يکشنبه ۲۹ تير ۱۴۰۴ 20 July 2025
چهارشنبه ۰۸ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۵:۵۶
کد خبر: ۹۰۷۰۸
یادداشت سردبیر فراز

سختی شطرنج برای معتادان به جُفت شِش!

سختی شطرنج برای معتادان به جُفت شِش!
از تخته‌بازهای حرفه‌ای ـ اگر سر حال باشند و از کُری‌خوانی‌های رایج هنگام بازی فراقت حاصل کرده باشند ـ بسیار شنیده می‌شود که «تخته، مثل خود زندگی است» این یعنی برای پیروزی بر حریف در میدان تخته، افزون برمهارت، به شانس و اقبال هم نیاز است.
نویسنده :
مازیار خسروی

همان‌ها البته این را هم می‌گویند که «تاس اگر نیک نشیند همه کس نَراد است!» این یکی یعنی گاهی ـ و البته به ندرت ـ آدم‌های ناشی و نابلد هم به بخت‌یاری تاس، حریفان قَدَر را فیتلیه‌پیچ می‌کنند. وقتی چنین چیزی رُخ می‌دهد می‌گویند که «بله آقاجان! تخته، ناشی بَر است!» یا به اصطلاح، به تازه‌ واردان «شانس مبتدی» می دهد. انگار حضرتش با رانت پنهان، موذیانه می‌خواهد آماتورها را معتاد و نمک‌گیر کند.

گفته می‌شود «تخته‌ نرد» را نخستین بار، بزرگمهر خردمند برای سرگرمی نوشیروان اختراع کرد. افسانه باشد یا نه، تخته نرد به گونه‌ای شگفت‌انگیز با روان جمعی و نوع نگرش ایرانیان ـ به ویژه آنان که سیاست، کسب‌ و کارشان است ـ سازگار و آمیحته است: فوت و فَنِ کار را یاد بگیر، وسط بازی با کُری‌‌خوانی، «منم منم» کردن و شامورتی‌بازی، روی اعصاب حریف برو و به اصطلاح امروزی «جنگ روانی» راه بیانداز اما بدان که همه این‌ها گرچه لازم و از ضروریات پیروزی است اما کافی نیست! نتیجه نهایی را لغزش تاس روی تخته براق است که تعیین می‌کند.

برعکس! ممکن است ناشی و نابلد باشی و با اشتباهات مکرر خودت را به مخمصه بزرگی افکنده باشی اما به یاری یک «جفت شش» یا تاسِ دلخواه، ناگهان ورق به نفعت برگردد و ایام به کامت شود!

سیاست ـ و به ویژه سیاست خارجی ـ اما بیش از آنکه به تخته نرد شبیه باشد به زورآزمایی اندیشه و راهبرد در صفحه شطرنج ماننده است: در شطرنج، بخت و اقبال هیچ جایی ندارد. مهره‌ها توان و محدودیت‌های روشنی دارند و برای پیروزی باید برسر تک تک حرکت‌های خودت و حریف، از مغزت کار بکشی و اعصابت را بفرسایی. شطرنج در سکوت بازی می‌شود و تخته نرد بدون کُری‌خوانی و هارت و پورت مزه ندارد. 

مشکل از جایی آغاز می‌شود که سیاستمداری که لابد باید شطرنج‌باز باشد، نه تنها به تخته‌نرد خو گرفته که به «جفت شش» هم معتاد شده باشد. اعتیاد به «جفت شش» البته ویژه این دولت و آن دولت و حتا جمهوری اسلامی و پهلوی هم نیست. پیرزوی انقلاب اکتبر شوروی در گرماگرم نخستین جنگ جهانگیر، «جفت شش» ایران و ایرانی پس از دو سده ناکامی و نامرادی بود. جنگ اکتبر ۱۹۷۳ اعراب اسراییل که منجر به جهش ناگهانی بهای نفت و سرازیر شدن سیلاب دلار به خزانه شد، «جفت شش» پهلوی دوم بود. حمله دیوانه‌وار صدام به کویت ـ در شرایطی که نزدیک به ۲ هزار کیلومتر از خاک ایران در اشغال عراق بود و اسیران همچنان در بند، «جفت شش» جمهوری اسلامی در سال ۱۹۹۱ بود. چرا راه دور برویم و از تاریخ وام بگیریم؟! ویروس کرونا و شکست ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ «جفت شش» برای رهایی از کمند «فشار حداکثری» بود وگرنه در شرایطی که بیکاری در آمریکا در کم‌ترین اندازه ۶۰ سال گذشته بود و اقتصاد پر رونق، پدر جد بایدن هم نمی‌توانست دونالد را از کاخ سفید بیرون کند...

استفاده از «جفت شش» هم البته در جای خود هنری است که همگان ندارند. اگر به بخت‌یاری در کوزه افتادن صدام پس از حمله به کویت، ایران توانست خاکش را پس بگیرد نفسی تازه کند و برای یک دهه ـ بین ۱۹۹۱ تا سپتامبر ۲۰۰۱ـ از زیر سایه تهدید خارج شود، لابد کسانی بودند که گرچه چندان به شطرنج روی خوش نشان نمی‌دادند اما دست‌کم هنر استفاده از «جفت شش» را بلد بودند.

چنانکه پیداست، «جفت شش» ۲۰۲۰ که در دولت مرحوم رییسی با دست‌دست کردن و فریفته شدن به سراب‌های دل‌انگیزی چون «زمستان سخت اروپا» از دست رفت، آخرین «شانس مبتدی» برای سیاست‌ورزان ایرانی بوده و تا اطلاع ثانوی «جفت شش» دیگری در کار نیست. حالا کفگیر به تهِ دیگ خورده و ناترازی از همه سو در جولان است. چاره‌ نیست جز آنکه کمربندها را سفت ببندیم و به جای تخته نرد مفرح و کُری‌خوانی، شطرنجِ سخت یاد بگیریم. یاد بگیریم که اگر «جفت شش» در کار نباشد، دو دو تا نه پنج می‌شود و نه شش...

گنده‌گویی‌های رایج در طیف سخت موسوم به انقلابی اما گویای آن است که حضرات نه تنها به «تخته نرد»‌ خو گرفته‌اند که بنا نیز ندارند اعتیاد به «جفت شش» را ترک کنند و همچنان در چشم‌انتظاری لغزش تاسِ مراد بر تخته‌اند... .

ارسال نظر
captcha
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها

قالیباف: اعتراض از سر بی‌اطلاعی، بی‌صبری و پافشاری بر یک نظر یا لحن نادرست و نسنجیده، ذیل هر عنوانی به ضرر کشور است | نباید اجازه داد کسی در شکاف اختلاف سلیقه‌ها، برای جناح سیاسی‌اش آشیانه بسازد

روزنامه اصولگرا: کنکور، این غول بی‌شاخ و دم، حذف نمی‌شود؛ نامش تغییر می‌کند

اسرائیل حتی با وجود مهار دولت جولانی، باز هم نگران است!

طالبان در ایران جنایت کرد، صداوسیما ساکت بود | پیدا کنید علت این‌همه شیفتگی رسانه ملی نسبت به طالبان را! | همگان باید از تصمیم دولت برای اخراج اتباع غیرمجاز حمایت کنند

آمریکا با کردهای سوریه به توافق رسید؛ جزئیات گفت‌وگوی تام باراک با مظلوم عبدی

روزنامه اصولگرا: چرا اصلاح‌طلب‌ها تهدید پزشکیان را ساده‌سازی کردند؟ 

روسیه، چرا توافق نظامی تاریخی با آلمان را لغو کرد؟

اسرائیل ماهیگیران فلسطینی را هدف قرار داد

آخرین وضعیت بازسازی واحدهای تخریب شده در جنگ ۱۲ روزه

زلنسکی: ما آماده صدور پهپاد به آمریکا هستیم

مذاکرات آتش‌بس غزه در دوحه، این‌بار از مذاکرات و توافق‌های قبلی متفاوت است

الاخبار: افزایش نگرانی‌ها در عراق؛ حوادث سویدا فراتر از مرزها است

اطلاعیه مهم وزارت کار درباره یارانه جدید دولت

ضرغامی: نباید دیگر به تنظیمات کارخانه برگردیم

پیشنهاد سردبیر
زندگی