۳۰ مهر ۱۴۰۵ ۰۰:۰۵
جمعه ۰۱ اسفند ۱۴۰۴ - ۱۹:۰۶
کد خبر: ۱۱۱۶۴۴
حکم ۶ به ۳ قضات: رئیس‌جمهور نمی‌تواند به طور یکجانبه تعرفه‌های جهانی وضع کند

دیوان عالی آمریکا تعرفه‌های گسترده ترامپ را لغو و «غیرقانونی» اعلام کرد

دیوان عالی آمریکا تعرفه‌های گسترده ترامپ را لغو و «غیرقانونی» اعلام کرد
دیوان عالی ایالات متحده در حکمی مهم اعلام کرد که دونالد ترامپ با اتکا به قانون اختیارات اقتصادی اضطراری بین‌المللی (IEEPA) نتوانسته اختیارات قانونی لازم برای اعمال برخی تعرفه‌های گسترده تجاری را کسب کند؛ تصمیمی که می‌تواند نه تنها بخش بزرگی از سیاست اقتصادی دولت فعلی آمریکا را تغییر دهد، بلکه پیامد‌هایی قابل توجه برای تجارت جهانی، شرکت‌های واردکننده و روابط اقتصادی میان واشنگتن و شرکای تجاری‌اش داشته باشد.

حکم ۶ به ۳ قضات، سیاست تعرفه‌ای دوران دوم ریاست‌جمهوری را زیر سؤال برد

دیوان عالی قدرت اعمال تعرفه را محدود اعلام کرد

به گزارش روزنامه اینترنتی فراز ، دیوان عالی آمریکا با اکثریت ۶ رأی موافق در برابر ۳ رأی مخالف رأی داد که قانون IEEPA به رئیس‌جمهور اجازه نمی‌دهد تعرفه‌های گسترده تجاری را وضع کند و آن را فراتر از اختیار اجرایی دانست. قاضی جان رابرتز، رئیس دیوان عالی، در بخش‌هایی از رأی خود تأکید کرد متن قانون IEEPA هیچ اشاره‌ای به اختیارات تعرفه‌ای ندارد و اگر کنگره قصد واگذاری چنین قدرتی را داشته باشد باید آن را صریحاً درج کند؛ امری که تاکنون انجام نشده است.

سه قاضی محافظه‌کار از جمله برت کاوانا، کلارنس توماس و ساموئل آلیتو با این نظر مخالفت کردند و هشدار دادند که این تصمیم می‌تواند پیامد‌های پیچیده‌ای در سیاست‌های تجاری آمریکا به همراه داشته باشد.

تعرفه‌های ترامپ و قانون IEEPA

در سال‌های اخیر، دولت آمریکا با استناد به قانون IEEPA مجموعه‌ای از تعرفه‌های تجاری گسترده را علیه کالا‌ها و شرکای تجاری مختلف وضع کرده بود. این تعرفه‌ها شامل عوارض «متقابل» بر کالا‌های وارداتی از کشورهایی، چون چین، مکزیک و کانادا می‌شد و دولت مدعی بود که این اقدامات در واکنش به نابرابری‌های تجاری، جریان قاچاق مواد مخدر و حمایت از تولید داخلی اتخاذ شده‌اند.

با این حال، منتقدان حقوقی و اقتصاددانان گفته بودند که IEEPA اصولاً برای واکنش به تهدید‌های اضطراری تنظیم شده و نمی‌تواند به تنهایی مبنای اعمال تعرفه‌های گسترده تجاری باشد. این دیدگاه نهایتاً در دیوان عالی تأیید شد.

پیامد‌ها برای تجارت و اقتصاد آمریکا

قضات دیوان عالی کشور اشاره کردند که تصمیم اخیر ممکن است بر عوارضی که تا کنون جمع‌آوری شده‌اند تأثیر بگذارد، اما درباره اینکه آیا وجوه دریافتی باید بازپرداخت شوند اظهارنظر نکردند.

تحلیلگران اقتصادی پیش‌تر نسبت به اثرات لغو تعرفه‌ها هشدار داده بودند، از جمله احتمال کاهش درآمد‌های دولت آمریکا، چرا که بخش بزرگی از درآمد‌های تعرفه‌ای سال گذشته به عوارض وضع‌شده تحت این قانون تعلق داشت.

همچنین گفته شده که کاهش این تعرفه‌ها ممکن است فشار تورمی بر مصرف‌کنندگان آمریکایی را در برخی کالا‌های وارداتی کاهش دهد، اگرچه جزئیات دقیق اقتصادی به متغیر‌های بازار و سیاست‌های بعدی دولت بستگی دارد.

چشم‌انداز سیاست تجارت جهانی

این حکم که در یک دوره حساس اقتصادی و سیاسی صادر شده، نشان‌دهنده محدودیت در استفاده از ابزار‌های اجرایی یک‌جانبه برای تنظیم تجارت جهانی است. از منظر تحلیلگران، این تصمیم می‌تواند زمینه را برای مذاکرات تجاری گسترده‌تر، بازنگری در قانون‌گذاری مربوط به تجارت و تقویت نقش کنگره در تنظیم مسائل اقتصادی فراهم کند؛ موضوعی که در دوران اخیر بار‌ها محل مناقشه بوده است.

در کنار این، دولت آمریکا اعلام کرده است که می‌تواند از قوانین دیگر و فرایند‌های تحقیقاتی برای اعمال تعرفه استفاده کند، اما دامنه چنین اقداماتی به دلیل محدودیت‌های قانونی کمتر از آن خواهد بود که قانون IEEPA پیشتر شاهد آن بود.

آن سوی تیترها | اختیارات قانونی vs. سیاست اجرایی

این حکم نه فقط یک نبرد تجاری، بلکه بازنگری جدی در مرز اختیار میان قوه مجریه و قانون‌گذاری است. کنگره، طبق قانون اساسی آمریکا، حق وضع مالیات و تعرفه دارد و قضات عالی‌ترین دادگاه کشور بار دیگر آن را تأکید کردند.

بازتاب جهانی:

بازارهای جهانی، از جمله چین، اروپا و آمریکا، به این تصمیم واکنش نشان داده‌اند و تحلیل‌گران می‌گویند سطح نامعلومی از اطمینان در سیاست‌های تجارت جهانی بازگشته است.

اقتصاد و مصرف‌کننده:

آمارها نشان می‌دهند تعرفه‌های ترامپ موجب افزایش فشار بر مصرف‌کنندگان آمریکایی شده؛ لغو آنها می‌تواند در کوتاه‌مدت به کاهش هزینه واردات کمک کند.

بازارهای آمریکا با انتشار خبر لغو تعرفه‌ها، روند صعودی را تجربه می‌کنند

اندی هیرشفلد: بازارهای آمریکا با رد تعرفه‌های ترامپ توسط دیوان عالی این کشور، روند صعودی را در پیش گرفته‌اند.

شاخص نزدک در معاملات ظهر امروز ۱ درصد، شاخص S&P 500 0.6 درصد و شاخص میانگین صنعتی داو جونز ۰.۳ درصد افزایش یافته است. این افزایش تا ساعت ۱۱:۰۰ صبح به وقت نیویورک (۱۶:۰۰ به وقت گرینویچ) ادامه دارد.

قیمت طلا که در شرایط عدم قطعیت اقتصادی یک سرمایه‌گذاری امن محسوب می‌شود، پس از تصمیم دادگاه عالی ۱.۵ درصد افزایش یافته است

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
دیپلماسی انجماد و تله حقوقی اسنپ‌بک؛ بازخوانی معماری صلح اوکراین در سایه تجارب یالتا و مینسک
معمای آماری در تنگه هرمز؛ چرا آرامش روی کاغذ با اضطراب بازار همخوان نیست؟
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
به گفته آنکارا، ترکیه، قطر، پاکستان و اندونزی توافق‌نامه همکاری دفاعی امضا کردند
کالابرگ یا کوپن؟ کدام کمک بیشتری به مردم می‌کند؟
زور افزایش درآمد به هزینه‌ها نرسید | کاهش سود زیرمجموعه پتروشیمی آبادان با وجود افزایش درآمد‌ها
آزمون بازدارندگی در ریاض؛ پدافند فرامنطقه‌ای در آسمان شبه‌جزیره
رشد درآمد بانک پارسیان فراتر از نقدینگی | تراز مالی از منفی به مثبت رسید
سوءاستفاده از تجمعات شبانه برای دفاع از رسایی یا حمله به دستگاه قضا درست نیست
تلاش واشنگتن برای افزایش تولید گازوئیل همزمان با اوج‌گیری قیمت‌ها
هشدار صریح محسنی‌اژه‌ای به متهم پرونده تراستی‌ها: ادعای ریسک نکنید، از سود‌های کلان‌تان بگویید
چه کسی ترمز استیضاح وزیر کار را کشید؟ استیضاح احمد میدری در هیأت رییسه مجلس بلاتکلیف است!
زینی‌وند: اولویت دستگاه دیپلماسی پیشگیری از تحمیل جنگ جدید است؛ آمادگی کامل برای دفاع از کشور داریم
عراق گذرگاه مرزی شیب با ایران را برای بررسی امنیتی بست
گلوی تولید زیر تیغ تورم | تولید ۱۱۷ درصد گران‌تر شد
اجرای طرح «تأمین‌رفاه» بانک رفاه کارگران آغاز شد
نتانیاهو برنامه‌ریزی حمله‌ای گسترده به ایران را داشت، اما ترامپ مانع آن شد
بازگشت گازوئیل روسیه به ترکیه و برزیل پس از لغو ممنوعیت صادرات
افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی‌های مربوط به عرضه در خاورمیانه
وعده عاصم منیر درباره بازگشایی مرزهای ایران و پاکستان محقق نشد | گمرک پاکستان همچنان بسته است
رشد شش‌برابری شاخص هم‌وزن؛ سهام کوچک بورس تهران پیشتاز شدند
پزشکیان: آمریکا پیش از مذاکره باید تهدیدها و تحریم‌ها را بردارد
بسنت بار دیگر برای فروپاشی اقتصاد ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؛ وعده قبلی محقق نشد
سرلشکر ایزدی: کنترل عملیاتی تنگه هرمز تا زمانی که ایران بخواهد ادامه دارد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
فرانسه محدودیت‌های منع آمدوشد را گسترش می‌دهد
قالیباف در دیدار با عاصم منیر: آمریکا فقط با اجرای شروط هفت‌گانه می‌تواند اعتماد ایران را جلب کند
مذاکره مالکان ۲۱ کشتی با ایران برای خروج از فهرست سیاه تنگه هرمز
مهرداد اخلاقی با حکم رئیس‌جمهور سکان‌دار وزارت دفاع شد
لیست سیاه تنگه هرمز به ۱۲۲ شناور رسید؛ موج تازه برخورد با کشتی‌های متخلف
نقشه نیلی نتانیاهو | ادعای اتحاد راهبردی امارات و اسرائیل علیه ایران
کاهش قیمت نفت به دنبال تعلیق تحریم‌های روسیه توسط ترامپ
کشته شدن دست‌کم ۱۸ نفر در حمله انصار الله به اردوگاه نظامی دولت یمن در شبوه
دردسر پالایشگاه‌های آسیایی و چالش تولیدکنندگان نفت خاورمیانه به دلیل هزینه‌های سرسام‌آور حمل‌ونقل
هشدار قطر درباره به اوج نرسیدن شوک‌های انرژی ناشی از جنگ علیه ایران
حمله به پادگان «العلم» در شبوه | العربی از ۵۳ کشته و ۲۰۰ زخمی خبر داد
تکذیب ادعای رد درخواست دیدار عاصم منیر از سوی محسن رضایی
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
انتقاد شدید ترامپ از زلنسکی پس از حمله بزرگ اوکراین به روسیه
در آستانه پایان انقلاب کوبا؛ جهان یکی از بازیگران برهم‌زننده نظم موجود را از دست می‌دهد
شارژ اعتبار جدید کالابرگ تا پایان مهر | فرصت ثبت درخواست برای جاماندگان در آبان
در قبال ایران، اپوزیسیون اسرائیل حتی از نتانیاهو جنگ‌طلب‌تر است
پیشنهاد سردبیر
زندگی