۱۵ شهريور ۱۴۰۵ ۲۱:۲۰
پنجشنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۴ - ۲۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۸۵۷۵

حمایت بانک تجارت از مدیریت هدفمند منابع ارزی کشور

حمایت بانک تجارت از مدیریت هدفمند منابع ارزی کشور
رونمایی از طرح «پیش‌فروش ارز صادراتی» در بانک تجارت، تنها معرفی یک محصول جدید بانکی نبود؛ بلکه می‌توان آن را نشانه‌ای از آغاز دوره‌ای تازه در تعامل میان بانک‌ها، صادرکنندگان و فعالان اقتصادی دانست. این طرح، که برای نخستین‌بار در شبکه بانکی کشور معرفی شده، هم‌زمان با هفتمین مرحله انتشار اوراق مرابحه ارزی و در حضور رئیس‌کل بانک مرکزی و مدیران صنعت پتروشیمی ارائه شد و از همان ابتدا به‌عنوان یک تحول واقعی در سیاست‌های ارزی کشور مورد توجه قرار گرفت.

پیوند میان صادرات، نقدینگی و برنامه‌ریزی مالی

 

سال‌ها بود که صادرکنندگان با چالش نداشتن ابزار رسمی برای پیش‌فروش ارز مواجه بودند؛ چالشی که آن‌ها را ناگزیر می‌کرد برای مدیریت نوسانات بازار، به روش‌های غیربانکی و کم‌ثبات متوسل شوند. طرح جدید بانک تجارت این مسیر را دگرگون کرده و امکان برنامه‌ریزی دقیق‌تری برای آن‌ها فراهم می‌کند. صادرکننده می‌تواند بخشی از ارز حاصل از صادرات آینده خود را از همین امروز با نرخ مشخص پیش‌فروش کند و از جریان نقدی قابل اتکا برخوردار شود؛ موضوعی که در شرایط کنونی، مزیتی بزرگ برای برنامه‌ریزی تولید و سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود.

 

تفاوت اصلی این طرح با مدل‌های مشابه خارجی در آن است که طراحی آن متناسب با چارچوب‌های حقوقی و مالی ایران صورت گرفته و سازوکار آن همسو با الزامات بانک مرکزی است. به همین دلیل، هم از نظر مشروعیت حقوقی و هم از نظر قابلیت اجرایی، نمونه‌ای کم‌نظیر در فضای بانکی کشور به شمار می‌رود.

 

گام بلند به سمت ثبات بازار ارز

 

نکته مهم دیگر این است که اثر این طرح تنها در روابط صادرکنندگان و بانک خلاصه نمی‌شود، بلکه می‌تواند بر رفتار بازار ارز نیز تأثیر بگذارد. تعیین نرخ مشخص برای ارز پیش‌فروش‌شده و وجود تعهد رسمی بانک، انتظارات کوتاه‌مدت و هیجانی بازار را تعدیل می‌کند و زمینه را برای حرکت جریان نقدینگی از بازارهای غیررسمی به کانال‌های بانکی فراهم می‌سازد.

 

از سوی دیگر، شفافیت بیشتر در جریان بازگشت ارز صادراتی و ورود آن به شبکه بانکی، پیامد دیگری است که در بلندمدت به تقویت نظارت و کاهش معاملات غیرشفاف کمک خواهد کرد؛ به‌ویژه آنکه نظارت بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی بر روند اجرایی این طرح، سطح اعتماد به آن را افزایش می‌دهد و فضایی قابل اتکا برای فعالان اقتصادی ایجاد می‌کند.

 

معماری یک شبکه مالی جدید در بانک تجارت

 

هم‌زمانی رونمایی این طرح با انتشار مرحله جدید اوراق مرابحه ارزی نشان داد که بانک تجارت در حال طراحی یک منظومه مالی یکپارچه است؛ منظومه‌ای که هدف آن جذب نقدینگی سالم، تأمین مالی پروژه‌های بزرگ و ایجاد بستری جدید برای سرمایه‌گذاری ارزی است.

 

اوراق مرابحه ارزی که طی ماه‌های گذشته با استقبال مناسبی مواجه شده‌اند، امروز همراه با طرح پیش‌فروش ارز صادراتی، یک مسیر دوگانه برای مدیریت ریسک و سرمایه‌گذاری ایجاد کرده‌اند. ضمانت صندوق توسعه ملی باعث شده این اوراق برای سرمایه‌گذاران جذاب‌تر شوند و در کنار ابزار جدید بانک تجارت، امکان تأمین مالی ارزی بدون اتکا به منابع دولت فراهم شود.

 

هادی اخلاقی فیض آثار، مدیرعامل بانک تجارت در مراسم رونمایی از اوراق مرابحه ارزی پتروشیمی بندر امام و طرح پیش‌فروش ارز صادراتی بیدبلند خلیج فارس اعلام کرد که این بانک تا پایان سال، تأمین مالی بیش از یک میلیارد دلار از پروژه‌های هلدینگ خلیج فارس را به سرانجام می‌رساند. چنین حجمی از تأمین مالی ارزی نشان می‌دهد طرح‌های جدید تنها یک اقدام تبلیغاتی نیستند، بلکه بخشی از استراتژی گسترده‌تر این بانک برای حضور فعال در پروژه‌های پیشران کشور هستند.

 

تکمیل زنجیره روابط بانکی و صنعتی

 

بانک تجارت در سال‌های اخیر ارتباط عمیقی با صنایع مادر، از جمله پتروشیمی، فولاد و انرژی، برقرار کرده و توانسته است جایگاه خود را در حوزه تأمین مالی ارزی ارتقا دهد. تأمین مالی هفت پروژه مهم در هلدینگ خلیج فارس و همکاری‌هایی که در بخش ارزی و ریالی انجام شده، نشان می‌دهد که این بانک به‌دنبال ایفای نقشی راهبردی‌تر در اقتصاد ملی است.

 

افزون بر این، بانک تجارت اعلام کرده است که قصد دارد از ظرفیت ایجادشده برای توسعه ابزارهای جدیدتر، از جمله صندوق‌های درآمد ثابت ارزی و گواهی سپرده ارزی، استفاده کند. این ابزارها می‌توانند ارتباط میان بخش مالی و بخش واقعی اقتصاد را تقویت کنند و مسیرهای تازه‌ای برای سرمایه‌گذاری بلندمدت در کشور فراهم آورند.

 

بازسازی اعتماد میان صادرکنندگان و شبکه بانکی

 

یکی از مهم‌ترین آثار اجرای طرح پیش‌فروش ارز صادراتی، احیای رابطه میان صادرکنندگان و بانک‌هاست. در سال‌های گذشته، فقدان ابزار رسمی برای مدیریت ارز آینده موجب شده بود برخی صادرکنندگان به سمت روش‌های غیررسمی حرکت کنند؛ روشی که نه شفاف بود و نه قابل اتکا. اکنون با ایجاد سازوکاری رسمی، صادرکنندگان می‌توانند درآمد آتی خود را از امروز مدیریت کنند و با خیال آسوده‌تری وارد برنامه‌ریزی برای تولید و صادرات شوند.

 

بانک نیز در مقابل، امکان بهره‌گیری از منابع ارزی در مسیرهای رسمی و اقتصادی را پیدا می‌کند؛ اقدامی که به بهبود تأمین مالی واردات مواد اولیه، تجهیزات صنعتی و پروژه‌های زیرساختی کمک خواهد کرد.

 

فراتر از یک محصول بانکی

 

اجرای این طرح، علاوه‌بر پیامدهای فوری برای فعالان اقتصادی، تأثیرات کلان‌تری نیز به همراه دارد. از جمله آنکه با هدایت ارز صادراتی به کانال‌های رسمی، امکان نظارت بر عرضه و تقاضا افزایش می‌یابد و فضا برای سفته‌بازی‌های مقطعی محدود می‌شود.

 

تثبیت نرخ ارز در قراردادهای پیش‌فروش نیز می‌تواند در کاهش انتظارات تورمی مؤثر باشد و به برنامه‌ریزی بهتر بنگاه‌ها کمک کند. همچنین امکان تأمین مالی ارزی پروژه‌ها از محل این قراردادها، فشار بر منابع ذخیره‌ای کشور را کاهش می‌دهد و یک مسیر پایدار برای تأمین نیازهای ارزی صنایع فراهم می‌کند.

 

چشم‌اندازی تازه برای بانکداری ارزی در ایران

 

به عقیده کارشناسان، معرفی این طرح را باید آغاز یک جریان جدید در بانکداری ارزی کشور دانست. بانکی مانند تجارت که سال‌ها در حوزه عملیات بانکداری بین‌الملل و حجم عملیات ارزی نقش مؤثری داشته، اکنون در موقعیتی قرار گرفته است که می‌تواند طرح‌های نوآورانه را به بازار بیاورد و ساختار سنتی بانکداری ارزی را به سمت بانکداری ابزارمحور هدایت کند.

 

در صورت تکمیل این مسیر و توسعه ابزارهای مکمل، بانک تجارت می‌تواند مجموعه‌ای از راهکارهای مدیریت ریسک، سرمایه‌گذاری و تأمین مالی ارزی را ارائه دهد؛ مجموعه‌ای که احتمالاً در سال‌های آینده به یکی از ستون‌های اصلی بازار مالی ایران تبدیل خواهد شد.

 

با این تحولات، روشن است که طرح پیش‌فروش ارز صادراتی نقطه پایان نیست، بلکه آغاز پایه‌گذاری زیرساختی جدید است؛ زیرساختی که اگر ادامه یابد، می‌تواند به بهبود شفافیت بازار ارز، تقویت پروژه‌های بزرگ و افزایش اعتماد فعالان اقتصادی بینجامد. بانک تجارت با این اقدام، قدمی مهم در مسیر شکل‌دهی بانکداری مدرن و پاسخ‌گو به نیازهای واقعی اقتصاد ایران برداشته است.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
تداوم فشار‌های اقتصادی آمریکا بر ایران و چالش‌های تهران در تنگه هرمز
زمستان امسال کمبود گاز ۶۰ درصدی داریم! | ناترازی بنزین تنها با افزایش قیمت حل نمی‌شود | ده سازمان دیگر مثل «سازمان بهینه‌سازی انرژی» ایجاد شود، مسئله بدتر می‌شود که بهتر نمی‌شود! | وزارت نیرو آدرس غلط می‌دهد | ۸۰ درصد چاه‌های گازی کشور، در نیمه دوم عمر خود هستند
شاخص محیط کسب‌وکار رکورد ۸ ساله را شکست | قم، بهترین استان برای کسب و کار
تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای تغییر نقشه‌های جهانی
جنگ نفتکش‌ها میان ایران و آمریکا: این منازعه طولانی به کجا می‌انجامد؟
سلاجقه: امیدواریم مجوز میدان نفتی سهراب برگردد؛ کارشناس محیط زیست پروژه هورالعظیم، صلاحیت و سواد لازم را ندارد
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
افزایش سرمایه ۲۲.۵ درصدی «ونوین» ثبت شد
شعب بانک تجارت تا پایان شهریورماه از ساعت ۰۷:۰۰ تا ۱۳:۰۰ به مشتریان خدمت‌رسانی می‌کنند
فراخوان نخستین رویداد هنری بانک دی
۵ ربع‌سکه بهار آزادی به برندگان قرعه‌کشی سان در الکامپ رسید
پشتوانه‌ای برای روزهای پیش‌بینی‌نشده
‌سایپا از مرز تولید روزانه ۶۰۰ خودروی کامل عبور کرد/ آغاز تولید عبور مستقیم هم‌زمان با تکمیل خودروهای ناقص
اتصال حساب‌های وکالتی بانک ملی ایران به «معاملات برخط برق» در بورس انرژی
اوپک‌پلاس سیاست تولید نفت خود را در نشست یکشنبه بدون تغییر نگه می‌دارد
سرنوشت صد‌ها نفر در منطقه مرزی نابودشده چین همچنان نامشخص است
پیام مدیرعامل بانک صادرات ایران به مناسبت هفتاد وپنجمین سالروز تأسیس بانک
مدیرعامل شفادارو مطرح کرد: رشد ۴۱ درصدی تولید و افزایش سهم بازار شفادارو در سال گذشته/ افزایش سهم بازار هلدینگ پس از ۱۴ سال روند کاهشی
جهان توسط قلدران و دیکتاتور‌ها به پرتگاه رانده می‌شود، اما راهی به سوی آینده‌ای روشن‌تر وجود دارد
اولین اقدام مالی بزرگ ترامپ برای انتخابات میان‌دوره‌ای: کمپین تبلیغاتی ۱۰ میلیون دلاری برای سنای تگزاس
نیرو‌های یمنی مدعی بازپس‌گیری منطقه استراتژیک در میان تشدید درگیری‌ها با حوثی‌ها شدند
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
«نبرد هرمز» روز پنجاه و هشتم | گزارش درحال به روز رسانی
رونمایی بانک دی و صندوق توسعه فناوری‌های نوین از سوپر اپلیکیشن «نُوینو» در نمایشگاه اینوتکس
تأمین مالی زنجیره تولید در بانک ملی ایران ۴۰درصد افزایش یافت
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
تدوین پیش‌نویس قطعنامه اعضای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ارجاع پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت
موزه بانک صادرات ایران افتتاح شد
«آیدین» سه میلیون مدل هوش مصنوعی را در دسترس گذاشت
ظهور ایرانی با اعتمادبه‌نفس بیشتر پس از شش ماه جنگ با آمریکا
ضیا نبوی: هم کشتند، هم تصویر نجات دهنده از خودشان ساختند
آمریکا می‌خواهد بن‌بست در تنگه هرمز را مدیریت کند؛ ایران می‌خواهد آن را بشکند
آمریکا موقعیت نفتی خود در ونزوئلا را برای جلوگیری از رقیق‌سازی سهام ساختاردهی کرد
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
فروش اعتباری؛ راهكار فولاد مباركه برای رفع بحران نقدینگی قطعه‌سازان چگونه فولاد مبارکه زنجیره خودرو را سرپا نگه داشت؟
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
اقتصادنوین دست پر از الکامپ برگشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
پیشنهاد سردبیر
زندگی