«فیلیپو گراندی»، کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، که برای رایزنی با مقامهای کشورمان به تهران سفر کرده است، روز سهشنبه با سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه، دیدار کرد. او که پیش از این به افغانستان سفر کرده بود، در ایران با وزیر کشور، وزیر بهداشت و وزیر آموزشوپرورش نیز دیدار کرده است. به گفته منابع آگاه، گراندی در تلاش است دولت ایران را متقاعد کند که روند اخراج مهاجران را متوقف یا کند کند.
سفر فیلیپو گراندی به ایران در حالی صورت گرفت که در هفتههای اخیر، گزارشهای متعددی از اخراج گسترده مهاجران افغان از سوی نیروهای انتظامی ایران منتشر شده است. بنابر اعلام وزارت کشور، در ماههای اخیر هفتصد هزار مهاجر به افغانستان بازگردانده شدهاند. نهادهای بینالمللی از جمله سازمان ملل که پیش از این تعهدات مالی خود برای کمک به اتباع را انجام ندادهاند، حالا نسبت به ساماندهی میلیونها مهاجر غیرقانونی معترض هستند.
همزمان با حضور گراندی در ایران، کارشناسان و مقامات غربی بازگرداندن اتباع افغان را ترسناک خواندند و خواستار توقف فوری این روند شدند. هانا نیومان، نماینده آلمان در پارلمان اروپا، در بیانیهای صریح نوشت: «این مهاجرت نیست؛ این اخراج است، با زور، در ابعادی گسترده و همراه با وحشت. قانون بینالمللی سازمان ملل نیز این وضعیت را اخراج جمعی مینامد که غیرقانونی است. شفاف بگوییم: این فقط هرجومرج پس از جنگ نیست؛ این سیاست عامدانه یک حکومت است.»
بسیاری از کاربران ایرانی در واکنش به این انتقادات از سوی نماینده آلمان، به طعنه گفتند اتحادیه اروپا میتواند خود مهاجران افغان را در داخل مرزهایش پذیرش کند. مقامات این کشورها در حالی از ایران انتظار دارند به بهانه ناامنی افغانستان، میلیونها مهاجر غیرقانونی را پذیرش کند که خود در سالهای اخیر سیاستهای مهاجرتیشان را به شدت افزایش دادهاند.
در جریان دیدار گراندی با وزیر امور خارجه، عراقچی با اشاره به میزبانی ایران از آوارگان و پناهندگان افغان طی پنج دهه گذشته، بر عزم دولت ایران برای اجرای طرح بازگشت داوطلبانه پناهندگان و همچنین عودت اتباع غیرمجاز به میهنشان با حفظ عزت و کرامت آنها تاکید کرد.
دولت پس از پایان جنگ دوازده روزه و به دلیل مسائل امنیتی، برنامه ساماندهی اتباع را با جدیت بیشتری دنبال میکند، اما برخلاف فضاسازیهای رسانهای بسیاری از اتباع خود در این طرح مشارکت دارند. طبق گراشهای رسمی، ۸۰ درصد از بازگشتها در سه ماهه اول سال تا ۶ تیر (آتشبس میان ایران و اسرائيل) به صورت خودمعرف یعنی داوطلبانه و به دلیل فضای جنگی صورت گرفته است. نهادهای بینالمللی که اکنون با تاکید بر وضعیت مهاجران در مرز از سیاستهای حکومت ایران در قبال آنها انتقاد میکنند، در واقع این واقعیت را نادیده میگیرند.
در گفتوگوی فراز با دو نماینده مجلس بررسی شد:
بازداشت یک ایرانی به جرم حمل ۲۳ میلیون دلار کوکایین
پیام افشار دوست در پایان نامه: فصل سوم، قسمت اول
عباس نخعیراد عضو کمیسیون مشترک بررسی لایحه سازمان مهاجرت به فراز گفت:
جشنی برای کودکان کار
جزیره به روایت یکی از قدیمیترین ساکنانش