۳۰ مهر ۱۴۰۵ ۰۳:۰۸
شنبه ۲۱ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۷:۳۲
کد خبر: ۶۵۲۰۷
بررسی توافق ایران با آمریکا

چگونه ۱۰۰ هزار میلیارد پول ایران در کره جنوبی از دست رفت؟ | واکنش متفاوت دولت و حامیانش به یک خبر مشترک

چگونه ۱۰۰ هزار میلیارد پول ایران در کره جنوبی از دست رفت؟ | واکنش متفاوت دولت و حامیانش به یک خبر مشترک
پس از پنج سال از ۷ میلیارد دلار ایران در کره حدود ۶ میلیارد دلار باقی مانده و یک میلیارد دلار از دست رفته است. حدود یک میلیارد دلار دیگر نیز در فرآیند جابه‌جایی این پول از آن کم خواهد شد. اما چطور ایران دو میلیارد دلار معادل ۱۰۰ هزار میلیارد تومان را از دست می‌دهد؟

پول‌های بلوکه شده ایران در کره جنوبی سرانجام پس از توافق با آمریکا آزاد شد. هر چند که دولت پیش از این چند باری خبر از آزادسازی این پول‌ها داده بود اما هیچ یک عملی نشد و در نهایت دولت لایحه شکایت از کره جنوبی را بر اساس سند دوستی میان دو کشور به مجلس برد.

 

 اما در نهایت ابراهیم رییسی و کابینه او که در دو سال گذشته همواره مذاکره با آمریکا را بی‌نتیجه می‌دانستند و از دولت روحانی به دلیل گفت‌وگوهای برجام انتقاد می‌کردند پس از توافق با آمریکا توانستند پول‌های ایران را آزاد کنند. در این راستا پنج زندانی آمریکایی و دوتابیعتی در ایران آزاد شدند و در ازای آن پول‌های ایران و همین تعداد زندانی که از هویت آن‌ها اطلاعاتی در دست نیست در آمریکا آزاد می‌شوند.

 

با این همه امروز پس از پنج سال از ۷ میلیارد دلار ایران در کره حدود ۶ میلیارد دلار باقی مانده و یک میلیارد دلار از دست رفته است. حدود یک میلیارد دلار دیگر نیز در فرآیند جابه‌جایی این پول از آن کم خواهد شد. اما چطور ایران دو میلیارد دلار معادل ۱۰۰ هزار میلیارد تومان را از دست می‌دهد؟

 

کاهش ارزش وون کره و کاهش پول پول ایران

 

پول بلوکه شده ایران در کره جنوبی ۷ هزار و ۸۴۰ میلیارد وون بوده است. این مبلغ در نوامبر ۲۰۱۸ بلوکه شده است که در آن مقطع هر دلار آمریکا برابر با هزار و ۱۲۱ وون کره جنوبی و معادل ۷ میلیارد دلار بوده است. امروز اما هر دلار معادل هزار و ۳۲۴ وون است که معادل ۵.۹ میلیارد دلار خواهد شد.

 اما همین مقدار نیز به شکل مستقیم به ایران منتقل نخواهد شد.

نکته نخست اینکه بانک‌های ایران تحریم هستند و جابه‌جایی پول از طریق بانک‌های بین‌المللی به ایران به راحتی ممکن نیست. از سوی دیگر نگهداری دلار نیز برای دولت ایران ممنوع است و به همین دلیل پول‌ها باید تبدیل به یورو شوند.

به این ترتیب پول‌های برای تبدیل به یورو به آلمان می‌رود و سپس برای رسیدن به ایران به قطر منتقل خواهد شد. هر یک از دو مرحله کارمزدهایی از کل پول کم می‌کند. یعنی آلمان و قطر برای تبدیل و جابه‌جایی این پول کارمزد از ایران خواهند گرفت.

بنابراین رقم نهایی که از ۷ میلیارد دلار سال ۲۰۱۸ امروز به ایران می‌رسد در حدود ۴.۶ تا ۵ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود.

 

چگونه می‌شد جلوی ۵۰ هزار میلیارد تومان ضرر را گرفت؟

 

به این ترتیب ایران در دو بخش ضرر کرده که یکی از آن‌ها امروز هم قابل پیشگیری بوده است. حدود ۱.۱ میلیارد دلار به دلیل تضعیف وون کره در برابر دلار از پول ایران کم شده است که به دلیل بلوکه شدن پنج ساله پول است.

حدود ۱ میلیارد دلار نیز هزینه تبدیل و جابه‌جایی این پول است که می‌شد با خرید کالا از کره جنوبی جلوی آن را گرفت. چراکه طبق توافق این پول باید برای خرید کالا مورد استفاده قرار گیرد.

هر چند که دولت بیانیه داده  و اعلام کرده چگونگی استفاده از این پول به عهده ایران است. موضوعی که دولت درباره منابع آزادشده در عراق هم تکرار کرده بود اما بانک تجارت این کشور در بیانیه‌ای تصریح کرد که پول‌های آزادشده طبق توافق سال ۲۰۱۸ با آمریکا باید در زمینه‌های مشخصی از جمله خرید کالاهای اساسی استفاده شود.

 

وقتی دولت سیزدهم به آمریکا رسید

 

پس از خبر توافق ایران و آمریکا و آزادسازی پول‌های ایران، واکنش دولت و رسانه‌های حامی دولت به آزادسازی پول‌های ایران بازتاب‌‌های بسیاری داشته است.

 دولت از آغاز منکر مذاکره و گفت‌وگو با آمریکا بود و رییس دولت نیز بارها تاکید کرده بود که شریط کشور وابسته به تحریم نیست و نباید باشد. با این همه محمد مخبر معاون اول رییسی چندی پیش اعتراف کرد که بدون اجازه آمریکا کشورها با ایران توافق نمی‌کنند و پول‌های بلوکه شده ایران آزاد نخواهد شد.

اکنون پس از دو سال رکورد تورم و افزایش فزاینده قیمت‌ها و افزایش قیمت دلار و رشد قیمت مسکن و رکود اقتصادی، دولت با آمریکا برای آزادسازی بخشی از منابع ارزی ایران در کره جنوبی توافق کرد.

 نکته عجیب اینکه رسانه‌های حامی دولت در چنین شرایطی هم آزادسازی را موفقیتی برای دولت دانستند و تلاش کردند تا القا کنند در تبادل زندانیان ایران دست برتر را در مقابل آمریکا داشته است.

 این در حالی است که دولت‌مردان فعلی و حامیان آن‌ها در دولت روحانی تبادل زندانی با آمریکا و آزادسازی بخشی از منابع بلوکه شده را زیر سوال می‌بردند. آن‌ها همچنین این اتفاق در دولت قبل را دستاورد نهادهای امنیتی و نه دولت می‌دانستند و حتی سریال‌هایی نیز برای اثبات این مدعا در صداوسیما ساخته شد.

در این میان برخی در شبکه‌های اجتماعی پرسیدند که آیا این دست سریال‌ها درباره تبادل زندانی در دولت رییسی هم ساخته خواهد شد؟   

 

 

 

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
دیپلماسی انجماد و تله حقوقی اسنپ‌بک؛ بازخوانی معماری صلح اوکراین در سایه تجارب یالتا و مینسک
معمای آماری در تنگه هرمز؛ چرا آرامش روی کاغذ با اضطراب بازار همخوان نیست؟
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
به گفته آنکارا، ترکیه، قطر، پاکستان و اندونزی توافق‌نامه همکاری دفاعی امضا کردند
کالابرگ یا کوپن؟ کدام کمک بیشتری به مردم می‌کند؟
زور افزایش درآمد به هزینه‌ها نرسید | کاهش سود زیرمجموعه پتروشیمی آبادان با وجود افزایش درآمد‌ها
آزمون بازدارندگی در ریاض؛ پدافند فرامنطقه‌ای در آسمان شبه‌جزیره
رشد درآمد بانک پارسیان فراتر از نقدینگی | تراز مالی از منفی به مثبت رسید
سوءاستفاده از تجمعات شبانه برای دفاع از رسایی یا حمله به دستگاه قضا درست نیست
تلاش واشنگتن برای افزایش تولید گازوئیل همزمان با اوج‌گیری قیمت‌ها
هشدار صریح محسنی‌اژه‌ای به متهم پرونده تراستی‌ها: ادعای ریسک نکنید، از سود‌های کلان‌تان بگویید
چه کسی ترمز استیضاح وزیر کار را کشید؟ استیضاح احمد میدری در هیأت رییسه مجلس بلاتکلیف است!
زینی‌وند: اولویت دستگاه دیپلماسی پیشگیری از تحمیل جنگ جدید است؛ آمادگی کامل برای دفاع از کشور داریم
عراق گذرگاه مرزی شیب با ایران را برای بررسی امنیتی بست
گلوی تولید زیر تیغ تورم | تولید ۱۱۷ درصد گران‌تر شد
اجرای طرح «تأمین‌رفاه» بانک رفاه کارگران آغاز شد
نتانیاهو برنامه‌ریزی حمله‌ای گسترده به ایران را داشت، اما ترامپ مانع آن شد
بازگشت گازوئیل روسیه به ترکیه و برزیل پس از لغو ممنوعیت صادرات
افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی‌های مربوط به عرضه در خاورمیانه
وعده عاصم منیر درباره بازگشایی مرزهای ایران و پاکستان محقق نشد | گمرک پاکستان همچنان بسته است
رشد شش‌برابری شاخص هم‌وزن؛ سهام کوچک بورس تهران پیشتاز شدند
پزشکیان: آمریکا پیش از مذاکره باید تهدیدها و تحریم‌ها را بردارد
بسنت بار دیگر برای فروپاشی اقتصاد ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؛ وعده قبلی محقق نشد
سرلشکر ایزدی: کنترل عملیاتی تنگه هرمز تا زمانی که ایران بخواهد ادامه دارد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
فرانسه محدودیت‌های منع آمدوشد را گسترش می‌دهد
قالیباف در دیدار با عاصم منیر: آمریکا فقط با اجرای شروط هفت‌گانه می‌تواند اعتماد ایران را جلب کند
مذاکره مالکان ۲۱ کشتی با ایران برای خروج از فهرست سیاه تنگه هرمز
پیشنهاد سردبیر
زندگی