۳۰ مهر ۱۴۰۵ ۰۱:۱۱
يکشنبه ۲۱ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۶:۳۱
کد خبر: ۴۶۹۷۵

قدرت خرید یک میلیارد تومان، ۱۵ سال بعد چقدر است؟

قدرت خرید یک میلیارد تومان، ۱۵ سال بعد چقدر است؟
ما در کشوری زندگی می‌کنیم که هر صبح که بیدار می‌شویم قیمت شیر، گوشت ، هویج و خیار تا خودرو و مسکن و دلار ، تغییرات شگرفی دارد که خواب اصحاب کهف را برای انسان تداعی می‌کند.

 

محمد گلشاهی

طرح جدید تسهیلات مسکن که قرار است برای ۱۵ سال بعد به افراد یک میلیارد تومان وام بدهد، سوالات و واکنش‌های زیادی را در پی داشته است و بسیاری از افراد می‌خواهند بدانند آیا استفاده از این طرح ارزش سرمایه‌گذاری برای خود یا فرزندان خویش را دارد یا خیر. یک میلیارد تومانی که اگر امروز هم آن را به ما بدهند شاید نتوانیم خانه دلخواه خود را با آن بگیریم چه برسد به ۱۵ سال بعد که قیمت‌ها احتمالا افزایشی چندین برابری داشته‌اند.

در واقع ما در کشوری زندگی می‌کنیم که هر صبح که بیدار می‌شویم قیمت شیر، گوشت ، هویج و خیار تا خودرو و مسکن و دلار ، تغییرات شگرفی دارد که خواب اصحاب کهف را برای انسان تداعی می‌کند و آن‌گاه در چنین شرایطی صحبت از برنامه‌ریزی برای ۱۵ سال آینده به شوخی می‌ماند ، اما با این حال و برای بهتر فهمیدن حجم این تغییرات و کاهش ارزش پول می‌شود محاسباتی را انجام داد.

 

یک راهکار ساده این است که ببینیم یک میلیارد تومان فعلی ۱۵ سال قبل چه ارزشی داشته است و بر اساس آن بگوییم اگر اقتصاد ایران شرایط ۱۵ سال قبل یعنی از سال ۱۳۸۵ تا ۱۴۰۰را برای ۱۵ سال آینده یعنی ۱۴۰۰ تا ۱۴۱۵ تکرار کند چه اتفاقی می‌افتد. برای این‌کار اگر به سایت مرکز آمار مراجعه کنید و قسمت محاسبه‌گر نرخ تورم را در این سایت جستجو کنید می‌توانید ببینید که یک میلیارد تومان در خرداد ماه ۱۴۰۰ معادل حدود ۵۶ میلیون ۳۰۰ هزار تومان در همان ماه در سال ۱۳۸۵ بوده است.

یعنی اگر در خردادماه سال ۱۳۸۵ مبلغ ۵۶ میلیون پول داشتید معادل با یک میلیارد تومان امروزی است. به عبارتی می‌توان گفت که اگر با متوسط همین تورمی که در ۱۵ سال گذشته داشتیم، ۱۵ سال آتی نیز  پیش برویم آنگاه ارزش یک میلیارد تومان آن سال چیزی معادل قدرت خرید ۵۶ میلیون تومان فعلی است که اگر قیمت حدود ۳۰ میلیونی میانگین قیمت مسکن را در حال حاضر و در شهر تهران را در نظر داشته باشیم آنگاه می‌شود گفت با این یک میلیارد تومان در ۱۵ سال بعد حتی نمی‌توان دو متر مربع آپارتمان خرید!!

e9b6a607-5253-41f2-bd76-b9e4e22cfc54

 

نکته اینجاست که این محاسبات در صورتی است که تورم قیمت مسکن معادل با تورم عمومی در کشور باشد اما اگر تورم مسکن بیشتر از تورم عمومی قیمت‌ها باشد آنگه حتی همین دو متر را نیز نمی‌شود خرید. برای توضیح این موضوع باید گفت  اگر در همان سایت مرکز آمار کمی جستجو کنیم متوسط قیمت ساختمان در نیمه اول سال ۱۳۸۵ برابر با متری ۷۴۶ هزار تومان در شهر تهران بوده است و با یک ضرب و تقسیم ساده متوجه خواهیم شد اگر ۵۶ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان را به خرید ملک در آن سال اختصاص داده بودیم می‌توانستیم یک ملک ۷۵ متری را در شهر تهران بخریم. با توجه به اینکه متوسط قیمت مسکن میانگین کلیه مناطق تهران است احتمالا یک واحد ۷۵ متری در مناطق مرکزی شهر با این پول قابل تهیه بود. نکته جالب اینجاست که در مصاحبه‌های به جا مانده از آن دوران قرار بود از اواخر خرداد ۱۳۸۵ وام مسکن ۲۰ میلیون تومانی به افراد داده شود.

یعنی اگر شما در آن سال چیزی در حدود ۳۷ تا ۳۷ میلیون نقد داشتید با دریافت وام ۲۰ میلیونی می‌توانستید خانه مورد نظر خود را بخرید و از طرف دیگر ۳۵ درصد تامین مالی یک واحد ۷۵ متری در منطقه متوسط توسط وام و تسهیلات صورت می‌گرفت.

حال اگر به سال ۱۴۰۰ برگردیم ، با یک میلیارد تومان با توجه به میانگین قیمت مسکن که به متری ۲۹ میلیون ۶۰۰ هزار تومان در خرداد ۱۴۰۰ رسید تنها می‌توان در حدود ۳۴ متر آپارتمان خرید که نشان می‌دهد تورم مسکن در طی ۱۵ سال اخیر بیش از دو برابر تورم اقتصاد ایران است.

یعنی اگر باز بخواهیم شرایط را برای ۱۵ سال آینده تعمیم دهیم و بگوییم تورم مسکن دو برابر تورم عمومی قیمت‌هاست آنگاه با یک میلیارد تومان حتی نمی‌توان یک متر هم در سال ۱۴۱۵ خانه خرید!! عددی عجیب که نشان می‌دهد که اگر اقتصاد ایران مسیر ۱۵ سال قبل خود را طی کند و نتواند خود را بهبود دهد در سال ۱۴۱۵ هجری شمسی باید به طور میانگین برای هر متر مربع مسکن در شهر تهران بیش از یک میلیارد تومان پرداخت!!

 

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
دیپلماسی انجماد و تله حقوقی اسنپ‌بک؛ بازخوانی معماری صلح اوکراین در سایه تجارب یالتا و مینسک
معمای آماری در تنگه هرمز؛ چرا آرامش روی کاغذ با اضطراب بازار همخوان نیست؟
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
به گفته آنکارا، ترکیه، قطر، پاکستان و اندونزی توافق‌نامه همکاری دفاعی امضا کردند
کالابرگ یا کوپن؟ کدام کمک بیشتری به مردم می‌کند؟
زور افزایش درآمد به هزینه‌ها نرسید | کاهش سود زیرمجموعه پتروشیمی آبادان با وجود افزایش درآمد‌ها
آزمون بازدارندگی در ریاض؛ پدافند فرامنطقه‌ای در آسمان شبه‌جزیره
رشد درآمد بانک پارسیان فراتر از نقدینگی | تراز مالی از منفی به مثبت رسید
سوءاستفاده از تجمعات شبانه برای دفاع از رسایی یا حمله به دستگاه قضا درست نیست
تلاش واشنگتن برای افزایش تولید گازوئیل همزمان با اوج‌گیری قیمت‌ها
هشدار صریح محسنی‌اژه‌ای به متهم پرونده تراستی‌ها: ادعای ریسک نکنید، از سود‌های کلان‌تان بگویید
چه کسی ترمز استیضاح وزیر کار را کشید؟ استیضاح احمد میدری در هیأت رییسه مجلس بلاتکلیف است!
زینی‌وند: اولویت دستگاه دیپلماسی پیشگیری از تحمیل جنگ جدید است؛ آمادگی کامل برای دفاع از کشور داریم
عراق گذرگاه مرزی شیب با ایران را برای بررسی امنیتی بست
گلوی تولید زیر تیغ تورم | تولید ۱۱۷ درصد گران‌تر شد
اجرای طرح «تأمین‌رفاه» بانک رفاه کارگران آغاز شد
نتانیاهو برنامه‌ریزی حمله‌ای گسترده به ایران را داشت، اما ترامپ مانع آن شد
بازگشت گازوئیل روسیه به ترکیه و برزیل پس از لغو ممنوعیت صادرات
افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی‌های مربوط به عرضه در خاورمیانه
وعده عاصم منیر درباره بازگشایی مرزهای ایران و پاکستان محقق نشد | گمرک پاکستان همچنان بسته است
رشد شش‌برابری شاخص هم‌وزن؛ سهام کوچک بورس تهران پیشتاز شدند
پزشکیان: آمریکا پیش از مذاکره باید تهدیدها و تحریم‌ها را بردارد
بسنت بار دیگر برای فروپاشی اقتصاد ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؛ وعده قبلی محقق نشد
سرلشکر ایزدی: کنترل عملیاتی تنگه هرمز تا زمانی که ایران بخواهد ادامه دارد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
فرانسه محدودیت‌های منع آمدوشد را گسترش می‌دهد
قالیباف در دیدار با عاصم منیر: آمریکا فقط با اجرای شروط هفت‌گانه می‌تواند اعتماد ایران را جلب کند
مذاکره مالکان ۲۱ کشتی با ایران برای خروج از فهرست سیاه تنگه هرمز
پیشنهاد سردبیر
زندگی