۳۰ مهر ۱۴۰۵ ۰۰:۴۵
سه‌شنبه ۱۴ فروردين ۱۴۰۳ - ۰۹:۲۱
کد خبر: ۷۱۴۵۲
یادداشت تحلیلی مازیار خسروری، سردبیر روزنامه اینترنتی فراز درمورد حمله اسراییل به سفارت ایران در دمشق

حالا چه باید کرد؟

حالا چه باید کرد؟
‏فکرش را بکنید اگر پس سقوط خرمشهر و محاصره آبادان، توییتر و تلگرام و ایتا وجود داشت، دلاوران «مجازی» چه بر سر تیمسار ظهیر‌نژاد و سرهنگ فکوری می‌آوردند؟!

چیزی که فرانسویان را در جنگ جهانی دوم از پای درآورد، برتری جنگ‌افزار و شمار ارتش آلمان نبود. جنگ‌افزارهای فرانسوی کم و بیش به همان کارآمدی دشمن و شمار سپاهیان حتا بیش‌تر بود.

‏فرانسویان اما با بروز نخستین نشانه‌های ناکامی، دچار روحیه شکست‌پذیری و تزلزل در سطح فرماندهی و افکار عمومی شدند.

‏ ارتش آلمان روز شانزدهم ماه مه ۱۹۴۰، از پشت سر نیروهای متفقین که در خاک بلژیک خط دفاعی به نسبت پایداری ایجاد کرده بودند، از ناحیه کوهستانی و جنگل‌های به ظاهر عبور ناپذیر «آردن» حمله‌ای غافل‌گیرانه انجام داد و با سرعتی حیرت‌آور به سوی دریا پیش‌روی کرد. هدف، محاصره و «در گونی انداختن» چند صد هزار  سرباز فرانسوی، بلژیکی و انگلیسی بود که در شمال پیکار می‌کردند.

‏راهبرد آلمان‌‌ها بسیار هوشمندانه و ضربه سنگین بود. چیزی که سرنوشت نبرد فرانسه را تعیین کرد اما تزلزل در سطح فرماندهی و بروز حس شکست در افکار عمومی فرانسویان بود؛ آنان به سرعت سراسیمه شدند، حس ناامیدی و شکست‌پذیری بر همگان چیره شد و اعتماد به راهبرد فرماندهی ارتش از بین رفت.

‏این‌ها سبب شد که در بدترین زمان ممکن، ژنرال موریس گاملن به شدت مورد انتقاد قرار گرفته و برکنار شود. ژنرال ماکسیم ویگان که جانشین او شد، پس از بررسی شرایط، همان تصمیمی را گرفت که گاملن پیش از برکناری گرفته بود؛ بازگشت به سوی جنوب و تلاش برای شکستن خط محاصره آلمان‌ها اما در این میان سه روز سرنوشت‌ساز ازدست رفت و در همان سه روز بود که سرنوشت «نبرد فرانسه» روشن شد.

‏این رخداد و پیامدهای بی‌اعتمادی و فلج شدن ساختار فرماندهی در زمانی به شدت خطیر سبب شد که شکست در یک نبرد، برای فرانسویان تبدیل به باخت کل جنگ شود.‌

‏آیا این سخن به معنی تبرئه فرماندهی ارتش فرانسه از مسوولیت و نادیده گرفتن قصور/تقصیر ژنرال‌هاست؟! بی‌شک نه. مسأله اما درک این نکته به ظاهر بدیهی و اغلب مورد غفلت است که بدترین زمان محاکمه و بازخواست از نظامیان، گرماگرم نبرد است.

‏آیا تا به حال تیم فوتبالی را دیده‌اید که پس از گل خوردن از حریف و در حالی که هواداران خودی از روی سکوها فریاد «حیا کن! رها کن!» خطاب به مربی و بازیکنان سر می‌دهند توانسته باشد پیروز از میدان بیرون بیاید؟!

‏شگفت آنکه فرانسویان دو دهه پیش از آن، شیوه و راهبردی متفاوت پی‌گرفتند و به نتیجه متفاوتی هم رسیدند؛ در اوت ۱۹۱۴، ارتش فرانسه و متحدانش زیر ضربات خُرد کننده آلمان‌ها از شمال تا جنوب بلژیک و از آن پس، از کل ناحیه شمال غربی فرانسه عقب‌ نشینی کردند.‌ کار به جایی رسید که دولت آماده تخلیه پاریس شد.

‏تفاوت اوت ۱۹۱۴ با مه ۱۹۴۰ از دست نرفتن اعتماد به نفس و ایستادگی در برابر روحیه شکست‌‌پذیری زیر شلاق ناکامی‌های پی‌درپی بود؛ ارتش فرانسه در آن اوت شوم، روزانه گاه تا ۳۰ کیلومتر زیر آتش توپخانه دشمن عقب‌نشینی می‌کرد و تلفات می‌داد.

‏اگر سیر رخدادهای آن زمان نیز مانند جنگ جهانی دوم پیش می‌رفت اکنون ژنرال‌هایی مانند «ژوفر» و «گالینی» هم مانند «ویگان» و «گاملن» به جای قهرمان، سرشکستگان تاریخ بودند.

‏ کسی در میانه نبرد اما آنان را شماتت یا برکنار نکرد تا آنکه توانستند با پیگری و به سرانجام رساندن راهبرد خود در یک فرصت طلایی، عقب‌نشینی را به ضد حمله تبدیل کنند و آنچه تاریخ از آن به نام  «معجزه مارِن» یاد می‌کند رخ داد.

‏بیایید تاریخ جنگ‌ها را در نسخه ایرانی آن مرور کنیم؛ سپهبد سورنا برای شکست کراسوس تا قلب سرزمین ایران عقب‌نشینی کرد. شاه اسماعیل، نبرد چالدران را به سپاهیان عثمانی باخت اما سرانجام متجاوزان را بیرون ریخت. شاه عباس در مقطعی حتا ناگزیر شد تبریز را واگذار کند تا موعد نبرد انتقامی دریاچه ارومیه فرا برسد.

‏فکرش را بکنید اگر پس سقوط خرمشهر و محاصره آبادان، توییتر و تلگرام و ایتا وجود داشت، دلاوران «مجازی» چه بر سر تیمسار ظهیر‌نژاد و سرهنگ فکوری می‌آوردند؟!

‏ از هفتم اکتبر به این سو، ایران و متحدانش زخم‌هایی کاری از اسراییل خورده‌اند؛ ده‌ها تن از فرماندهان حزب‌الله و افسران رده بالای سپاه قدس جان باخته‌اند. حمله روز جمعه به ساختمان کنسولگری دمشق، اوج «هل من مبارز» اسراییل است.

‏راهبرد ایران اما مدیریت سطح تنش و پرهیز از کشیده شدن به جنگ تمام عیار بوده و می‌گوید پاسخ را در زمان مناسب خواهد داد.

‏چون منی، نه به اطلاعات پشت‌پرده دسترسی دارد، نه کارشناس خبره نظامی است. تنها چند کتاب در مورد جنگ‌های مهم تاریخ خوانده‌ام. یکی از مهم‌ترین چیزهایی که آموخته‌ام این است: هیچ تیمی با هو شدن از سوی هوادارانش وسط مسابقه پیروز نمی‌شود.

‏من وقتی فربه‌ای مانند رسایی یا فلان مجری تازه پشتِ لب سبز کرده سیما یا بهمان کانال و حساب مجازی هو و جنجال می‌کند و فرمان حمله می‌دهد، شک می‌کنم.

‏توصیه می‌کنم شما هم شک کنید.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
دیپلماسی انجماد و تله حقوقی اسنپ‌بک؛ بازخوانی معماری صلح اوکراین در سایه تجارب یالتا و مینسک
معمای آماری در تنگه هرمز؛ چرا آرامش روی کاغذ با اضطراب بازار همخوان نیست؟
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
به گفته آنکارا، ترکیه، قطر، پاکستان و اندونزی توافق‌نامه همکاری دفاعی امضا کردند
کالابرگ یا کوپن؟ کدام کمک بیشتری به مردم می‌کند؟
زور افزایش درآمد به هزینه‌ها نرسید | کاهش سود زیرمجموعه پتروشیمی آبادان با وجود افزایش درآمد‌ها
آزمون بازدارندگی در ریاض؛ پدافند فرامنطقه‌ای در آسمان شبه‌جزیره
رشد درآمد بانک پارسیان فراتر از نقدینگی | تراز مالی از منفی به مثبت رسید
سوءاستفاده از تجمعات شبانه برای دفاع از رسایی یا حمله به دستگاه قضا درست نیست
تلاش واشنگتن برای افزایش تولید گازوئیل همزمان با اوج‌گیری قیمت‌ها
هشدار صریح محسنی‌اژه‌ای به متهم پرونده تراستی‌ها: ادعای ریسک نکنید، از سود‌های کلان‌تان بگویید
چه کسی ترمز استیضاح وزیر کار را کشید؟ استیضاح احمد میدری در هیأت رییسه مجلس بلاتکلیف است!
زینی‌وند: اولویت دستگاه دیپلماسی پیشگیری از تحمیل جنگ جدید است؛ آمادگی کامل برای دفاع از کشور داریم
عراق گذرگاه مرزی شیب با ایران را برای بررسی امنیتی بست
گلوی تولید زیر تیغ تورم | تولید ۱۱۷ درصد گران‌تر شد
اجرای طرح «تأمین‌رفاه» بانک رفاه کارگران آغاز شد
نتانیاهو برنامه‌ریزی حمله‌ای گسترده به ایران را داشت، اما ترامپ مانع آن شد
بازگشت گازوئیل روسیه به ترکیه و برزیل پس از لغو ممنوعیت صادرات
افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی‌های مربوط به عرضه در خاورمیانه
وعده عاصم منیر درباره بازگشایی مرزهای ایران و پاکستان محقق نشد | گمرک پاکستان همچنان بسته است
رشد شش‌برابری شاخص هم‌وزن؛ سهام کوچک بورس تهران پیشتاز شدند
پزشکیان: آمریکا پیش از مذاکره باید تهدیدها و تحریم‌ها را بردارد
بسنت بار دیگر برای فروپاشی اقتصاد ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؛ وعده قبلی محقق نشد
سرلشکر ایزدی: کنترل عملیاتی تنگه هرمز تا زمانی که ایران بخواهد ادامه دارد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
فرانسه محدودیت‌های منع آمدوشد را گسترش می‌دهد
قالیباف در دیدار با عاصم منیر: آمریکا فقط با اجرای شروط هفت‌گانه می‌تواند اعتماد ایران را جلب کند
مذاکره مالکان ۲۱ کشتی با ایران برای خروج از فهرست سیاه تنگه هرمز
پیشنهاد سردبیر
زندگی