۲۹ مهر ۱۴۰۵ ۲۰:۴۳
سه‌شنبه ۱۶ تير ۱۴۰۵ - ۱۶:۵۴
کد خبر: ۱۱۴۰۲۵

حمله به تانکر‌ها در تنگه هرمز؛ قطر ایران را مقصر دانست

حمله به تانکر‌ها در تنگه هرمز؛ قطر ایران را مقصر دانست
به گزارش رویترز در حالی که جمعیت عظیمی در قم برای تشییع پیکر آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر فقید ایران، گرد هم آمده‌اند، دو کشتی تجاری از جمله یک نفتکش حامل گاز مایع (LNG) در تنگه هرمز هدف قرار گرفته‌اند. قطر ایران را مسئول حمله پهپادی به تانکر «الرکایات» دانسته و خواستار توقف فوری اقدامات تهدیدآمیز تهران شده است. این حملات در حالی رخ می‌دهد که مذاکرات آتش‌بس موقت با آمریکا و اسرائیل در قطر بدون پیشرفت پایان یافته و تنش‌ها در منطقه بار دیگر افزایش یافته است.

دو تانکر در تنگه هرمز در روز سه‌شنبه مورد اصابت قرار گرفتند، از جمله یک تانکر حمل گاز مایع (LNG) که در معرض خطر انفجار قرار داشت، در حالی که جمعیت عظیم عزاداران رهبر فقید ایران، آیت‌الله علی خامنه‌ای، شهر مقدس قم را مملو کرده بودند.

قطر ایران را مسئول حمله به تانکر عظیم گاز مایع قطری، «الرکایات» دانست که گزارش شده شبانه مورد اصابت پهپاد قرار گرفته و باعث آتش‌سوزی در اتاق موتور آن شده است.

خدمه در امان بودند و در حال تخلیه بودند، اما منابع امنیتی دریایی که در جریان این حادثه قرار گرفته‌اند به رویترز گفتند که آتش‌سوزی در کشتی می‌تواند آن را در معرض خطر انفجار قرار دهد.

یک تانکر نفت خام با پرچم عربستان سعودی، که گمان می‌رود ابرنفتکش «وِدیان» باشد، نیز در سواحل عمان آسیب دید، علت آن بلافاصله مشخص نشد.

«می‌دی می، می، می. این کشتی LNG، الرکایات است. ما از سمت چپ با پهپاد مورد اصابت قرار گرفتیم، بالای اتاق موتور» کاپیتان تانکر قطری در یک تماس رادیویی ضبط شده که توسط رویترز بازبینی شده است، گفت. «وضعیت: آتش‌سوزی در اتاق موتور و پر از دود. قادر به ارزیابی بیشتر خسارت نیستیم.»

سخنگوی وزارت خارجه قطر، ماجد الانصاری، این حادثه را حمله غیرقابل قبول به امنیت ناوبری بین‌المللی و تأمین انرژی جهانی و نقض آشکار قوانین بین‌المللی خواند.

وی خواستار توقف فوری اقدامات تهران که امنیت منطقه‌ای و ناوبری دریایی را تهدید می‌کند، شد و گفت تهران مسئولیت کامل قانونی این حمله و هرگونه خسارت یا پیامد‌های ناشی از آن را بر عهده دارد.

تهران بلافاصله اظهار نظر نکرد، یا هیچ ادعای مسئولیتی مطرح نشد. یک مقام آمریکایی که به شرط ناشناس ماندن صحبت می‌کرد، گفت که نشانه‌های اولیه حاکی از آن است که ایران به دو کشتی تجاری شلیک کرده است.

این حوادث اولین حملات گزارش شده در تنگه از زمان آغاز مراسم عزاداری برای خامنه‌ای در هفته گذشته بود، که اثباتی بر ناامنی مداوم برای کشتیرانی در خلیج فارس بیش از چهار ماه پس از آنکه ایالات متحده و اسرائیل جنگی را آغاز کردند که گفتند ایران را که همسایگان خود را تهدید می‌کند، متوقف خواهد کرد.

صد‌ها هزار نفر در خیابان‌های قم

حاکمان روحانی ایران، کنترل تازه‌ای بر مهم‌ترین مسیر کشتیرانی انرژی جهان اعمال کرده‌اند، جایی که هدف آنها ایجاد یک سیستم دائمی برای جمع‌آوری عوارض است که به معنای تغییر عظیم در موازنه قدرت در منطقه‌ای است که واشینگتن مدتهاست به عنوان ضامن امنیت در آن عمل می‌کند.

در داخل کشور، رهبری از دوره عزاداری برای نشان دادن کنترل خود پس از کشته شدن آیت‌الله خامنه‌ای در کنار دختر، نوه، داماد و عروسش در روز اول جنگ استفاده کرده است.

تابوت‌های رهبر کشته شده و خانواده‌اش روز سه‌شنبه در خیابان‌های شهر حوزوی قم گردانده شد، جایی که صد‌ها هزار نفر پرچم‌ها و بنر‌هایی حمل می‌کردند که آیت‌الله خامنه‌ای را با شهدایی که مرگشان اساس فرقه شیعه است، مقایسه می‌کردند.

در شعارها، آنها سوگند یاد کردند که انتقام خامنه‌ای را بگیرند. برخی پلاکارد‌ها و بنر‌هایی حمل می‌کردند که روی آنها نوشته شده بود «ترامپ را بکشید».

یک تشییع جنازه عظیم مشابه دوشنبه در خیابان‌های تهران برگزار شد، پس از مراسم نماز بسیار رسمی‌تری که از جمعه گذشته آغاز شد و چهره‌های برجسته در رهبری ایران و مقامات خارجی را به خود جلب کرد. مقامات می‌گویند پیکر رهبر به شهر‌های مقدس شیعه در عراق منتقل خواهد شد، سپس به ایران بازگردانده شده و در یک حرم قرون وسطایی به خاک سپرده خواهد شد.

ترامپ: «توافق را انجام دهید یا کار را تمام خواهیم کرد»

جنگ تحت یک توافق موقت صلح که ماه گذشته حاصل شد، متوقف شده است، که برای فراهم کردن یک دوره ۶۰ روزه برای مذاکرات در مورد توافق دائمی در نظر گرفته شده است. دوره‌ای از مذاکرات غیرمستقیم در قطر هفته گذشته بدون هیچ نشانی از پیشرفت به سوی صلحی پایدار پایان یافت.

ترامپ بار‌ها تهدید کرده است که بمباران را از سر خواهد گرفت، اخیراً روز دوشنبه در حالی که به خبرنگاران در دفتر بیضی گفت: «ما یا توافق خواهیم کرد یا کار را تمام خواهیم کرد… ما می‌توانیم پل‌های آنها را در یک ساعت ویران کنیم، ما می‌توانیم عرضه انرژی آنها را قطع کنیم.»

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، گفت که طبق شرایط یادداشت تفاهم آتش‌بس موقت، مذاکرات برای توافق نهایی «تا زمانی که تهدید‌ها ادامه داشته باشد، آغاز نخواهد شد.»

او در ایکس نوشت: «به امضای خود پایبند باش.»

قیمت نفت که از ماه گذشته پس از توافق موقت که به کشتی‌ها اجازه داد از تنگه عبور کنند، به حدود سطح پیش از جنگ بازگشته بود، روز سه‌شنبه پس از حوادث در این آبراه حدود ۱٪ افزایش یافت.

ترامپ هنگام آغاز جنگ چهار ماه پیش گفت که اهدافش نابودی برنامه‌های هسته‌ای و موشکی ایران، پایان دادن به توانایی آن در تهدید همسایگانش و ایجاد شرایطی برای ایرانیان برای سرنگونی رهبرانشان بود.

هیچ یک از این اهداف محقق نشده است، اگرچه واشینگتن می‌گوید یک توافق دائمی آنچه را که آن را برنامه ایرانی می‌نامد که می‌تواند سلاح هسته‌ای بسازد، متوقف خواهد کرد، که ایران می‌گوید هرگز به دنبال آن نبوده است.

علیرغم پنج روز عزاداری، هنوز هیچ نشانه‌ای در انظار عمومی از پسر و جانشین آیت‌الله خامنه‌ای، مجتبی، که اعتقاد بر این است که در همان حمله مجروح و دچار جراحت شده و از زمان آغاز جنگ در هیچ تصویری دیده نشده است، وجود ندارد. سه پسر دیگر نیز روز یکشنبه در کنار تابوت نماز خواندند.

رهبران ایران گردهمایی‌های عظیم تشییع جنازه را به عنوان اثباتی بر وحدت ملی پس از حملات آمریکا و اسرائیل به تصویر کشیده‌اند، اگرچه ارزیابی اینکه این وفاداری تا چه حد عمیق است در کشوری که رسانه‌ها و ارتباطات به شدت کنترل می‌شوند، دشوار است.

تنها چند هفته قبل از شروع جنگ، مقامات ایران هزاران معترض را برای سرکوب برخی از بزرگترین اعتراضات ضد دولتی در تاریخ این کشور کشتند، اما از زمان آغاز جنگ هیچ نشانه‌ای از اپوزیسیون سازمان‌یافته در ایران دیده نشده است.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
معمای آماری در تنگه هرمز؛ چرا آرامش روی کاغذ با اضطراب بازار همخوان نیست؟
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پارسیان در نیمه نخست ۱۴۰۵
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پارسیان در نیمه نخست ۱۴۰۵
به گفته آنکارا، ترکیه، قطر، پاکستان و اندونزی توافق‌نامه همکاری دفاعی امضا کردند
کالابرگ یا کوپن؟ کدام کمک بیشتری به مردم می‌کند؟
زور افزایش درآمد به هزینه‌ها نرسید | کاهش سود زیرمجموعه پتروشیمی آبادان با وجود افزایش درآمد‌ها
آزمون بازدارندگی در ریاض؛ پدافند فرامنطقه‌ای در آسمان شبه‌جزیره
رشد درآمد بانک پارسیان فراتر از نقدینگی | تراز مالی از منفی به مثبت رسید
سوءاستفاده از تجمعات شبانه برای دفاع از رسایی یا حمله به دستگاه قضا درست نیست
تلاش واشنگتن برای افزایش تولید گازوئیل همزمان با اوج‌گیری قیمت‌ها
هشدار صریح محسنی‌اژه‌ای به متهم پرونده تراستی‌ها: ادعای ریسک نکنید، از سود‌های کلان‌تان بگویید
چه کسی ترمز استیضاح وزیر کار را کشید؟ استیضاح احمد میدری در هیأت رییسه مجلس بلاتکلیف است!
زینی‌وند: اولویت دستگاه دیپلماسی پیشگیری از تحمیل جنگ جدید است؛ آمادگی کامل برای دفاع از کشور داریم
عراق گذرگاه مرزی شیب با ایران را برای بررسی امنیتی بست
گلوی تولید زیر تیغ تورم | تولید ۱۱۷ درصد گران‌تر شد
اجرای طرح «تأمین‌رفاه» بانک رفاه کارگران آغاز شد
نتانیاهو برنامه‌ریزی حمله‌ای گسترده به ایران را داشت، اما ترامپ مانع آن شد
بازگشت گازوئیل روسیه به ترکیه و برزیل پس از لغو ممنوعیت صادرات
افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی‌های مربوط به عرضه در خاورمیانه
وعده عاصم منیر درباره بازگشایی مرزهای ایران و پاکستان محقق نشد | گمرک پاکستان همچنان بسته است
رشد شش‌برابری شاخص هم‌وزن؛ سهام کوچک بورس تهران پیشتاز شدند
پزشکیان: آمریکا پیش از مذاکره باید تهدیدها و تحریم‌ها را بردارد
بسنت بار دیگر برای فروپاشی اقتصاد ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؛ وعده قبلی محقق نشد
سرلشکر ایزدی: کنترل عملیاتی تنگه هرمز تا زمانی که ایران بخواهد ادامه دارد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
فرانسه محدودیت‌های منع آمدوشد را گسترش می‌دهد
قالیباف در دیدار با عاصم منیر: آمریکا فقط با اجرای شروط هفت‌گانه می‌تواند اعتماد ایران را جلب کند
مهرداد اخلاقی با حکم رئیس‌جمهور سکان‌دار وزارت دفاع شد
لیست سیاه تنگه هرمز به ۱۲۲ شناور رسید؛ موج تازه برخورد با کشتی‌های متخلف
نقشه نیلی نتانیاهو | ادعای اتحاد راهبردی امارات و اسرائیل علیه ایران
کاهش قیمت نفت به دنبال تعلیق تحریم‌های روسیه توسط ترامپ
کشته شدن دست‌کم ۱۸ نفر در حمله انصار الله به اردوگاه نظامی دولت یمن در شبوه
دردسر پالایشگاه‌های آسیایی و چالش تولیدکنندگان نفت خاورمیانه به دلیل هزینه‌های سرسام‌آور حمل‌ونقل
هشدار قطر درباره به اوج نرسیدن شوک‌های انرژی ناشی از جنگ علیه ایران
حمله به پادگان «العلم» در شبوه | العربی از ۵۳ کشته و ۲۰۰ زخمی خبر داد
تکذیب ادعای رد درخواست دیدار عاصم منیر از سوی محسن رضایی
انتقاد شدید ترامپ از زلنسکی پس از حمله بزرگ اوکراین به روسیه
در آستانه پایان انقلاب کوبا؛ جهان یکی از بازیگران برهم‌زننده نظم موجود را از دست می‌دهد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
در قبال ایران، اپوزیسیون اسرائیل حتی از نتانیاهو جنگ‌طلب‌تر است
شارژ اعتبار جدید کالابرگ تا پایان مهر | فرصت ثبت درخواست برای جاماندگان در آبان
پیشنهاد سردبیر
زندگی