۲۹ مهر ۱۴۰۵ ۲۳:۱۵
پنجشنبه ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۴:۱۴
کد خبر: ۶۲۲۰۴
چراغ‌سبز مشاور تیم مذاکره‌کننده به پیش‌نویس توافق سال قبل

۸ ماه وقت کشی؛ هزینه «زمستان سخت» از جیب چه کسی پرداخت شد؟

۸ ماه وقت کشی؛ هزینه «زمستان سخت» از جیب چه کسی پرداخت شد؟
محمد مرندی، مشاور تیم مذاکره کننده ایران در مذاکرات وین گفته که «ایران همچنان آماده توافق هسته‌ای براساس متن پذیرفته شده سال قبل است.» او این موضوع را در گفت و گو با شبکه خبری المیادین اعلام کرده. این در حالی است که کمتر از یک سال پیش، او و تیم مذاکره کننده هسته‌ای نظری کاملا متفاوت درباره متن مورد توافق سال گذشته داشتند.

به گزارش فراز، محمد مرندی روز ۱۳ شهریور سال قبل در توییتی نوشت: «ایران صبور خواهد بود. ایالات متحده در زمان اوباما به طور سیستماتیک توافق را نقض کرد و در زمان ترامپ/بایدن حداکثر فشار را علیه شهروندان بی گناه اعمال کرد. از این رو، ایران ابهامات یا خلأهای متن را نمی‌پذیرد. زمستان نزدیک است و اتحادیه اروپا با بحران انرژی فلج کننده مواجه است.»

شهریور سال قبل موعدی بود که بسیاری از مقامات دولتی ایران درباره تئوری معروف به «زمستان سخت» اروپا سخن می‌گفتند. حتی وزیر نفت هم در آن موعد وارد این کشاکش سیاسی شده و گفته بود: «امسال زمستان سختی در انتظار کشورهای غربی به خصوص اروپاست؛ دولت‌های اروپایی با دست خودشان به مردمشان ظلم می‌کنند. ایران می‌تواند بخشی از کمبود انرژی در جهان را تامین کند ولی چرا یک کشور متخاصم باید اینگونه زورگویی کند؟»

خلاصه تئوری زمستان سخت که اولین بار از زبان محمد مرندی شنیده شد، این بود؛ غرب و آمریکا باید ملاحظات و شروط ایران درباره متن توافق احیاء برجام را بپذیرند، چون اتحادیه اروپا به دلیل جنگ اوکراین و کاهش صادرات گاز روسیه شرایط سختی در پیش خواهد داشت و محتاج ایران خواهد بود.

این تئوری از همان زمان مورد انتقاد جدی کارشناسان قرار گرفت. از جمله در این رابطه که حتی در صورت توافق گازی بین ایران و اروپا، کشورمان زیرساخت لازم برای استخراج و صادرات چنین حجم عظیمی از گاز را در اختیار ندارد و آماده کردن این زیرساخت‌ها چند سال زمان می‌خواهد.

در آن موعد متن توافق پیشنهادی احیاء برجام به ایران ارائه شده بود اما تیم مذاکره کننده هسته‌ای و دولت می گفتند این متن باید مطابق برخی خواسته های ایران تغییراتی بکند. غرب و آمریکا اما موافق این تغییرات نبودند و همین کشاکش طی حدود سه ماه باعث تعلیق و نهایتا توقف مذاکرات احیاء برجام شد.

حالا 8 ماه بعد از شروع بازی با تئوری «زمستان سخت» که بر نفی متن توافق اولیه استوار بود، محمد مرندی طراح اصلی این تئوری حرف متفاوتی زده است. شبکه خبری المیادین در خبری در توییتر خود نوشت که مرندی، مشاور تیم مذاکره کننده هسته ای ایران به این شبکه گفته است که «ایران همچنان آماده توافق هسته ای براساس متن پذیرفته شده سال قبل است.»

حالا بعد از این 8 ماه سوال این است که چه تحولی درباره متن پیش نویس رخ داده که باعث تغییر موضع ایران شده؟ اگر متن پیش نویس همان متن قبلی است، آیا تیم مذاکره کننده به اشتباهی در راهبرد و موضع گیری مذاکراتی خود پی برده که اکنون حرفی متفاوت از تابستان گذشته می زند؟

اما سوال مهمتر این است که آیا اعلام نظر مثبت مشاور تیم هسته ای بعد از 8 ماه درباره متن پیش نویس توافق می تواند تاثیری در روند عملی مذاکرات بگذارد؟ خصوصا اینکه اخیرا دولت آمریکا با ادعای حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین و ادعای «نقض حقوق بشر» اعلام کرده است که موضوع احیای توافق هسته‌ای در دستور کار آن قرار ندارد. هر چند واشنگتن به موازات این موضع گیری تاکید کرده که همچنان دیپلماسی را بهترین راه رسیدگی به این موضوع می‌داند.

 

ارسال نظر
captcha
نظرات بینندگان
وتعل
-
پنجشنبه ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۲
0
اگر فکر میکنید مرندی و امثال مرندی کاره ای هستند سخت در اشتباهید
دستور از جای دیگریست
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
دیپلماسی انجماد و تله حقوقی اسنپ‌بک؛ بازخوانی معماری صلح اوکراین در سایه تجارب یالتا و مینسک
معمای آماری در تنگه هرمز؛ چرا آرامش روی کاغذ با اضطراب بازار همخوان نیست؟
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
به گفته آنکارا، ترکیه، قطر، پاکستان و اندونزی توافق‌نامه همکاری دفاعی امضا کردند
کالابرگ یا کوپن؟ کدام کمک بیشتری به مردم می‌کند؟
زور افزایش درآمد به هزینه‌ها نرسید | کاهش سود زیرمجموعه پتروشیمی آبادان با وجود افزایش درآمد‌ها
آزمون بازدارندگی در ریاض؛ پدافند فرامنطقه‌ای در آسمان شبه‌جزیره
رشد درآمد بانک پارسیان فراتر از نقدینگی | تراز مالی از منفی به مثبت رسید
سوءاستفاده از تجمعات شبانه برای دفاع از رسایی یا حمله به دستگاه قضا درست نیست
تلاش واشنگتن برای افزایش تولید گازوئیل همزمان با اوج‌گیری قیمت‌ها
هشدار صریح محسنی‌اژه‌ای به متهم پرونده تراستی‌ها: ادعای ریسک نکنید، از سود‌های کلان‌تان بگویید
چه کسی ترمز استیضاح وزیر کار را کشید؟ استیضاح احمد میدری در هیأت رییسه مجلس بلاتکلیف است!
زینی‌وند: اولویت دستگاه دیپلماسی پیشگیری از تحمیل جنگ جدید است؛ آمادگی کامل برای دفاع از کشور داریم
عراق گذرگاه مرزی شیب با ایران را برای بررسی امنیتی بست
گلوی تولید زیر تیغ تورم | تولید ۱۱۷ درصد گران‌تر شد
اجرای طرح «تأمین‌رفاه» بانک رفاه کارگران آغاز شد
نتانیاهو برنامه‌ریزی حمله‌ای گسترده به ایران را داشت، اما ترامپ مانع آن شد
بازگشت گازوئیل روسیه به ترکیه و برزیل پس از لغو ممنوعیت صادرات
افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی‌های مربوط به عرضه در خاورمیانه
وعده عاصم منیر درباره بازگشایی مرزهای ایران و پاکستان محقق نشد | گمرک پاکستان همچنان بسته است
رشد شش‌برابری شاخص هم‌وزن؛ سهام کوچک بورس تهران پیشتاز شدند
پزشکیان: آمریکا پیش از مذاکره باید تهدیدها و تحریم‌ها را بردارد
بسنت بار دیگر برای فروپاشی اقتصاد ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؛ وعده قبلی محقق نشد
سرلشکر ایزدی: کنترل عملیاتی تنگه هرمز تا زمانی که ایران بخواهد ادامه دارد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
فرانسه محدودیت‌های منع آمدوشد را گسترش می‌دهد
قالیباف در دیدار با عاصم منیر: آمریکا فقط با اجرای شروط هفت‌گانه می‌تواند اعتماد ایران را جلب کند
مذاکره مالکان ۲۱ کشتی با ایران برای خروج از فهرست سیاه تنگه هرمز
پیشنهاد سردبیر
زندگی