جمعه ۰۳ مرداد ۱۴۰۴ 25 July 2025
چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۶
کد خبر: ۷۸۲۸۶
گردوخاک در صحن علنی مجلس

فریاد قسیم عثمانی بر سر قالیباف برای چه بود؟

در صندلی سبز خود در صحن مجلس نشسته و فریاد می‌زند که چرا طرح دو فوریتی رفع فیلترینگ‌ با وجود اینکه همه مراحل قانونی را طی کرده، اعلام وصول نشده است. می‌گوید این طرح را محمدباقر قالیباف «وتو» کرده است تا مطرح نشود. این‌ها را محمدقسیم عثمانی نماینده بوکان در مجلس می‌گوید که ویدیو اعتراض او به قالیباف به سرعت در فضای مجازی بازتاب گسترده کرده است. اما ماجرا چیست و نماینده چهار دوره بوکان در مجلس دقیقا به چه چیزی معترض است؟

اعتراض به فیلترینگ

روند ارائه طرح در مجلس چگونه است؟

طبق آنچه عثمانی توضیح داده، او طرحی دو فوریتی با موضوع رفع فیلترینگ ارائه داده که مدعی است ۵ هزار میلیارد از هزینه‌های مردم را کم می‌کند. او گفته که این طرح مراحل قانونی خود را هم طی کرده. براساس ماده ۱۳۱ آیین‌نامه داخلی مجلس هر نماینده‌ای می‌تواند طرحی را درباره مسائل مختلف با عنوان و موضوع مشخص ارائه کند. این طرح باید امضا و نام حداقل ۱۵ نفر از نمایندگان را داشته باشد و پس از آن به رییس جلسه تسلیم می‌شود. سپس رییس جلسه یا یکی از دبیران هیات رییسه با قرائت عنوان طرح آن را اعلام وصول کرده و بعد طرح به یکی از کمیسیون‌های مربوطه ارجاع می‌شود تا فرآیند رسیدگی به آن آغاز شود. به گفته عثمانی طرح او از سوی رییس مجلس یعنی قالیباف و هیات رییسه اعلام وصول و قرائت نشده تا به جریان نیافتد.

لاریجانی و یک سنگ‌ بنای اشتباه

رییس مجلس در کشور‌هایی مثل آمریکا با عنوان سخنگو (speaker) شناخته می‌شود. این عنوان خود گویای کارویژه رییس است. در ایران نیز طبق آیین‌نامه داخلی مجلس رییس نمی‌تواند با تشخیص شخصی درباره طرح‌های و لایحه‌ها تصمیم‌گیری کند. با این همه به نظر می‌رسد سنگ‌بنای دخالت‌های پنهان رییس مجلس از دوران ریاست ۱۲ ساله علی لاریجانی گذاشته شد. این دخالت‌های پنهان به طور مثال شامل از دستور کار خارج کردن لایحه‌ها یا طرح‌ها استیضاح می‌شد که بعضا اعتراض نمایندگان را هم در پی داشت. یکی از این دخالت‌ها جلوگیری از مطرح‌شدن استیضاح عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور پس از اعتراضات سال ۹۸ بود که گفته می‌شد وزیر نزدیک به لاریجانی در کابینه روحانی است.

ماجرا چه بود؟

اکنون بنظر می‌رسد که رویه‌ای که لاریجانی آغازگر آن بود در مجلس تداوم پیدا کرده و به گفته عثمانی تشخیص‌های شخصی رییس مجلس در مواردی به آیین‌نامه قانونی ارجحیت پیدا می‌کند. او در اعتراض خود گفته «آقای قالیباف! شما به قرآن سوگند یاد کردید که آئین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی را رعایت کنید، به چه حقی این کار را انجام دادید؟ طرحم چه مشکلی داشت؟ آیا فکر می‌کنید مصلحت اندیش هستید؟» او حتی در اعتراض به رعایت نشدن قانون نیز گفت: «قای قالیباف اینجا پادگان نیست، بلکه اینجا مجلس شورای اسلامی و خانه ملت است. اگر من به عنوان نماینده مردم نتوانم صحبت کنم چه کسی باید حرف مردم را بزند؟ چون طرح رفع فلیترینگ است اجازه نمی‌دهید در دستورکار قرار گیرد؟». علی نیکزاد نایب رییس مجلس در غیاب قالیباف تلاش کرد تا عثمانی را آرام کند. اعتراض نماینده بودکان، اما سرانجام با جمع‌شدن عده‌ای از نمایندگان اطراف او پایان یافت. با پایان یافتن ماجرا عثمانی از لحن و صدای بلند خود عذرخواهی هم کرد، اما همچنان بر اعتراض خود درباره عدم اعلام وصول طرحش باقی ماند.

قالیباف، موافق یا مخالف فیلترینگ؟

محمدباقر قالیباف رییس مجلس در انتخابات ریاست‌جمهوری به صراحت علیه فیلترینگ سخن گفت و وعده‌هایی در این زمینه داد. با این همه اگر پس از بازگشت به مجلس تغییر موضع داده باشد، شائبه‌هایی درباره مواضع انتخاباتی خود ایجاد می‌کند. آن هم در حالی که برای چهارمین بار بخت خود را برای رسیدن به پاستور آزمایش می‌کرد و با ۳ و نیم میلیون رای در میان چهار نامزد سوم شد. باید دید که او درباره موضوع فیلرینگ که در دولت چهاردهم محل بحث خواهد بود چه موضعی خواهد داشت. چراکه با توجه به پیشینه عثمانی به نظر می‌رسد او همچنان این طرح را در مجلس دنبال خواهد کرد. او در مجالس هشتم، نهم و دهم حضور داشته و حتی در مجلس دهم پس از افزایش قیمت بنزین در سال ۹۸ استعفا خود را تقدیم هیات رییسه کرد. 

ارسال نظر
captcha
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها

جزئیات مصوبات شورای عالی مسکن برای مسکن حمایتی

فرصتی برای اروپا برای بازیابی بخشی از اعتبار از دست‌رفته‌اش در برجام

جزئیاتی از یک اتفاق عجیب در بازار مسکن

ادعای سرمربی سابق آبی‌ها: نام «استقلال» را من انتخاب کردم

اردوغان با «ترامپ» و «پوتین» رایزنی می‌کند

سرویس‌دهی خط یک متروی تهران به حالت قبل برگشت

زنوزی: بیشترین ارتباطی که با باریکن خارجی داشتم با الوز بود | حمله مالک باشگاه تراکتور به استقلال و سپاهان

دیدار سید حسن خمینی با خانواده شهید سردار سلامی +عکس

لارنس نورمن درباره گفت‌و‌گو‌های امروز سه کشور اروپایی با ایران: یک تغییر جزئی در موضع ایران دیده می‌شود

پیکر احمد توکلی به خاک سپرده شد

ابوترابی‌فرد، امام جمعه تهران: در جنگ ۱۲ روزه، افسانه شکست‌ناپذیری رژیم صهیونیستی پایان یافت

کشف ۱۰۷۳ ریزپرنده و هزار دستگاه بی‌سیم از یک خودرو کشف‌شده

طالبان: فرمان عفو عمومی شامل همه مهاجران بازگشتی است

تنها راه عبور از کم آبی، صرفه‌جویی فوری ۲۰ درصدی است

پیشنهاد سردبیر

بازداشت یک ایرانی به جرم حمل ۲۳ میلیون دلار کوکایین

پابلو اسکوبار ایرانی کیست؟

پیام افشار دوست در پایان نامه: فصل سوم، قسمت اول

چرا جامعه شناسان، جامعه را نمی‌شناسند؟!

عباس نخعی‌راد عضو کمیسیون مشترک بررسی لایحه سازمان مهاجرت به فراز گفت:

استخدام اتباع صرفا برای مشاغل ساختمانی و دامداری

زندگی