۱۸ مهر ۱۴۰۵ ۰۲:۰۹
پنجشنبه ۰۸ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۸:۲۰
کد خبر: ۱۱۴۷۲۷

سوخو۲۴؛ پرنده‌ای که شهید کاظمی با آن پرواز کرد، از کجا آمده بود؟

جنگنده
سوخو۲۴
هواپیما
شوروی
شامگاه ۱۱ اسفند ۱۴۰۴، دو فروند بمب‌افکن تاکتیکی سوخو۲۴ نیروی هوایی ارتش ایران از باند پایگاه شهید دورانِ شیراز برخاستند. مقصد، پایگاه هوایی اَلعُدَید در قطر بود؛ مقر نیرو‌های آمریکایی. پرواز در ارتفاع بسیار پایین، حدود ۲۵ متر، طراحی شده بود تا از لایه‌های راداری و پدافندی عبور کند. این، نخستین ماموریت رزمی سوخو-۲۴‌های ایران پس از بیش از سه دهه انتظار بود. اما سوخو۲۴ از کجا آمده بود؟

سوخو۲۴، با نام Fencer در ناتو، بمب‌افکن تاکتیکیِ مافوق‌صوتِ ساخت شوروی است. طراحی‌شده برای نفوذ در ارتفاع بسیار پایین، حمله شبانه و در شرایط جویِ نامساعد.

بال متغیر، دو کابینه، دو موتوره و قادر به حمل طیف گسترده‌ای از بمب‌های معمولی، هدایت‌شونده و موشک‌های هوا به سطح.

نسخه صادراتی آن که ایران در اختیار دارد، SU۲۴MK است. نخستین پرواز آن، دهه ۱۹۶۰، ورود به خدمت، ۱۹۷۴ و پایان تولید آن، ۱۹۹۳ میلادی بود.

ورود این هواپیما‌ها به ایران مسیر متعارفی نداشت. بخش محدودی اواخر دهه ۶۰ از طریق قرارداد‌های مستقیم با شوروی خریداری شد؛ حدود ۱۲ فروند. اما بخش عمدهء ناوگان، ماجرای دیگری داشت:

پایان جنگ ایران و عراق هم‌زمان با بروز تنش میان عراق و کویت بود. عملیات طوفان صحرا (جنگ خلیج فارس)، جنگی به رهبری ایالات متحده آمریکا و با همکاری ائتلافی از ۳۵ کشور علیه عراق و در واکنش به اشغال کویت توسط صدام بود.

سال ۱۹۹۱، عراق برای در امان ماندن بخشی از ناوگان هوایی خود از حملات ائتلاف، بیش از ۱۱۵ فروند هواپیمای نظامی (اعم از انواع سوخو، میگ و میراژ) و تعدادی هواپیمای ترابری و غیرنظامی را به ایران منتقل کرد. حدود ۲۴ فروند از این هواپیما‌ها سوخو۲۴ بود.

در این زمان اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس‌جمهور وقت، تصمیم سیاسی کلیدی گرفت. درخواست عراق برای بازگرداندن هواپیما‌ها با دو شرط پاسخ داده شد: پرداخت هزینه‌های نگهداری و استقرار، و پرداخت غرامت جنگ هشت‌ساله.

عراق هیچ‌یک را نپذیرفت. در عوض، ایران هواپیما‌ها را به عنوان بخشی از غرامت، مصادره و به تدریج وارد سازمان رزم نیروی هوایی ارتش کرد. این اقدام ایران از سوی برخی به عنوان «رَکَب هاشمی به صدام» خوانده شد.

هواپیما‌ها عمدتاً در پایگاه شهید دوران شیراز مستقر شدند و اسکادران‌های ضربتی را تشکیل دادند. سرلشکر شهید منصور ستاری، فرمانده وقت نیروی هوایی ارتش، نقش محوری در پذیرش فنی، ادغام و عملیاتی کردن آنها داشت.

از آن پس، سوخو-۲۴‌های ایران عمدتاً در نقش «ذخیره استراتژیک» باقی ماندند و هیچ مأموریت جنگیِ دستکم علنی نداشتند. دلایل روشن بود: سن بالا، پیچیدگی نگهداری، کمبود قطعات یدکی ناشی از تحریم، و سیاست حفظ آنها به عنوان یک گزینه بازدارندگی.

با این حال، نیروی هوایی ارتش، تلاش‌های قابل توجهی برای سرپا نگه داشتن آنها انجام داد: اُوِرهال کامل داخلی، آزمایش موشک‌های ضد رادار و تجهیز به سوخت‌گیری هوایی تاکتیکی. سوخو۲۴‌ها همچنان یکی از دوربردترین و سنگین‌ترین دارایی‌های ضربتی نیروی هوایی ارتش محسوب می‌شوند.

سوخو-۲۴‌هایی که ایران از شوروی خرید یا به عنوان غرامت جنگ هشت ساله نگه داشت، پس از ۳ دهه آماده‌باش و نگهداری در شرایطی پیچیده و دشوار، سرانجام، شامگاه ۱۱ اسفند ۱۴۰۴ برای نخستین بار برای عملیاتی، نه آموزشی یا تمرینی، بلکه این‌بار در یک جنگ واقعی به پرواز درآمدند.

هرچند این پرنده پیر شده بود، اما پیش از مرگ، انتظار سی وچندساله‌اش پایان یافت و با نام خلبانان ارتش جمهوری اسلامی ایران در تاریخ ماندگار شد.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
«نبرد هرمز» روز نود و دوم | گزارش در حال به روز رسانی
قالیباف در واکنش به سخنان روبیو: کسانی که به دنبال میراث اسکندر هستند، زانو خواهند زد
بورس آمریکا زیر فشار تنگه هرمز | ۷۰ درصد شرکت‌های بزرگ بازدهی منفی ثبت کردند
هشدار موشکی یمن؛ بیش از ۴۰۰ پرواز عربستان لغو شد
هشدار محسن رضایی به آمریکا؛ «برای تکرار شکست‌های تاریخی آماده باشید»
بقائی مکرون را به انحصارطلبی هسته‌ای متهم کرد | «صلح با معیار دوگانه، انحصار قدرت است»
شهادت معاون اجتماعی فراجا در انفجار تله بمب‌گذاری‌شده در زاهدان
قمار جنگی عربستان | بمب نفتی زیر پای ترامپ در آستانه انتخابات آمریکا
پشت پرده گرانی سیب زمینی در روزهای اخیر چه بود؟
قیمت طلا و سکه امروز جمعه ۱۷ مهر ۱۴۰۵ | طلای جهانی در محدوده ۴۱۰۰ دلار
ناتو پیش از رزمایش اتمی در ایتالیا به روسیه اطمینان داد؛ «دلیلی برای نگرانی نیست»
جنجال «واگذاری خاک چابهار» به افغانستان؛ واقعیت توافق چیست؟
شوک دلار به بازار رایانه| فروش متوقف شده است !
وال‌استریت به کمک زرادخانه آمریکا آمد؛ قراردادهای صدها میلیون دلاری برای جبران کمبود موشک
دسته‌چک اماراتی همکار «مدعی افشاگری» | پرسش‌هایی که هنوز پاسخ نگرفته‌اند
سرانه بیمارستانی نجف‌آباد پایین‌تر از میانگین کشور | ۱.۳ در برابر ۱.۷
«نبرد هرمز» روز نود و یکم | معاون نیروی دریایی سپاه: شناورهای متخلف در تنگه هرمز هر شب تنبیه می‌شوند
درخواست بنیاد شهید رئیسی توسط دولت رد شده اما ساختمان دولتی همچنان تخلیه نشده است!
به جای موبایل و خودرو، دارو وارد کنید
«نبرد هرمز» روز نودمین | کریس مورفی: به نظر نمی‌رسد توافق با ایران در آینده نزدیک محقق شود
کالابرگ ۱.۵ میلیون تومانی در راه است؟ | گرانی کالاهای اساسی چقدر جبران می‌شود؟!
هرمز روی کاغذ باز، در عمل بسته | نشانه‌های تازه از بحران عبور نفتکش‌ها
درمان‌کالای لاکچری شده است!| روایت یک معلم بازنشسته ازماه‌ها جست‌و‌جو برای دارو و هزینه ۲۵ میلیونی درمان
مقایسه باور نکردنی حقوق نظامیان ایران با ارتش‌های منطقه | از ۱۴۰ تا ۷ هزار دلار!
هفتم اکتبر عقلانی بود یا نه؟! | به هزینه‌هایش می‌ارزید؟!
عملکرد شش‌ماهه بانک پاسارگاد؛ ثبت تراز مثبت ۱۹.۶ همتی
ماجرای تخفیف نرخ خوراک پالایشگاه‌ها چیست؟ | ۳پیشنهاد روی میز سیاست‌گذار...
کاهش تولید پتروشمی بوعلی زیرسایه جنگ اما افزایش درآمد با کمک تورم
جهش ۳ برابری درآمد مرغ‌فروش زیرمجموعه گلرنگ پس از حذف ارز ترجیحی | تولید کمتر درآمد بالاتر
پیشنهاد سردبیر
زندگی