۳۰ مهر ۱۴۰۵ ۰۱:۴۱
دوشنبه ۰۵ آبان ۱۴۰۴ - ۰۹:۵۲
کد خبر: ۱۰۵۰۷۲

رضا کیانیان: حجاب را تبدیل به خاکریز کردند؛ اما امروز در جامعه می‌بینیم هر کسی همان‌طور که بخواهد بیرون می‌آید و همه‌چیز از جمله حاکمیت هم سر جای خودش مانده

رضا کیانیان: حجاب را تبدیل به خاکریز کردند؛ اما امروز در جامعه می‌بینیم هر کسی همان‌طور که بخواهد بیرون می‌آید و همه‌چیز از جمله حاکمیت هم سر جای خودش مانده
رضا کیانیان، بازیگر، با انتقاد از وضعیت دو قطبی در کشور گفت «سمت درست تاریخ را چه کسی تعیین می‌کند؟ چه کسی گفته که تاریخ سمت درست و غلط دارد؟ مگر تاریخ را ما تعیین می‌کنیم؟»

 کیانیان درباره انتظار مخاطب از هنرمندان برای جهت‌گیری سیاسی، سانسور در فیلم‌ها و کمبودهای سینمای ایران گفت‌وگویی داشته است که متن آن را در ادامه می‌خوانید.

نظرتان درباره انتظار برخی از مردم که از هنرمندان می‌خواهند موضع سیاسی داشته باشند، چیست؟

سال ۱۴۰۱ به من می‌گفتند وسط‌باز. چون مواضعی که من داشتم نه شبیه براندازهای خارج از کشور و نه شبیه کسانی بود که داخل بودند و سیاسی حرف می‌زدند. حرف‌های من اجتماعی بود و با آن دو دسته مسئله داشتم و از هر دو طرف حرف‌هایی می‌شنیدم.

سال ۱۴۰۱ سال خوبی برای هنرمندان نبود. موضوع حجاب مطرح شد. هنرمندانی در این زمینه به مشکل برخوردند و خود سیاستمداران باید این موضوع را حل می‌کردند. خانم‌ها در راس‌ جنبش ۱۴۰۱ بودند و آقایان نقش زیادی نداشتند اما من از خانم‌هایی که حقوق فردی‌شان را می‌خواستند، یعنی از حقوق فردی و اجتماعی‌شان (نه مسائل سیاسی) دفاع کردم.

«حجاب را تبدیل به خاکریز کردند» 

در شرایط بحرانی همه‌چیز دوقطبی می‌شود. کسانی هستند که به تصلب باور دارند و می‌خواهند همه‌چیز زیر نظر خودشان و عده خاصی باشد، اگر طور دیگری فکر کنند شرایط راحت‌تر می‌شود. حجاب را تبدیل به خاکریز تبدیل کردند اما امروز در جامعه می‌بینیم هر کسی همان‌طور که بخواهد بیرون می‌آید و همه‌چیز از جمله حاکمیت هم سر جای خودش مانده و اتفاقی نیفتاده است. 

سمت درست تاریخ را چه کسی تعیین می‌کند؟

وقتی بحث دوقطبی‌های شدید پیش می‌آید، برخی از مردم این انتظار را دارند که هنرمند «سمت درست تاریخ بایستد» واکنش شما به این موضوع چیست؟

سمت درست تاریخ را چه کسی تعیین می‌کند؟ چه کسی گفته که تاریخ سمت درست و غلط دارد؟ مگر تاریخ را ما تعیین می‌کنیم؟ این‌ها یک‌سری سوال‌های بنیادین و فلسفی هستند که باید بهشان فکر کرد. گفتمانی به عنوان تاریخ، سمت درست تاریخ و.. چه معنایی دارد؟ مخاطب فقط در لحظه دوست دارد بقیه شبیه او باشند و اگر کسی این‌طور نباشد به او انگ می‌زنند.

از هنرمندان در کشورهای دیگر اطلاع دارید که آنها درباره شرایط کشورشان چطور و چقدر اظهارنظر می‌کنند؟ با توجه به اینکه می‌گویید مباحث اجتماعی در ایران به سیاست گره می‌خورند.

به ‌طور مشخص و جزئی اطلاعی ندارم.

درباره آزادی بیان چطور؟

آزادی بیان و سانسور در هر کشوری تعریف خاص خودش را دارد. هیچ کشوری را سراغ نداریم که سانسور نداشته باشند. فقط گاهی آشکار و گاهی پنهان هستند.

یک‌بار به دعوت کمیته اسکار از طرف خانه سینما به آمریکا رفتیم. اولین سوالی که در یک جلسه مطرح شد درباره سانسور بود. من گفتم این مورد را جواب می‌دهم. گفتم سانسور یک‌سری باید و نباید است که هم شما دارید هم ما. حالا در بعضی کشورها بیشتر هستند بعضی‌ها کمتر. گفتم شما طوری می‌پرسید که انگار خودتان هیچ باید و نبایدی ندارید! 

سوال است که چرا در فیلم‌های هالیوودی حتما باید پرچم آمریکا وجود داشته باشد؟ چرا در فیلم‌های ابرقهرمانی‌شان هنگام بحران اقتصادی با پرچم آمریکا می‌آیند؟ این موضوع جزو قواعد آنهاست و اگر این کار را نکنند، جلوی فیلم را می‌گیرند.

۳ کمبود در سینمای ایران از نظر رضا کیانیان

سینمای امروز ایران چگونه است؟

این‌طور شنیدم اما خوب است که شما هم تحقیق کنید. شنیده‌ام که در بحران‌های اقتصادی آمریکا به سینماگران کمک می‌کنند فیلم بسازند تا به مردم امید بدهند. ولی ارگان‌های دولتی در ایران پول می‌گیرند و امید مدنظر خودشان را در جامعه ایجاد می‌کنند و بخش خصوصی در این زمینه، به همان دلیلی که گفتم نمی‌تواند سهمی داشته باشد.

چند سال است این مطلب را به طور مرتب تکرار می‌کنم که در سینمای ما سه چیز کم است:

اول: قهرمان نداریم. منظورم قهرمان‌های کوچک است. یعنی آدم‌های معمولی که بخواهند کاری انجام دهند و پیروز شوند. منظورم قهرمان‌های روزمره مثل یک کاسب، پسر دانشجو، دختر خانه‌دار یا مخترع جوان، موزیسین، یک تئاتری است. آیا چنین افرادی را در فیلم‌هایمان داریم؟ این‌ها چه زمانی در فیلم‌های ما پیروز می‌شوند؟

در سینمای خصوصی که معمولا همه‌چیز سیاه است و از طرف دیگر کمدی‌ها را داریم که در سطح نازلی هستند. اگر هم قهرمانی در فیلم‌ها باشند، کسانی هستند که در جنگ شهید شدند.

دوم: ما در سینمایمان شادی نداریم. منظورم این کمدی‌هایی نیستند که اکران می‌شوند. یعنی زن و شوهری که رابطه خوبی دارند، دختری که وقتی مدرسه و دانشگاه می‌رود شاد است. این موارد را در سینما و حتی سریال‌هایمان نداریم.

مورد سوم «رویا» است. ما در فیلم‌هایمان رویا نداریم. یعنی هر کسی بتواند برای خودش آینده‌ای را به عنوان رویا تصور کند و به آن برسد. ما چون نمی‌دانیم فردا یا یک ساعت دیگر چه اتفاقی میفتد، قیمت دلار چقدر می‌شود و…، نمی‌توانیم برای فردایمان هم رویا داشته باشیم. 

فیلم‌های ما با سیاهی شروع و با سیاهی تمام می‌شوند/ مسئله جناحی است تا امیدوار کردن مردم

آیا در دهه‌های قبلی موارد موفقی داشتیم که رویا را به تصویر کشیده باشند؟

در دهه ۶۰ یک‌سری فیلم‌هایی داشتیم که این‌طور بودند. مثلا خانم بنی اعتماد اگر در فیلم‌هایش از معضل اجتماعی می‌گفت، به این شکل بود که آن معضل می‌توانست حل شود. الان فیلم‌های سیاه ما طوری هستند که معضل اجتماعی نمی‌تواند حل شود. با سیاهی شروع و با سیاهی تمام می‌شوند.

آقای کیارستمی آینده‌ای را نشان می‌داد که می‌توانست وجود داشته باشد. البته آن زمان هم فیلم‌ تلخ داشتیم اما هر چقدر جلوتر آمدیم تلخی‌ها ماندند.

درباره اینکه گفتید در آمریکا پول می‌دهند. آیا جایی در ایران وجود دارد که بتواند بودجه‌اش را صرف سینما کند؟

آقای پزشکیان گفته بود جاهایی هستند که پول بیخود می‌گیرند و در بودجه به آنها پول نمی‌دهد. کار خوبی است ولی سوال من این است که بودجه فرهنگی هنری کشور افزایش می‌یابد؟ نه متاسفانه. 

کمیسیون فرهنگی مجلس، بودجه را تعیین می‌کنند اما نگرش‌ آنها طوری است که بخواهند مردم را به زندگی امیدوار کنند؟ مسئله جناح‌ها در میان است که هرکسی می‌خواهد دغدغه جناحی خودش را اعمال کند.

«باز هم سلحشور را انتخاب می‌کردم»/ «دوره آژانس شیشه‌ای گذشته است»

اگر امروز و در شرایط فعلی قرار بود فیلم آژانس شیشه‌ای ساخته شود، انتخاب شما کدام نقش بود؟

این سوال را که اگر قرار باشد فلان اتفاق شما چه کار می‌کردید، نمی‌توانم هیچ وقت به آن پاسخ بدهم. چون آن «اگر» باید اتفاق بیافتد تا من بتوانم تصمیم بگیرم. آن زمان هم فکر نمی‌کردیم قرار است بعد از فیلم چه اتفاقی بیافتد.

در مصاحبه‌ای گفتم آقای پزشکیان می‌خواهد کارِ آقای خاتمی را انجام دهد، درصورتی‌که دوره‌اش گذشته است.

به نظرم دوره فیلم آژانس شیشه‌ای هم گذشته است.

اگر این‌طور بپرسم بهتر است. با توجه به شرایط اجتماعی و سیاسی امروز، کدام شخصیتِ آژانس شیشه‌ای را انتخاب می‌کردید؟

باز هم سلحشور. زمانی که اکران شد، تهیه‌کنندگان فیلم گفتند از میدان انقلاب به پایین برای حاج کاظم کف می‌زنند و از میدان انقلاب به بالا برای سلحشور کف می‌زنند! من بازیگردان بودم و قرار نبود آن نقش را بازی کنم. سه روز مانده بود به فیلمبرداری، چون کسی را برای آن نقش پیدا نکردند، آقای حاتمی‌کیا نقش سلحشور را به من پیشنهاد کردند.

منبع:انصاف نیوز

ارسال نظر
captcha
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها
دیپلماسی انجماد و تله حقوقی اسنپ‌بک؛ بازخوانی معماری صلح اوکراین در سایه تجارب یالتا و مینسک
معمای آماری در تنگه هرمز؛ چرا آرامش روی کاغذ با اضطراب بازار همخوان نیست؟
شتاب درآمدی بانک پاسارگاد ؛ رشد ۹۵ درصدی در شهریورماه
رشد ۶۰ درصدی سود خالص بانک پاسارگاد در نیمه نخست ۱۴۰۵
به گفته آنکارا، ترکیه، قطر، پاکستان و اندونزی توافق‌نامه همکاری دفاعی امضا کردند
کالابرگ یا کوپن؟ کدام کمک بیشتری به مردم می‌کند؟
زور افزایش درآمد به هزینه‌ها نرسید | کاهش سود زیرمجموعه پتروشیمی آبادان با وجود افزایش درآمد‌ها
آزمون بازدارندگی در ریاض؛ پدافند فرامنطقه‌ای در آسمان شبه‌جزیره
رشد درآمد بانک پارسیان فراتر از نقدینگی | تراز مالی از منفی به مثبت رسید
سوءاستفاده از تجمعات شبانه برای دفاع از رسایی یا حمله به دستگاه قضا درست نیست
تلاش واشنگتن برای افزایش تولید گازوئیل همزمان با اوج‌گیری قیمت‌ها
هشدار صریح محسنی‌اژه‌ای به متهم پرونده تراستی‌ها: ادعای ریسک نکنید، از سود‌های کلان‌تان بگویید
چه کسی ترمز استیضاح وزیر کار را کشید؟ استیضاح احمد میدری در هیأت رییسه مجلس بلاتکلیف است!
زینی‌وند: اولویت دستگاه دیپلماسی پیشگیری از تحمیل جنگ جدید است؛ آمادگی کامل برای دفاع از کشور داریم
عراق گذرگاه مرزی شیب با ایران را برای بررسی امنیتی بست
گلوی تولید زیر تیغ تورم | تولید ۱۱۷ درصد گران‌تر شد
اجرای طرح «تأمین‌رفاه» بانک رفاه کارگران آغاز شد
نتانیاهو برنامه‌ریزی حمله‌ای گسترده به ایران را داشت، اما ترامپ مانع آن شد
بازگشت گازوئیل روسیه به ترکیه و برزیل پس از لغو ممنوعیت صادرات
افزایش قیمت نفت به دلیل نگرانی‌های مربوط به عرضه در خاورمیانه
وعده عاصم منیر درباره بازگشایی مرزهای ایران و پاکستان محقق نشد | گمرک پاکستان همچنان بسته است
رشد شش‌برابری شاخص هم‌وزن؛ سهام کوچک بورس تهران پیشتاز شدند
پزشکیان: آمریکا پیش از مذاکره باید تهدیدها و تحریم‌ها را بردارد
بسنت بار دیگر برای فروپاشی اقتصاد ایران ضرب‌الاجل تعیین کرد؛ وعده قبلی محقق نشد
سرلشکر ایزدی: کنترل عملیاتی تنگه هرمز تا زمانی که ایران بخواهد ادامه دارد
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
فرانسه محدودیت‌های منع آمدوشد را گسترش می‌دهد
قالیباف در دیدار با عاصم منیر: آمریکا فقط با اجرای شروط هفت‌گانه می‌تواند اعتماد ایران را جلب کند
مذاکره مالکان ۲۱ کشتی با ایران برای خروج از فهرست سیاه تنگه هرمز
مهرداد اخلاقی با حکم رئیس‌جمهور سکان‌دار وزارت دفاع شد
لیست سیاه تنگه هرمز به ۱۲۲ شناور رسید؛ موج تازه برخورد با کشتی‌های متخلف
نقشه نیلی نتانیاهو | ادعای اتحاد راهبردی امارات و اسرائیل علیه ایران
کاهش قیمت نفت به دنبال تعلیق تحریم‌های روسیه توسط ترامپ
کشته شدن دست‌کم ۱۸ نفر در حمله انصار الله به اردوگاه نظامی دولت یمن در شبوه
دردسر پالایشگاه‌های آسیایی و چالش تولیدکنندگان نفت خاورمیانه به دلیل هزینه‌های سرسام‌آور حمل‌ونقل
هشدار قطر درباره به اوج نرسیدن شوک‌های انرژی ناشی از جنگ علیه ایران
حمله به پادگان «العلم» در شبوه | العربی از ۵۳ کشته و ۲۰۰ زخمی خبر داد
تکذیب ادعای رد درخواست دیدار عاصم منیر از سوی محسن رضایی
موج اعتراضات معیشتی در ۷ کشور اروپا
انتقاد شدید ترامپ از زلنسکی پس از حمله بزرگ اوکراین به روسیه
در آستانه پایان انقلاب کوبا؛ جهان یکی از بازیگران برهم‌زننده نظم موجود را از دست می‌دهد
در قبال ایران، اپوزیسیون اسرائیل حتی از نتانیاهو جنگ‌طلب‌تر است
شارژ اعتبار جدید کالابرگ تا پایان مهر | فرصت ثبت درخواست برای جاماندگان در آبان
پیشنهاد سردبیر
زندگی