چهارشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۴ 18 February 2026
سه‌شنبه ۰۷ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۳
کد خبر: ۱۱۰۴۲۸

القدس العربی: تنش با ایران، خاورمیانه را بی ثبات می کند

القدس العربی: تنش با ایران، خاورمیانه را بی ثبات می کند
روزنامه فرامنطقه‌ای «القدس العربی» هشدار داد هرگونه درگیری احتمالی میان ایران و آمریکا می‌تواند کل خاورمیانه را وارد مرحله‌ای تازه از بی‌ثباتی کند و پیامد‌هایی فراتر از یک رویارویی دوجانبه به همراه داشته باشد.

به گزارش روزنامه اینترنتی فراز، روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن در مقاله‌ای به قلم «عمر حمزوی» نویسنده مصری، با بررسی شرایط کنونی خاورمیانه نوشت: منطقه در یکی از خطرناک‌ترین مقاطع تاریخی خود قرار دارد و کشور‌های منطقه بر این باورند که هرگونه درگیری احتمالی میان تهران و واشنگتن، پیامد‌هایی فراتر از دو طرف داشته و می‌تواند عواقب وخیمی برای کل منطقه به همراه داشته باشد.

حمزوی تأکید کرد که خطرناک بودن وضعیت کنونی صرفاً به ماهیت احتمالی درگیری میان آمریکا و ایران مربوط نمی‌شود، بلکه به فراگیر بودن پیامد‌های آن بازمی‌گردد؛ پیامد‌هایی که می‌تواند توازن شکننده موجود را بر هم زده و تلاش‌های محدود برای مهار و مدیریت درگیری‌ها را با تهدید جدی مواجه کند.

او افزود: به همین دلیل، قدرت‌های تأثیرگذار منطقه‌ای از جمله مصر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، ترکیه و قطر با گزینه نظامی علیه ایران مخالف هستند و آن را قماری پرهزینه از نظر سیاسی، نظامی و اقتصادی می‌دانند که هیچ تضمین واقعی برای تحقق اهداف اعلام‌شده در پی ندارد.

این نویسنده مصری تصریح کرد: هرگونه حمله نظامی آمریکا به ایران، چه محدود و چه گسترده، به معنای عبور از خطوط قرمز نانوشته‌ای است که طی دهه‌ها روابط دو کشور را تنظیم کرده است. به گفته او، ویژگی اصلی این رابطه در سال‌های گذشته، تشدید حساب‌شده تنش، تعامل غیرمستقیم، اعمال تحریم‌ها و جنگ‌های نیابتی، و در عین حال تلاش دو طرف برای جلوگیری از رویارویی مستقیم نظامی بوده است؛ رویارویی‌ای که می‌تواند به‌سرعت از کنترل خارج شود.

حمزوی ادامه داد: آغاز یک حمله نظامی در چنین شرایطی به معنای عبور از منطق بازدارندگی متقابل و ورود به منطق رویارویی آشکار است؛ تغییری که مسیر و دامنه خشونت ناشی از آن کاملاً غیرقابل پیش‌بینی خواهد بود. به باور وی، در خاورمیانه چنین حمله‌ای نه به‌عنوان یک جنگ دوجانبه، بلکه به‌عنوان تلاشی برای تغییر اجباری توازن قدرت منطقه‌ای تلقی می‌شود.

او با اشاره به نفوذ منطقه‌ای ایران نوشت: حتی در صورت وارد شدن ضربه سنگین به ایران، این کشور دارای شبکه گسترده‌ای از متحدان در عراق، سوریه، لبنان و یمن است و پاسخ تهران احتمالا محدود به یک صحنه یا اهداف مستقیم آمریکا نخواهد بود، بلکه ماهیتی چندلایه و منطقه‌ای خواهد داشت.

به گفته این تحلیلگر، در چنین سناریویی کشور‌های همسایه، کریدور‌های انرژی، مسیر‌های ناوبری در خلیج فارس، دریای سرخ و حتی شرق مدیترانه در معرض خطرات بی‌سابقه قرار خواهند گرفت. از این منظر، قدرت‌های منطقه‌ای به‌خوبی درک می‌کنند که حمله نظامی، در‌های منطقه را به روی موج جدیدی از بی‌ثباتی می‌گشاید؛ آن هم در زمانی که برخی کشور‌ها به‌تازگی تلاش کرده‌اند کانال‌های گفت‌و‌گو و کاهش تنش را، از آشتی‌های خلیج فارس تا نزدیکی عربستان و ایران و کاهش قطب‌بندی در پرونده‌هایی مانند یمن و سوریه، احیا کنند.

حمزوی هشدار داد که هرگونه تشدید نظامی گسترده، این روند‌ها را تضعیف کرده و بازیگران منطقه‌ای را دوباره به اردوگاه‌های متخاصم بازمی‌گرداند؛ فضایی که یادآور قطب‌بندی شدید دهه گذشته است. او افزود: خاورمیانه دیگر توان تحمل ماجراجویی‌های نظامی بزرگ تحمیل‌شده از خارج را ندارد و هزینه جنگ‌ها اکنون به‌مراتب بیشتر از هر دستاورد احتمالی است.

در بخش دیگری از این تحلیل، نویسنده به موضع مصر اشاره کرد و نوشت: قاهره با توجه به درک عمیق از پیوستگی امنیت منطقه‌ای، نسبت به راه‌حل‌های نظامی با سوءظن می‌نگرد، به‌ویژه آنکه هرگونه درگیری می‌تواند امنیت دریای سرخ و کانال سوئز را تهدید کرده و پیامد‌های مستقیم اقتصادی و امنیتی به همراه داشته باشد.

حمزوی درباره عربستان سعودی و امارات متحده عربی نیز نوشت: این دو کشور، با وجود اختلاف‌نظر‌ها با ایران، در سال‌های اخیر به سمت مدیریت تنش حرکت کرده‌اند، چراکه جنگ منطقه‌ای با منافع اقتصادی و برنامه‌های توسعه‌ای آنها در تضاد است. وی افزود که ترکیه نیز نگران سرایت بی‌ثباتی به مرز‌های جنوبی و شرقی خود و پیامد‌های آن برای عراق، سوریه و امنیت داخلی است.

او همچنین قطر را بازیگری خاص توصیف کرد که با توجه به نقش میانجی‌گرانه و میزبانی پایگاه‌های آمریکا، به‌شدت نگران تبدیل شدن خاک خود به میدان درگیری مستقیم است و معتقد است تشدید نظامی، مسیر‌های دیپلماسی را مسدود می‌کند.

نویسنده در جمع‌بندی نوشت: وجه اشتراک کشور‌های منطقه، این باور فزاینده است که دیپلماسی و گفت‌و‌گو، هرچند کند و شکننده، همچنان کم‌هزینه‌تر و کم‌خطرتر از جنگی است که می‌تواند کل خاورمیانه را وارد مرحله‌ای تازه از هرج‌ومرج با پایانی نامعلوم کند.

ارسال نظر
captcha
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
گسترش همکاری های نفتی ایران و روسیه در نوزدهمین نشست مشترک
دادگاه مادورو در نیویورک به تعویق افتاد
زوج های شاغل با این سطح درآمد یارانه نمی گیرند
ثبات قیمت نفت در سایه مذاکرات ایران و آمریکا
رشد دوباره قیمت طلای جهانی
بیت کوین در انتظار محرک های تازه
پروژه اضطراری آبرسانی ایذه تصویب شد
زلنسکی: چرا فقط اوکراین باید امتیاز بدهد؟
رگبار باران در شمال غرب و غرب سواحل خزر
سازمان ملل: امیدواریم گفت و‌ گو‌های ایران و آمریکا سازنده
ونس: مذاکرات با ایران خوب پیش رفت
رسانه اسرائیلی: تل‌آویو نگران توافق هسته‌ای ایران و آمریکاست
توضیحات وزیر خارجه سوئیس درباره دیدار با عراقچی در ژنو
سفیر آمریکا در ناتو: ترامپ به دیپلماسی با ایران فرصت می دهد
ادعای تلگراف درباره توافق ایران و آمریکا بر عناصر بالقوه
«اردن بعدی است»؛ الحاق کرانه باختری وارد فاز جدید شد | «انتقال خاموش فلسطینیان»
الجزیره: دور سوم مذاکرات صلح اوکراین و روسیه در ژنو آغاز شد | شلیک موشک‌ها همزمان با گفت‌و‌گو‌ها
مقام سابق اسرائیلی: طرح ترامپ برای کوچ ساکنان غزه شکست خورد
سرکنسول ایران در اربیل: ایران با عزت و اقتدار وارد مذاکرات با آمریکا شده است
آمار AFC از دیدار الغرافه - تراکتور
مرشایمر: ترامپ در بن‌بست دیپلماتیک | جنگ با ایران پایان خوشی برای آمریکا ندارد
عارف در مراسم چهلم شهدای حوادث دی‌ماه: همبستگی ملی اولویت است
پزشکیان: رویکرد دولت مردمی‌سازی اداره کشور است
رئیس اتاق بازرگانی البرز: پیوند دانشگاه و صنعت، رمز توسعه پایدار
سی‌ان‌ان: در مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا پیشرفت ملموسی حاصل شد
علی لاریجانی: فشار‌های غرب نتوانسته همکاری‌های ایران و روسیه را متوقف کند
ایالات متحده آمریکا از سرگیری آزمایش‌های هسته‌ای بدون انفجار‌های جوی
شایعه کناره‌گیری نوری المالکی از نخست‌وزیری را تکذیب شد
نتانیاهو: بن زاید حتی فراتر از خواسته‌های ما عمل کرد
پیشنهاد سردبیر
زندگی