طبق اسناد منتشر شده در رسانهها، دفتر ابراهیم رئیسی حدود یک هفته پس از سقوط بالگرد حامل رییس دولت سیزدهم در نامهای به نهادهای اقتصادی و صداوسیما، پیشبینی کرده که در صورت «عدم تغییر شرایط بینالمللی» و «ادامه ناترازی انرژی»، قیمت دلار تا پایان سال ۱۴۰۳ به ۱۰۰ هزار تومان و نرخ تورم به ۵۰ درصد خواهد رسید. این نامه در حالی منتشر شده که سه روز پیش، «عبدالناصر همتی»، وزیر پیشین اقتصاد دولت چهاردهم به دلیل «گرانی دلار» استیضاح شد.
پیشبینی دولت سیزدهمیها از روند افزایش نرخ دلار در کشور چند نکته قابل توجه دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
وزیر اقتصادی که ۶ ماه پیش با ۱۹۲ رأی اعتماد از مجلس، روی صندلی وزارت اقتصاد نشست، ۳ روز پیش با ۱۸۲ رأی موافق، از همان صندلی برکنار شد. توجیه اصلی سردمداران استیضاح این بود که همتی نتوانسته قیمت دلار را در بازار مهار کند. برخی از نمایندگان حتی از دلار ۲۰ هزار تومانی نیز سخن میگفتند. در حالی که ۸ ماه قبل و پیش از روی کار آمدن دولت چهاردهم، «ستاد تحول دولت مردمی» دولت سیزدهم با هشدار به همه وزیران اقتصادی و دیگر نهادهای اقتصادی زیرمجموعه دولت وقت، هشدار داده بود که در صورت تداوم تحریمها و ناترازیهای انرژی، نرخ دلار در بازار آزاد تا پایان سال، لاجرم به ۱۰۰ هزار تومان خواهد رسید.
به عبارت دیگر، وزیران نفت، نیرو، اقتصاد، صمت، جهاد کشاورزی و رییسان بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه، همگی با علم بر شرایط موجود، دستگاههای دولتی را تحویل دولت بعدی دادند و نه تنها در مدتی که دولت مسعود پزشکیان زیر ضرب افکار عمومی و رسانهها بود، اشارهای به شرایط ناگزیر اقتصادی نکردند بلکه با تحریک شبکههای رسانهای و اجتماعی، روی این واقعیت خاک پاشیدند.
احساس رقابت سیاسی با وزیر اقتصاد و تلافیجویی جناح شکستخورده در انتخابات در روزهای اخیر و به ویژه پس از شیرینکامی این جناح از استیضاح فرمانده اقتصادی دولت آنقدر پررنگ شده بود که برخی از نمایندگان هدایتگر استیضاح را به ثبت اشتباههای تاریخی کشاند. «امیرحسین ثابتی» که با حدود ۵۰۰ هزار رأی در انتخابات اسفندماه سال گذشته به بهارستان راه یافته، در گفتوگویی با خبرگزاری دانشجو گفت: «قسم میخورم و دست روی قرآن میگذارم که اگر آقای همتی نبود، قیمت دلار هرگز به ۹۲-۹۳ هزار تومان نمیرسید». دولت سیزدهم، اما که همسو با جریان پایداری بود، بازیگر اصلی در تعیین نرخ ارز و تورم در کشور را نه وزیر اقتصاد بلکه شرایط منطقه و جهان ارزیابی کرده بود.
یکی از نهادهایی که خردادماه امسال، در جریان هشدار «فوری» دفتر ابراهیم رئیسی قرار گرفته بود، صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران بود. به زبان ساده، یعنی نهادی که در ۶ ماه گذشته، به یکی از اصلیترین ماشینهای تبلیغات ضددولت تبدیل شده بود، از ۸ ماه پیش در جریان پیشبینی دولت سیزدهمیها از سرنوشت دلار در پایان امسال قرار گرفته بود.
کافی است که نگاهی به برنامههای تولیدی رسانه پیمان جبلی بیندازیم. در یکی از برنامههایی که حول وضعیت اقتصادی و شرایط بازار ارز در خیابان جام جم تولید شده، اشارهای که پیشبینی دولت پیشین نشده است.
اشراف دولت سیزدهمیها و منتسبان سیاسیشان به واقعیتهای موجود را در کنار مواضع جناحیشان علیه دولت فعلی و انکار سازمانیافته همین واقعیتها اگر بگذاریم میتوان نتیجه گرفت شرایطی که دولت مسعود پزشکیان در حال حاضر در آن قرار گرفته، تا حدود زیادی نتیجهی سوءاستفاده سیاسی و رفتار غیراخلاقی جناح شکستخورده در انتخابات است.
تا این لحظه، هیچ چهره منتسب به دولت ابراهیم رئیسی واکنشی که انتشار این نامه در رسانهها نداشته است.
در گفتوگوی فراز با دو نماینده مجلس بررسی شد:
لایحه سازمان ملی مهاجرت اصل هشتاد و پنجی شد
گفتار تحلیلی سردبیر فراز
جشنی برای کودکان کار
جزیره به روایت یکی از قدیمیترین ساکنانش