۱۵ شهريور ۱۴۰۵ ۱۸:۴۹
پنجشنبه ۰۴ تير ۱۴۰۵ - ۰۸:۰۸
کد خبر: ۱۱۳۶۶۷

وزیر خزانه‌داری آمریکا از توافق ترامپ با ایران دفاع کرد؛ رفع تحریم‌ها «تصمیمی هوشمندانه» بود

وزیر خزانه‌داری آمریکا از توافق ترامپ با ایران دفاع کرد؛ رفع تحریم‌ها «تصمیمی هوشمندانه» بود
وزیر خزانه‌داری ایالات متحده با دفاع از توافق دولت دونالد ترامپ با ایران گفت لغو تحریم‌ها برای اجازه دادن به تهران جهت کسب میلیارد‌ها دلار درآمد نفتی، اقدامی منطقی برای بازگرداندن وضعیت به شرایط پیش از جنگ بوده است. با این حال، منتقدان در آمریکا و اسرائیل می‌گویند این توافق امتیاز‌های اصلی را پیشاپیش در اختیار ایران قرار داده است.

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، روز چهارشنبه از توافق دولت دونالد ترامپ با ایران دفاع کرد و گفت لغو تحریم‌ها برای اجازه دادن به تهران جهت کسب میلیارد‌ها دلار درآمد نفتی به منظور بازگرداندن وضعیت به شرایط پیشین، اقدامی هوشمندانه بوده است.

بسنت در گفت‌وگویی با شبکه CNBC گفت: «ما فشار حداکثری داشتیم، سپس عملیات اپیک فیوری را داشتیم، بعد از آن فشار اقتصادی را داشتیم و در نهایت محاصره را اعمال کردیم؛ و به همین ترتیب بود که ایرانی‌ها را پای میز مذاکره آوردیم.»

(توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ موسوم به برنامه جامع اقدام مشترک نیز ایران را به میز مذاکره آورد، اما با محدودیت‌های قابل راستی‌آزمایی بر برنامه هسته‌ای این کشور.)

تفاهم‌نامه میان آمریکا و ایران که در صورت تداوم می‌تواند به ماه‌ها جنگ پایان داده باشد، برای ایران کاهش فوری تحریم‌ها را فراهم می‌کند و همچنین تعهدی برای تدوین برنامه‌ای در چارچوب توافق نهایی در نظر گرفته است که بر اساس آن صد‌ها میلیارد دلار منابع مالی برای بازسازی در اختیار این کشور قرار گیرد؛ منابعی که قرار است توسط «شرکای منطقه‌ای» نامشخص تأمین شود.

اما برای منتقدان در اسرائیل و ایالات متحده، از جمله برخی اعضای حزب جمهوری‌خواه رئیس‌جمهور ترامپ، این توافق نمونه‌ای از «هنر معامله» محسوب نمی‌شود.

ادوارد فیشمن، کارشناس تحریم‌ها و جنگ مالی در شورای روابط خارجی، گفت: «اگر همه امتیاز‌های خود را از همان ابتدا بدهید و طرف مقابل مجبور نباشد چیزی ارائه کند، فکر می‌کنم خود توافق گویای همه چیز است.»

با این حال، بسنت تلاش کرد از رویکرد دولت در قبال ایران دفاع کند. او گفت: «ما تغییر رژیم نداشتیم، اما رژیم را تغییر دادیم.»

در حالی که درست است افرادی که اکنون در قدرت در تهران هستند همان کسانی نیستند که پیش از جنگ در قدرت بودند، کارشناسان می‌گویند رهبران جدید کشور حتی از پیشینیان خود نیز قاطع‌تر و کم‌احتیاط‌تر هستند. بخشی از این مسئله به موقعیت تقویت‌شده تهران در تنگه هرمز مربوط می‌شود.

(کریس رایت، وزیر انرژی آمریکا که برای لحظاتی جای بسنت را در توضیح موضوع گرفت، روز چهارشنبه گفت: «ایران در آینده توانایی بستن تنگه هرمز را نخواهد داشت.»)

ایران و عمان اکنون در حال بررسی این هستند که چگونه جریان‌های آینده کشتیرانی در یکی از مهم‌ترین گلوگاه‌های دریایی جهان مدیریت خواهد شد. چنین اهرم فشاری پیش از ماه فوریه وجود نداشت. عبور کشتی‌ها از این تنگه به‌آرامی در حال بازیابی است، اما هنوز به سطح پیش از جنگ نرسیده است؛ همان‌طور که قیمت نفت و قیمت سوخت نیز هنوز به سطوح پیشین بازنگشته‌اند.

فیشمن گفت: «دولت ترامپ در واقع به ایران پول می‌دهد تا اجازه دهد کشتی‌ها از تنگه هرمز عبور کنند. این تفاوت اصلی با سال ۲۰۱۵ است.»

او با اشاره به توافق دوران باراک اوباما که برنامه هسته‌ای ایران را محدود و در مقابل کاهش محدودی از تحریم‌ها ارائه کرد، افزود: «فکر نمی‌کنم ما بازی خورده باشیم؛ فکر می‌کنم ما مجبور شدیم.»

بسنت در ادامه اظهارات خود به موضوع تقویت دلار آمریکا نیز پرداخت؛ موضوعی که برای اغلب وزیران خزانه‌داری قابل درک است، اما نه برای کسانی که برای ترامپ کار می‌کنند، چرا که او سال‌ها از تضعیف ارزش دلار سخن گفته است.

بسنت گفت: «برتری دلار ضروری است.» این در حالی است که واقعیت آن است که سلطه دلار در حال کاهش است. چین، روسیه و ایران به طور فزاینده‌ای به سمت انجام معاملات غیردلاری حرکت کرده‌اند؛ نه تنها برای دور زدن تحریم‌های مالی آمریکا بلکه برای جایگزین کردن دلار به عنوان وسیله مبادله جهانی. آنها هنوز به این هدف نرسیده‌اند، اما دلار در حال تضعیف است. این موضوع می‌تواند برای ایالات متحده مشکل‌ساز باشد اگر بخواهد همچنان از تحریم‌ها و جنگ مالی به عنوان یک سلاح استفاده کند؛ ابزاری که از دهه ۱۹۹۰ به طور فزاینده‌ای به کار گرفته است، هرچند هنوز تهدیدی وجودی محسوب نمی‌شود.

اما مشکل بزرگ‌تر این است که دولت ترامپ و خود بسنت با توافقی اولیه موافقت کرده‌اند که تقریباً همه مشوق‌ها را به تهران می‌دهد و ابزار‌های فشار واقعی اندکی باقی می‌گذارد. ترامپ تمایلی به آغاز دوباره جنگ در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای آمریکا ندارد، اما به نظر می‌رسد حاضر است امتیاز‌های زیادی واگذار کند.

فیشمن گفت: «فکر می‌کنم ترتیب مراحل همه چیز را نشان می‌دهد. در سال ۲۰۱۵ ایران هیچ تخفیف تحریمی دریافت نکرد تا زمانی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی آن را تأیید کرد. این بار همه کاهش تحریم‌ها از همان ابتدا ارائه شده است.»

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
تداوم فشار‌های اقتصادی آمریکا بر ایران و چالش‌های تهران در تنگه هرمز
زمستان امسال کمبود گاز ۶۰ درصدی داریم! | ناترازی بنزین تنها با افزایش قیمت حل نمی‌شود | ده سازمان دیگر مثل «سازمان بهینه‌سازی انرژی» ایجاد شود، مسئله بدتر می‌شود که بهتر نمی‌شود! | وزارت نیرو آدرس غلط می‌دهد | ۸۰ درصد چاه‌های گازی کشور، در نیمه دوم عمر خود هستند
شاخص محیط کسب‌وکار رکورد ۸ ساله را شکست | قم، بهترین استان برای کسب و کار
تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل برای تغییر نقشه‌های جهانی
جنگ نفتکش‌ها میان ایران و آمریکا: این منازعه طولانی به کجا می‌انجامد؟
سلاجقه: امیدواریم مجوز میدان نفتی سهراب برگردد؛ کارشناس محیط زیست پروژه هورالعظیم، صلاحیت و سواد لازم را ندارد
جنگ ایران احتمالاً شش ماه دیگر ادامه خواهد یافت
افزایش سرمایه ۲۲.۵ درصدی «ونوین» ثبت شد
شعب بانک تجارت تا پایان شهریورماه از ساعت ۰۷:۰۰ تا ۱۳:۰۰ به مشتریان خدمت‌رسانی می‌کنند
فراخوان نخستین رویداد هنری بانک دی
۵ ربع‌سکه بهار آزادی به برندگان قرعه‌کشی سان در الکامپ رسید
پشتوانه‌ای برای روزهای پیش‌بینی‌نشده
‌سایپا از مرز تولید روزانه ۶۰۰ خودروی کامل عبور کرد/ آغاز تولید عبور مستقیم هم‌زمان با تکمیل خودروهای ناقص
اتصال حساب‌های وکالتی بانک ملی ایران به «معاملات برخط برق» در بورس انرژی
اوپک‌پلاس سیاست تولید نفت خود را در نشست یکشنبه بدون تغییر نگه می‌دارد
سرنوشت صد‌ها نفر در منطقه مرزی نابودشده چین همچنان نامشخص است
پیام مدیرعامل بانک صادرات ایران به مناسبت هفتاد وپنجمین سالروز تأسیس بانک
مدیرعامل شفادارو مطرح کرد: رشد ۴۱ درصدی تولید و افزایش سهم بازار شفادارو در سال گذشته/ افزایش سهم بازار هلدینگ پس از ۱۴ سال روند کاهشی
جهان توسط قلدران و دیکتاتور‌ها به پرتگاه رانده می‌شود، اما راهی به سوی آینده‌ای روشن‌تر وجود دارد
اولین اقدام مالی بزرگ ترامپ برای انتخابات میان‌دوره‌ای: کمپین تبلیغاتی ۱۰ میلیون دلاری برای سنای تگزاس
نیرو‌های یمنی مدعی بازپس‌گیری منطقه استراتژیک در میان تشدید درگیری‌ها با حوثی‌ها شدند
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
«نبرد هرمز» روز پنجاه و هشتم | گزارش درحال به روز رسانی
رونمایی بانک دی و صندوق توسعه فناوری‌های نوین از سوپر اپلیکیشن «نُوینو» در نمایشگاه اینوتکس
تأمین مالی زنجیره تولید در بانک ملی ایران ۴۰درصد افزایش یافت
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
تدوین پیش‌نویس قطعنامه اعضای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای ارجاع پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت
موزه بانک صادرات ایران افتتاح شد
«آیدین» سه میلیون مدل هوش مصنوعی را در دسترس گذاشت
ظهور ایرانی با اعتمادبه‌نفس بیشتر پس از شش ماه جنگ با آمریکا
ضیا نبوی: هم کشتند، هم تصویر نجات دهنده از خودشان ساختند
آمریکا می‌خواهد بن‌بست در تنگه هرمز را مدیریت کند؛ ایران می‌خواهد آن را بشکند
آمریکا موقعیت نفتی خود در ونزوئلا را برای جلوگیری از رقیق‌سازی سهام ساختاردهی کرد
اقدام مسئولانه شما در حمایت از تامین دارو، شایسته سپاس است
فروش اعتباری؛ راهكار فولاد مباركه برای رفع بحران نقدینگی قطعه‌سازان چگونه فولاد مبارکه زنجیره خودرو را سرپا نگه داشت؟
لاف زنی نتانیاهو درباره بمباران قطر در آستانه انتخابات
اقتصادنوین دست پر از الکامپ برگشت
ورود مهاجران کوبایی و افغانستانی اخراج‌شده از آمریکا به گویان در چارچوب سیاست‌های ترامپ
تبادل آتش میان نیرو‌های آمریکایی و ایرانی در آب‌های اطراف ایران
انفجار تانک سوخت در غرب ایران دست‌کم ۱۰ کشته بر جای گذاشت
پیشنهاد سردبیر
زندگی