دوشنبه ۲۶ خرداد ۱۴۰۴ 16 June 2025
شنبه ۱۷ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۷:۴۸
کد خبر: ۹۴۹۰۱

الهه حسین نژاد؛ خانواده برای قصاص قاتل باید دیه بدهند؟!

الهه حسین نژاد؛ خانواده برای قصاص قاتل باید دیه بدهند؟!
پرونده قتل الهه حسین‌نژاد، دختر ۲۴ ساله‌ای که در مسیر بازگشت به خانه ناپدید شد و جسدش چند روز بعد در حوالی فرودگاه کشف شد، اکنون در مرحله رسیدگی قضایی قرار دارد. با شناسایی و دستگیری قاتل به نام «بهمن فرزانه» و اعتراف صریح او، این سؤال حقوقی مهم در افکار عمومی مطرح شده است: آیا خانواده الهه برای قصاص قاتل دخترشان باید مبلغی تحت عنوان دیه پرداخت کنند؟

 

در روز‌های اخیر حتی برخی از صفحات مجازی برای کمک در پرداخت دیه قاتل الهه حسین نژاد شکل گرفته است. در نظام حقوق کیفری ایران، قتل به سه دسته‌ی عمد، شبه عمد و خطای محض تقسیم می‌شود. معنای دو دسته اول قتل مشخص است، اما خطای محض به قتلی گفته می‌شود که قاتل نه قصد ضرب داشته و نه قصد قتل، اما به‌صورت تصادفی یا غیرعمد باعث مرگ دیگری شده است. در دو نوع دوم (شبه‌عمد و خطا)، قصاص اجرا نمی‌شود و تنها دیه پرداخت می‌گردد که توسط مرتکب یا خانواده‌اش پرداخت می‌شود. اما در قتل عمد که در پرونده الهه حسین‌نژاد از سوی پلیس و مراجع قضایی تأیید شده خانواده مقتول حق قصاص دارند.

قصاص در قتل زن و تکلیف خانواده برای پرداخت دیه

طبق ماده ۳۸۲ قانون مجازات اسلامی، اگر مردی عمداً زنی را به قتل برساند، اولیای دم زن برای اجرای حکم قصاص باید «نصف دیه کامل مرد» را به خانواده قاتل بپردازند. این قاعده قانونی به دلیل نابرابری دیه زن و مرد، موجب شده است که در مواردی مانند قتل الهه، اجرای قصاص مشروط به پرداخت این مبلغ از سوی بازماندگان قربانی شود.


آیا خانواده الهه واقعاً باید این پول را بپردازند؟

قانون‌گذار در سال‌های اخیر راه‌حلی برای این مشکل پیش‌بینی کرده است. بر اساس تبصره ماده ۵۵۱ قانون مجازات اسلامی، در قتل‌های عمدی، تفاوت دیه زن و مرد می‌تواند از طریق «صندوق تأمین خسارت‌های بدنی» پرداخت شود. علاوه بر آن، ماده ۴۲۸ همین قانون مقرر می‌کند که اگر اولیای دم توان پرداخت فاضل دیه را نداشته باشند، و اگر جنایت ارتکابی احساسات عمومی را جریحه‌دار کرده یا مصلحت در اجرای قصاص باشد، این مبلغ می‌تواند با تشخیص رئیس قوه قضائیه، از بیت‌المال پرداخت شود. در مورد الهه حسین‌نژاد، با توجه به واکنش گسترده افکار عمومی، این قتل مشمول شرایط ماده ۴۲۸ خواهد شد و خانواده او برای اجرای قصاص نیازی به پرداخت شخصی نخواهند داشت.

از آنجا که قاتل الهه نه‌تن‌ها مرتکب قتل عمد شده، بلکه در جریان ارتکاب جرم دست به آدم‌ربایی نیز زده است، ممکن است حتی بدون درخواست قصاص از سوی خانواده مقتول، حکم اعدام از مجاری دیگر قضایی برای او صادر شود. بر اساس قوانین فعلی، در قتل عمدی یک زن، خانواده مقتول برای قصاص باید فاضل دیه (نصف دیه مرد) را بپردازند. اما در پرونده‌هایی مانند قتل الهه حسین‌نژاد که نه‌تن‌ها موجب رنج یک خانواده بلکه موجب جریحه‌دار شدن احساسات عمومی شده، امکان پرداخت این دیه از بیت‌المال یا صندوق جبران خسارت‌های بدنی وجود دارد.

ارسال نظر
captcha
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها

 آذری جهرمی: قصاب غزه قتل عام کودکان و زنان ایرانی را نیز آغاز کرده

شهادت دانش آموز ایرانی در حمله دیروز اسرائیل به میدان تجریش

شهادت خانواده‌ای در تهران در شب اول حملات اسرائیل

دلیل حملات پی‌در‌پی نظامی به تبریز چیست؟

کشف و ضبط ۲ مورد ریزپرنده شناسایی در مناطقی از اراک

برای حمایت از ایران در نهادهای بین‌المللی آماده هستیم

مدارس با تصمیم‌ استانداران «پناهگاه» می شوند

فواد حسین: اسرائیل همچنان به نقض حریم هوایی ما ادامه می‌دهد

اتحادیه اروپا: روسیه برای میانجیگری بین ایران و اسرائیل اعتباری ندارد

هیچ خسارتی در سایت فردو یا رآکتور در حال ساخت در خنداب، مشاهده نکرده‌ایم

تمدید لغو پروازها تا ۱۲ ساعت دیگر

سخنگوی دولت: کاهش سرعت اینترنت، برای دفع حملات سایبری است

فارس به نقل از منابع عبری: از آغاز حملات ایران به اسرائیل، ۲۴ نفر کشته و ۵۹۲ نفر زخمی شدند

پرتاب ده‌ها فروند انواع سامانه‌های پهپاد انهدامی به مواضع اسرائیل در ۴۸ ساعت گذشته

پیشنهاد سردبیر
زندگی