تاجیکستان، کشوری با جمعیتی نزدیک به ۱۰ میلیون نفر، یکی از سه کشور فارسیزبان جهان است. زبان رسمی این کشور فارسی تاجیکی است که با اندک تفاوتی، همان فارسی رایج در ایران است. جشن نوروز در تاجیکستان، همچون ایران، با آیینهای خاصی برگزار میشود؛ از مراسم سنتی مانند «سبزهکاری» و «دیگرکشی» گرفته تا جشنهای عمومی با رقص و موسیقی محلی. این کشور همچنین سرزمین مناظر طبیعی چشمنواز، کوهستانهای مرتفع، و رودخانههایی زیباست.
از نظر تاریخی نیز، تاجیکستان زمانی بخشی از خراسان بزرگ بود و مشاهیری چون رودکی، فردوسی، و ابنسینا در این سرزمین زیستهاند. بازدید از شهرهایی مانند خجند و دوشنبه، تجربهای از تاریخ و فرهنگ مشترک ایران و تاجیکستان را برای گردشگران ایرانی فراهم میکند. به همین خاطر است که دیدار دو رئیسجمهور ایران و تاجیکستان بیش از آن که به دیدارهای سیاسی معمول شبیه باشد، رنگ و بوی فرهنگی داشت. شعرخوانی پزشکیان و رحمان و گفتگوی صمیمی آنها در شهر تاریخی دوشنبه بسیاری از مردم را برای سفر به تاجیکستان به وجد آورد. رئیسجمهور تاجیکستان در دعوت خود از مردم ایران گفت: «بیایید رفت و آمد کنید تا رسم و آیینهای ملی تاریخی خود را احیا کنیم. ما یک مردم هستیم. فرهنگ مشترک داریم.»
شاید با این دعوت، عدهای از مردم مشتاق شده باشند که چند و چون سفر به تاجیکستان را دربیاورند تا عید امسال به جای مقاصد ثابت داخلی و خارجی، راهی این کشور شوند. با این حال، یک حساب سر انگشتی نشان میدهد که حتی اگر مسافران استانبول امسال بخواهند به دوشنبه سفر کنند، احتماللا به خاطر هزینهها و شرایط سفر به تاجیکستان از این کار منصرف میشوند.
ترکیه، با وجود فاصله فرهنگی و تاریخی بیشتر نسبت به ایران، یکی از محبوبترین مقاصد سفر ایرانیان در دهه اخیر بوده است. هزینه پایین سفر، وجود امکانات متنوع برای خرید و تفریح، و تبلیغات گسترده باعث شده تا ترکیه جایگاه ویژهای در برنامه سفر ایرانیها داشته باشد.
مقایسه هزینهها نشان میدهد که سفر به تاجیکستان بسیار گرانتر از ترکیه است. برای مثال، بلیت رفتوبرگشت تهران-دوشنبه حدود ۲۰ تا ۳۰ میلیون تومان است، درحالیکه بلیت پرواز تهران-استانبول حدود ۱۰ تا ۲۰ میلیون تومان تمام میشود. سفر به تاجیکستان با این قیمت البته تنها در روزهای یکشنبه، دوشنبه و پنجشنبه ممکن است؛ در این روزها با پرواز مستقیم میتوان به دوشنبه، پایتخت تاجیکستان سفر کرد. در روزهای دیگر هفته، به دلیل نبود پرواز مستقیم، بلیت تهران-دوشنبه تا ۶۰ میلیون هم میرسد.
با این حال، پرواز مستقیم به استانبول در هفت روز هفته ممکن است، آن هم با قیمتی حدود ۴ میلیون. علاوه بر این، هزینه اقامت در هتلهای چهارستاره تاجیکستان بهطور متوسط ۴۰ تا ۵۰ درصد بیشتر از هتلهای مشابه در ترکیه است. غذا، حملونقل، و تفریحات در تاجیکستان به دلیل نبود رقابت و توسعه کمتر، هزینههای بالاتری دارند.
با توجه به اطلاعات موجود از تورهای گردشگری، سفر سه روزه به ترکیه تقریبا نصف قیمت تورهای سه روزه تاجیکستان درمیآید. با بیست میلیون تومان میتوان در روزهای آخر اسفندماه به استانبول سفر کرد اما برای جشن گرفتن نوروز در تاجیکستان، چیزی حدود ششصد دلار لازم است. همه اینها در نهایت سبب میشود که شهرهایی چون استانبول، آنتالیا، و وان بهدلیل امکانات گسترده خرید و تفریحی، هر ساله میزبان میلیونها ایرانی باشند.
یکی از مشکلات اصلی سفر به تاجیکستان، کمبود زیرساختهای حملونقل است. در حال حاضر، تنها راه عملی سفر به این کشور، استفاده از پروازهای مستقیم و البته اگر بتوان از پس هزینهها برآمد، پرواز غیرمستقیم است. این مسئله شاید بسیاری از مردم، به خصوص کسانی را که میتوانند با کمترین هزینه به صورت زمینی به شهرهای مرزی ترکیه مثل شهر وان سفر کنند، از سفر به تاجیکستان منصرف کند.
البته سفر زمینی با خودروی شخصی به تاجیکستان هم ممکن است اما در عمل چندان راحت نیست. برای سفر زمینی از ایران به تاجیکستان باید مسافتی حدود سه هزار کیلومتر را طی کرد و از دو کشور مختلف عبور کرد که دریافت ویزای این کشورها ضروری است.
در این شرایط، طرح راهآهن ایران-تاجیکستان که سالهاست در مراحل برنامهریزی باقی مانده، میتوانست راهحلی کارآمد برای توسعه گردشگری باشد. این پروژه که قرار بود ایران را از طریق افغانستان به تاجیکستان متصل کند، هنوز به دلایل مختلف فنی و سیاسی به مرحله بهرهبرداری نرسیده است. با راهاندازی این خط آهن، سفر زمینی به تاجیکستان آسانتر و ارزانتر میشد و امکان بازدید گردشگران ایرانی از شهرهای بیشتری فراهم میآمد.
لغو ویزا برای مسافرت به تاجیکستان، بدون شک اشتیاق مردم برای سفر به این کشور را افزایش داده است، اما این اقدام به تنهایی کافی نیست. کاهش هزینههای سفر، گسترش پروازها، توسعه زیرساختهای گردشگری، و ارائه بستههای جذاب تورهای نوروزی میتواند نقش مهمی در افزایش استقبال ایرانیان داشته باشد.
نوروز فرصتی طلایی برای تقویت روابط فرهنگی بین ایران و تاجیکستان است. اما تحقق این هدف مستلزم برنامهریزی دقیق و سرمایهگذاری در زیرساختهای گردشگری است. اگرچه تاجیکستان از نظر فرهنگی نزدیکترین کشور به ایران است، اما برای تبدیلشدن به مقصدی محبوب راه طولانی دارد. با کاهش هزینهها و توسعه زیرساختهای ریلی شاید مردم ایران همراه با خانوادههای خود بتوانند نوروز را در دوشنبه جشن بگیرند اما در شرایط فعلی، احتمالا ترکیه همچنان انتخاب اول مسافران نوروزی برای سفر خارجی است.
در گفتوگوی فراز با دو نماینده مجلس بررسی شد:
گفتوگوی فراز با مشاور سازمان محیط زیست
لایحه سازمان ملی مهاجرت اصل هشتاد و پنجی شد
جشنی برای کودکان کار
جزیره به روایت یکی از قدیمیترین ساکنانش