سردار مرتضی طلایی، رییس پلیس پیشین تهران بزرگ، به تازگی در مصاحبهای از نقش محوری اتباع افغانی در ایران در عملیاتهای اسرائیل پرده برداشت. او گفت که تصرف «دو مرکز مهم نظامی مهم در تهران توسط نیروهای افغانستان که قبلا با نیروهای آمریکایی همکاری میکردند» در دستور کار بوده است. اشاره طلایی به سربازان مزدور ارتش افغانستان است که آموزشدیده و حقوق بگیر آمریکا بودند. این سربازان پس از مقاومت حداقلی در مقابل طالبان از افغانستان گریختند و جمعیت بزرگی از آنها به صورت غیرمجاز وارد ایران شدند.
پیش از طلایی، اسکندر مومنی، وزیر کشور نیز در مصاحبه تلویزیونی به صراحت گفت که برخی اتباع با مقاصد خرابکاری در سه سال اخیر وارد ایران شدند.
از سوی دیگر نمایندگی ایران در سازمان ملل نیز به تازگی در نامهای خواستار تحقیق فوری و جامع در خصوص استفاده از مزدوران در تجاوز به ایران شده است. در نامه ایران، صرفا به مزدوران و آموزش و تامین مالی آنها اشاره شده، اما به نظر میرسد با توجه به شواهد و مستندات موجود، این مزدوران عمدتا اتباع خارجی بودهاند.
بیشتر بخوانید:
خرابکاری انحرافی؛ اتباع بیگانه چطور علیه امنیت ایران اقدام کردند؟
غیر از این اظهارنظرها، اخباری از دستگیری اتباع افغانی به دلیل جاسوسی برای اسرائیل منتشر شد. یکی از آنها دانشجو اتباع در شهرری دستگیر شده که فایلهایی مربوط به آموزش و ساخت پهپاد و بمب وجود داشته است. در دوم تیر ماه نیز سه نفر در پاکدشت دستگیر شدند که دو تن از آنها افغانی بودند. آنها در این ویدیو اعتراف کردند که قصد داشتند با مواد منفجره برخی نقاط از جمله «پارچین» منفجر کنند. البته بدیهی است که میزان خرابکاری اتباع، محدود و بعضا در زمینه خرابکاریهای پیش پاافتاده و انحرافی بوده است. اما این موضوع منکر اخبار و مواضع رسمی درباره جاسوسی و خرابکاری نیست؛ بنابراین پرسش اینجاست که نماینده قم بر چه اساسی با تعابیری همچون «اتباعهراسی» تلاش در تبرئه اتباع بیگانه و به ویژه افغانیها دارد؟
البته شاید پاسخ این پرسش در ادامه صحبتهای منان رئیسی باشد. او گفته: «اینکه یک سری اتباع به ویژه برادران افغانی غیرمجاز بودند، بحثی ندارم و باید بروند. اما طوری نشود که اینها خیلیهاشان مدافع حرم بودند. ما هزاران شهید و جانباز از اینها داریم و میتوانند نقطه قوت ما باشند، خدای ناکرده تبدیل بشوند به اینکه... جنگ تمدنی یعنی چه؟ یعنی کشورهایی که ما با همجهت هستند و باید از ظرفیت آنها استفاده کنیم. آنهایی که غیرمجاز هستند تشریف ببرند ولی اتباعهراسی اشتباه است.»
بیشتر بخوانید:
مزدوران اسرائیل در تجاوز به خاک ایران چه کسانی بودند؟
نکته دیگر اینجاست که مشخص نیست منظور این نماینده قم از اصطلاح «اتباعهراسی» چیست. چراکه به نظر نمیرسد هراسی در جامعه ایران نسبت به اتباع کشورهای آسیایی یا اروپایی که به ایران سفر میکنند وجود داشته باشد. اما به نظر میرسد در افکار عمومی نسبت به اتباع افغانی هراس وجود دارد و پس از جنگ دوازده روزه نیز بر این هراس افزوده شده است.
در گفتوگوی فراز با دو نماینده مجلس بررسی شد:
گفتار تحلیلی سردبیر فراز
جشنی برای کودکان کار
جزیره به روایت یکی از قدیمیترین ساکنانش