۲۹ مهر ۱۴۰۵ ۲۳:۰۳
يکشنبه ۲۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۸:۲۱
کد خبر: ۹۱۶۳۵

مسعود نیلی: سال ۱۴۰۴ با بحران‌های اقتصادی روبه‌رو هستیم

مسعود نیلی: سال ۱۴۰۴ با بحران‌های اقتصادی روبه‌رو هستیم
آینده اقتصاد ایران چیست؟ آیا کشور فرصت لازم برای عبور از بحران‌های پیچیده داخلی و خارجی را دارد؟ آیا می‌توان به اصلاحات اقتصادی امیدوار بود؟ اینها پرسش‌هایی هستند که ذهن بسیاری از صاحب‌نظران و فعالان اقتصادی کشور را درگیر کرده‌ است.

 «مسعود نیلی»، اقتصاددان و استاد دانشگاه صنعتی شریف، در گفت‌وگو با روزنامه ایران از  بحران اقتصادی، اجتماعی و روابط خارجی کشور سخن می‌گوید. 

نیلی، معتقد است که کشور در سال ۱۴۰۴ وارد دوره‌ای حساس شده و ادامه روند فعلی ممکن است به بحران‌های جدی‌تری منجر شود. او با هشدار درباره وضعیت بغرنج ناترازی‌ها در بخش‌های مختلف اقتصاد و چالش‌های ناشی از شکاف‌های اجتماعی و روابط خارجی، از اولویت‌های اصلاحی سخن می‌گوید و چشم‌اندازهای امیدوارکننده‌ای برای حل بحران‌ها ترسیم می‌کند.

وی می‌گوید: «در اقتصاد امروز ایران، ناترازی‌های عمیقی وجود دارد؛ این ناترازی‌ها، نه فقط در بخش بودجه یا نظام بانکی، بلکه در حوزه انرژی، محیط زیست و صندوق‌های بازنشستگی نیز مشاهده می‌شود. در کنار این، تنش‌های روابط خارجی به شکلی شدید و پیچیده، اقتصاد ایران را تحت تأثیر قرار داده است. اما مهم‌ترین مسأله از دید من، شکاف‌های اجتماعی است؛ شکاف‌هایی که در بین نسل‌ها، اقشار و گروه‌های مختلف و همچنین در ابعاد فرهنگی و جنسیتی مشاهده می‌شود.»

به باور نیلی، این سه بحران در یک مثلث قرار دارند، اما موضوع اعتماد اجتماعی به‌عنوان مرکز این مثلث، نقش حیاتی در مدیریت بحران‌های دیگر ایفا می‌کند.

او سرمایه اجتماعی را «پایه اصلاحات اقتصادی» می‌داند و هشدار می‌دهد که نبود این سرمایه، هر گونه تغییرات ساختاری را به اصلاحاتی خشونت‌بار تبدیل خواهد کرد.

روابط خارجی؛ عامل تعیین‌کننده در اصلاحات اقتصادی

یکی دیگر از مسائل مهمی که نیلی درباره آن صحبت می‌کند، روابط خارجی و تأثیر مستقیم آن بر وضعیت اقتصادی کشور است.

او می‌گوید: «تنش‌های سیاسی و بویژه فشارهای ناشی از تحریم‌ها، استقلال اقتصادی ما را از بین برده است. امروز صادرات نفت ما به‌شدت محدود شده و بحران‌های ارزی روز به روز شدیدتر می‌شود. این مسأله نه تنها بودجه کشور را تحت فشار قرار می‌دهد، بلکه اصلاحات اقتصادی را نیز دشوارتر می‌کند.»

نیلی از تعاملات سیاسی و تلاش برای کاهش تنش‌های خارجی به‌عنوان یکی از اولویت‌های حیاتی نظام حکمرانی یاد می‌کند.

او می‌گوید: «بدون کاهش تنش‌های بین‌المللی، ابتکار اصلاحات اقتصادی از دست ما خارج خواهد شد. ما نمی‌توانیم در شرایط فشارهای خارجی، تصمیمات بزرگ اقتصادی بگیریم. برای این کار، ابتدا باید روابط خارجی را بهبود بخشیم و سپس به سراغ اصلاحات اقتصادی برویم.»

نیلی به تجربه دولت «خاتمی» اشاره می‌کند و می‌گوید که سیاست خارجی تنش‌زدای آن دوره فرصت‌هایی ایجاد کرد، اما جامعه داخلی همچنان مقاومت‌هایی در برابر اصلاحات اقتصادی نشان داد. او از این موضوع به‌عنوان دلیلی برای اهمیت سرمایه اجتماعی یاد می‌کند و تأکید دارد که اعتماد جامعه کلید حل بحران‌هاست.
 
 شکاف‌های اجتماعی مسأله فوریتی

به عقیده نیلی، بحران شکاف‌های اجتماعی، فوری‌ترین مسأله‌ای است که نظام حکمرانی باید به آن رسیدگی کند.

نیلی می‌گوید: «در جامعه کنونی، شکاف‌های متعدد میان نسل‌ها، زنان و مردان و اقشار مختلف مشهود است. این شکاف‌ها باعث شده‌اند که جامعه از پذیرش تغییرات اقتصادی فاصله بگیرد. اگر جامعه به حاکمیت اعتماد نکند و حس کند که اصلاحات اقتصادی به نفع او نیست، هیچ‌گونه حمایتی از این تغییرات انجام نخواهد داد.»

نیلی به این نکته اشاره می‌کند که سرمایه اجتماعی در کشور به دلیل سیاست‌های غلط، ناکارآمدی سیستم حکمرانی و فساد گسترده به حداقل ممکن رسیده است.

او معتقد است که اصلاح این وضعیت، از پذیرش نسل جوان و توجه به نیازهای آنان آغاز می‌شود.

طبق گفته نیلی، «نسل جوان و اقشار مختلف جامعه باید احساس کنند که آینده‌ای روشن در انتظارشان است. بدون جلب این اعتماد، هیچ سیاست اصلاحی موفق نخواهد شد و جامعه در برابر هر گونه تغییرات مقاومت خواهد کرد.»

اولویت‌هایی برای اصلاحات در سال ۱۴۰۴

نیلی همچنین درباره سال ۱۴۰۴ و ضرورت تغییرات بنیادین در حکمرانی کشور صحبت می‌کند.

اومی‌گوید: «سال ۱۴۰۴ می‌تواند نقطه عطفی باشد. کشور باید تصمیم بگیرد که کدام مسیر حکمرانی را انتخاب کند: مسیر منفعل که تنها به مدیریت بحران‌ها محدود است یا مسیر فعال که به اصلاحات گسترده و شجاعانه منجر می‌شود. برای انتخاب مسیر دوم، باید اعتماد عمومی جلب شود، روابط خارجی بهبود یابد و سپس اصلاحات اقتصادی آغاز شود.»

استاد اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف معتقد است که کشور در حال حاضر در یک «نقطه حساس» قرار دارد و هرگونه تصمیم‌گیری اشتباه می‌تواند مشکلات بزرگ‌تری برای جامعه ایجاد کند.

ناترازی‌ها؛ بحرانی حیاتی اما نه فوری

نیلی در بخشی از گفت‌وگو، با اشاره به اهمیت ناترازی‌ها، آنها را بزرگ‌ترین چالش اقتصادی کشور معرفی می‌کند، اما توضیح می‌دهد که این بحران، فوری‌ترین بحران نیست.

استاد اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف می‌گوید: «ناترازی‌ها، بدون شک حیاتی‌ترین مسأله ما هستند. اما حل آنها نیازمند اصلاحات اقتصادی گسترده‌ای است؛ اصلاحاتی که بدون سرمایه اجتماعی و همراهی مردم امکان‌پذیر نیست. بدون اعتماد جامعه، تلاش برای رفع ناترازی‌ها به درگیری میان حاکمیت و مردم منجر می‌شود و این مسأله فوراً تنش‌های اجتماعی را تشدید خواهد کرد.»

به گفته نیلی، سرمایه اجتماعی در سطح پایین قرار دارد و این شرایط باعث شده که جامعه، همراهی لازم را برای اجرای اصلاحات نشان ندهد. از دید او، تا زمانی‌که اعتماد عمومی تقویت نشود، انجام اصلاحات بیشتر به بحران‌های اقتصادی و اجتماعی دامن خواهد زد.

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
دیپلماسی انجماد و تله حقوقی اسنپ‌بک؛ بازخوانی معماری صلح اوکراین در سایه تجارب یالتا و مینسک
معمای آماری در تنگه هرمز؛ چرا آرامش روی کاغذ با اضطراب بازار همخوان نیست؟
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
به گفته آنکارا، ترکیه، قطر، پاکستان و اندونزی توافق‌نامه همکاری دفاعی امضا کردند
کالابرگ یا کوپن؟ کدام کمک بیشتری به مردم می‌کند؟
زور افزایش درآمد به هزینه‌ها نرسید | کاهش سود زیرمجموعه پتروشیمی آبادان با وجود افزایش درآمد‌ها
آزمون بازدارندگی در ریاض؛ پدافند فرامنطقه‌ای در آسمان شبه‌جزیره
رشد درآمد بانک پارسیان فراتر از نقدینگی | تراز مالی از منفی به مثبت رسید
سوءاستفاده از تجمعات شبانه برای دفاع از رسایی یا حمله به دستگاه قضا درست نیست
تلاش واشنگتن برای افزایش تولید گازوئیل همزمان با اوج‌گیری قیمت‌ها
هشدار صریح محسنی‌اژه‌ای به متهم پرونده تراستی‌ها: ادعای ریسک نکنید، از سود‌های کلان‌تان بگویید
چه کسی ترمز استیضاح وزیر کار را کشید؟ استیضاح احمد میدری در هیأت رییسه مجلس بلاتکلیف است!
زینی‌وند: اولویت دستگاه دیپلماسی پیشگیری از تحمیل جنگ جدید است؛ آمادگی کامل برای دفاع از کشور داریم
عراق گذرگاه مرزی شیب با ایران را برای بررسی امنیتی بست
گلوی تولید زیر تیغ تورم | تولید ۱۱۷ درصد گران‌تر شد
اجرای طرح «تأمین‌رفاه» بانک رفاه کارگران آغاز شد
نتانیاهو برنامه‌ریزی حمله‌ای گسترده به ایران را داشت، اما ترامپ مانع آن شد
بازگشت گازوئیل روسیه به ترکیه و برزیل پس از لغو ممنوعیت صادرات
افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی‌های مربوط به عرضه در خاورمیانه
وعده عاصم منیر درباره بازگشایی مرزهای ایران و پاکستان محقق نشد | گمرک پاکستان همچنان بسته است
رشد شش‌برابری شاخص هم‌وزن؛ سهام کوچک بورس تهران پیشتاز شدند
پزشکیان: آمریکا پیش از مذاکره باید تهدیدها و تحریم‌ها را بردارد
بسنت بار دیگر برای فروپاشی اقتصاد ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؛ وعده قبلی محقق نشد
سرلشکر ایزدی: کنترل عملیاتی تنگه هرمز تا زمانی که ایران بخواهد ادامه دارد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
فرانسه محدودیت‌های منع آمدوشد را گسترش می‌دهد
قالیباف در دیدار با عاصم منیر: آمریکا فقط با اجرای شروط هفت‌گانه می‌تواند اعتماد ایران را جلب کند
مذاکره مالکان ۲۱ کشتی با ایران برای خروج از فهرست سیاه تنگه هرمز
مهرداد اخلاقی با حکم رئیس‌جمهور سکان‌دار وزارت دفاع شد
لیست سیاه تنگه هرمز به ۱۲۲ شناور رسید؛ موج تازه برخورد با کشتی‌های متخلف
نقشه نیلی نتانیاهو | ادعای اتحاد راهبردی امارات و اسرائیل علیه ایران
کاهش قیمت نفت به دنبال تعلیق تحریم‌های روسیه توسط ترامپ
کشته شدن دست‌کم ۱۸ نفر در حمله انصار الله به اردوگاه نظامی دولت یمن در شبوه
دردسر پالایشگاه‌های آسیایی و چالش تولیدکنندگان نفت خاورمیانه به دلیل هزینه‌های سرسام‌آور حمل‌ونقل
هشدار قطر درباره به اوج نرسیدن شوک‌های انرژی ناشی از جنگ علیه ایران
حمله به پادگان «العلم» در شبوه | العربی از ۵۳ کشته و ۲۰۰ زخمی خبر داد
تکذیب ادعای رد درخواست دیدار عاصم منیر از سوی محسن رضایی
انتقاد شدید ترامپ از زلنسکی پس از حمله بزرگ اوکراین به روسیه
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
در آستانه پایان انقلاب کوبا؛ جهان یکی از بازیگران برهم‌زننده نظم موجود را از دست می‌دهد
در قبال ایران، اپوزیسیون اسرائیل حتی از نتانیاهو جنگ‌طلب‌تر است
شارژ اعتبار جدید کالابرگ تا پایان مهر | فرصت ثبت درخواست برای جاماندگان در آبان
پیشنهاد سردبیر
زندگی