اداره کل انتقال خون استان فارس عصر روز حادثه با انتشار اطلاعیهیی، از شهروندان بهویژه جوانان و بانوان داوطلب درخواست کرد برای کمک به مجروحان به مراکز اهدای خون مراجعه کنند.
با گسترش آتشسوزی و آسیب در اسکله شهید رجایی، تعداد مجروحان حادثه در عصر روز حادثه (شنبه ۷ اردیبهشت) به ۶۰۰ نفر رسید که تعدادی از آنها به بیمارستانها و مراکز درمانی شیراز منتقل شدند.
در اطلاعیه این مرکز آمده بود: «با توجه به وقوع انفجار در اسکله شهید رجایی بندرعباس و نیاز فوری به تأمین خون برای مجروحان و افرادی که به درمان فوری نیاز دارند، از جوانان و بانوان اهداکننده بار اول دعوت میشود تا اولین اهدای خون خود را هماکنون و در این شرایط ضروری و انساندوستانه، با حضور در مراکز اهدای خون در سرتاسر استان فارس تجربه نمایند.»
شیراز به دلیل نزدیکی به بندرعباس، نیاز بیشتری به این خون اهدایی داشت اما مردم نه فقط در بندرعباس و شیراز در شهرهای مختلف به آن پاسخ دادند و صفهای بلندی جلوی سازمانهای انتقال خون در تهران، اصفهان، خرمآباد و... شکل گرفت. تعداد اهداکنندگان به حدی رسید که رکورد اهدای خون در اصفهان شکسته شد.
همدلی و تلاش مردم برای کمک و انجام هر کاری در حد توانشان، مورد توجه رسانهها، سلبریتیها و کاربران فضای مجازی قرار گرفت، هوتن شکیبا یکی از کسانی بود که در این مورد نوشت.
عصر روز شنبه، ساعت ۱۸ ایسنا از قول فریده حسنزاده نوشت: گروه خونی ( O-) اولویت بیشتری داشت و با توجه به حضور گسترده مردم برای انتقال خون، ظرفیت پذیرش تکمیل شده است.
سازمان انتقال خون شیراز هم روز سهشنبه و فقط ۲۴ ساعت بعد از اطلاعیه فراخوان خود، اطلاعیه دوم را داد و خطاب به شهروندان نوشت:
ضمن تقدیر از مشارکت شما عزیزان در فرآیند تامین خون مورد نیاز مصدومان رخداد اخیر، به اطلاع میرساند نظر به تکمیل ذخایر خونی مورد نیاز در روز جاری و نیاز به استمرار این فرآیند در روزهای آتی، به منظور تهیه پلاکت که از خون تازه اهدایی تهیه میگردد، از عزیزان اهدا کننده تقاضامندیم زمان حضور به مراکز انتقال خون را به روزهای آینده موکول نمایند تا این اداره کل امکان تهیه فرآوردههای خونی از خون تازه را داشته باشد. بهترین کمک برای تامین فرآوردههای خونی، حضور مستمر شما عزیزان در مراکز اهدای خون میباشد.
حضور مستمر شما اهداکنندگان محترم و نوعدوست بیانگر میهن دوستی و نوعدوستی شما اهدا کنندگان عزیز است.
خونهای اهدایی بلافاصله به مراکز درمانی و بیمارستانی فرستاده نمیشوند چون امکان استفاده ندارند. خون اهدایی باید آزمایش و همینطور تجزیه و در بعضی موارد فرآوری شود. پس از تایید اولیه کیسه خون سانتریفیوژ و محتوای آن به سه جزء تشکیلدهنده تقسیم میشود که شامل گلبول قرمز، پلاکت و پلاسما است.
پلاکت قابلیت نگهداری در دمای محیط دارد، گلبول قرمز باید در دمای یخچال نگهداری شود و پلاسما بهصورت یخزده ذخیره و نگهداری میشود. پلاکت بیش از ۳ روز قابلیت نگهداری ندارد و پس از آن غیرقابل استفاده میشود و پلاسما به دلیل امکان فریز شدن، مدت طولانی قابل استفاده خواهد بود. یکی از مصارف مهم پلاسما، استفاده از آن برای ساخت داروهایی مانند فاکتور ۷ و ۸ است که بیماران هموفیلی به آن نیاز دارند.
بنابراین اهدای خون به صورت مستمر و در مقاطع مختلف کاربردی بیشتری دارد و مراجعه پرتعداد در یک مقطع زمانی کوتاه میتواند به هدررفت پلاکت منجر شود که تاریخ انقضای کوتاهی دارد. سازمانهای انتقال خون نیز از مردم خواستهاند با توجه به تکمیل ظرفیتهای فعلی، در روزها و هفتههای بعد مراجعه کنند.
در گفتوگوی فراز با دو نماینده مجلس بررسی شد:
گفتار تحلیلی سردبیر فراز
جشنی برای کودکان کار
جزیره به روایت یکی از قدیمیترین ساکنانش