همهگیری آنفلوآنزا یک مسئلهی جهانی است و بمختص کشور ما نیست. از بین بیمارانی که در هفتههای اخیر با علائم تنفسی به مراکز درمانی مراجعه کردهاند، نزدیک ۳۰ درصد به آنفلوآنزا مبتلا هستند و سویههای جدید کرونا رتبه سوم را پس از ویروسهای سرماخوردگی دارند.
آنفلوآنزا معمولا از مهرماه شروع میشود و هر سال دو پیک اصلی دارد. پیک اول بیماری در ماههای آذر یا دی و پیک دوم در روزهای پایانی سال و نزدیک فروردین ماه است.
دکتر قباد مرادی -سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت- در گفتگو با ایسنا پس از اشاره به این نکته گفت این چرخه قبل از همهگیری کرونا تکرار میشد. در دوران کرونا به دلیل استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی شیوع آنفلوآنزا هم کم شده بود ولی به دلیل حذف این ملاحظات، شیوع آنفلوآنزا بالا رفته است و گذشته افراد را درگیر میکند.
به گفته مرادی این روزها هم بیماران آنفلوآنزایی بیمارستان میروند و هم مبتلایان به کرونا و سرماخوردگی. از بین کسانی که به خاطر مشکلات ناشی از بیماریهای تنفسی بستری میشوند، ۴۰ درصد به آنفلوآنزا مبتلا هستند.
تمام گروههای سنی (کودکان، بزرگسالان و سالمندان) در خطر ابتلا به آنفلوآنزا هستند و کسانی که به هر دلیل سیستم ایمنی ضعیفتری داشته باشند، بیماری شدیدتری خواهند داشت یا ممکن است عوارض بیشتری دجچار شوند.
کودکان زیر ۶ سال، سالمندان، کسانی که بیماری زمینهای دارند، افراد مبتلا به آسم و بیماریهای تنفسی، مبتلایان کسانی که بیماری خودایمنی دارند، بیماران قلبی و عروقی، مبتلایان دیابت، فشارخون، خانمهای باردار و... باید بیشتر مراقب باشند.
واکسن آنفلوآنزا از بعضی سویهها پیشگیری میکند، در کاهش عوارض آنفلوآنزا مؤثر است و تزریق ان برای گروههای پرخطر ضروری است. بهترین زمان تزریق آن شهریور و مهر ماه و فرصت نهایی تا پایان آذرماه است. با توجه به اینکه شیوع بیماری تا آخر فروردین همچنان بالاست و یکی از پیکهای آنفلوآنزای فصلی اواخر اسفند و اوایل فروردین است، افراد پرخطر که واکسن نزدهاند، باید اقدام کنند.
گروههای پرخطر، کسانی که بدنشان ضعیف است و نیز افرادی که به دلیل شرایط شغلی بیشتر در معرض ویروس قرار میگیرند، باید واکسن بزنند. کارکنان مراکز درمانی، راننده اتوبوس، معلمها، مربی مهدکودک و... چنین شرایطی دارند.
قبل از تزریق واکسن حتما با پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید بیمار نیستید یا به هر دلیل واکسن برایتان حساسیت ایجاد نمیکند؛ بهویژه اگر حساسیت یا آلرژی خاصی دارید.
واکسن آنفلوآنزا به کسی ایمنی ۱۰۰ درصد نمیدهد، فرقی نمیکند آنرا تزریق کردهاید یا نه، باید روشهای دیگر پیشگیری را هم رعایت کنید. مهمترین و موثرترین روش پیشگیری از آنفلوآنزیا فصلی، همان مواردی است که برای پیشگیری از کرونا رعایت میکردیم: استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی.
توجه کنید که آنفلوآنزا مانند کرونا یک بیماری تنفسی است و اصلیترین راه انتقال آن از ذرات آلوده معلق در هوا است. آنفلوآنزا از طریق تماس دست با اشیاء آلوده هم قابلیت انتقال دارد.
برای پیشگیری موارد زیر را رعایت کنید:
- در مکانهای شلوغ ماسک استاندار بزنید.
- یک ماسک را بیش از ۴-۵ ساعت استفاده نکنید.
- دستهایتان را مرتب با آب و صابون بشویید؛ بهویژه وقتی وارد خانه یا محل کار میشوید.
- مراقب باشید دست آلوده را به صورت و دهان نزنید.
- تا حد امکان دست ندهید و روبوسی نکنید، بهویژه با کسانی که علائم بیماری دارند.
- از افراد بیمار فاصله بگیرید.
تقویت سیستم ایمنی بدن، برای مقابله با انواع بیماریها و همینطور آنفلوآنزا مهم و ضروری است. تنوع غذایی، تامین ویتامینها و مواد آلی مورد نیاز و نخوردن فستفود و غذاهای فرآوریشده برای افزایش سطح مقاومت بدن کمکتان میکند.
- تنوع غذایی یعنی گوشت سفید و قرمز، غلات (گندم، جو، جو دوسر)، حبوبات، سبزیجات و میوهها، لبنیات (ماست، شیر، پنیر و...) در برنامه غذاییتان باشد.
- هر روز ۴-۵ نوع میوه و سبزیجات مختلف بخورید.
- انواع میوههای تازه را به جای آبمیوه و کمپوت بخورید.
- سبزیجات تیره مانند هویج، گوجه فرنگی، کلم بروکلی، اسفناج آنتیاکسیدان بالایی دارند.
- حبوبات (انواع لوبیا، نخود، ماش، عدس) را به تغذیهتان اضافه کنید.
- به جای نانهای سفید که التهابزا هستند، نان سبوسدار بخورید.
- سبزیجات را آنقدر نپزید که له شوند و تغییر رنگ بدهند، چون مواد مغذی و ویتامینهای آن از بین میرود.
- اگر تغذیه شما درست و کافی باشد، نیازی به مصرف مکمل ندارید.
- مکملها دورهی مصرف دارند و در کوتاهمدت سطح ایمنی بدن را بالا نمیبرند. تا وقتی با آزمایش خون کمبودی در بدن شما مشخص نشده است، لازم نیست مکمل بخورید.
- روزانه ۶-۸ لیوان آب بنوشید.
روش مراقبت از فرد بیمار مانند مراقبت های دوره کرونا است:
- برای پیشگیری از بیمار شدن سایرین، بهتر است عضو بیمار خانواده از بقیه جدا باشد و در اتاق جداگانه بخوابد.
- دستمال و دست آلوده خود را به وسایل مشترک نزند و مرتب دستها را بشویید.
- استفاده از ماسک و تهویه هوا برای پیشگیری از بیماری دیگران موثر و لازم است.
- مراقب باشید بدن بیمار به دلیل تب و بیاشتهایی کمآب نشود.
- خودسرانه به بیمار دارو ندهید؛ بهویژه آنتیبیوتیک. آنفلوآنزا یک بیماری ویروسی است و آنتیبیوتیک هیچ تاثیری روی بهبود آن ندارد.
تمام کسانی که به آنفلوآنزا مبتلا میشوند نیازی به بستری ندارند ولی اگر بیمار تب بالا و غیرقابل کنترل، هذیان، مشکل تنفسی حاد و نیز مشکل گوارشی شدید داشت، سریعتر او را به اورژانس برسانید.
ویدیو:
جزیره به روایت یکی از قدیمیترین ساکنانش
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟