۲۹ مهر ۱۴۰۵ ۱۹:۵۱
چهارشنبه ۳۱ تير ۱۴۰۵ - ۲۲:۳۳
کد خبر: ۱۱۴۴۷۴

حملات پهپادی ایران به تأسیسات سیا؛ گمانه‌زنی‌ها درباره نقش روسیه

حملات پهپادی ایران به تأسیسات سیا؛ گمانه‌زنی‌ها درباره نقش روسیه
رویترز به نقل از چهار منبع آگاه گزارش داد که دقت حملات پهپادی ایران به تأسیسات سیا در خلیج فارس، تحلیلگران اطلاعاتی آمریکا را به بررسی احتمال نقش روسیه در ارائه اطلاعات هدف‌گیری یا فناوری پیشرفته پهپادی به تهران واداشته است؛ بااین‌حال، آنها هنوز به نتیجه قطعی نرسیده‌اند.

حملات پهپادی اخیر ایران به تأسیسات سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در منطقه، تحلیلگران اطلاعاتی واشنگتن را بر آن داشته است تا احتمال کمک مسکو در ارائه اطلاعات دقیق هدف‌گیری یا فناوری‌های پیشرفته پهپادی برای این حملات را بررسی کنند.

چهار منبع آگاه از مسائل اطلاعاتی ایالات متحده اعلام کردند که حملات پهپادی ایران به تأسیسات سیا در خلیج فارس، مقامات اطلاعاتی آمریکا را بر آن داشته تا بررسی کنند آیا روسیه با ارائه اطلاعات هدف‌گیری یا فناوری پیشرفته پهپادی، در این عملیات نقش داشته است یا خیر. این منابع که به دلیل حساسیت‌های امنیت ملی خواستند نامشان فاش نشود، گفتند که مقامات اطلاعاتی آمریکا هنوز به نتیجه قطعی درباره دخالت احتمالی روسیه نرسیده‌اند. بااین‌حال، آنها اثربخشی و دقت ظاهری این حملات، و همچنین حمایت‌های فنی گسترده‌تر روسیه از ایران را به‌عنوان شواهد احتمالی ذکر کردند.

رویترز و سایر رسانه‌ها گزارش داده‌اند — و مقامات آمریکایی نیز تأیید کرده‌اند — که روسیه در حملات ایران به اهداف آمریکایی در منطقه خلیج فارس به‌طور کلی، اطلاعات هدف‌گیری و پشتیبانی‌های دیگری ارائه کرده است؛ اما تحقیقات جامعه اطلاعاتی درباره نقش احتمالی روسیه در حمایت از حملات به تأسیسات سیا تاکنون فاش نشده بود. بنا بر گزارش‌ها، در ماه مارس حداقل به دو سایت سیا حمله شده است. یکی از این تأسیسات، ایستگاه سیا در عربستان سعودی واقع در سفارت آمریکا در ریاض بوده و سایت جداگانه‌ای نیز در شرق عراق قرار داشته است. برخی از منابع اظهار داشتند که سایت‌های بیشتری از سیا هدف قرار گرفته‌اند، اما جزئیات بیشتری ارائه نکردند.

یک یادداشت داخلی از یک آژانس اطلاعاتی غربی که توسط یک مقام منطقه‌ای با دسترسی به این سند توصیف شد، نتیجه‌گیری کرده است که روسیه احتمالاً در هدف قرار دادن تأسیسات منطقه‌ای سیا نقش داشته است. دو مقام غربی در خلیج فارس که در جریان گزارش‌های اطلاعاتی قرار گرفته بودند، گفتند تحلیلگران گمان می‌کنند در حمله به عربستان از دو نسخه تقویت‌شده روسی پهپاد‌های «شاهد» ایران استفاده شده است. آنها گفتند یکی از پهپاد‌ها سوراخی در بخش آسیب‌پذیر نمای بیرونی سفارت ایجاد کرد و دومی از میان آن عبور کرد و منفجر شد. هیچ مرگ یا جراحتی گزارش نشده است.

درحالی‌که کمک‌های روسیه به ایران با توجه به روابط نزدیک دو کشور سابقه‌ای طولانی دارد، هدف‌گیری خاص تأسیسات حساس سیا نشان می‌دهد که مسکو مایل است در ایجاد اختلال در عملیات ایالات متحده، به‌ویژه در شرایطی که واشنگتن برای پایان دادن به جنگ ایران در تلاش است، فراتر رود. نگرانی‌ها مبنی بر اینکه روسیه ممکن است داده‌های هدف‌گیری را در اختیار ایران قرار دهد، در آخر هفته پس از حملات به یک پایگاه هوایی آمریکا در اردن تشدید شد؛ جایی که ایران با موشک‌های بالستیک به سربازخانه‌های ارتش حمله کرد و دو سرباز را کشت.

کاخ سفید درخواست برای اظهارنظر را به سیا ارجاع داد که از پاسخ‌گویی خودداری کرد. نمایندگی ایران در سازمان ملل، وزارت دفاع روسیه و دولت عربستان سعودی به درخواست‌ها برای اظهارنظر پاسخ ندادند. دو مقام غربی در منطقه گفتند روسیه به ایران کمک کرده است تا توانایی پهپاد‌های شاهد خود برای رسیدن به اهداف را بهبود بخشد و تحلیلگران گمان می‌کنند که ایران از این نسخه‌ها در حمله ریاض استفاده کرده است. یک منبع جداگانه گفت روسیه با تأمین یک سیستم ناوبری ماهواره‌ای — «کومتا-ام» (Kometa-M) — به تهران کمک کرده تا دقت شاهد-۱۳۶ خود را بهبود بخشد؛ سیستمی که به گفته کارشناسان بسیار دقیق‌تر و در برابر پارازیت مقاوم‌تر از سیستمی است که ایران تولید می‌کند. وال‌استریت ژورنال در ماه مارس گزارش داد که روسیه «کومتا-ام» را در اختیار ایران قرار داده است. کرملین این گزارش را تکذیب کرد و آن را «اخبار جعلی» خواند.

تأسیسات سیا در خارج از کشور شامل دفاتر اصلی آژانس در کشور‌های مختلف است که به‌طور سنتی در سفارتخانه‌ها مستقر بوده و «ایستگاه» نامیده می‌شوند. علاوه بر این، سیا دفاتری، خانه‌های امن، مراکز لجستیکی و سایت‌هایی دارد که در عملیات نظارتی یا سایر فعالیت‌ها نقش دارند. مکان این سایت‌ها اسرار به‌شدت محافظت‌شده‌ای هستند. منابع از افشای تعداد یا مکان دقیق تأسیسات سیا که با پهپاد‌های ایرانی هدف قرار گرفته‌اند، خودداری کردند. یک منبع تعداد آنها را «بیش از یک و کمتر از دوازده» عنوان کرد. منبع دوم گفت چندین تأسیسات مورد اصابت قرار گرفته‌اند.

تحلیلگران اطلاعاتی آمریکا در حال بررسی این موضوع هستند که آیا ایران برای حمله به سفارت به داده‌های هدف‌گیری روسیه متکی بوده است یا خیر. بااین‌حال، تردید‌ها همچنان باقی است. برخی منابع هشدار دادند که ایران ممکن است به‌طور کلی سفارت آمریکا را هدف قرار داده باشد و به‌طور اتفاقی به ایستگاه سیا برخورد کرده باشد. به گفته منابع، برخی تحلیلگران به این نتیجه رسیده‌اند که تعداد کمی از کشور‌ها فراتر از روسیه ابزار و علاقه لازم برای تسلیحاتی کردن چنین اطلاعات هدف‌گیری حساسی علیه ایالات متحده را دارند. دنیل هافمن، رئیس سابق ایستگاه سیا و افسر عملیات مخفی، گفت با توجه به شراکت راهبردی نزدیک مسکو و تهران، کمک روسیه به ایران برای هدف قرار دادن تأسیسات سیا تعجب‌آور نخواهد بود. او گفت: «آن‌ها در تلاش برای کاهش یا حذف کامل نفوذ ایالات متحده در حوزه‌های نفوذ تعیین‌شده خود، منافع مشترکی دارند.»

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پارسیان در نیمه نخست ۱۴۰۵
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پارسیان در نیمه نخست ۱۴۰۵
به گفته آنکارا، ترکیه، قطر، پاکستان و اندونزی توافق‌نامه همکاری دفاعی امضا کردند
کالابرگ یا کوپن؟ کدام کمک بیشتری به مردم می‌کند؟
زور افزایش درآمد به هزینه‌ها نرسید | کاهش سود زیرمجموعه پتروشیمی آبادان با وجود افزایش درآمد‌ها
آزمون بازدارندگی در ریاض؛ پدافند فرامنطقه‌ای در آسمان شبه‌جزیره
رشد درآمد بانک پارسیان فراتر از نقدینگی | تراز مالی از منفی به مثبت رسید
سوءاستفاده از تجمعات شبانه برای دفاع از رسایی یا حمله به دستگاه قضا درست نیست
تلاش واشنگتن برای افزایش تولید گازوئیل همزمان با اوج‌گیری قیمت‌ها
هشدار صریح محسنی‌اژه‌ای به متهم پرونده تراستی‌ها: ادعای ریسک نکنید، از سود‌های کلان‌تان بگویید
چه کسی ترمز استیضاح وزیر کار را کشید؟ استیضاح احمد میدری در هیأت رییسه مجلس بلاتکلیف است!
زینی‌وند: اولویت دستگاه دیپلماسی پیشگیری از تحمیل جنگ جدید است؛ آمادگی کامل برای دفاع از کشور داریم
عراق گذرگاه مرزی شیب با ایران را برای بررسی امنیتی بست
گلوی تولید زیر تیغ تورم | تولید ۱۱۷ درصد گران‌تر شد
اجرای طرح «تأمین‌رفاه» بانک رفاه کارگران آغاز شد
نتانیاهو برنامه‌ریزی حمله‌ای گسترده به ایران را داشت، اما ترامپ مانع آن شد
بازگشت گازوئیل روسیه به ترکیه و برزیل پس از لغو ممنوعیت صادرات
افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی‌های مربوط به عرضه در خاورمیانه
وعده عاصم منیر درباره بازگشایی مرزهای ایران و پاکستان محقق نشد | گمرک پاکستان همچنان بسته است
رشد شش‌برابری شاخص هم‌وزن؛ سهام کوچک بورس تهران پیشتاز شدند
پزشکیان: آمریکا پیش از مذاکره باید تهدیدها و تحریم‌ها را بردارد
بسنت بار دیگر برای فروپاشی اقتصاد ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؛ وعده قبلی محقق نشد
سرلشکر ایزدی: کنترل عملیاتی تنگه هرمز تا زمانی که ایران بخواهد ادامه دارد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
فرانسه محدودیت‌های منع آمدوشد را گسترش می‌دهد
قالیباف در دیدار با عاصم منیر: آمریکا فقط با اجرای شروط هفت‌گانه می‌تواند اعتماد ایران را جلب کند
مذاکره مالکان ۲۱ کشتی با ایران برای خروج از فهرست سیاه تنگه هرمز
مهرداد اخلاقی با حکم رئیس‌جمهور سکان‌دار وزارت دفاع شد
لیست سیاه تنگه هرمز به ۱۲۲ شناور رسید؛ موج تازه برخورد با کشتی‌های متخلف
نقشه نیلی نتانیاهو | ادعای اتحاد راهبردی امارات و اسرائیل علیه ایران
کاهش قیمت نفت به دنبال تعلیق تحریم‌های روسیه توسط ترامپ
کشته شدن دست‌کم ۱۸ نفر در حمله انصار الله به اردوگاه نظامی دولت یمن در شبوه
دردسر پالایشگاه‌های آسیایی و چالش تولیدکنندگان نفت خاورمیانه به دلیل هزینه‌های سرسام‌آور حمل‌ونقل
هشدار قطر درباره به اوج نرسیدن شوک‌های انرژی ناشی از جنگ علیه ایران
حمله به پادگان «العلم» در شبوه | العربی از ۵۳ کشته و ۲۰۰ زخمی خبر داد
تکذیب ادعای رد درخواست دیدار عاصم منیر از سوی محسن رضایی
انتقاد شدید ترامپ از زلنسکی پس از حمله بزرگ اوکراین به روسیه
در آستانه پایان انقلاب کوبا؛ جهان یکی از بازیگران برهم‌زننده نظم موجود را از دست می‌دهد
در قبال ایران، اپوزیسیون اسرائیل حتی از نتانیاهو جنگ‌طلب‌تر است
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
شارژ اعتبار جدید کالابرگ تا پایان مهر | فرصت ثبت درخواست برای جاماندگان در آبان
پیشنهاد سردبیر
زندگی