سه‌شنبه ۲۷ شهريور ۱۴۰۳ 17 September 2024
سه‌شنبه ۱۳ شهريور ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۲
کد خبر: ۸۰۷۱۰

۷۲ درصد افزایش بدهی به بانک مرکزی برای دولت چهاردهم توسط اسب زین‌کرده دولت سیزدهم!

۷۲ درصد افزایش بدهی به بانک مرکزی برای دولت چهاردهم توسط اسب زین‌کرده دولت سیزدهم!
 بر اساس آمار بانک مرکزی در خردادماه، میزان بدهی دولت به بانک مرکزی به سطح ۳۲۶هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۷۲درصدی را ثبت کرده است.

به گزارش فراز؛ از سوی دیگر، آمارها نشان می دهد که میزان بدهی بانک ها به بانک مرکزی به رقم ۶۶۸هزار میلیارد تومان رسیده که این رقم نیز طی یک سال حدود ۷۰درصد رشد کرده است.با وجود اوج و سقوط رشد بدهی بانک ها به بانک مرکزی، به نظر می رسد بدهی دولت به بانک مرکزی به طور کلی در دو سال اخیر، روندی صعودی را طی کرده است.

بررسی ها نشان می دهد نرخ رشد سالانه بدهی دولت به بانک مرکزی در سال1400 در کانال حدود 60 تا 70درصد قرار داشت. با این حال، رشد سالانه این متغیر، در سال1401، با کاهشی شدید روبه رو شد و حتی به کانال یک رقمی و منفی وارد شد. در سال1402 اما رشد سالانه بدهی دولت به بانک مرکزی بار دیگر روندی صعودی گرفت و به کانال 60 تا 70درصد وارد شد. این متغیر در اسفندماه1402 به 83.2درصد رسیده است که بالاترین میزان رشد سالانه بدهی دولت به بانک مرکزی از آذرماه98 تا به امروز محسوب می شود. با وجود ممنوعیت استقراض دولت برای تامین کسری بودجه خود از بانک مرکزی، مشخص نیست این روند افزایشی رشد بدهی دولت به بانک مرکزی به چه علت رخ داده است.

اهمیت بدهی بانک ها

بانک ها در شرایط مختلف به بانک مرکزی بدهکار می شوند. این بدهی ها می تواند به دلیل نیاز بانک ها به نقدینگی باشد؛ به ویژه در مواقعی که بانک ها با کسری ذخایر مواجه می شوند. بانک مرکزی از طریق ابزارهایی مانند «اعتبار در ازای وثیقه» یا «تسهیلات قرضی» به بانک ها وام می دهد. این اقدامات می توانند به حفظ ثبات مالی و جلوگیری از بحران های نقدینگی در سیستم بانکی کمک کنند. اما افزایش بدهی بانک ها به بانک مرکزی ممکن است نشانه ای از مشکلات ساختاری در سیستم بانکی باشد. اگر بانک ها به طور مداوم به تامین نقدینگی از بانک مرکزی وابسته باشند، این امر می تواند نشان دهنده ضعف در مدیریت ریسک و ناتوانی در جذب منابع از طریق سپرده ها باشد. همچنین این موضوع می تواند منجر به افزایش نرخ بهره شود که تاثیرات منفی بر رشد اقتصادی خواهد داشت.

بدهی دولت به بانک مرکزی معمولا از طریق «استقراض مستقیم» دولت از بانک مرکزی شکل می گیرد. این نوع بدهی می تواند ناشی از کسری بودجه دولت باشد که با انتشار پول جدید تامین می شود. اگرچه این روش می تواند به تامین مالی پروژه های دولت کمک کند، اما انتشار بی رویه پول جدید منجر به افزایش پایه پولی و در نتیجه تورم می شود. تورم ناشی از بدهی دولت به بانک مرکزی می تواند ارزش پول ملی را کاهش دهد و قدرت خرید مردم را تضعیف کند. این مساله به ویژه در کشورهای در حال توسعه که سیاست های مالی و پولی ممکن است به خوبی تنظیم نشده باشند، اهمیت بیشتری دارد. افزایش بدهی دولت به بانک مرکزی می تواند باعث کاهش اعتماد عمومی به سیاست های اقتصادی دولت و ایجاد ناپایداری های اقتصادی شود.

بدهی بانک ها و دولت به بانک مرکزی، اگر به درستی مدیریت نشود، می تواند چالش های جدی برای اقتصاد ایجاد کند. کنترل و نظارت دقیق بر این بدهی ها، همراه با سیاست های مالی و پولی مناسب، می تواند از بروز بحران های اقتصادی جلوگیری و به حفظ ثبات مالی کشور کمک کند. بهره گیری از تجربیات کشورهای موفق در مدیریت بدهی های دولتی و بانکی می تواند راه حل هایی موثر برای اقتصادهای در حال توسعه فراهم کند.

منبع:دنیای اقتصاد

ارسال نظر
پربازدیدترین ویدیوها
  • تازه‌ها
  • پربازدیدها

نماینده مجلس:با توئیت مشکل واردات خودرو حل نمی‌شود!

طرح پلیس راهور تهران برای ترافیک اول مهر

رونالدو به مشهد می‌رود؟

رسایی: در موضوع شهادت شهید رئیسی، همچنان اتهاماتی نسبت به جمهوری آذربایجان وجود دارد

رئیس دانشگاه تهران برکنار شد/ انتصاب سرپرست جدید

حمله نماینده طرفدار سعید جلیلی به پزشکیان: آمریکا نمی‌خواهد با شما برادر باشد، آقا این عشق یکطرفه است / آیا قرار است به اسم وفاق قانون اساسی را تغییر دهید؟

مقام معظم رهبری: سیاست‌های دوگانه بر مسائل وزرش بین‌المللی در بازی‌های المپیک و پارالمپیک محسوس بود

قیمت طلا، سکه و ارز؛ امروز ۲۷ شهریور ۱۴۰۳

وزیر صمت: ۳ برابر شدن واردات خودرو در ۵ ماهه امسال/ ریجستری آیفون را دنبال می‌کنیم

چمران: پیر بودن عیب نیست، پیر  فکر کردن عیب است

انتقاد تسنیم از تغییر نظر مجلس درباره تعطیلات آخر هفته

دو پیش‌بینی مهم درباره قیمت مسکن در پایان سال ۱۴۰۳

ستار هاشمی، وزیر ارتباطات: یکی از موانع ارائه خدمات بر بستر پیام‌رسان‌های داخلی، حبس داده‌های مردم توسط برخی نهادها و سازمان‌های دولتی است

می‌خواهیم روی خون زندگی کنیم؟!

پیشنهاد سردبیر
زندگی