۳۰ مهر ۱۴۰۵ ۰۱:۱۹
شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۶
کد خبر: ۸۹۹۱۶

ایلنا: سبد معیشت به ۳۸ میلیون تومان رسید

ایلنا: سبد معیشت به ۳۸ میلیون تومان رسید
 نماینده کارگران در مذاکرات مزدی: در دو ماه اخیر، در همه کالاهای اساسی افزایش قیمت داشتیم؛ روغن حدود ۴۰ درصد، برنج نزدیک ۱۰۰ درصد و کالاهایی مانند سیب‌زمینی و پیاز هم افزایش نرخ داشته‌اند؛ فکر می‌کنم میانگین افزایش قیمت سبد معیشت در این دو ماه بیش از ۳۰ درصد بوده است.

 
در آستانه اسفندماه هستیم ولی هنوز در مذاکرات مزدی هیچ پیشرفتی حاصل نشده است؛ محاسبه سبد معیشت به جایی نرسیده و در دولت جدید فقط یک نشست شورایعالی کار برگزار شده؛ تا امروز وزارت کار حاضر به برگزاری نشست شورایعالی کار برای بهمن ماه نشده است.
 
به موازات این تعلل‌ها و بی‌توجهی‌ها، نرخ اقلام اساسی زندگی کارگران در دی و به خصوص در بهمن‌ماه به شدت افزایش یافته است؛ قیمت دلار به حدود ۹۲ هزار تومان رسیده است و تقریباً همه کالاهای سبد معیشت خانوار یک تورم چند ده درصدی را در یک بازه زمانی کوتاه تجربه کرده‌اند.
 
با چنین وضعیتی، چقدر امسال می‌توان به مذاکرات مزدی امیدوار بود و نمایندگان کارگری قصد دارند روی چه ارقامی مانور بدهند؟
 
محاسبات سبد به کجا رسید؟
 
برای یافتن پاسخ این سوالات به سراغ «محسن باقری» از نمایندگان کارگری دستمزد و عضو کارگری کمیته مزد شورایعالی کار رفتیم؛ باقری در این رابطه می‌گوید: نشست مزدی شورایعالی کار در بهمن‌ماه برگزار نشد؛ چند جلسه کمیته مزد داشتیم که البته هنوز محاسبات سبد معیشت آغاز نشده است.
 
این نماینده کارگری در مورد تورم بهمن‌ماه می‌گوید: تورم کالاهای اساسی در بهمن‌ماه بی‌سابقه بوده است؛ تقریباً همه کالاها گران شده‌اند و تورم اقلامی مانند برنج در این دو سه ماهه بسیار بیش از ۴۰ درصد و گاهی تا مرز ۱۰۰ درصد بوده است. قیمت برنجی که کیلویی ۱۰۰ هزار تومان بوده به نزدیک ۲۰۰ هزار تومان رسیده است و آنطور که ما شنیده‌ایم، شرکت‌های بسته بندی و توزیع برنج، برنج‌های شمال کشور را خریداری کرده و با آگاهی به این واقعیت که دولت امسال واردات برنج ندارد، دست به احتکار این کالا زده‌اند.
 
باقری با بیان اینکه «این رفتارها به همراه عدم نظارت دولت و گرانی بی‌رویه نرخ دلار موجب گرانی بی‌سابقه‌ی سبد هزینه‌های زندگی کارگران شده» ادامه داد: دولت اگر قرار است از سیاست‌هایی مانند کالابرگ الکترونیک استفاده کند باید هرچه زودتر دست به کار شود. حرف‌درمانی مشکلات معیشتی کارگران را رفع و رجوع نمی‌کند.
 
نماینده کارگران در کمیته دستمزد در ارتباط با محاسبات سبد معیشت خانوارهای کارگری گفت: قرار است از سبد غذایی جدیدی رونمایی شود؛ ما قصد داریم با قیمت‌های جدید بهمن‌ماه نرخ خوراکی‌ها و سبد معیشت را استخراج کنیم؛ داده‌های تورمی و قیمت‌های دی‌ماه در دسترس است اما چون در بهمن تورم چشمگیر داشتیم باید سبد براساس داده‌های بهمن محاسبه و نرخ‌گذاری شود.
 
نرخ سبد در بهمن چقدر است؟
 
او با تاکید بر لزوم واقعی‌سازی سبد؛ در پاسخ به این سوال که سبد ۲۹ میلیون و ۹۴۰ هزار تومانی که در آذرماه گروه کارگری استخراج کرده بود، در دو ماه دی و بهمن چقدر افزایش قیمت داشته، چند درصد تورم روی سبد آذر اعمال شده است؛ گفت: در دو ماه اخیر، در همه کالاهای اساسی افزایش قیمت داشتیم؛ روغن حدود ۴۰ درصد، برنج نزدیک ۱۰۰ درصد و کالاهایی مانند سیب‌زمینی و پیاز هم افزایش نرخ داشته‌اند؛ فکر می‌کنم میانگین افزایش قیمت سبد معیشت در این دو ماه بیش از ۳۰ درصد بوده است.
 
اگر تورم ۳۰ درصدی را مبنا قرار دهیم و روی سبد ۲۹ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان اعمال کنیم، به رقمی حدود ۳۸ میلیون برای سبد معیشت بهمن‌ماه می‌رسیم.
 
با این اوصاف، چه چشم‌انداز برای تعیین دستمزد ۱۴۰۴ می‌توان ترسیم کرد؛ باقری در پاسخ می‌گوید: کارگران انتظار دارند فارغ از درصدها، یک رقم پایه برای دستمزد و دریافتی کارگران در نظر گرفته شود. سال قبل هم پیشنهاد گروه کارگری این بود که بر مبنای سبد معیشت خانوار، یک رقم پایه دستمزد در نظر گرفته شود که متاسفانه بیشترین مقاومت در مقابل این پیشنهاد از ناحیه وزارت کار صورت گرفت و به همین دلیل ما بدون امضا نشست را ترک کردیم. بعد از آن گفتند گروه کارگری مذاکره نکرده؛ در حالیکه ما تا پای تصویب مزد پای میز مذاکره بودیم.
 
وی با تاکید بر اینکه امسال هم تا زمان تصویب مزد پای میز مذاکره می‌مانیم و ترک مذاکره هیچ زمان استراتژی ما نیست؛ تصریح کرد: وقتی طرف مقابل مبانی تعیین دستمزد را نمی‌پذیرد و سر سبد هزینه‌های زندگی با کارگران راه نمی آید و مایل به توافق نیست، امضا و توافق چگونه اتفاق بیفتد؟
 
باقری در پایان اضافه کرد: امیدواریم در مذاکرات مزدی ۱۴۰۴ مبانی تعیین دستمزد و قانون را بپذیرند؛ قبول کنند که بند دوم ماده ۴۱ قاانون کار یا همان محاسبات سبد معیشت و هزینه‌های زندگی، ملاک اصلی تعیین دستمزد است و با درصدها و بحث بر سر درصدها به جایی نمی‌رسیم. اگر این اصل قانونی را بپذیرند، توافق کاری ندارد و حاصل می‌شود.   

منبع:ایلنا

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
دیپلماسی انجماد و تله حقوقی اسنپ‌بک؛ بازخوانی معماری صلح اوکراین در سایه تجارب یالتا و مینسک
معمای آماری در تنگه هرمز؛ چرا آرامش روی کاغذ با اضطراب بازار همخوان نیست؟
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
به گفته آنکارا، ترکیه، قطر، پاکستان و اندونزی توافق‌نامه همکاری دفاعی امضا کردند
کالابرگ یا کوپن؟ کدام کمک بیشتری به مردم می‌کند؟
زور افزایش درآمد به هزینه‌ها نرسید | کاهش سود زیرمجموعه پتروشیمی آبادان با وجود افزایش درآمد‌ها
آزمون بازدارندگی در ریاض؛ پدافند فرامنطقه‌ای در آسمان شبه‌جزیره
رشد درآمد بانک پارسیان فراتر از نقدینگی | تراز مالی از منفی به مثبت رسید
سوءاستفاده از تجمعات شبانه برای دفاع از رسایی یا حمله به دستگاه قضا درست نیست
تلاش واشنگتن برای افزایش تولید گازوئیل همزمان با اوج‌گیری قیمت‌ها
هشدار صریح محسنی‌اژه‌ای به متهم پرونده تراستی‌ها: ادعای ریسک نکنید، از سود‌های کلان‌تان بگویید
چه کسی ترمز استیضاح وزیر کار را کشید؟ استیضاح احمد میدری در هیأت رییسه مجلس بلاتکلیف است!
زینی‌وند: اولویت دستگاه دیپلماسی پیشگیری از تحمیل جنگ جدید است؛ آمادگی کامل برای دفاع از کشور داریم
عراق گذرگاه مرزی شیب با ایران را برای بررسی امنیتی بست
گلوی تولید زیر تیغ تورم | تولید ۱۱۷ درصد گران‌تر شد
اجرای طرح «تأمین‌رفاه» بانک رفاه کارگران آغاز شد
نتانیاهو برنامه‌ریزی حمله‌ای گسترده به ایران را داشت، اما ترامپ مانع آن شد
بازگشت گازوئیل روسیه به ترکیه و برزیل پس از لغو ممنوعیت صادرات
افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی‌های مربوط به عرضه در خاورمیانه
وعده عاصم منیر درباره بازگشایی مرزهای ایران و پاکستان محقق نشد | گمرک پاکستان همچنان بسته است
رشد شش‌برابری شاخص هم‌وزن؛ سهام کوچک بورس تهران پیشتاز شدند
پزشکیان: آمریکا پیش از مذاکره باید تهدیدها و تحریم‌ها را بردارد
بسنت بار دیگر برای فروپاشی اقتصاد ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؛ وعده قبلی محقق نشد
سرلشکر ایزدی: کنترل عملیاتی تنگه هرمز تا زمانی که ایران بخواهد ادامه دارد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
فرانسه محدودیت‌های منع آمدوشد را گسترش می‌دهد
قالیباف در دیدار با عاصم منیر: آمریکا فقط با اجرای شروط هفت‌گانه می‌تواند اعتماد ایران را جلب کند
مذاکره مالکان ۲۱ کشتی با ایران برای خروج از فهرست سیاه تنگه هرمز
مهرداد اخلاقی با حکم رئیس‌جمهور سکان‌دار وزارت دفاع شد
لیست سیاه تنگه هرمز به ۱۲۲ شناور رسید؛ موج تازه برخورد با کشتی‌های متخلف
نقشه نیلی نتانیاهو | ادعای اتحاد راهبردی امارات و اسرائیل علیه ایران
کاهش قیمت نفت به دنبال تعلیق تحریم‌های روسیه توسط ترامپ
کشته شدن دست‌کم ۱۸ نفر در حمله انصار الله به اردوگاه نظامی دولت یمن در شبوه
دردسر پالایشگاه‌های آسیایی و چالش تولیدکنندگان نفت خاورمیانه به دلیل هزینه‌های سرسام‌آور حمل‌ونقل
هشدار قطر درباره به اوج نرسیدن شوک‌های انرژی ناشی از جنگ علیه ایران
حمله به پادگان «العلم» در شبوه | العربی از ۵۳ کشته و ۲۰۰ زخمی خبر داد
تکذیب ادعای رد درخواست دیدار عاصم منیر از سوی محسن رضایی
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
انتقاد شدید ترامپ از زلنسکی پس از حمله بزرگ اوکراین به روسیه
در آستانه پایان انقلاب کوبا؛ جهان یکی از بازیگران برهم‌زننده نظم موجود را از دست می‌دهد
در قبال ایران، اپوزیسیون اسرائیل حتی از نتانیاهو جنگ‌طلب‌تر است
شارژ اعتبار جدید کالابرگ تا پایان مهر | فرصت ثبت درخواست برای جاماندگان در آبان
پیشنهاد سردبیر
زندگی