۳۰ مهر ۱۴۰۵ ۰۶:۱۰
شنبه ۰۷ شهريور ۱۴۰۵ - ۱۱:۴۵
کد خبر: ۱۱۵۲۶۲

هشدار درباره زایلیتول؛ کشف ارتباط شیرین‌کننده آدامس، خمیردندان و بستنی با افزایش خطر سکته و حمله قلبی

هشدار درباره زایلیتول؛ کشف ارتباط شیرین‌کننده آدامس، خمیردندان و بستنی با افزایش خطر سکته و حمله قلبی
پژوهشی نوین با بررسی بیش از ۱۷ هزار نفر نشان داد که مصرف زایلیتول، شیرین‌کننده پرکاربرد در آدامس و خمیردندان، با افزایش چشمگیر خطر سکته مغزی، حمله قلبی و لخته‌سازی خون در میان‌مدت و بلندمدت مرتبط است.

پژوهشی جدید درباره زایلیتول (Xylitol)، شیرین‌کننده‌ای که در محصولاتی مانند آدامس، خمیردندان، مربا، ماست و بستنی استفاده می‌شود، نگرانی‌هایی را درباره تاثیر احتمالی آن بر سلامت قلب و عروق به وجود آورده است. محققان در بزرگ‌ترین مطالعه از نوع خود دریافتند که سطح بالاتر زایلیتول در خون با افزایش خطر سکته مغزی، حمله قلبی و مرگ مرتبط است.

یافته‌های این پژوهش در کنگره سالانه انجمن قلب و عروق اروپا در مونیخ ارائه شد؛ نشستی که یکی از مهم‌ترین گردهمایی‌های علمی حوزه بیماری‌های قلبی در جهان به شمار می‌رود.

زایلیتول نوعی الکل قندی است که در مقادیر بسیار کم به‌طور طبیعی در برخی مواد غذایی وجود دارد، اما در صنایع غذایی و محصولات بهداشت دهان معمولا به‌عنوان شیرین‌کننده به کار می‌رود و مقدار استفاده‌شده می‌تواند تا هزار برابر بیشتر از میزان طبیعی آن باشد. با وجود افزایش مصرف این ماده، آثار بلندمدت زایلیتول بر سلامت انسان تاکنون به‌طور گسترده بررسی نشده بود.

پژوهشگران در این مطالعه وضعیت ۱۷ هزار و ۷۱۰ نفر را بررسی کردند و سطح زایلیتول خون افرادی را که در بالاترین ۲۵ درصد قرار داشتند، با افرادی که در پایین‌ترین ۲۵ درصد بودند مقایسه کردند. نتایج نشان داد افرادی که بالاترین سطح زایلیتول را در خون خود داشتند، طی شش سال ۵۷ درصد بیشتر در معرض مرگ، حمله قلبی یا سکته مغزی قرار داشتند. حتی پس از گذشت ۳۰ سال نیز احتمال تجربه یکی از این رویداد‌های قلبی‌عروقی در این گروه ۱۸ درصد بیشتر بود.

بررسی داده‌های گروه‌های میانی نیز الگویی مشابه را نشان داد: هرچه سطح زایلیتول در خون بالاتر بود، میزان بروز حوادث قلبی‌عروقی نیز افزایش می‌یافت. این ارتباط مستقل از ویژگی‌هایی مانند سن و جنسیت نیز مشاهده شد. همچنین عواملی مانند شاخص توده بدنی، فشار خون بالا، دیابت و سطح چربی خون نتوانستند این ارتباط را به‌طور کامل توضیح دهند.

مارکو ویتکوفسکی، پزشک و پژوهشگر بیمارستان دانشگاهی شاریته برلین و نویسنده این مطالعه، گفت یافته‌های جدید ادامه پژوهش‌های پیشینی هستند که درباره زایلیتول نگرانی‌هایی را مطرح کرده بودند. به گفته او، مطالعات قبلی این گروه نشان داده بود که زایلیتول می‌تواند توانایی پلاکت‌های خون برای تشکیل لخته را افزایش دهد. پژوهشگران همچنین پیش‌تر دریافته بودند که سطح بالای زایلیتول در خون با افزایش خطر بروز حوادث قلبی در افراد پرخطر طی یک دوره سه‌ساله ارتباط دارد.

ویتکوفسکی گفت بسیاری از مردم شیرین‌کننده‌های مصنوعی را به این دلیل مصرف می‌کنند که آنها را سالم‌تر از شکر می‌دانند و نهاد‌های نظارتی نیز عموما آنها را بی‌خطر تلقی کرده‌اند. او تاکید کرد یافته‌های بلندمدت مطالعه جدید در جمعیت عمومی نشان می‌دهد هنوز درباره ایمنی قلبی‌عروقی زایلیتول اطلاعات کافی نداریم و با توجه به افزایش میزان استفاده از این ماده در محصولات مختلف، انجام پژوهش‌های بیشتر ضروری است.

دل استنفورد، متخصص ارشد تغذیه در بنیاد قلب بریتانیا، نیز هشدار داد که این یافته‌ها به معنای جایگزین کردن زایلیتول با شکر نیست؛ زیرا همچنان توصیه می‌شود مصرف قند‌های آزاد کاهش یابد. به گفته این متخصص، این مطالعه بار دیگر یادآوری می‌کند که برای حفظ سلامت قلب، بهتر است مصرف غذا‌ها و نوشیدنی‌های فرآوری‌شده که معمولا حاوی مقادیر زیادی قند، نمک یا شیرین‌کننده هستند کاهش یابد و رژیم غذایی متعادل در اولویت قرار گیرد.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
دیپلماسی انجماد و تله حقوقی اسنپ‌بک؛ بازخوانی معماری صلح اوکراین در سایه تجارب یالتا و مینسک
معمای آماری در تنگه هرمز؛ چرا آرامش روی کاغذ با اضطراب بازار همخوان نیست؟
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
به گفته آنکارا، ترکیه، قطر، پاکستان و اندونزی توافق‌نامه همکاری دفاعی امضا کردند
کالابرگ یا کوپن؟ کدام کمک بیشتری به مردم می‌کند؟
زور افزایش درآمد به هزینه‌ها نرسید | کاهش سود زیرمجموعه پتروشیمی آبادان با وجود افزایش درآمد‌ها
آزمون بازدارندگی در ریاض؛ پدافند فرامنطقه‌ای در آسمان شبه‌جزیره
رشد درآمد بانک پارسیان فراتر از نقدینگی | تراز مالی از منفی به مثبت رسید
سوءاستفاده از تجمعات شبانه برای دفاع از رسایی یا حمله به دستگاه قضا درست نیست
تلاش واشنگتن برای افزایش تولید گازوئیل همزمان با اوج‌گیری قیمت‌ها
هشدار صریح محسنی‌اژه‌ای به متهم پرونده تراستی‌ها: ادعای ریسک نکنید، از سود‌های کلان‌تان بگویید
چه کسی ترمز استیضاح وزیر کار را کشید؟ استیضاح احمد میدری در هیأت رییسه مجلس بلاتکلیف است!
زینی‌وند: اولویت دستگاه دیپلماسی پیشگیری از تحمیل جنگ جدید است؛ آمادگی کامل برای دفاع از کشور داریم
عراق گذرگاه مرزی شیب با ایران را برای بررسی امنیتی بست
گلوی تولید زیر تیغ تورم | تولید ۱۱۷ درصد گران‌تر شد
اجرای طرح «تأمین‌رفاه» بانک رفاه کارگران آغاز شد
نتانیاهو برنامه‌ریزی حمله‌ای گسترده به ایران را داشت، اما ترامپ مانع آن شد
بازگشت گازوئیل روسیه به ترکیه و برزیل پس از لغو ممنوعیت صادرات
افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی‌های مربوط به عرضه در خاورمیانه
وعده عاصم منیر درباره بازگشایی مرزهای ایران و پاکستان محقق نشد | گمرک پاکستان همچنان بسته است
رشد شش‌برابری شاخص هم‌وزن؛ سهام کوچک بورس تهران پیشتاز شدند
پزشکیان: آمریکا پیش از مذاکره باید تهدیدها و تحریم‌ها را بردارد
بسنت بار دیگر برای فروپاشی اقتصاد ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؛ وعده قبلی محقق نشد
سرلشکر ایزدی: کنترل عملیاتی تنگه هرمز تا زمانی که ایران بخواهد ادامه دارد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
فرانسه محدودیت‌های منع آمدوشد را گسترش می‌دهد
قالیباف در دیدار با عاصم منیر: آمریکا فقط با اجرای شروط هفت‌گانه می‌تواند اعتماد ایران را جلب کند
مذاکره مالکان ۲۱ کشتی با ایران برای خروج از فهرست سیاه تنگه هرمز
مهرداد اخلاقی با حکم رئیس‌جمهور سکان‌دار وزارت دفاع شد
لیست سیاه تنگه هرمز به ۱۲۲ شناور رسید؛ موج تازه برخورد با کشتی‌های متخلف
نقشه نیلی نتانیاهو | ادعای اتحاد راهبردی امارات و اسرائیل علیه ایران
کاهش قیمت نفت به دنبال تعلیق تحریم‌های روسیه توسط ترامپ
کشته شدن دست‌کم ۱۸ نفر در حمله انصار الله به اردوگاه نظامی دولت یمن در شبوه
هشدار قطر درباره به اوج نرسیدن شوک‌های انرژی ناشی از جنگ علیه ایران
دردسر پالایشگاه‌های آسیایی و چالش تولیدکنندگان نفت خاورمیانه به دلیل هزینه‌های سرسام‌آور حمل‌ونقل
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
تکذیب ادعای رد درخواست دیدار عاصم منیر از سوی محسن رضایی
حمله به پادگان «العلم» در شبوه | العربی از ۵۳ کشته و ۲۰۰ زخمی خبر داد
انتقاد شدید ترامپ از زلنسکی پس از حمله بزرگ اوکراین به روسیه
در آستانه پایان انقلاب کوبا؛ جهان یکی از بازیگران برهم‌زننده نظم موجود را از دست می‌دهد
در قبال ایران، اپوزیسیون اسرائیل حتی از نتانیاهو جنگ‌طلب‌تر است
شارژ اعتبار جدید کالابرگ تا پایان مهر | فرصت ثبت درخواست برای جاماندگان در آبان
پیشنهاد سردبیر
زندگی