۱۳ آبان ۱۴۰۵ ۰۱:۳۱
يکشنبه ۰۳ آبان ۱۴۰۵ - ۰۷:۱۰
کد خبر: ۱۱۶۱۹۷
فراز بررسی می کند:

کوه کلنگ در چند قدمی سکونتگاه‌ها| ساکنان اطراف نطنز از خطر احتمالی چه می‌دانند؟

کوه کلنگ و هشدار به ساکنان اطراف آن
مجموعه زیرزمینی کوه کلنگ گزلا در نزدیکی تأسیسات هسته‌ای نطنز، در هفته‌های اخیر بار دیگر به یکی از نقاط مورد توجه رسانه‌های بین‌المللی تبدیل شده است.اما در کنار پرسش‌های نظامی و هسته‌ای درباره این مجموعه، یک موضوع کمتر مورد توجه قرار گرفته است: وضعیت سکونت مردم در مناطق اطراف و میزان آمادگی دستگاه‌های مسئول برای اطلاع‌رسانی و مدیریت خطرهای احتمالی است.

به گزارش فراز:کوه کلنگ گزلا در جنوب مجتمع غنی‌سازی نطنز قرار دارد و فاصله آن تا تأسیسات اصلی غنی‌سازی حدود دو کیلومتر گزارش شده است. این مجموعه زیرزمینی که در دل کوه احداث شده، طی سال‌های گذشته با تصاویر ماهواره‌ای و تحلیل‌های مؤسسات بین‌المللی مورد بررسی قرار گرفته است.  

سکونتگاه‌های اطراف؛ فاصله‌ها چه می‌گویند؟

بررسی موقعیت جغرافیایی محدوده کوه کلنگ و مناطق اطراف آن نشان می‌دهد که این مجموعه در نزدیکی چند آبادی و محدوده مسکونی قرار گرفته است. در برآوردهای نقشه‌ای اولیه، حسن‌آباد در فاصله تقریبی ۳٫۵ کیلومتری جنوب، ده‌زیره در حدود ۶ کیلومتری شمال‌شرق و آبادی‌های احمدآباد، شجاع‌آباد و شورآب‌فارم در فاصله تقریبی هفت کیلومتری این محدوده قرار دارند.

نکته مهم این است که وجود سکونتگاه در اطراف یک تأسیسات حساس، به‌خودی‌خود به معنای قرارگرفتن مردم در معرض آلودگی یا خطر قطعی نیست. اما در صورت وقوع حادثه یا حمله، فاصله، جهت باد، نوع مواد احتمالی منتشرشده، وضعیت زمین و مسیرهای دسترسی می‌توانند در تعیین میزان خطر و نحوه واکنش اضطراری مؤثر باشند.

تصاویر ماهواره‌ای چه چیزی را نشان می‌دهند؟

تازه‌ترین گزارش منتشرشده از سوی رسانه ها از در ۱۷ اکتبر ۲۰۲۶، با استناد به بررسی مؤسسه علوم و امنیت بین‌الملل، از ادامه انسداد ورودی‌های شرقی تونل‌ها و باقی‌ماندن موانع خاکی در مسیر ورودی‌های غربی خبر می‌دهد. تصاویر مورد بررسی مربوط به هفتم اکتبر است و پژوهشگران بر اساس آن نتیجه گرفته‌اند که محدودیت دسترسی به این مجموعه دست‌کم دو ماه ادامه داشته است.

بر اساس این ارزیابی، وضعیت ظاهری ورودی‌ها نشانه‌ای از محدودبودن فعالیت عملیاتی و ساخت‌وساز عمده در مجموعه است. با این حال، تصاویر ماهواره‌ای نمی‌توانند وضعیت تجهیزات یا فعالیت‌های احتمالی در عمق کوه را مشخص کنند.

همچنین گزارش‌هایی درباره انتقال احتمالی سانتریفیوژها و قطعات مرتبط به این مجموعه منتشر شده است. اما شمار و وضعیت این تجهیزات به‌طور مستقل تأیید نشده است. بنابراین نمی‌توان ادعاهای مربوط به محتویات داخل تونل‌ها را واقعیت قطعی تلقی کرد.

آیا دستور تخلیه‌ای صادر شده است؟

در بررسی خبرهای منتشرشده درباره کوه کلنگ و مناطق پیرامونی، دستور رسمی و تأییدشده‌ای برای تخلیه شهر نطنز یا روستاهای اطراف پیدا نشد. آنچه در گزارش‌ها مطرح شده، بیشتر به انسداد ورودی تونل‌ها، نگرانی درباره احتمال حمله و پیامدهای احتمالی آن مربوط است، نه اعلام وقوع نشت رادیواکتیو یا صدور دستور تخلیه.

این تمایز اهمیت دارد، زیرا طرح احتمال خطر زیست‌محیطی یا تشعشعی در صورت وقوع حمله، با اثبات انتشار مواد پرتوزا تفاوت دارد. تا زمانی که داده‌های پایش محیطی یا اعلام رسمی نهادهای مسئول در دسترس نباشد، نمی‌توان از وقوع آلودگی یا ضرورت تخلیه سخن گفت.

 برنامه دستگاه‌ها برای حفاظت از مردم چیست؟

با وجود ابهام درباره وضعیت داخل مجموعه کوه کلنگ، آنچه همچنان نیازمند پاسخ روشن است، برنامه نهادهای مسئول برای حفاظت از ساکنان مناطق پیرامونی است. آیا وضعیت پرتوزایی و آلودگی محیطی در محدوده نطنز به‌صورت مستمر پایش می‌شود؟ آیا برای سناریوهای احتمالی حمله یا حادثه، نقشه تخلیه اضطراری و مسیرهای امن برای روستاها و شهرهای اطراف وجود دارد؟ آیا ساکنان این مناطق از دستورالعمل‌های ایمنی و نحوه دریافت هشدارهای رسمی اطلاع دارند؟

در شرایطی که اطلاعات مربوط به فعالیت‌های زیرزمینی کوه کلنگ محدود است و تصاویر ماهواره‌ای نیز فقط بخشی از وضعیت بیرونی مجموعه را نشان می‌دهند، اطلاع‌رسانی شفاف درباره آمادگی‌های امدادی، پایش محیطی و برنامه مدیریت بحران اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

مسئله فقط آنچه در اعماق کوه کلنگ می‌گذرد نیست. مسئله این است که اگر روزی حادثه‌ای در این محدوده رخ دهد، مردم ساکن اطراف نطنز تا چه اندازه از خطر احتمالی، مسیرهای امن و دستورالعمل‌های حفاظت از سلامت خود آگاه خواهند بود.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
افتتاح 43 مدرسه کیمیای دانش در مسیر ایفای مسئولیت‌های اجتماعی
تسهیلات ازدواج بانک اقتصادنوین از هدف جلو زد
ذوب آهن اصفهان زیان‌ده شد! کارنامه اردشیر افضلی در نیمه نخست ۱۴۰۵
نظرسنجی‌های بازنگری‌شده از تساوی میان ائتلاف حاکم نتانیاهو و بلوک اپوزیسیون گادی آیزنکوت خبر می‌دهند
شهرری و شمیران چگونه از داشتن شورای مستقل محروم شدند؟ / کاشانی: انتخابات شورای تهران با اصل ۱۰۰ قانون اساسی تعارض دارد
کشور‌های خلیج فارس روی توافق صلح چندجانبه برای جلوگیری از از سرگیری جنگ آمریکا و ایران کار می‌کنند
زلزله‌ی ۱۹ کرسی اعراب در کنست؛ خروج از حاشیه پس از ۷۷ سال و بن‌بست ژنرال در برابر نتانیاهو
افزایش قیمت نفت پس از حمله به پالایشگاه عربستان سعودی و اوج‌گیری مجدد نگرانی‌های مربوط به عرضه
درمان ترافیک تهران با نسخه پزشکیان، آیا شهر را متراکم‌تر می‌کنند یا خلوت‌تر؟
نتانیاهو و آیزنکوت مدعی پیروزی در انتخابات بن‌بست‌زده اسرائیل شدند
سایپا در مسیر تحول فناورانه، توسعه موتورهای کم‌مصرف و خودروهای هیبریدی قرار گرفته است/ آینده سایپا با محوریت فناوری و کاهش مصرف سوخت روشن است
تفسیر سیاسی روز | تا کِی باید بجنگیم؟
آثار جنگ در صورت مالی پتروشیمی اروند | سقوط ۷۰ درصدی تولید و کاهش ۴ درصدی سود عملیاتی
دو تبعه بریتانیایی به اتهام کمک به ایران در ماجرای پایگاه هوایی فرفورد متهم شدند
تعرفه واردات خودرو چندبرابر شد! | دولت‌ها در زمان جنگ با تعرفه خودرو چه می‌کنند؟
چین در پی گسترش درگیری‌ها، به‌زودی نماینده‌ای ویژه به خاورمیانه می‌فرستد
نشست اعضای كمیسیون اقتصادی مجلس با مدیرعامل و اعضای هیات مدیره بانك ملت برگزار شد/ تاكید بر نقش و تاثیرگذاری بانك ملت در تامین مالی اقتصاد كشور
کارانه معلمان: ۳ میلیون تومان با هزار اما و اگر!
کاهش ۱۲ درصدی فروش پتروشیمی ارومیه؛ مجیدنیا چگونه یک شکست فاحش را، پیروزی جا زده است؟
نشست چهار جانبه تهران دستاورد داشت؟!
آینده سیاسی نتانیاهو در هاله‌ای از ابهام؛ رای‌دهندگان اسرائیلی به پای صندوق‌های رای رفتند
اسامی برندگان جشنواره حساب‌های قرض‌الحسنه پس‌انداز بانک پاسارگاد اعلام شد
آتش‌بس محدود در شهر اولشکی با میانجی‌گری ملانیا ترامپ اجرایی شد
کارت‌های اضطراری سوخت در ۱۱ استان محدود شد؛ تدابیر سوخت‌گیری در سفر
هنگام انتقال پول، «بابت» را چطور انتخاب کنیم؟
امیر حیات مقدم، نماینده مجلس خطاب به استاندار خوزستان: لنج‌های تجاری ۸ ماه است که در شرایط بیکاری و بلاتکلیفی به سر می‌برند/ تسریع در اجرای مصوبه تغییر کاربری موقت این لنج‌ها ضرورت دارد
کارت زرد مجلس به وزیر اقتصاد؛ مجلس از پاسخ‌ها قانع نشد
توافق ایران، عربستان، ترکیه و پاکستان بر ادامه گفت‌و‌گو‌ها در سایه حملات انصار الله
کاهش بهای نفت در پی امیدواری به کاهش تنش‌های خاورمیانه با پیشرفت دیپلماسی
پیشنهاد سردبیر
زندگی