۱۶ شهريور ۱۴۰۵ ۰۳:۲۴
سه‌شنبه ۰۷ مرداد ۱۴۰۴ - ۰۸:۲۸
کد خبر: ۹۸۴۸۴

دولت سایه پشت تصمیمات وزارت خارجه؟

دولت سایه پشت تصمیمات وزارت خارجه؟
اگر ادعا شود جمهوری اسلامی ایران در بخش دیپلماسی در دهه‌های اخیر دچار نوساناتی بوده که موجب شده توفیق چندانی در پیشبرد سیاست خارجی نداشته باشد، ادعای نادرستی نیست.

 روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: علت اصلی این ضعف را باید در عدم استقلال وزارت خارجه و کاستی‌های آن در بخش نیروهای تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر جستجو کرد. در مقاطعی هم که اقدامات مهم، راهگشا و بن‌بست‌شکنی مانند برجام انجام شد، متأسفانه رقابت‌های جناحی مانع به ثمر رسیدن آن اقدامات شدند و دیپلماسی کشور را ابتر کردند.

رئیس دستگاه سیاست خارجی کشور باید فردی باشد که از نظر اعتبار سیاسی در بالاترین سطح قرار داشته باشد، از استقلال فکری کامل برخوردار باشد و در کوران حوادث بتواند در برابر مطامع جناح‌ها، کارشکنی‌ها و عناصری که منافع ملی را قربانی منافع خود می‌کنند بایستد. تشخیص مصالح عمومی، درک صحیح از اوضاع جهان و صلابت در اعمال نظر و اراده به هنگام ضرورت انجام اقدامات مفید برای کشور، باید از ویژگی‌های وزیر خارجه باشد.

کسی که هدایت دیپلماسی کشور را برعهده می‌گیرد باید یک مجتهد مطلق سیاسی باشد و این واقعیت را بداند که مجتهد نمی‌تواند در آنچه اجتهاد می‌کند مقلد دیگران باشد. کسی که این ویژگی‌ها را داشته باشد، یا هرگز زیر بار تحمیل‌ها نمی‌رود و یا اگر احساس می‌کند راهی غیر از پذیرش تحمیل‌ها برایش باقی نمی‌گذارند، حتی برای لحظه‌ای در مسئولیتی که امکان اعمال نظر اجتهادی خود را ندارد باقی نمی‌ماند.

متأسفانه در دستگاه دیپلماسی کشور ما یا مجتهد سیاسی نداریم و یا اگر داریم از استقلال و آزاداندیشی به میزانی که حاضر به پذیرش تحمیل‌های خلاف درک و اجتهاد خودشان نباشند برخوردار نیستند. این، آفت بزرگی برای سیاست خارجی کشوری است که مردم آن براساس آزادگی انقلاب کردند و یک نظام سیاسی متکی بر اراده ملت با هدف تأمین منافع ملی و مصالح عمومی، نه فردی و جناحی، به وجود آوردند.

تأسف بالاتر اینست که این روزها خبری به گوش می‌رسد که حکایت از فعال بودن دولت سایه در پشت ‌پرده تصمیمات وزارت امور خارجه دارد. براساس این خبر، افرادی که سایه سنگینشان بر روی برجام و بسیاری از مذاکرات و تصمیمات، موجب پیدایش مشکلات شدید برای کشور و وارد آمدن خسارات جبران‌ناپذیر شد، همچنان برای سیاست خارجی به ویژه در بخش مذاکرات تعیین تکلیف می‌کنند.

چنین برخوردی با دیپلماسی کشور در شرایط بسیار حساس کنونی از سم کشنده خطرناک‌تر است. همگان می‌دانند که ایران در مقطع بعد از جنگ تحمیلی به تصمیم‌گیری‌های معتدلانه، معقول، منطقی و در عین حال سریع و قاطع نیاز دارد. وجود دولت سایه، بزرگترین مانع بر سر راه اتخاذ چنین تصمیماتی به ویژه در بخش دیپلماسی است. همه باید این واقعیت را درک کنند که ما وقت زیادی برای خارج ساختن کشور از خطری که در کمین است نداریم. وجود دست‌اندازها و موانعی که عناصر دولت سایه در بخش دیپلماسی به وجود می‌آورند، آفت بزرگ سیاست خارجی و عامل زیانباری برای کشور است.

وزارت خارجه باید با استقلال، برخورداری از نیروهای کاربلد و باتجربه، تشخیص بموقع شرایط منطقه‌ای و جهانی و با توجه به اقتضائات به تصمیمات سریع و قاطع و در عین حال معقول و منطقی برسد تا بتواند کشور را از مرحله حساس و خطیر کنونی عبور بدهد. عقلای قوم باید وزارت خارجه را در این مسیر یاری کنند و آن را از آفت دولت سایه نجات بدهند.

 

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
تداوم فشار‌های اقتصادی آمریکا بر ایران و چالش‌های تهران در تنگه هرمز
زمستان امسال کمبود گاز ۶۰ درصدی داریم! | ناترازی بنزین تنها با افزایش قیمت حل نمی‌شود | ده سازمان دیگر مثل «سازمان بهینه‌سازی انرژی» ایجاد شود، مسئله بدتر می‌شود که بهتر نمی‌شود! | وزارت نیرو آدرس غلط می‌دهد | ۸۰ درصد چاه‌های گازی کشور، در نیمه دوم عمر خود هستند
شاخص محیط کسب‌وکار رکورد ۸ ساله را شکست | قم، بهترین استان برای کسب و کار
تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای تغییر نقشه‌های جهانی
جنگ نفتکش‌ها میان ایران و آمریکا: این منازعه طولانی به کجا می‌انجامد؟
سلاجقه: امیدواریم مجوز میدان نفتی سهراب برگردد؛ کارشناس محیط زیست پروژه هورالعظیم، صلاحیت و سواد لازم را ندارد
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
افزایش سرمایه ۲۲.۵ درصدی «ونوین» ثبت شد
شعب بانک تجارت تا پایان شهریورماه از ساعت ۰۷:۰۰ تا ۱۳:۰۰ به مشتریان خدمت‌رسانی می‌کنند
فراخوان نخستین رویداد هنری بانک دی
۵ ربع‌سکه بهار آزادی به برندگان قرعه‌کشی سان در الکامپ رسید
پشتوانه‌ای برای روزهای پیش‌بینی‌نشده
‌سایپا از مرز تولید روزانه ۶۰۰ خودروی کامل عبور کرد/ آغاز تولید عبور مستقیم هم‌زمان با تکمیل خودروهای ناقص
اتصال حساب‌های وکالتی بانک ملی ایران به «معاملات برخط برق» در بورس انرژی
اوپک‌پلاس سیاست تولید نفت خود را در نشست یکشنبه بدون تغییر نگه می‌دارد
سرنوشت صد‌ها نفر در منطقه مرزی نابودشده چین همچنان نامشخص است
پیام مدیرعامل بانک صادرات ایران به مناسبت هفتاد وپنجمین سالروز تأسیس بانک
مدیرعامل شفادارو مطرح کرد: رشد ۴۱ درصدی تولید و افزایش سهم بازار شفادارو در سال گذشته/ افزایش سهم بازار هلدینگ پس از ۱۴ سال روند کاهشی
جهان توسط قلدران و دیکتاتور‌ها به پرتگاه رانده می‌شود، اما راهی به سوی آینده‌ای روشن‌تر وجود دارد
اولین اقدام مالی بزرگ ترامپ برای انتخابات میان‌دوره‌ای: کمپین تبلیغاتی ۱۰ میلیون دلاری برای سنای تگزاس
نیرو‌های یمنی مدعی بازپس‌گیری منطقه استراتژیک در میان تشدید درگیری‌ها با حوثی‌ها شدند
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
«نبرد هرمز» روز پنجاه و هشتم | گزارش درحال به روز رسانی
رونمایی بانک دی و صندوق توسعه فناوری‌های نوین از سوپر اپلیکیشن «نُوینو» در نمایشگاه اینوتکس
تأمین مالی زنجیره تولید در بانک ملی ایران ۴۰درصد افزایش یافت
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
تدوین پیش‌نویس قطعنامه اعضای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ارجاع پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت
موزه بانک صادرات ایران افتتاح شد
«آیدین» سه میلیون مدل هوش مصنوعی را در دسترس گذاشت
ظهور ایرانی با اعتمادبه‌نفس بیشتر پس از شش ماه جنگ با آمریکا
ضیا نبوی: هم کشتند، هم تصویر نجات دهنده از خودشان ساختند
آمریکا می‌خواهد بن‌بست در تنگه هرمز را مدیریت کند؛ ایران می‌خواهد آن را بشکند
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
آمریکا موقعیت نفتی خود در ونزوئلا را برای جلوگیری از رقیق‌سازی سهام ساختاردهی کرد
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
فروش اعتباری؛ راهكار فولاد مباركه برای رفع بحران نقدینگی قطعه‌سازان چگونه فولاد مبارکه زنجیره خودرو را سرپا نگه داشت؟
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
پیشنهاد سردبیر
زندگی