۲۹ مهر ۱۴۰۵ ۲۳:۱۵
دوشنبه ۰۵ آبان ۱۴۰۴ - ۲۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۵۱۴۹

عطاری‌ها، قرص‌های غیرقانونی را از کجا می‌آورند؟

عطاری‌ها، قرص‌های غیرقانونی را از کجا می‌آورند؟
دو دهه است که حرفها و عمل‌های جسته و گریخته نهادهای متعدد، نتوانسته فعالیت‌های غیرمجاز و مرگ‌آفرین برخی از عطاری‌ها را مانع شود. چرا؟
 

در سال‌های اخیر، عطاری‌ها که روزگاری نماد طب سنتی و عرضه گیاهان دارویی بی‌ضرر بودند، به یکی از چالش‌های جدی نظام سلامت ایران تبدیل شده‌اند. و کسی هم نمی‌پرسد ریشه اصلی این فعالیت‌ها کجاست؟

عطاریها که قرار بود تنها گیاهان دارویی خشک شده ساده بفروشند، حالا در بسیاری موارد به بستری برای فعالیت‌های غیرقانونی و خطرناک تبدیل شده‌اند، از فروش داروهای قاچاق و تقلبی گرفته تا دخالت در امور پزشکی و حتی عرضه مواد مخدر. اما پرسش اصلی اینجاست که این داروهای غیرمجاز، که گاه به مسمومیت، اعتیاد و حتی مرگ منجر می‌شوند، از کجا می‌آیند؟

 پاسخ تلخ است: بخش عمده این محصولات از بازار سیاه، شبکه‌های قاچاق مرزی و حتی انحراف دارو از داروخانه‌های متخلف تأمین می‌شود. این واقعیت، بیش از آنکه صرفاً تخلف عطاری‌ها را نشان دهد، ضعف عمیق در نظارت بر زنجیره تأمین دارو را عیان می‌کند.

آمارهای متکثر

آمارها درباره عطاریها و تعداد غیرمجاز آنها زیاد است.  اخیرا تعداد عطاریها ۱۵هزار و تعداد غیرمجاز آنها ۵۰۰ عطاری اعلام شده است. اما بر اساس برآوردهای رسمی، حدود ۱۲ هزار عطاری در کشور با مجوز وزارت صمت فعالیت می‌کنند، اما تخمین‌ها از وجود ۲ تا ۳ هزار عطاری غیرمجاز حکایت دارد، و گزارش‌های میدانی این عدد را حتی بیشتر می‌دانند. در تهران، تعداد عطاری‌های غیرمجاز با مجازها برابری می‌کند؛ هر دو حدود ۵ هزار واحد. این رشد بی‌رویه، به‌ویژه در شهرهای مرزی و کلان‌شهرها، نتیجه تقاضای فزاینده برای محصولات "طبیعی" ارزان‌قیمت است. اما این تقاضا، بستری برای سودجویی فراهم کرده است. گزارش‌ها نشان می‌دهد عطاری‌های متخلف داروهایی نظیر قرص‌های لاغری، داروهای سقط جنین و حتی متادون و اپیوم را به عنوان "داروی گیاهی" عرضه می‌کنند. در مواردی، این تخلفات به فجایع انسانی منجر شده؛ کودکی که پس از مصرف فرآورده‌ای از عطاری دچار کما شد یا زنانی که به دلیل مصرف داروهای سقط تقلبی جان باختند، تنها نمونه‌هایی از این خطرات‌اند.

آمارها اما در گذر زمان یکدست نیستند. در سال ۲۰۱۶، برخی گزارش‌ها از وجود ۱۵ هزار عطاری خبر می‌دادند که بیش از ۷۰ درصدشان غیرمجاز بودند. در مقابل، گزارش‌های اخیر (مهر ۱۴۰۴) تعداد کل را ۱۲ تا ۱۵ هزار برآورد می‌کنند، با حدود ۲ تا ۳ هزار واحد غیرمجاز. در سطح استانی، مانند مشهد در سال ۲۰۱۸، از ۲ هزار و ۴۰۰ عطاری، تنها ۵۰۰ واحد مجوز داشتند. این تناقضات آماری، نتیجه تفاوت در روش‌های برآورد و نبود هماهنگی میان وزارت بهداشت و صمت است. بازرسی‌های مشترک نشان می‌دهد تخلفات ادامه دارد؛ از پلمب ۵ عطاری در رباط کریم تا کشف ۱۳ هزار قرص غیرمجاز در سمنان، همگی حکایت از عمق بحران دارند. اما جرایم سبک، مانند جریمه‌های چند میلیونی، بازدارندگی لازم را ندارند.

ریشه تخلفات

ریشه اصلی این تخلفات اما فراتر از عطاری‌هاست. داروهای غیرمجاز اغلب از طریق قاچاق مرزی، به‌ویژه از کشورهای همسایه مانند افغانستان و ترکیه، وارد می‌شوند. شبکه‌های قاچاق، این محصولات را به صورت فله‌ای و بدون برچسب وزارت بهداشت به عطاری‌ها می‌رسانند. بخشی دیگر از داروخانه‌های متخلف یا انبارهای غیرقانونی تأمین می‌شود، جایی که داروهای نایاب یا تقلبی به بازار سیاه نشت می‌کنند. حتی برخی عطاری‌ها خودشان اقدام به تولید دست‌ساز داروهای ترکیبی می‌کنند، که اغلب از مواد اولیه قاچاقی و بی‌کیفیت است. این چرخه معیوب، سلامت عمومی را به خطر انداخته و نشان می‌دهد برخورد با عطاری‌ها به تنهایی کافی نیست.

برای ریشه‌کن کردن این معضل، نظارت باید از عطاری‌ها به کل زنجیره تأمین دارو گسترش یابد. انتقال صدور مجوزها به وزارت بهداشت، تشدید جرایم تا حد تعطیلی دائم و تقویت سامانه ردیابی TTAC می‌تواند گام‌های مؤثری باشد. مردم هم باید هوشیار باشند؛ خرید از عطاری‌های ناشناس، بازی با جان است. داروخانه‌های مجاز و استعلام اصالت دارو، تنها راه ایمن است. باید مراقب دارخانه‌ها نیز بود. شماره ۱۹۰ برای گزارش تخلفات در دسترس است، اما تا وقتی بازار سیاه نفس می‌کشد، این بحران ادامه خواهد داشت.

منبع:تابناک

 

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
دیپلماسی انجماد و تله حقوقی اسنپ‌بک؛ بازخوانی معماری صلح اوکراین در سایه تجارب یالتا و مینسک
معمای آماری در تنگه هرمز؛ چرا آرامش روی کاغذ با اضطراب بازار همخوان نیست؟
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
به گفته آنکارا، ترکیه، قطر، پاکستان و اندونزی توافق‌نامه همکاری دفاعی امضا کردند
کالابرگ یا کوپن؟ کدام کمک بیشتری به مردم می‌کند؟
زور افزایش درآمد به هزینه‌ها نرسید | کاهش سود زیرمجموعه پتروشیمی آبادان با وجود افزایش درآمد‌ها
آزمون بازدارندگی در ریاض؛ پدافند فرامنطقه‌ای در آسمان شبه‌جزیره
رشد درآمد بانک پارسیان فراتر از نقدینگی | تراز مالی از منفی به مثبت رسید
سوءاستفاده از تجمعات شبانه برای دفاع از رسایی یا حمله به دستگاه قضا درست نیست
تلاش واشنگتن برای افزایش تولید گازوئیل همزمان با اوج‌گیری قیمت‌ها
هشدار صریح محسنی‌اژه‌ای به متهم پرونده تراستی‌ها: ادعای ریسک نکنید، از سود‌های کلان‌تان بگویید
چه کسی ترمز استیضاح وزیر کار را کشید؟ استیضاح احمد میدری در هیأت رییسه مجلس بلاتکلیف است!
زینی‌وند: اولویت دستگاه دیپلماسی پیشگیری از تحمیل جنگ جدید است؛ آمادگی کامل برای دفاع از کشور داریم
عراق گذرگاه مرزی شیب با ایران را برای بررسی امنیتی بست
گلوی تولید زیر تیغ تورم | تولید ۱۱۷ درصد گران‌تر شد
اجرای طرح «تأمین‌رفاه» بانک رفاه کارگران آغاز شد
نتانیاهو برنامه‌ریزی حمله‌ای گسترده به ایران را داشت، اما ترامپ مانع آن شد
بازگشت گازوئیل روسیه به ترکیه و برزیل پس از لغو ممنوعیت صادرات
افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی‌های مربوط به عرضه در خاورمیانه
وعده عاصم منیر درباره بازگشایی مرزهای ایران و پاکستان محقق نشد | گمرک پاکستان همچنان بسته است
رشد شش‌برابری شاخص هم‌وزن؛ سهام کوچک بورس تهران پیشتاز شدند
پزشکیان: آمریکا پیش از مذاکره باید تهدیدها و تحریم‌ها را بردارد
بسنت بار دیگر برای فروپاشی اقتصاد ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؛ وعده قبلی محقق نشد
سرلشکر ایزدی: کنترل عملیاتی تنگه هرمز تا زمانی که ایران بخواهد ادامه دارد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
فرانسه محدودیت‌های منع آمدوشد را گسترش می‌دهد
قالیباف در دیدار با عاصم منیر: آمریکا فقط با اجرای شروط هفت‌گانه می‌تواند اعتماد ایران را جلب کند
مذاکره مالکان ۲۱ کشتی با ایران برای خروج از فهرست سیاه تنگه هرمز
مهرداد اخلاقی با حکم رئیس‌جمهور سکان‌دار وزارت دفاع شد
لیست سیاه تنگه هرمز به ۱۲۲ شناور رسید؛ موج تازه برخورد با کشتی‌های متخلف
نقشه نیلی نتانیاهو | ادعای اتحاد راهبردی امارات و اسرائیل علیه ایران
کاهش قیمت نفت به دنبال تعلیق تحریم‌های روسیه توسط ترامپ
کشته شدن دست‌کم ۱۸ نفر در حمله انصار الله به اردوگاه نظامی دولت یمن در شبوه
دردسر پالایشگاه‌های آسیایی و چالش تولیدکنندگان نفت خاورمیانه به دلیل هزینه‌های سرسام‌آور حمل‌ونقل
هشدار قطر درباره به اوج نرسیدن شوک‌های انرژی ناشی از جنگ علیه ایران
حمله به پادگان «العلم» در شبوه | العربی از ۵۳ کشته و ۲۰۰ زخمی خبر داد
تکذیب ادعای رد درخواست دیدار عاصم منیر از سوی محسن رضایی
انتقاد شدید ترامپ از زلنسکی پس از حمله بزرگ اوکراین به روسیه
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
در آستانه پایان انقلاب کوبا؛ جهان یکی از بازیگران برهم‌زننده نظم موجود را از دست می‌دهد
در قبال ایران، اپوزیسیون اسرائیل حتی از نتانیاهو جنگ‌طلب‌تر است
شارژ اعتبار جدید کالابرگ تا پایان مهر | فرصت ثبت درخواست برای جاماندگان در آبان
پیشنهاد سردبیر
زندگی