۳۰ تير ۱۴۰۵ ۱۰:۳۹
چهارشنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۵ - ۰۸:۱۹
کد خبر: ۱۱۳۱۱۵

خاورمیانه؛ آیا بحران ایران، تیشه به ریشه جایگاه جهانی آمریکا می‌زند؟

فارن پالیسی: دنیا فقط چهار قدرت بزرگ دارد!
نشریه «فارن پالیسی» در تحلیل جدید خود، فضای بحرانی کنونی را فراتر از یک تنش معمولی ارزیابی کرده و آن را آزمونی برای «قدرت‌های بزرگ» جهان می‌داند. در حالی که برندن سیمز، مدیر مرکز ژئوپلیتیک کمبریج، استدلال می‌کند که تنها چهار قدرت واقعی در جهان امروز باقی مانده‌اند، یادداشت‌های مرتبط با این موضوع در همان نشریه، بحرانِ تقابل با ایران را به عنوان احتمالی‌ترین «بزرگ‌ترین شکست» برای دونالد ترامپ معرفی می‌کنند. این تحلیل نشان می‌دهد که مدیریتِ بحران ایران، اکنون به شاخصِ اصلیِ سنجشِ توانمندیِ آمریکا به عنوان یک قدرتِ بزرگِ جهانی تبدیل شده است.

به گزارش روزنامه اینترنتی فراز به نقل از فارین پالیسی، در دوران جدید رقابت قدرت‌های بزرگ، شناسایی رقبا امری حیاتی محسوب می‌شود، اما همواره صحبت کردن درباره قدرت‌های بزرگ آسان‌تر از تعریف دقیق آنها بوده است. اختلافات بر سر جایگاه قدرت‌های بزرگ و به‌ویژه اینکه کدام قدرت در رده «بزرگ‌ترین» جای می‌گیرد، مشخصه اصلی سیستم سیاسی امروز ماست؛ موضوعی که در دوران‌های گذشته نیز به همین شکل وجود داشته است. در شرایط کنونی، نه تعریفی پذیرفته‌شده و عمومی از آنچه یک قدرت بزرگ را تشکیل می‌دهد وجود دارد و نه اجماعی بر سر پرسش‌های اساسی مانند اینکه چه تعداد از این قدرت‌ها در جهان امروز حضور دارند، دیده می‌شود.

با این وجود، می‌توان قدرت‌های بزرگ را با تکیه بر مجموعه‌ای از ویژگی‌های مشترک از سایر بازیگران تشخیص داد. تحلیل دقیق این ویژگی‌ها آشکار می‌سازد که تنها چهار قدرت بزرگ در دنیای امروز وجود دارند. نکته قابل تأمل اینجاست که این چهار قدرت، لزوماً همان‌هایی نیستند که در نگاه اول انتظارش را دارید. این ارزیابی نشان می‌دهد که در فضای متلاطم ژئوپلیتیک کنونی، بسیاری از بازیگرانی که خود را در تراز قدرت‌های بزرگ می‌بینند، در واقعیت فاقد شاخص‌های لازم برای این عنوان هستند و این واقعیت، معادلاتِ جهانی را پیچیده‌تر از پیش می‌کند.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
پیشنهاد سردبیر
زندگی