۱۵ شهريور ۱۴۰۵ ۱۹:۴۰
چهارشنبه ۱۷ تير ۱۴۰۵ - ۱۸:۴۱
کد خبر: ۱۱۴۰۵۷

ترامپ با «پایان» خواندن توافق صلح با ایران، با آتش اقتصاد بازی می‌کند

ترامپ با «پایان» خواندن توافق صلح با ایران، با آتش اقتصاد بازی می‌کند
سه هفته صلح شکننده، فرصتی برای ترامپ جهت کسب اهرم فشار فراهم کرد، اما زمان کافی برای پر کردن ذخایر استراتژیک نفت آمریکا نبود؛ اکنون با تهدید ترامپ به لغو توافق، بیم آن می‌رود که اقتصاد ایالات متحده با فاجعه‌ای مشابه دوران رکود بزرگ مواجه شود.

سه هفته صلح شکننده، برای پرزیدنت دونالد ترامپ زمان و اهرم فشاری بر ایران خرید. اما نه خیلی زیاد. پس از آنکه ترامپ در ۱۸ ژوئن تفاهم‌نامه (MoU) را با ایران امضا کرد، قیمت نفت سقوط کرد و تا هفته گذشته به سطحی پایین‌تر از دوران پیش از جنگ رسید. بازار نفت با بازگشایی نسبی تنگه هرمز خوشحال شد و نفت خام پس از ماه‌ها گیر افتادن، شروع به جریان یافتن از خلیج فارس کرد. قیمت بنزین نیز به آرامی به وضعیت عادی بازگشت.

اما سه هفته بازگشایی ناقص تنگه، زمان کافی برای غلبه بر بزرگترین شوک عرضه نفت جهان نبود. این مدت زمان کافی برای پر کردن ذخایر اضطراری و تجاری که ایالات متحده برای تأمین سوخت خود نیاز دارد، فراهم نکرد؛ ذخایری که برای جلوگیری از «فاجعه اقتصادی» که ترامپ می‌ترسید به او برچسب هربرت هوور (رئیس‌جمهور دوران رکود بزرگ) را بزند، حیاتی است.

هیچ‌کس نمی‌داند که آیا این تبادل آتش جدید در خاورمیانه یک نوسان گذراست یا بازگشت به جنگ تمام‌عیار. ترامپ روز چهارشنبه تهدید کرد که محاصره دریایی تنگه توسط آمریکا را از سر می‌گیرد، اما تاکنون، تنگه برای کشتی‌هایی که مایل به پذیرش ریسک هستند، باز باقی مانده است. اما اگر دوباره بسته شود، اقتصاد آمریکا ممکن است ضربه‌ای ناخواسته دریافت کند.

طبق گفته اندی لیپو، رئیس «لیپو اویل اسوشیتس»، حدود ۲۰۰ میلیون بشکه نفت طی سه هفته گذشته از تنگه هرمز عبور کرده است که معادل دو روز تقاضای جهانی است. نکته دیگر اینکه حدود ۶۰ میلیون بشکه از این نفت مربوط به ایران بوده که دولت ترامپ روز سه‌شنبه دوباره آن را تحریم کرد و به خریداران تنها ۱۰ روز مهلت داد تا قبل از ممنوعیت دوباره، آن را دریافت کنند. با این حال، تنگه همچنان با صرف ریسک قابل توجهی باز است. اجاره یک نفتکش برای انتقال نفت از خارج از تنگه به آسیا ۴ تا ۵ میلیون دلار هزینه دارد، در حالی که هزینه همین کار از داخل تنگه به آسیا ۸ تا ۱۰ میلیون دلار، یعنی دو برابر است.

ترافیک در سه هفته گذشته به طور مداوم حدود یک‌سوم حد معمول بوده و امروز نیز تردد ادامه دارد، حتی پس از آنکه رویترز گزارش داد دست‌کم چهار نفتکش پس از تلاش برای عبور از تنگه در صبح امروز، بازگشته‌اند. به همین دلیل قیمت نفت به‌شدت افزایش یافته، اما هنوز زیر سطحی است که بلافاصله پس از امضای تفاهم‌نامه معامله می‌شد. معاملات آتی نفت خام برنت با قیمتی کمی کمتر از ۷۸ دلار، ۴ درصد رشد داشت که بالاترین سطح از روز پس از امضای تفاهم‌نامه است. به عبارت دیگر، بازار طوری رفتار می‌کند که انگار تنگه کمتر از دیروز باز است، اما نفت همچنان جریان دارد.

اگر جریان نفت متوقف شود، می‌تواند مشکلات مهمی برای بازار نفت آمریکا ایجاد کند. ذخایر استراتژیک نفت (SPR) که ذخیره اضطراری آمریکا است، از زمان شروع جنگ برای جایگزینی بشکه‌های گمشده در تنگه به‌شدت تخلیه شده است. SPR اکنون به ۳۱۹.۵ میلیون بشکه رسیده که ۲۳ درصد کمتر از سطح پیش از جنگ و پایین‌ترین سطح از زمان آغاز پر کردن آن در دوران ریاست‌جمهوری ریگان در سال ۱۹۸۳ است. این امر در صورت وقوع آب‌وهوای شدید یا بسته شدن مجدد تنگه هرمز، ایالات متحده را در موقعیت متزلزلی قرار می‌دهد. مهم‌تر اینکه ذخایر تجاری در سطوح بحرانی باقی مانده‌اند. موجودی در کوشینگ، اوکلاهما، یعنی چهارراه خط لوله آمریکا، زیر سطح فشار عملیاتی است. موجودی کوشینگ هفته گذشته حدود ۷۰۰ هزار بشکه بهبود یافت، اما همچنان کمتر از ۲۰ میلیون بشکه است که در آن نقطه، تأسیسات برای انتقال نفت به پالایشگاه‌های سراسر کشور دچار مشکل می‌شود. این موضوع باعث شد ترامپ هشدار دهد که کمبود ذخایر نفت می‌تواند به اقتصاد آمریکا آسیب بزند و باعث شود او با هوور مقایسه شود.

ترامپ در نشست گروه هفت (G۷) در اواخر ژوئن گفت: «من نمی‌خواستم شاهد فاجعه اقتصادی باشم. اگر این روند ادامه می‌یافت، ممکن بود چنین اتفاقی بیفتد.» سرمایه‌گذاران محتاط بودند: سهام آمریکا در شروع بازار واکنش زیادی نشان نداد، اما بازار اوراق قرضه واکنش نشان داد؛ بازدهی اوراق خزانه ۱۰ ساله آمریکا به ۴.۵۷ درصد افزایش یافت که بالاترین سطح از اواخر ماه مه است، زمانی که نفت به اوج دوران جنگ رسید و به نظر می‌رسید آتش‌بس لغو شده است. همانطور که ترامپ در طول دوره دوم ریاست‌جمهوری خود نشان داده، وقتی بازده اوراق قرضه «ناآرام» می‌شود، او به بازار‌ها گوش می‌دهد.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
تداوم فشار‌های اقتصادی آمریکا بر ایران و چالش‌های تهران در تنگه هرمز
زمستان امسال کمبود گاز ۶۰ درصدی داریم! | ناترازی بنزین تنها با افزایش قیمت حل نمی‌شود | ده سازمان دیگر مثل «سازمان بهینه‌سازی انرژی» ایجاد شود، مسئله بدتر می‌شود که بهتر نمی‌شود! | وزارت نیرو آدرس غلط می‌دهد | ۸۰ درصد چاه‌های گازی کشور، در نیمه دوم عمر خود هستند
شاخص محیط کسب‌وکار رکورد ۸ ساله را شکست | قم، بهترین استان برای کسب و کار
تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای تغییر نقشه‌های جهانی
جنگ نفتکش‌ها میان ایران و آمریکا: این منازعه طولانی به کجا می‌انجامد؟
سلاجقه: امیدواریم مجوز میدان نفتی سهراب برگردد؛ کارشناس محیط زیست پروژه هورالعظیم، صلاحیت و سواد لازم را ندارد
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
افزایش سرمایه ۲۲.۵ درصدی «ونوین» ثبت شد
شعب بانک تجارت تا پایان شهریورماه از ساعت ۰۷:۰۰ تا ۱۳:۰۰ به مشتریان خدمت‌رسانی می‌کنند
فراخوان نخستین رویداد هنری بانک دی
۵ ربع‌سکه بهار آزادی به برندگان قرعه‌کشی سان در الکامپ رسید
پشتوانه‌ای برای روزهای پیش‌بینی‌نشده
‌سایپا از مرز تولید روزانه ۶۰۰ خودروی کامل عبور کرد/ آغاز تولید عبور مستقیم هم‌زمان با تکمیل خودروهای ناقص
اتصال حساب‌های وکالتی بانک ملی ایران به «معاملات برخط برق» در بورس انرژی
اوپک‌پلاس سیاست تولید نفت خود را در نشست یکشنبه بدون تغییر نگه می‌دارد
سرنوشت صد‌ها نفر در منطقه مرزی نابودشده چین همچنان نامشخص است
پیام مدیرعامل بانک صادرات ایران به مناسبت هفتاد وپنجمین سالروز تأسیس بانک
مدیرعامل شفادارو مطرح کرد: رشد ۴۱ درصدی تولید و افزایش سهم بازار شفادارو در سال گذشته/ افزایش سهم بازار هلدینگ پس از ۱۴ سال روند کاهشی
جهان توسط قلدران و دیکتاتور‌ها به پرتگاه رانده می‌شود، اما راهی به سوی آینده‌ای روشن‌تر وجود دارد
اولین اقدام مالی بزرگ ترامپ برای انتخابات میان‌دوره‌ای: کمپین تبلیغاتی ۱۰ میلیون دلاری برای سنای تگزاس
نیرو‌های یمنی مدعی بازپس‌گیری منطقه استراتژیک در میان تشدید درگیری‌ها با حوثی‌ها شدند
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
«نبرد هرمز» روز پنجاه و هشتم | گزارش درحال به روز رسانی
رونمایی بانک دی و صندوق توسعه فناوری‌های نوین از سوپر اپلیکیشن «نُوینو» در نمایشگاه اینوتکس
تأمین مالی زنجیره تولید در بانک ملی ایران ۴۰درصد افزایش یافت
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
تدوین پیش‌نویس قطعنامه اعضای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ارجاع پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت
موزه بانک صادرات ایران افتتاح شد
«آیدین» سه میلیون مدل هوش مصنوعی را در دسترس گذاشت
ظهور ایرانی با اعتمادبه‌نفس بیشتر پس از شش ماه جنگ با آمریکا
ضیا نبوی: هم کشتند، هم تصویر نجات دهنده از خودشان ساختند
آمریکا می‌خواهد بن‌بست در تنگه هرمز را مدیریت کند؛ ایران می‌خواهد آن را بشکند
آمریکا موقعیت نفتی خود در ونزوئلا را برای جلوگیری از رقیق‌سازی سهام ساختاردهی کرد
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
فروش اعتباری؛ راهكار فولاد مباركه برای رفع بحران نقدینگی قطعه‌سازان چگونه فولاد مبارکه زنجیره خودرو را سرپا نگه داشت؟
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
اقتصادنوین دست پر از الکامپ برگشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
پیشنهاد سردبیر
زندگی