هاشمی در این زمینه به فراز گفت: «طرح کالابرگ به عنوان اقدام اولیه طرح خوبی است. اما مبلغ آن کم است. این مبلغ باید طوری باشد که ضمن قابل تامین بودن از سوی دولت تاثیری هم بر سبد خانوار داشته باشد. یعنی یک خانواده بهزیستی، کمیته امداد یا خانوادهای که ضعیف است و درآمد کافی ندارد با اعطای کالابرگ بتواند بخشی از نیازهای اساسی خود را تامین کند. این نیازهای معمولا غذا و امکانات بهداشتی و درمانی در حد محدود است. البته باید به کارمندان و کارگران نیز تحت عنوان کمکهای رفاهی کالابرگ اعطا شود.»
او در پاسخ به این پرسش که دولت منابع بیشتری برای افزایش مبلغ دارد یا نه گفت: «چارهای نداریم. وقتی تورم بسیار بسیار بالایی داریم باید بتوانیم حداقل معیشت را برای مردم تامین کنیم. کوپن کالا سخت است و شارژ کارت بهروزتر و بهتر است. البته شارژ کارت علاوه بر اینکه برای کالاهای خاص انجام میشود باقی آن به خرید هم تعلق بگیرد. یعنی بن خرید هم باشد.»
بیشتر بخوانید:
پزشکیان: با اجازه رهبری معادل یک میلیارد دلار کالابرگ از صندوق توسعه ملی به مردم داده میشود
نماینده هرمزگان در مجلس درباره میزان عیدی و افزایش حقوق سال بعد نیز ادامه داد: «عیدی و افزایش حقوق امسال نیز بسیار ناچیز است. من کمیسیون برنامه و بودجه هستم و محدودیتهای آن را میفهمم. اما باید این واقعیت را بپذیریم که کسی که ۱۰ میلیون حقوق میگیرد نمیتواند هزینههای خانواده را تامین کنیم. این را باید درک کنیم و وقتی درک کنیم باید اقدامی در این زمینه انجام دهیم و از این اقشار تا زمانی که تورم تثبیت نشده حمایت کنیم که بتوانند زندگی خود را با حداقلها بچرخانند.»
روز ۲۲ بهمن فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «در تکانههای اقتصادی آنکه بیش از همه آسیب میبیند؛ طبقه محروم است. با دستور رئیسجمهور تمرکز تیم اقتصادی بر بازار و ارائه کالابرگ طی دو نوبت تا شب عید است.» پس از آن محمدباقر قالیباف رییس مجلس نیز از طرح دولت برای اجرای کالابرگ برای کالاهای اساسی و چند کالای مرتبط با جهیزیه خبر داد.
پس از این رفتهرفته جزییات این طرح نیز مشخص شد. احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرده است که سه دهک اول هر نفر ۵۰۰ هزار تومان و چهار دهک بعدی هر نفر ۳۵۰ هزار تومان کالابرگ الکترونیکی دریافت میکنند. یکی از این نوبتها پیش از عید نوروز و مرحله بعدی پس از آن اجرا خواهد شد. پیش از این فراز در گزارشی به موارد مشابه تاریخی پرداخته بود که در شرایط خاص کشورها به چنین سیاستهای اقتصادی روی میآورند. به نظر میرسد در شرایطی که تورم افسارگسیخته و تحریمهای ظالمانه زندگی بخشی از مردم را با مشکلات جدی مواجه کرده، استفاده از سیاستهای حمایتی برای تامین حداقل معیشت مردم، ضروری است. تجربه تاریخی ایران در دوران جنگ و سیاستهای مشابه در انگلستان پس از جنگ جهانی دوم نشان میدهد که در بحرانهای اقتصادی، دولتها باید برای تأمین کالاهای اساسی، راهکارهایی عملی و کارآمد ارائه دهند.
بیشتر بخوانید:
آیا کالابرگ میتواند سفره مردم را نجات دهد؟!
نگاهی به دغدغههای بهارستان در یک ماه گذشته؛ مجلس چقدر به فکر مردم است؟
اکنون با اجرای دوباره طرح کالابرگ الکترونیکی، دولت تلاش دارد تا بخشی از فشار اقتصادی بر خانوارهای کمدرآمد را کم کند. اما موفقیت این سیاست وابسته به نحوه اجرای آن و جلوگیری از فساد و رانت است. البته در کنار طرحهای کوتاهمدتی چون کالابرگ، باید حل ریشهای چالشها و ناترازیهای اقتصادی را نیز در دستور کار قرار داد. موضوعی که به نظر میرسد دولت چهاردهم بر آن تاکید دارد. با این همه چالش محدودیت منابع درآمدی دولت در اینجا نیز نمود دارد و برخی از نمایندگان مجلس اعتقاد دارند که عدد تعیینشده برای کالابرگ کافی نیست. با این همه همین اعتبار را با برداشت ۱ میلیارد دلاری از صندوق توسعه ملی فراهم شده است.
در گفتوگوی فراز با دو نماینده مجلس بررسی شد:
جزیره به روایت یکی از قدیمیترین ساکنانش
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟