال بهانهای برای اخراج و در گام بعد اقامت گرفتن در اروپا هستند. راه مواجه با آنها مطابق ضوابط دانشگاه، ابتدا اخراج و سپس ممنوع الخروجی ۱۰ تا ۱۵ساله است. باور کنید وحشی بازی در محیط دانشگاه تمام میشود.»
امیرحسین ثابتی که آن زمان نماینده مجلس نبود، به عنوان مجری شبکه افق و عضو جبهه پایداری در توییتر نوشت: «از همه مخاطبان عذرخواهی میکنم، اما برای شناخت درست این اوباش، چارهای جز نشان دادن حقیقت نیست. جمهوری اسلامی و وزارت علوم تا کی میخواهند با این اراذل مسامحه کنند و حتی هزینه تحصیل شان را از بیت المال بدهند؟»
در ۲۷ مهر ۱۴۰۱، محمدعلی زلفی گل وزیر علوم سابق از راهاندازی دفتر نیروهای مسلح در دانشگاهها خبر داد. اما حسین سیماییصراف، وزیر علوم با حضور در جلسه هیئترئیسه دانشگاه تهران، گفت: «مسائل دانشگاه نباید به خارج از محیط دانشگاه کشیده شود. کسانی که خودسرانه ورود کنند و به بهانه احساس مسئولیت، نقشی ایفا کنند، قطعاً با برخورد قاطع مواجه خواهند شد و هیچ مماشاتی در این زمینه صورت نخواهد گرفت.» در تجمع کوی دانشگاه تهران، دکتر حسینی سرپرست دانشگاه تهران، رئیس حوزه وزارتی وزارت علوم و معاون وزیر حاضر شدند. سرپرست دانشگاه تهران قصور دانشگاه در این حوزه را پذیرفت و اعلام کرد: «کمیتهای را با حضور نمایندگان دانشجویان برای بررسی این حادثه و پیدا کردن مقصر تشکیل خواهد داد.» در فضایی که حضور لباس شخصیها فضا را به قدری متشنج کرده بود که صدای دکتر حسینی نیز شنیده نمیشد. او در پاسخ به سوالات دانشجویان در خصوص لباس شخصیها گفت: «این لباسشخصیها هستند که مانع برگزاری مسالمتآمیز اعتراضات میشوند و از کشیده شدن اعتراضات به خارج از دانشگاه نفع میبرند.» او عامل فجایع قبلی همچون ۱۸ تیر ۷۸ را نیز همین قشر قلمداد میکند.
در نهایت دانشگاه تهران در اطلاعیهای اعلام کرد که از قاتلین و فردی که در آرامش تجمع کوی را بر هم زد، شکایت رسمی کرده است. همچنین در اطلاعیه ضمن تشریح اقدامات پیشگیرانه از جمله استقرار دو کانکس نیروی انتظامی، گشتهای منطقهای با همکاری فرمانداری تهران، تقویت سیستم روشنایی محدوده کوی دانشگاه و نصب دوربینهای امنیتی اعلام کرد: «مدیرکل امور خوابگاههای دانشگاه تهران استعفا کرد و استعفای او مورد قبول سرپرست دانشگاه قرار گرفت.»
در فضای مجازی، اما برخی از اکانتها و رسانههای وابسته به منافقین تلاش دارند دانشجویان را به قیام دعوت و از این مسیر مطالبات آنها را مصادر کنند. افرادی مانند «مالک شریعتی»، نماینده مجلس صدای مطالبه دانشجویان را نشنیده و موج سواری را دیدهاند. او در توییتی نوشت: «به سارق بودن موتورسواران شک کنید! پای منافقین وسط است؛ آنها که برای رسیدن به هدف، اتوبوس را با مسافرانش آتش زدند و دختر خردسال را در خیابان وحشیانه کشتند. انشاءالله بهزودی نتیجه مشخص شود که در این صورت، امیرمحمد خالقی، شهید شده است. پ. ن: خطای بزرگ سرپرست دانشگاه تهران جبران شود.»
از نظر «غلامرضا ظریفیان» معاون وزیر علوم در دولت اصلاحات، برخی افراد و گروهها بیشتر به دنبال التهابآفرینی هستند تا مهار بحران و این نوع برخوردهای غیرمسوولانه که مسببان و آمران آن مشخص نیستند، هزینههای بسیاری را برای کشور ایجاد کرده است. او اشاره میکند: «رییس دانشگاه ساعات بسیاری را در کنار دانشجویان گذرانده و با دانشجویان گفتگو میکند، اما ناگهان برخی افراد بدون شناسنامه که همواره هم ناشناخته میمانند، برخوردهایی را با چند دانشجو صورت میدهند. به کرات در دانشگاه تهران، اعتراضاتی صورت میگرفت، دانشجویان میآمدند و با استادان و کارشناسان و مسئولان گفتگو میکردند، بعد هم با ساز و کارهای درون دانشگاهی مسائل حل و فصل میشد و هیچ اتفاق تلخی هم رخ نمیداد. ساز و کار حل مسائل دانشگاهی در درون خود دانشگاه باید دیده شود.»
دانشجوی ۱۹ ساله دانشگاه تهران در اطراف خوابگاه به قتل رسیده و قصور مسئولین مختلف در این اتفاق محرز است. چند ماه فعالیت برای سنجش عملکرد وزیر علوم جدید و سرپرست دانشگاه تهران بسیار اندک است، اما راه درازی طی شده است؛ از زمانی که گفته میشد اصلا لباس شخصیها در دانشگاه حضور ندارند تا امروز که دانشگاه تهران شکایت میکند از فردی همواره ناشناخته که در تجمع اعتراضی دانشجویان، تنش ایجاد میکند.عصر روز یکشنبه، دانشگاه تهران متن شکایت خود از ضارب ناشناخته را به صورت عمومی منتشر کرد و به نظر میرسد این اقدام تا کنون در دانشگاه تهران مسبوق به سابقه نبوده است.
در گفتوگوی فراز با دو نماینده مجلس بررسی شد:
گفتار تحلیلی سردبیر فراز
جشنی برای کودکان کار
جزیره به روایت یکی از قدیمیترین ساکنانش