۱۵ شهريور ۱۴۰۵ ۲۰:۳۶
سه‌شنبه ۲۶ خرداد ۱۴۰۵ - ۰۸:۴۶
کد خبر: ۱۱۳۳۹۶

دسترسی ایران به ۳۰۰ میلیارد دلار سرمایه برای بازسازی تحت توافق با آمریکا؛ بودجه‌ای از سوی کشور‌های حاشیه خلیج فارس

آزاد سازی ۳۰۰ میلیارد دلار دارایی های بلوکه شده ایران
جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، روز دوشنبه اعلام کرد که اگر ایران به تعهدات خود پایبند باشد، می‌تواند تا ۳۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری از سوی همان کشور‌های حوزه خلیج فارس که در طول بیش از سه ماه جنگ، هدف حملات پهپادی و موشکی تهران قرار گرفته بودند، جذب کند.

به گزارش نیویورک پست، جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور، روز دوشنبه در گفت‌و‌گو با شبکه «سی‌بی‌اس» در پاسخ به این پرسش که آیا تفاهم‌نامه‌ای که روز یکشنبه به‌صورت الکترونیکی امضا شد، اجازه تشکیل «صندوق بازسازی ۳۰۰ میلیارد دلاری» را می‌دهد، گفت: «این نوعی از منابع است که آنها می‌توانند به آن دسترسی داشته باشند؛ منابعی که توسط ائتلاف ساحل خلیج فارس تأمین می‌شود، به شرط آنکه آنها به سهم خود از تعهدات پایبند باشند.»

اگرچه معاون رئیس‌جمهور تصریح کرد که این بودجه -که برای بازسازی ایران در نظر گرفته شده- تنها در صورت برآورده شدن الزامات خاص از سوی ایران پرداخت خواهد شد، اما منتقدان همچنان شکاک هستند؛ چرا که متن این تفاهم‌نامه هنوز منتشر نشده و ایران نیز شرایط پیوست‌شده به این وجوه را تأیید نکرده است.

ونس گفت: «ما قطعاً از سرمایه‌گذاری کشور‌های حوزه خلیج فارس در بازسازی ایران استقبال می‌کنیم، اما تنها در صورتی که ایران برنامه هسته‌ای خود را پایان دهد، ذخایر مواد غنی‌شده‌اش را متوقف کند و واقعاً برای یک رژیم بازرسی و نظارتی که به مردم آمریکا اطمینان دهد که هرگز به سلاح هسته‌ای دست نخواهند یافت، آغوش باز کند.»

معاون رئیس‌جمهور همچنین به شان هنیتی از شبکه «فاکس‌نیوز» تأکید کرد که «ایرانی‌ها تا زمانی که رفتار خود را اصلاح نکنند، حتی یک سکه هم دریافت نخواهند کرد» و افزود: «آن‌ها هرگز حتی یک سکه از پول مالیات‌دهندگان آمریکایی دریافت نخواهند کرد. هرگز. تمام. حتی نزدیک به آن هم نیست.»

لیندزی گراهام، سناتور جمهوری‌خواه از کارولینای جنوبی، با ابراز بدبینی نسبت به این تفاهم‌نامه و پرداخت احتمالی کلان به ایران، روز جمعه در پلتفرم «ایکس» نوشت: «ایده صندوق بازسازی ۳۰۰ میلیارد دلاری، با توجه به کسانی که در ایران قدرت را در دست دارند، کاملاً بی‌ربط و دور از واقعیت به نظر می‌رسد. این کار شبیه به اجرای طرح مارشال برای آلمان است، در حالی که نازی‌ها هنوز قدرت را در دست دارند.»

تا روز دوشنبه، این سناتور تندرو اعلام کرد که انتظار دارد دولت ترامپ متن تفاهم‌نامه را منتشر کند تا او مجبور نباشد به «گزارش‌های تبلیغاتی ایران» تکیه کند. گراهام گفت: «اگر فرض را بر این بگیریم که متن تفاهم‌نامه واقعاً همان چیزی است که کاخ سفید ادعا می‌کند، پیشنهادی که معاون رئیس‌جمهور و دولت ترامپ برای پایان دادن به درگیری با ایران ارائه کرده‌اند، برای منطقه تحول‌آفرین خواهد بود و دستاوردی بزرگ محسوب می‌شود که به صلحی گسترده‌تر منجر خواهد شد.»

هنگامی که ایالات متحده و اسرائیل در ۲۸ فوریه به ایران حمله کردند، ایران با شلیک به همسایگان خود در خلیج فارس، از جمله امارات، قطر، اردن، کویت و عربستان سعودی –که میزبان تأسیسات نظامی آمریکا هستند– دست به تلافی زد. اگرچه متن این توافق هنوز منتشر نشده، اما این گشایش دیپلماتیک با هدف بازگرداندن وضعیت به شرایط پیش از آغاز جنگ طراحی شده است؛ به این معنا که تنگه هرمز بازگشایی شود و محاصره دریایی آمریکا پایان یابد. مذاکرات پیچیده‌تر پیرامون مسائل هسته‌ای نیز قرار است در آینده انجام شود.

«رفتار مانند یک کشور عادی»

صندوق بازسازی، یکی از چندین جزئیاتی است که این هفته از تفاهم‌نامه ایران و آمریکا که روز یکشنبه به‌صورت الکترونیکی و پشت در‌های بسته امضا شد، به بیرون درز کرده است. یک مقام ارشد آمریکایی روز دوشنبه گفت: «ایران همچنین می‌تواند در صورت انجام یک کار ساده، یعنی رفتار مانند یک “کشور عادی”، از کاهش تحریم‌ها، بازگشت به اقتصاد جهانی و آزادسازی میلیارد‌ها دلار از دارایی‌های مسدودشده‌اش بهره‌مند شود.»

این مقام افزود: «هرچه آنها بیشتر مانند یک کشور عادی رفتار کنند و بیشتر نشان دهند که مایل به همکاری به عنوان یک شریک خوب هستند، ما نیز مایل خواهیم بود در باز کردن اقتصاد آنها و کاهش تحریم‌هایی که این توافق در نظر گرفته، فوق‌العاده سخاوتمند باشیم.»

به‌طور مشخص، تهران همچنین از کاهش مشروط و مرحله‌ای تحریم‌ها، لغو محاصره دریایی که به ایران اجازه می‌دهد خسارت ۱۴ میلیارد دلاری ماهانه ناشی از عملیات آمریکا را جبران کند، و بازگشت میلیارد‌ها دلار دارایی مسدودشده بهره‌مند خواهد شد. در مقابل، آمریکا نیز به رعایت نقاط عطفِ اعلام‌نشده در زمینه خلع سلاح هسته‌ای و احتمالاً دست کشیدن ایران از حمایت از گروه‌های نیابتی تروریستی مانند حماس و حزب‌الله دست خواهد یافت.

آمریکا همچنین یکی از مهم‌ترین اهرم‌های فشار خود را از دست خواهد داد: «کنترل شدید بر اقتصاد ایران». مقام دوم آمریکایی با اشاره به تلاش‌های وزارت خزانه‌داری برای فشار بر ایران گفت: «محاصره در ایجاد خفقان مالی برای آنها فوق‌العاده مؤثر بود. فشار اقتصادی نیز بر آنها بسیار اثرگذار بود و ما این را در همه جا دیدیم. فکر می‌کنم همین امر ما را به این گفت‌و‌گو‌ها رساند.»

منابع منطقه‌ای روز دوشنبه به «نیویورک‌پست» گفتند که ایران پس از ۳.۵ ماه جنگ و ۶۳ روز محاصره دریایی بنادرش، همچنان به دنبال راهی برای دریافت سریع منابع مالی است. اینجاست که «دارایی‌های مسدودشده» اهمیت پیدا می‌کنند. در حالی که سایر بخش‌های توافق –مانند کاهش تحریم‌ها– هفته‌ها تا ماه‌ها زمان می‌برد تا جزئیات فنی آن حل‌وفصل شود، آزادسازی دارایی‌ها می‌تواند تسکین فوری‌تری فراهم کند.

مقامات آمریکایی گفتند که این آزادسازی می‌تواند تقریباً بلافاصله و به‌محض اینکه تهران به نقاط عطفِ اعلام‌نشده خاصی دست یابد، اعطا شود.

در همین حال، یک منبع منطقه‌ای به «نیویورک‌پست» گفت که تهران در حال همکاری با عمان است تا در هفته جاری، یک سیستم «کارمزد» اجباری برای «پهلوگیری، بیمه و سایر خدمات جانبی» ایجاد کند که قصد دارد پس از پایان دوره ۶۰ روزه مذاکرات، آن را اعمال کند. ایران در ابتدا می‌خواست برای تردد از تنگه هرمز «عوارض» دریافت کند و مدعی بود که این آب‌ها جزو آب‌های سرزمینی اوست، اما این ایده توسط دولت ترامپ رد شد، چرا که ناقض قوانین بین‌المللی بود. سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، «اسماعیل بقایی»، این تلاش برای دریافت کارمزد را به‌عنوان هزینه‌ای برای «حفظ محیط زیست» توسط ایران و عمان توصیف کرد، اما منتقدان آن را راهی برای دور زدن ممنوعیت عوارض و دریافت هزینه برای دسترسی به تنگه می‌دانند.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
تداوم فشار‌های اقتصادی آمریکا بر ایران و چالش‌های تهران در تنگه هرمز
زمستان امسال کمبود گاز ۶۰ درصدی داریم! | ناترازی بنزین تنها با افزایش قیمت حل نمی‌شود | ده سازمان دیگر مثل «سازمان بهینه‌سازی انرژی» ایجاد شود، مسئله بدتر می‌شود که بهتر نمی‌شود! | وزارت نیرو آدرس غلط می‌دهد | ۸۰ درصد چاه‌های گازی کشور، در نیمه دوم عمر خود هستند
شاخص محیط کسب‌وکار رکورد ۸ ساله را شکست | قم، بهترین استان برای کسب و کار
تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای تغییر نقشه‌های جهانی
جنگ نفتکش‌ها میان ایران و آمریکا: این منازعه طولانی به کجا می‌انجامد؟
سلاجقه: امیدواریم مجوز میدان نفتی سهراب برگردد؛ کارشناس محیط زیست پروژه هورالعظیم، صلاحیت و سواد لازم را ندارد
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
افزایش سرمایه ۲۲.۵ درصدی «ونوین» ثبت شد
شعب بانک تجارت تا پایان شهریورماه از ساعت ۰۷:۰۰ تا ۱۳:۰۰ به مشتریان خدمت‌رسانی می‌کنند
فراخوان نخستین رویداد هنری بانک دی
۵ ربع‌سکه بهار آزادی به برندگان قرعه‌کشی سان در الکامپ رسید
پشتوانه‌ای برای روزهای پیش‌بینی‌نشده
‌سایپا از مرز تولید روزانه ۶۰۰ خودروی کامل عبور کرد/ آغاز تولید عبور مستقیم هم‌زمان با تکمیل خودروهای ناقص
اتصال حساب‌های وکالتی بانک ملی ایران به «معاملات برخط برق» در بورس انرژی
اوپک‌پلاس سیاست تولید نفت خود را در نشست یکشنبه بدون تغییر نگه می‌دارد
سرنوشت صد‌ها نفر در منطقه مرزی نابودشده چین همچنان نامشخص است
پیام مدیرعامل بانک صادرات ایران به مناسبت هفتاد وپنجمین سالروز تأسیس بانک
مدیرعامل شفادارو مطرح کرد: رشد ۴۱ درصدی تولید و افزایش سهم بازار شفادارو در سال گذشته/ افزایش سهم بازار هلدینگ پس از ۱۴ سال روند کاهشی
جهان توسط قلدران و دیکتاتور‌ها به پرتگاه رانده می‌شود، اما راهی به سوی آینده‌ای روشن‌تر وجود دارد
اولین اقدام مالی بزرگ ترامپ برای انتخابات میان‌دوره‌ای: کمپین تبلیغاتی ۱۰ میلیون دلاری برای سنای تگزاس
نیرو‌های یمنی مدعی بازپس‌گیری منطقه استراتژیک در میان تشدید درگیری‌ها با حوثی‌ها شدند
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
«نبرد هرمز» روز پنجاه و هشتم | گزارش درحال به روز رسانی
رونمایی بانک دی و صندوق توسعه فناوری‌های نوین از سوپر اپلیکیشن «نُوینو» در نمایشگاه اینوتکس
تأمین مالی زنجیره تولید در بانک ملی ایران ۴۰درصد افزایش یافت
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
تدوین پیش‌نویس قطعنامه اعضای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ارجاع پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت
موزه بانک صادرات ایران افتتاح شد
«آیدین» سه میلیون مدل هوش مصنوعی را در دسترس گذاشت
ظهور ایرانی با اعتمادبه‌نفس بیشتر پس از شش ماه جنگ با آمریکا
ضیا نبوی: هم کشتند، هم تصویر نجات دهنده از خودشان ساختند
آمریکا می‌خواهد بن‌بست در تنگه هرمز را مدیریت کند؛ ایران می‌خواهد آن را بشکند
آمریکا موقعیت نفتی خود در ونزوئلا را برای جلوگیری از رقیق‌سازی سهام ساختاردهی کرد
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
فروش اعتباری؛ راهكار فولاد مباركه برای رفع بحران نقدینگی قطعه‌سازان چگونه فولاد مبارکه زنجیره خودرو را سرپا نگه داشت؟
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
اقتصادنوین دست پر از الکامپ برگشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
پیشنهاد سردبیر
زندگی