مروری بر روزنامههای صبح امروز؛ یکشنبه ۲۹ مهر ۱۴۰۳
امروز یکشنبه 29 مهرماه اغلب خبرها حول «جزایر سه گانه» و «حمله پهپادی به خانه نتانیاهو» و سپس تحولات منطقه است. پیام رهبر انقلاب درباره سنوار و سرنوشت پرونده الهه محمدی و نیلوفر حامدی هم از خبرهای دیگر رسانه ها بود.
دنیای اقتصاد
این روزنامه صبح در تیتر یک خود با عنوان «سرگشتگی در سیاست مهاجرتی»، سیاست مهاجرتی ایران را در نشست نقدونظر «دنیای اقتصاد» بررسی کرده است.
در این نشست که دکتر جعفر حقپناه، دکتر غلامعلی فرجادی و دکتر نوذر شفیعی حضور داشتند، بر این مساله تاکید شد که ایران طی دهههای اخیر به یکی از کشورهای مهاجرپذیر در جهان تبدیل شده، ولی در عین حال سازوکار مشخصی برای مدیریت این روند اندیشیده نشده است.
«کوبا در تاریکی» عنوان عکس یک این روزنامه است که می نویسد: وزارت انرژی و معادن کوبا در پستی در شبکه اجتماعی «ایکس» اعلام کرد از کار افتادن غیرمنتظره نیروگاه ۳۳۰مگاواتی «سیتیئی آنتونیو گیتراس» در ساعت ۱۱صبح جمعه به وقت محلی، باعث قطع کامل شبکه سراسری شد.
تکرار و مدت قطعی برق بهدلیل خرابی نیروگاههای فرسوده این کشور و کمبود منابع مالی دولت برای واردات سوخت کافی، رو به افزایش است.
اعتماد
«جان ما، درختان ما مباد که آتش به جان درخت افتد» عنوان عکس و تیتر یک این روزنامه است که به واکاوی آتش سوزی در جنگل های ایران پرداخته است.
به طور مثال، در بخشی از این گزارش آمده است: اگرچه برخی متخلفان دستگیر شده اند اما میزان جریمه ها بازدارنده نیست.
چون طی دهه اخیر، برخی مسوولان یا انجمنهای غیر دولتی حافظ محیط زیست، در برآورد ارزش هر درخت جنگلی، از ارقامی معادل 36 هزار تا 200 هزار دلار گفتهاند و به نظر میرسد نامتناسب بودن جریمه متخلفان آتشسوزی جنگلها عامل مهمی بوده که طی سالهای اخیر شاهد افزایش جنگلسوزیها باشیم.
اما سفر دیپلماتیک سید عباس عراقچی به مصر و ابعاد آن هم از دیگر سوژه های این روزنامه است.
این روزنامه گفت و گویی با سید عبدالامیر نبوی عضو هیات علمی گروه مطالعات منطقهای دانشگاه تهران و پژوهشگر مسائل خاورمیانه و شمال آفریقا زیر عنوان «کنشگری دیپلماتیک ایران در ارتباط با مصرسازنده اما دیرهنگام بود» داشته است.
نبوی گفت: علیرغم چالشهای متعددی که میان تهران و قاهره طی سالهای متمادی وجود داشته است اما این کشور نقش بسزایی در حل پرونده فلسطین و مقوله برقراری آتش بس ایفا کرده است.
نبوی بر این باور است که مصر دارای روابط استراتژیکی با کشورهای عرب منطقه و از طرفی دارای قراردادهای استراتژیکی با بازیگران فرامنطقهای است، لذا نوع بازیگری قاهره در منطقه میتواند نقش بسزایی در مهار تلآویو به منظور بازگشت صلح و امنیت به خاورمیانه ایفا کند.
«قانون حجاب و عفاف از دیروز تا امروز» هم گزارشی است که در آن اشاره شده که به رغم تایید قانون حجاب و عفاف برخی منابع گفتند دولت درخواست استمهال برای اصلاح این لایحه را داده است.
در این میان، حقوق دانان هم به بررسی این مسئله پرداخته اند. علی مجتهد زاده می گوید: برخی افراد و جریانات کاهش انسجام اجتماعی را هدف قرار دادهاند.
محمد حسین آقاسی هم می گوید تنها کشورهای متخاصم از تنش در ایران سود میبرند و صالح نقرهکار هم بر این باور است که دولت درخواست استمهال لایحه حجاب را داده است.
«خاورمیانه در عصر پسا سنوار» گزارشی است از رسانه های جهان مبنی بر اینکه حماس برای ادامه مقاومت آماده میشود...
شرق
«آزمون جدید دولت» عنوان تیتر یک این روزنامه است که مسئله لایحه حجاب را مورد بررسی قرار داده است.
شورای نگهبان این لایحه را تایید و نهایی کرده اما همچنان با ابهام در میزان کارآمدی مواجه است و برخی حقوقدانان می گویند دولت درخواست استمهال داده است.
این لایحه متعلق به دولت قبل اســت و پیامدهای اجرای آن برای مســعود پزشکیان، رئیس جمهور جدید ایران، خواهد بود.
«تاب آوری در روز صفر» هم گزارشی است در مورد اب و تصویری از روزهای سختی که در انتظار ماست.
محسن پاک آیین، سفیر ســابق ایران در جمهوری آذربایجان، ازبکستان، تایلند، زامبیا و تحلیلگر ارشــد مســائل قفقاز، در گفت و گویی با عنوان «ابتکاری با هزار اما و اگر» به اثرگذاری نشست اعضای ۳+۳ در سطح وزرای امور خارجه به میزبانی ترکیه و با هدف حل اختلافات در قفقاز جنوبی پرداخته است.
گزارش «کنترل آمار» هم از توقف انتشار و دستکاری آمارها می گوید که برنامه ریزی برای کشور را مختل کرده است.
«بهشت تاریک سوسیالیست ها» هم قطع سراسری برق در کوبا را سوژه گزارش خود کرده است.
«بی بی چه می خواهد» مسئله شلیک پهپادها به خانه نتانیاهو، هدف قرار دادن سنوار از نگاه اسراییل و آنچه در سرزمین های اشغالی و لبنان می گذرد را بررسی کرده است.
هم میهن
«معنای ظریف وفاق» عنوان تیتر یک این روزنامه است که به بررسی اظهارات معاون راهبردی رئیس جمهور درباره نسبت جریان های سیاسی با دولت پرداخته است.
محمدجواد ظریف روز گذشته در آیین آغاز به کار مرکز ارتباط (Focal Point) اتاقهای بازرگانی کشورهای عضو مجمع گفتوگوی همکاری آسیا (ACD) در جمع فعالان اقتصادی و اعضای اتاق اصفهان سخنرانی کرد.
شاید بتوان گفت یکی از قابلتاملترین بخش اظهارات ظریف در سخنرانیهای دیروز او، توجه به جمعیت 50 درصدی افرادی بود که پای صندوقهای رای حاضر نشدند.
در واقع تاکید بر جلب همراهی این بخش جامعه برای ایجاد وفاق و آشتی مردم با حاکمیت آنچنان که ظریف از آن سخن گفته، نیازمند توجه ویژه به خواست و مطالبات مردم از یک سو و اجرایی کردن این مطالبات دارد.
اما عکس یک این روزنامه یک تیتر همراه با چند زیرمجموعه دارد. عنوان عکس یک این است: «جنگ به خانه نتانیاهو رسید» اما زیرمجموعه ها به قرار زیر است:
«تب 40 درجه خاورمیانه» به دماسنج تحولات منطقه در چارچوب رویارویی ایران و اسرائیل پرداخته و می نویسد: حزبالله آنقدر عملکرد موفقی داشت که ایران اساس استراتژی منطقهای خودش را براساس قدرت حزبالله بنا کرده بود.
بنابراین، تضعیف حزبالله یعنی به خطر افتادن موقعیت ایران در سوریه و عراق و ایجاد جسارت بیشتر برای رقبای ایران نظیر عربستان و ترکیه برای پیشبرد طرحهای خودشان در منطقه.
«خطر جنگ جدی است» عنوان هشدار عراقچی در ترکیه است. وی گفت: «هیچکس در منطقه به جز رژیم صهیونیستی از این وضعیت سود نمیبرد.»
«تعلیقِ ابدی؟» به بررسی پیامدهای تداوم شرایط تعلیق در سیاست داخلی و خارجی کشور پرداخته است.
سیاستگذارهای کلان کشور در سالهای اخیر از اتخاذ تصمیمات اساسی که پاسخی به مطالبات جدی مردم بدهد طفره رفتهاند.
این ادعایی است که بسیاری از تحلیلگران در سطوح مختلف مطرح کردهاند. از جمله مهمترین مصادیق آن هم از سیاستهای داخلی از جمله موضوعات مربوط به زنان و رفع فیلترینگ گرفته تا پیوستن ایران به پیمانهای بینالمللی از جمله FATF است...
سازندگی
«خط قرمز ایران» عنوان تیتر و عکس یک این روزنامه است که بیانیه مداخله جویانه اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس علیه حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه را سوژه بررسی خود قرار داده است.
«بیخ گوش نتانیاهو» عنوان گزارش دیگر این روزنامه است که از نفوذ پهپاد حزب الله به حیفا و هدف قرار دادن اقامتگاه نخست وزیر اسراییل می نویسد.
در گزارش «امید در دل بحران» هم اشاره شده که چرا عبدالناصر همتی بر اصلاحات اقتصادی تاکید دارد.
«افتخار آفرینی استاد اخراجی» هم اشاره دارد به اینکه علی شریفی زارچی، اســتاد اخراجی دانشگاه شریف در توئیتر خود خبر داد که «به اتفاق آرا به عنوان رئیس کمیته علمی بین المللی المپیاد جهانی هوش مصنوعی IOAI انتخاب شدم».
همشهری
«اسرار سنوار» عنوان تیتر و عکس یک این روزنامه است که به رمزگشایی حماسی از وسایل همراه یک فرمانده پرداخته که در قالب عکس نوشت به تصویر کشیده شده است.
«در جبهه غرب خبری نیست!» گزارشی از واقعیتهای زندگی مهاجران که کسی از آن خبر ندارد و حالا در فضای مجازی نشت پیدا کرده است. به طور مثال، ارژنگ امیرفضلی در ویدئویی پرده از این سراب برداشت و گفت اینجا هم (تورنتوی کانادا) بهخاطر وضعیت سخت اقتصادی پیشروی مردم، آدمهای غمگینش زیاد شدهاند.
کیهان
«امنیت انرژی در جهان به تنگه هرمز وابسته است» عنوان تیتر یک این روزنامه است که به گفته رئیس مرکز مطالعات انرژی وین، امنیت انرژی کشورهایی نظیر ژاپن، کره جنوبی، چین، هند و آمریکا به تنگه هرمز وابسته است.
در گزارش «حضور ۹ کشور در رزمایش دریایی آیونز» هم آمده که همزمان با تهدیدهای آمریکا و اسرائیل، رزمایش مرکب دریایی آیونز 2024 که با حضور ناوگروههای روسیه و عمان و نمایندگان 6 کشور دیگر به میزبانی نیروی دریایی ارتش در حال برگزاری است، به نمادی از شکست تهدیدهای آمریکا و اسرائیل بدل گشته است.
حمله پهپادی به خانه نتانیاهو عنوان گزارش دیگر این روزنامه است. رسانههای صهیونیستی میگویند حزبالله لبنان حملات خود را به نقاط بیسابقهای کشانده است.
منابع عبریزبان دیروز از حمله حزبالله به خانه نتانیاهو خبر دادند. گفته میشود که این حمله با پهپاد غیرقابل شناسایی صورت گرفته و هیچ یک از پدافندهای رژیم صهیونیستی موفق به شناسایی و رهگیری آن نشدهاند.
این روزنامه در «یادداشت روز» خود با عنوان «مدیریت غزه پس از یحیی سنوار» ضمن گریزی به شرایط داخلی و مسئله «آخرین تیر ترکش» که به نوشته این روزنامه روزگاری مرحوم هاشمی بود و اکنون پزشکیان، به مسئله سنوار می پردازد.
همین «آخرین تیر ترکش» در مورد حماس و سنوار هم صادق است. بسیاری از تحلیلگران غربی گفتهاند ترور سنوار، جنبش حماس را فعالتر و صف داخلی آن را منسجمتر مینماید.
پس گریزی به زندگی سنوار زده و می افزاید: وقتی یک نفر در جبهه حق به شهادت میرسد، خداوند خود جای او را پر میکند و جبههای که در آن حضور عملیاتی خداوند متعال باشد، دچار پژمردگی یا عقبگرد نمیشود.
پس از شهادتها حاکم شدن عنصر معنوی بر عنصر مادی در واقع اثر میدانی برتری تسلیحاتی جبهه باطل بر جبهه حق را از آن میگیرد و این راه را برای حرکت شتابانتر جبهه حق هموار مینماید.