۲۸ تير ۱۴۰۵ ۰۱:۱۴
دوشنبه ۱۵ تير ۱۴۰۵ - ۱۱:۵۶
کد خبر: ۱۱۳۹۴۵

پیامد‌های ماندگار جنگ ترامپ در خلیج فارس؛ نرخ بهره جهانی برای سال‌های آینده بالا می‌ماند

پیامد‌های ماندگار جنگ ترامپ در خلیج فارس؛ نرخ بهره جهانی برای سال‌های آینده بالا می‌ماند
با وجود برقراری آتش‌بس شکننده پس از حمله دونالد ترامپ به ایران، گزارش جدید بلومبرگ اکونومیکس نشان می‌دهد که ترکش‌های مالی این بحران همچنان پابرجا خواهند بود. بر اساس این پیش‌بینی، نرخ بهره بانک‌های مرکزی بزرگ جهان تا سال ۲۰۲۸، در سطحی بالاتر از برآورد‌های پیش از جنگ باقی می‌ماند که این امر هزینه وام‌ها و وام‌های مسکن را برای مصرف‌کنندگان و کسب‌وکار‌ها افزایش خواهد داد.

جنگ دونالد ترامپ علیه ایران ممکن است به پایان رسیده باشد، اما پیامد‌های آن بر سیاست‌های پولی جهان همچنان ماندگار است.

با برقراری یک آتش‌بس شکننده که پس از حمله رئیس‌جمهور آمریکا در خاورمیانه تا حد زیادی برقرار مانده است، مسیر نرخ بهره بانک‌های مرکزی در سراسر جهان برای سال‌های پیش‌رو به سمت سطوح بالاتر تغییر یافته است؛ موضوعی که بر اساس تحلیل بازوی پژوهشی بلومبرگ (Bloomberg Economics) اعلام شده است.

پیش‌بینی‌های این نهاد از هزینه‌های استقراض که در اینجا گردآوری شده است، نشان می‌دهد که مسیر نرخ بهره تا سال ۲۰۲۸ در مقایسه با پیش‌بینی‌های قبل از جنگ، تا نیم درصد یا بیشتر افزایش یافته است. این افزایش هم در شاخص جهانی نرخ بهره و هم در معیار‌های مربوط به اقتصاد‌های پیشرفته دیده می‌شود.

این چشم‌انداز بازتاب‌دهنده ریسک‌های در حال تحول تورمی است؛ از جمله مواردی که ممکن است ناشی از رقابت برای پذیرش هوش مصنوعی باشد، هرچند که شاید در آینده فروکش کند. با این حال، تکانه‌های قیمتی ناشی از شوک انرژی که به دلیل بسته شدن تنگه هرمز رخ داد، همچنان پابرجا است.

با فروکش کردن غبار ناشی از این درگیری، پیش‌بینی‌های بلومبرگ اکونومیکس نشان می‌دهند که چگونه تأثیر فوری هزینه‌های زندگی بر مصرف‌کنندگان و کسب‌وکارها، اکنون با دوره‌ای از وام‌ها و وام‌های مسکن گران‌تر از آنچه پیش از این متصور بود، تشدید خواهد شد.

در اوایل سال جاری، بلومبرگ اکونومیکس پیش‌بینی کرده بود که نرخ بهره فدرال رزرو تا اواسط سال ۲۰۲۷ یک درصد کاهش خواهد یافت؛ در حالی که اکنون تنها یک کاهش ۰.۲۵ درصدی پیش‌بینی می‌شود. همچنین انتظار می‌رود که بانک مرکزی اروپا پیش از آغاز روند کاهش نرخ بهره در زمان مناسب، بار دیگر نرخ بهره را به میزان نیم درصد بالاتر از آنچه در ابتدا تصور می‌شد، افزایش دهد.

چشم‌انداز بلومبرگ اکونومیکس همچنین نشان می‌دهد که اقتصاد جهانی توانایی تحمل هزینه‌های استقراض بالاتر را دارد که این امر نشان‌دهنده ظرفیت آن برای مقابله با شوک‌های پیاپی است.

اما با توجه به روحیه اخلال‌گرانه ترامپ، و با توجه به اینکه این جنگ بلافاصله پس از کمپین سال گذشته او برای افزایش تعرفه‌های گمرکی آمریکا رخ داد، این انعطاف‌پذیری و تاب‌آوری بدون شک به زودی دوباره مورد آزمایش قرار خواهد گرفت.

با در نظر گرفتن این ملاحظات، در ادامه راهنمای فصلی بلومبرگ اکونومیکس درباره سیاست‌های پولی ۲۳ بانک مرکزی، که در مجموع ۹۰ درصد از اقتصاد جهانی را تشکیل می‌دهند، ارائه شده است.

دوران ریاست کوین وارش در فدرال رزرو آغاز شده است و احتمالاً تغییرات زیادی را به همراه خواهد داشت.

پس از آنکه رئیس جدید فدرال رزرو در نخستین کنفرانس مطبوعاتی خود در ماه ژوئن بر تعهد بانک مرکزی آمریکا به مبارزه با تورم تأکید کرد، سرمایه‌گذاران انتظارات خود را برای افزایش نرخ بهره در سال جاری بالا بردند. بر اساس آخرین پیش‌بینی‌ها، حدود نیمی از سیاست‌گذاران فدرال رزرو انتظار دارند حداقل یک بار افزایش نرخ بهره در سال جاری رخ دهد.

وارش همچنین در حال پیشبرد یک استراتژی ارتباطی جدید است که شامل کاهش ارائه «راهنمایی‌های آینده‌نگر» (Forward Guidance) می‌شود؛ امری که به این معناست که سرمایه‌گذاران سیگنال‌های کمتری درباره مسیر حرکت سیاست‌های پولی دریافت خواهند کرد. ناظران باسابقه می‌گویند این یک چرخش بنیادین احتمالی است که هم فرصت‌ها و هم ریسک‌هایی را به همراه دارد.

نحوه مدیریت سیاست نرخ بهره توسط فدرال رزرو در ماه‌های آینده می‌تواند پیامد‌های بزرگی برای انتخابات میان‌دوره‌ای نوامبر در آمریکا داشته باشد. تورم و قدرت خرید مردم اولویت‌های بسیاری از آمریکایی‌ها هستند، به‌ویژه پس از آنکه جنگ ایران باعث افزایش قیمت انرژی و سایر کالا‌ها شد.

ترامپ همچنان خواستار کاهش نرخ بهره است، اما باید دید آیا رئیس دست‌نشانده او در فدرال رزرو با شرایط اقتصادی مناسبی برای اجرای این خواسته مواجه خواهد شد یا خیر.

فدرال رزرو در اواخر آگوست سمپوزیوم سالانه خود را در جکسون هول برگزار خواهد کرد. رؤسای فدرال رزرو اغلب از این مجمع برای اعلام تصمیمات و اخبار بزرگ استفاده کرده‌اند و ناظران فدرال رزرو مشتاقند ببینند آیا وارش که وعده «تغییر رژیم کاری» در بانک مرکزی را داده و چندین کارگروه را برای بررسی نحوه اجرای سیاست‌های پولی تشکیل داده است، دست به اقدام مشابهی خواهد زد یا خیر.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
پیشنهاد سردبیر
زندگی