سه‌شنبه ۱۴ مرداد ۱۴۰۴ 05 August 2025
دوشنبه ۱۳ مرداد ۱۴۰۴ - ۲۱:۰۰
کد خبر: ۹۸۹۲۶

بالاخره گوشی برای بچه‌ها خوب است یا نه؟

بالاخره گوشی برای بچه‌ها خوب است یا نه؟
آیا صفحات نمایش واقعاً به مغز کودکان آسیب می‌زنند؟ برخی پژوهش‌ها هشدار می‌دهند، درحالی که برخی دیگر می‌گویند نگرانی بی‌جا است! در این مقاله، با بررسی آخرین یافته‌های علمی، به این پرسش پاسخ می‌دهیم که استفاده از موبایل و تبلت چگونه بر رشد شناختی، خواب و رفتار کودکان تأثیر می‌گذارد و راهکارهای عملی برای مدیریت آن چیست.

 

بحث درباره تأثیر صفحات نمایش بر مغز کودکان همچنان از موضوعات مورد مناقشه است. برخی مطالعات ادعا می‌کنند که استفاده از این دستگاه‌ها تأثیرات منفی بر رشد شناختی و سلامت روان کودکان دارد، در حالی که پژوهش‌های دیگر هیچ شواهد قطعی در این زمینه ارائه نکرده‌اند.

جالب اینجاست که استیو جابز، مدیرعامل فقید اپل، با وجود نقش کلیدی در توسعه فناوری‌های دیجیتال، به فرزندان خود اجازه استفاده از آیپد را نمی‌داد. این تناقض نشان‌دهنده نگرانی‌های عمیق حتی در میان پیشگامان صنعت فناوری است.

یافته‌های پژوهشی متناقض
تحقیقات گسترده‌ای روی جوانان و عادات استفاده آن‌ها از صفحات نمایش انجام شده است، اما نتایج یکسان نیستند. برخی مطالعات، (مانند پژوهش‌های دانشگاه آکسفورد) که روی ۱۱ هزار و ۵۰۰ اسکن مغزی کودکان ۹ تا ۱۲ ساله انجام شد، نشان دادند که هیچ ارتباط معناداری بین زمان استفاده از صفحه نمایش و مشکلات سلامت روان یا اختلالات شناختی وجود ندارد. حتی در مواردی، استفاده متعادل از این دستگاه‌ها تأثیرات مثبتی بر روان کودکان داشته است.

با این حال، پژوهش‌های دیگری مانند یک مطالعه دانمارکی روی ۱۸۱ کودک که استفاده از صفحه نمایش را به کمتر از سه ساعت در هفته محدود کرد، نشان داد که کاهش زمان استفاده از این دستگاه‌ها بهبود رفتارهای اجتماعی و کاهش علائم روانی را در پی داشته است. همچنین، برخی کارشناسان هشدار می‌دهند که نور آبی صفحات نمایش ممکن است با کاهش ترشح ملاتونین، اختلال در خواب ایجاد کند، هرچند این یافته در برخی مطالعات دیگر رد شده است.


توصیه‌های متناقض و نیاز به تعادل
در حال حاضر، هیچ توصیه یکسان و قطعی درباره محدودیت زمان استفاده از صفحات نمایش برای کودکان وجود ندارد.
سازمان بهداشت جهانی استفاده از صفحات نمایش را برای کودکان زیر یک سال ممنوع کرده و برای کودکان زیر چهار سال، حداکثر یک ساعت در روز مجاز می‌داند.

از سویی دیگر، آکادمی اطفال آمریکا و کالج سلطنتی اطفال بریتانیا هیچ محدودیت زمانی مشخصی تعیین نکرده‌اند.

با توجه به نبود شواهد علمی قاطع، برخی جنبش‌ها مانند «کودکی بدون تلفن هوشمند» در بریتانیا خواستار ممنوعیت تلفن‌های هوشمند برای کودکان زیر ۱۴ سال و تأخیر در استفاده از رسانه‌های اجتماعی تا ۱۶ سالگی شده‌اند.

جمع‌بندی: ضرورت تعادل و نظارت
تا زمانی که تحقیقات جامع‌تری انجام شود، کارشناسان توصیه می‌کنند که تعادل بین زندگی دیجیتال و واقعی حفظ شود. فعالیت‌های بدنی، تعاملات اجتماعی و نظارت والدین بر محتوای مصرفی کودکان می‌تواند از潜在 آسیب‌ها بکاهد. همچنین، فناوری‌های جدید مانند چت‌بات‌های هوشمند می‌توانند در آموزش و حتی روان‌درمانی مفید باشند، اما استفاده بی‌قاعده از آن‌ها ممکن است چالش‌آفرین شود.

در نهایت، تصمیم درباره میزان و نحوه استفاده کودکان از صفحات نمایش باید با آگاهی، انعطاف‌پذیری و توجه به نیازهای فردی هر کودک گرفته شود.

منبع: ایتنا

ارسال نظر
captcha
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها

امضای تفاهم‌نامه همکاری راهبردی میان پژوهشگاه فضایی ایران و سازمان نقشه‌برداری کشور

ایران، محور رایزنی روبیو با وزرای خارجه انگلیس و فرانسه

لقب جدید برادر داماد رئیسی برای کاظم صدیقی که بالاخره استفعا کرد؛ برای عالم ربانی، آبرو دادن و فدا شدن در راه ولایت، همه‌اش شیرین است!

روزنامه اصولگرا: تصویر سحر امامی باید دست‌نخورده بماند

درخواست ایرلند از گوترش: فصل هفتم منشور سازمان ملل علیه اسرائیل را اجرا کنید

دستگیری عامل حمله به دادستان رفسنجان؛ ماجرا چه بود؟

یمن یک موشک بالستیک به اسرائیل شلیک کرد

کیفیت هوای تهران؛ صبح سه‌شنبه ۱۴ مرداد ۱۴۰۴

آیین‌نامه جدید رتبه‌بندی معلمان در صف رفع ایرادات

رایزنی تلفنی وزیران خارجه پاکستان و آمریکا؛ دومین تماس در کمتر از دو هفته

توضیحات صداوسیما درباره گزارش حاشیه‌ساز «حسینی‌بای» از مرکز «هماهنگی و کنترل آب تهران»

تنها پایتخت جهان، بدون تصادف مرگبار رانندگی!

بالاخره گوشی برای بچه‌ها خوب است یا نه؟

دو کلمه حرف حساب | سوراخ استاکس نت در شبکه آب تهران!

پیشنهاد سردبیر
زندگی