۲۹ مهر ۱۴۰۵ ۲۳:۱۳
شنبه ۲۱ اسفند ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۰
کد خبر: ۵۰۸۰۲
بحران روسیه می تواند حدود ۳میلیون بشکه نفت را از بازار جهانی حذف کند

پنجمین شوک بزرگ نفتی جهان در راه است؟

پنجمین شوک بزرگ نفتی جهان در راه است؟
مشکل این است که راه حل آسانی برای جبران نفت روسیه وجود ندارد. حتی پس از عرضه اضطراری ذخایر نفت، تولید بیشتر نفت توسط اوپک و لغو احتمالی تحریم‌ها علیه ایران و ونزوئلا، بازار جهانی نفت «بی‌حفاظت» باقی خواهد ماند. این امر مستلزم کاهش تقاضا از طریق افزایش قیمت است.

حمله روسیه به اوکراین و یک‌پارچگی غرب علیه مسکو، اقتصاد انرژی جهان را در معرض یک شوک بزرگ قرار داده است. استراتژیست‌های «گلدمن ساکس» در یادداشتی خطاب به مشتریانشان نوشتند: «بلاتکلیفی در چگونگی حل بحران اوکراین و کمبود نفت بی‌سابقه است.» تحولات بی‌امان اتفاق افتاده‌است. کاخ سفید روز سه‌شنبه ممنوعیت واردات نفت روسیه را اعلام کرد و بریتانیا متعهد شد تا پایان سال جاری واردات نفت از این کشور را متوقف کند.

«ریستاد انرژی» در گزارشی که روز چهارشنبه منتشر شد هشدار داد اگر سایر کشورهای غربی به طور «دسته‌جمعی» از آمریکا پیروی کرده و نفت روسیه را ممنوع کنند، قیمت نفت خام در تابستان امسال ممکن است تا ۲۴۰دلار به ازای هر بشکه نیز افزایش یابد. ریستاد گفت: «چنین اقدامی باعث ایجاد یک حفره ۴.۳میلیون بشکه‌ای در بازار روزانه نفت می‌شود که به سادگی نمی‌توان آن را با سایر منابع عرضه جایگزین کرد. «گلدمن ساکس» در گزارش روز دوشنبه خود نوشت: «با توجه به نقش کلیدی روسیه در عرضه جهانی انرژی، اقتصاد بین‌الملل به زودی با یکی از بزرگترین شوک‌های عرضه انرژی مواجه خواهد شد. مقیاس این شوک به طور بالقوه عظیم است.

جنگ اوکراین؛ بحران نفتی با راه حلی نامعلوم

گلدمن ساکس نوشت:«بحران روسیه و اوکراین می تواند حدود ۳میلیون بشکه از صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی روسیه از طریق دریا را از بین ببرد. اگر این امر ادامه پیدا کند شاهد پنجمین شوک نفتی بزرگ از زمان جنگ جهانی دوم، پس از تحریم نفتی اعراب در سال ۱۹۷۳، انقلاب ایران در سال ۱۹۷۸، جنگ ایران و عراق در سال ۱۹۸۰ و جنگ عراق و کویت در سال ۱۹۹۰ خواهیم بود.»

به عبارت دیگر، جهان مجبور به استفاده کمتر از نفت خواهد شد. این اما اگر به معنی رانندگی کمتر، پروازهای کمتر و کاهش میزان نفت مصرفی برای تولید محصولاتی مانند پلاستیک باشد، می‌تواند به نوبه خود به اقتصاد جهان آسیب جدی وارد کند. استراتژیست‌های «گلدمن ساکس» نوشته‌اند: «با توجه به تهدیدی که افزایش قیمت نفت برای اقتصاد جهانی ایجاد می کند، محدوده پیامدهای احتمالی بسیار زیاد است.»

آمریکا، برنده نهایی قمار جنگ

پیش‌بینی می‌شود که تولید نفت آمریکا در واکنش به افزایش قیمت‌ها به میزان قابل توجهی افزایش یابد. اگرچه این بازیابی در میزان تولید داخلی تا حدودی به دلیل تمرکز شرکت‌های نفتی روی  پرداخت پول نقد به سهامداران کند شده‌است.

اداره انرژی آمریکا روز سه‌شنبه اعلام کرد: «انتظار می‌رود تولید نفت آمریکا در سال جاری به طور متوسط به ۱۲میلیون بشکه در روز افزایش یابد. این با پیش‌بینی این اداره در ماه فوریه، پیش از رسیدن قیمت نفت به بالاترین سطح از سال ۲۰۰۸ تا امروز، مطابقت دارد. با این حال اداره انرژی ایالات متحده، پیش‌بینی خود را برای تولید نفت ایالات متحده در سال ۲۰۲۳ به طور قابل توجهی افزایش داد و میانگین تولید روزانه آمریکا در ۲۰۲۳ را ۱۳میلیون بشکه تخمین زد. این رقم، پیش از جنگ اوکراین ۱۲.۶میلیون بشکه در روز پیش‌بینی شده بود.

 

 

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
دیپلماسی انجماد و تله حقوقی اسنپ‌بک؛ بازخوانی معماری صلح اوکراین در سایه تجارب یالتا و مینسک
معمای آماری در تنگه هرمز؛ چرا آرامش روی کاغذ با اضطراب بازار همخوان نیست؟
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
به گفته آنکارا، ترکیه، قطر، پاکستان و اندونزی توافق‌نامه همکاری دفاعی امضا کردند
کالابرگ یا کوپن؟ کدام کمک بیشتری به مردم می‌کند؟
زور افزایش درآمد به هزینه‌ها نرسید | کاهش سود زیرمجموعه پتروشیمی آبادان با وجود افزایش درآمد‌ها
آزمون بازدارندگی در ریاض؛ پدافند فرامنطقه‌ای در آسمان شبه‌جزیره
رشد درآمد بانک پارسیان فراتر از نقدینگی | تراز مالی از منفی به مثبت رسید
سوءاستفاده از تجمعات شبانه برای دفاع از رسایی یا حمله به دستگاه قضا درست نیست
تلاش واشنگتن برای افزایش تولید گازوئیل همزمان با اوج‌گیری قیمت‌ها
هشدار صریح محسنی‌اژه‌ای به متهم پرونده تراستی‌ها: ادعای ریسک نکنید، از سود‌های کلان‌تان بگویید
چه کسی ترمز استیضاح وزیر کار را کشید؟ استیضاح احمد میدری در هیأت رییسه مجلس بلاتکلیف است!
زینی‌وند: اولویت دستگاه دیپلماسی پیشگیری از تحمیل جنگ جدید است؛ آمادگی کامل برای دفاع از کشور داریم
عراق گذرگاه مرزی شیب با ایران را برای بررسی امنیتی بست
گلوی تولید زیر تیغ تورم | تولید ۱۱۷ درصد گران‌تر شد
اجرای طرح «تأمین‌رفاه» بانک رفاه کارگران آغاز شد
نتانیاهو برنامه‌ریزی حمله‌ای گسترده به ایران را داشت، اما ترامپ مانع آن شد
بازگشت گازوئیل روسیه به ترکیه و برزیل پس از لغو ممنوعیت صادرات
افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی‌های مربوط به عرضه در خاورمیانه
وعده عاصم منیر درباره بازگشایی مرزهای ایران و پاکستان محقق نشد | گمرک پاکستان همچنان بسته است
رشد شش‌برابری شاخص هم‌وزن؛ سهام کوچک بورس تهران پیشتاز شدند
پزشکیان: آمریکا پیش از مذاکره باید تهدیدها و تحریم‌ها را بردارد
بسنت بار دیگر برای فروپاشی اقتصاد ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؛ وعده قبلی محقق نشد
سرلشکر ایزدی: کنترل عملیاتی تنگه هرمز تا زمانی که ایران بخواهد ادامه دارد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
فرانسه محدودیت‌های منع آمدوشد را گسترش می‌دهد
قالیباف در دیدار با عاصم منیر: آمریکا فقط با اجرای شروط هفت‌گانه می‌تواند اعتماد ایران را جلب کند
مذاکره مالکان ۲۱ کشتی با ایران برای خروج از فهرست سیاه تنگه هرمز
پیشنهاد سردبیر
زندگی