آمار رسمی، دادهها و اطلاعاتی است که نهادهای دولتی یا سازمانهای رسمی برای اندازهگیری، تحلیل و گزارش وضعیت اقتصادی، اجتماعی، جمعیتی و... یک کشور منتشر میکنند. رسانهها از این آمارهای رسمی برای نگارش گزارشها و تحلیلها استفاده میکنند و همچنین منتشرکننده آمارها هستند؛ بنابراین آماری که از زبان رییس جمهوری یک کشور و وزرای وزراتخانهها مطرح میشود، رسمی و قابل اتکا است.
«وقتی دولت را در دست گرفتم، وزارت بهداشت ۹۰ هزار میلیارد تومانی بدهی داشت و همچنین ۱۲۰-۱۳۰ همت هم به تامین اجتماعی بدهکار بودیم.» این جمله مسعود پزشکیان در مجلس شورای اسلامی درباره وضعیت بهداشت و درمان کشور است. او در آن جلسه تاکید کرد: «اینکه گفته میشود دارو نیست، به دلیل این است که وزارت بهداشت و درمان ۹۰ هزار میلیارد تومان بدهی داشت. برای خرید گندم بودجه ناکافی در نظر گرفته شد و ۲۲۰ هزار میلیارد تومان گندم خریداری شده بود و وزارت نیرو نیز ۱۲۰ همت بدهی به شرکتهای تولیدکننده برق داشت؛ وزارت راه و شهرسازی علاوه بر ۱۲۰ هزار میلیارد تومان بدهی پیمانکاران، ۲۰۰ هزار میلیارد تومان برای نگهداری از راههای موجود بودجه نیاز داشت.» طلب وزارت بهداشت و درمان از بیمهها، آنطور که معاون درمان وزیر بهداشت میگوید، ۱۳۰ هزار میلیارد ریال است. بحران کمبود دارو در کشور از مسائلی بود که در دولت سیزدهم شکل گرفت؛ وزیر بهداشت دولت چهاردهم نیز در نخستین اظهارات خود کمبود دارو را سه برابر بیشتر از آمارهای رسمی اعلام کرد و گفت: «نیازمند اصلاحات سیستمی در حوزه دارو در میان مدت و بلند مدت هستیم. حدود ۳۰۰ قلم دارو در بازار کمبود داریم و اگر یک حرکت فوری انجام نشود، در آینده نزدیک این تعداد بیشتر میشود.»
وزارت راه و شهرسازی هم درگیر مشکلات مالی بسیار زیادی است. چندی پیش، وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد که بودجه عمومی وزارتخانه صفر است، اما دیوان محاسبات کشور گفته است مجموع موجودی این وزارتخانه بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان است. بخشهای مختلف وزارت راه و شهرسازی منابع مالی دارند و وزیر راه تأکید دارد که این مبالغ صرف پروژههای خاصی میشود و قابل جابجایی نیست. وزیر راه میگوید: «یک میلیون و ۷۰۰ هزار نفر، واجد شرایط برای دریافت مسکن هستند که اقدامی برایشان انجام نشده است. همچنین ۸۰۰ هزار نفر سپرده آوردهاند، اما فقط ۳۷۰ هزار نفر به تسهیلات بانکی متصل شدهاند.»
عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد سابق نیز در شهریورماه، به اسب اقتصاد زینشده اشاره کرد و گفت: «ما با تورم ۴۰ درصد و دلار ۶۰ هزار تومانی مواجهایم و کسری بودجهمان به ۳۰ درصد رسیده است. نرخ بیکاری ۱۳ درصد است و رشد اقتصادی ما تنها ۴.۵ درصد است، در حالی که هدفگذاری برنامه هفتم، رشد ۸ درصدی بوده است. بازار سرمایه در وضعیت نامناسبی قرار دارد و سود میانگین شرکتهای بورسی از ۲۴ درصد به ۱۲ درصد کاهش یافته است، یعنی به نصف رسیده است. همچنین، در حال حاضر ۳۰۰ هزار نفر در صف دریافت وام ازدواج ۳۰۰ میلیون تومانی هستند، در حالی که منابع مالی بانکها کمتر از ۲۰ درصد است.» رییس جمهور در مجلس تاکید کرد که بدهی وزارت نیرو نیز چند هزار میلیارد بوده است. ناترازی برق، گاز و آب را امروز مردم در خانههای خود احساس میکنند. ۱۸ هزار مگاوات ناترازی برق، آماری است که وزیر نیرو اعلام کرده است. ناترازیهای حوزه انرژی نتیجه سالها ضعف مدیریت و برنامهریزی در این حوزه است.
کمتر به اسب زین شده دولت سیزدهم در حوزه اجتماعی اشاره شده است. اشاره به عملکرد دولت سیزدهم در دو حوزه بهزیستی و دانشگاه برای تشریح این اسب کافی است. آنچه که در عمر سه ساله دولت سیزدهم بر سر دانشگاه آمد را میتوانید در این اینفوگرافیک ببینید.
اما در حوزه بهزیستی؛ «طرح میزبان» اسبی بود که دولت سیزدهم برای دولت چهاردهم زین کرد تا کودکان و نوجوانان آسیبهای بیشتری را متحمل شوند. البته بهتر است به این طرح بگوییم «بمب ساعتی» به جای اسب زین شده. این طرح به راهی برای سلب مسئولیت از بهزیستی در حوزه حمایت از کودکان و نوجوانان در معرض آسیب تبدیل شد. تصویب طرح میزبان توسط هیئت وزیران، هدیهای بود که از دولت سیزدهم رسید.
طبق ماده ۱۳ اصلاحیه این طرح، سازمان بهزیستی میتواند کودکان و نوجوانان بیسرپرست و بدسرپرست را که به دستور مرجع قضائی به سازمان معرفیشده یا میشوند تا تعیین تکلیف نهایی در مرجع قضائی، بهطور موقت راسا یا از طریق موسسات مراقبت خانوادهمحور به خانوادههای دارای صلاحیت بسپارد. روزنامه اینترنتی فراز در چندین گزارش نسبت به تبعات اجرای این طرح هشدار داد، اما این هشدارها هیچوقت شنیده نشد.
در گفتوگوی فراز با دو نماینده مجلس بررسی شد:
جزیره به روایت یکی از قدیمیترین ساکنانش
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟